Sveiki, esu labai sudetingoje situacijoje ir nezinau, kur galeciau kreiptis pagalbos.
Turiu mamą, sergančią šizofrenija (šeimoje esame tik mama ir aš, mama netekėjusi). Nuo ligos pradžios jau praėjo trys metai, mama prarado darbą, jai priskirta pirmoji invalidumo grupė. Mama gyvena kitame mieste, as pradejau dirbti Vilniuje.
Sunkiausia yra tai, jog savo ligos ji visiškai nepripažįsta ir be galo priešinasi bet kokiam gydymui, nebegeria jok...
Plačiau
Sveiki, esu labai sudetingoje situacijoje ir nezinau, kur galeciau kreiptis pagalbos.
Turiu mamą, sergančią šizofrenija (šeimoje esame tik mama ir aš, mama netekėjusi). Nuo ligos pradžios jau praėjo trys metai, mama prarado darbą, jai priskirta pirmoji invalidumo grupė. Mama gyvena kitame mieste, as pradejau dirbti Vilniuje.
Sunkiausia yra tai, jog savo ligos ji visiškai nepripažįsta ir be galo priešinasi bet kokiam gydymui, nebegeria jokių vaistų, nesilanko pas gydytoją, neklauso jokių įkalbinėjimų. Kas kiek laiko būna stiprūs pablogėjimai, kuomet ji girdi įsivaizduojamus balsus, nerimauja, jaučiasi sekama, niekuo nepasitiki, pradeda krautis daiktus ir ruošiasi bėgti, kur balsai lieps (pirmąjį kartą susirgusi taip ir buvo pabėgusi į užsienį, bastėsi, prarado dokumentus...). Jei ir būnu pas ją, suvaldyti ar įkalbėti tiesiog neįmanoma. Aplinkiniams ji nėra agresyvi, priešinasi tiktai gydymui, teigia, jog niekas jos nesupranta, jog ji visiškai sveika. Iškvietus greitąją ir prievarta nuvežus į ligoninę, be jos sutikimo paguldyti gydymui negali, taigi paprastai greitai paleidžia namo, gydytojai sako, jog negali padėti, dabar tokia teisinė situacija... Taigi tikrai pasijauciu beviltiskoje situacijoje ir visai nezinau, ka daryti... Kelis kartus per didžiausius vargus pavyko įkalbėti pasirašyti sutikimą gydymui, tačiau daugiau tai tiesiog nebeįmanoma, todėl negaliu net kviesti greitosios, nes paguldyti vis tiek negali. Pagulėjus ligoninėje, situacija pagerėja, nes dingsta balsai, nors mąstymas, jog reikėtų gydytis, vis tiek nepasikeičia, visgi tuomet ji vėl gyvena visiškai savarankiškai, pilnai savimi pasirūpina ir mąsto protingai, nedaugelis aplinkinių netgi žino, jog ji serga.
Gydytojai pasakė, jog yra galimybė prisiteisti jos globą, kad užtektų mano ar kieno kito parašo jos gydymui. Norėjau sužinoti, galbūt yra dar kokių nors sprendimų?
Jei vienintelė išeitis - globos priteisimas, kaip tai galima padaryti, kur kreiptis, kiek tai galetu kainuoti, ar globojantis asmuo privalo gyventi su globojamuoju?
Man labai padetu bet kokie patarimai...
Aciu.
Egle
Mažiau