Gydytojų konsultacijos

Endokrininė sistema

    Klausimas užduotas - 2009-05-19 17:12:46

    Laba diena.Norėčiau sužinoti,dėl kokių priežasčių gali būti blogas prakaito kvapas,ar tai kokios ligos požymis,kur reiktų kreiptis išsitirti.Aš visada buvau smarkiai prakaituojanti,bet dabar nežinau ką daryt,toks aštrus ir nemalonus pasidarė prakaito kvapas,kad atrodo,jog būčiau dešimt metų nesimaudžiusi,nors kiekvieną rytą vakarą maudausi ir visokius dezodorantus naudoju.Ačiū.

    Atsakymas

    Sveiki, Prakaito kvapa daznai lemia joje esancios bakterijos. Kartais tokiu atveju padeda pazastu depiliacija vasku. Kartais kvapa itakoja ir kai kurios ligos - kepenu, endokrinines, kt. Jei prakaitavimas labai intensyvus - galima pasitarti su dermatologu del botulino injekciju.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-05-15 11:17:42

    Laba diena. Kas yra ANTITIREOGLOBULINAS? Ir kokios yra priezastys jo padidejimo? Jo yra rasta 272,2 .Aciu uz atsakyma.

    Atsakymas

    Sveiki, Šis rodiklis naudojamas autoimuniniams skydliaukės pažeidimams diagnozuoti, atliekamas zymiai reciau nei ATPO tyrimas ar po skydliaukes vezio operaciju. Kartais padideja esant ir kitiems susirgimams, tokiems kaip - Sjögren sindromas, sisteminė vilkligė, autoimuninė hemolizinė anemija, skydliaukės vėžys, netoksinis mazginis gūžys, granuliomatozinis tiroiditas. Jis vertinamas tik kartu su kitais tyrimais. Jusu tyrimo rezultatas virsyja normos ribas, taciau reiketu zinoti ir kitus klinikinius ir laboratorinius tyrimu, norint pasakyti ka sis padidejimas galetu reiksti.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-05-13 12:37:59

    Laba diena, Norejau pasiteirauti, ar galima pastoti turint striuma? Lauksiu atsakymo Pagarbiai Rita Macijauskaite

    Atsakymas

    Sveiki, Jei skydliaukes veikla normali, mazginiai skydliaukes pakitimai ar padidejusi skydliauke (struma), itakos pastojimui neturi.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-05-13 10:40:24

    Sveiki. Jaučiu dūrimą (kartais labai stiprų), tempimą kairiame šone iškart po šonkauliais. Jaučiasi skausmas ties apatiniais šonkauliais ir taip judant į kairę pusę - šone ir nugaroje ties ta pačia juosta. Negaliu gulėti ant šono. Mažiausiai dūrimas, skausmas jaučiasi, gulint ant pilvo. Dėl ko taip galėtų būti? Dar norėčiau paminėti - mano didelis pulsas (ramybės būsenoje 100-120 k/min), dreba širdis, būna dūrimai širdies plote, šiek tiek dusina. Gydytoja išrašė Metaprololio (50-100g per dieną), tačiau pagerėjimo nėra. Ar šie dalykai ir skausmai kairiame šone gali tarpusavyje sietis? Dėkoju už atsakymą.

    Atsakymas

    Skausmai šone didžiausia tikimybė yra dėl stuburo tarpslankstelinių diskų ligų, o dėl dažno širdies plakimo patarčiau ištirti skydliaukės funkciją.
    Liucija Vaitkevičiūtė

    Klausimas užduotas - 2009-05-11 11:48:20

    Laba diena Vartoju vaistus \"Prednisolon 5mg\" kasdiena po 2tabletes (t.y.10mg).Liga,kuria sergu vadinas \"syndromus adrenogenitalis\", diagnozuota buvo,kai man buvo 4 metai amziaus.Gydytojai kitokiu vaistu ,kaip minetas \"prednisolon 5mg\" nesugalvojo per 35 metus\"gydymosi\".Idomu ar ta liga vadinasi \"liga\" ar faktiskai tai yra invalidumas?Taip pat idomu,ar yra israsta pasaulyje kitu vaistu \"gydyt\" sia \"liga\", nes nuo dabar vartojamuju sveikata tik blogeja ,o vaistu doze laikas nuo laiko reikia vis didint.Gydytojai sako,kad \"antinksciai neprigamina reikiamo kiekio kazkurio hormono\",todel kad\"dagamintu\" reik vartoti siuos vaistus.Taciau gydytojai\"labai nenori sakyti\" si liga apskritai Isgydoma ar Neisgydoma?Kokiu nors kitokiu vaistu Yra ar Nera,kad negadintu sveikatos,o liga isgydytu??? Labai laukiu atsakymo. Su pagarba Mindaugas Jackus.

    Atsakymas

    Sveiki, Jūs sergate adrenogenitaliniu sindromu, arba įgimta antinkščių hiperplazija, t.y. įgimtų ligų grupė, kuriai būdinga vieno ar daugiau fermentų, reikalingų kortizolio gamybai, stoka. Tai \"viso gyvenimo\" liga, o gydant ją - ligos raiška mažėja, bet jos išgydyti kol kas negalime. Sergant ja mažėja antinkščių gaminanų hormonų (kortizolio, t.p. gali ir aldosterono) kiekis, bei didėja antinksčių androgenų (vyriškų hormonų) sintezė. Gali būti įvairaus \"stiprumo\" pažeidimas, todėl ir gydymas gali šiek tiek skirtis. Atlikę tyrimus, nustatome koks yra pažeidimas ir kaip jį gydyti. Kiekvienu atveju gydymo pasirinkimą sprendžia gydytojas endokrinologas ar šių gydytojų konsiliumas. Gydant svarbu palaikyti normalią medžiagų ir energijos apykaitą, svorį, vengti antinksčių krizės ar gliukokortikoidų (Jūsų atveju prednizolono) perdozavimo ir gydyti stresines būkles papildomomis vaisto dozėmis. Rekomenduojama prednizolono dozė yra 5-7,5 mg per dieną dalinant ją į dvi dalis (trečdalį skiriant keliantis, o du trečdalius nakčiai). Optimalia doze laikoma tokia minimali vaisto dozė, kuri normalizuoja vyriškų hormonų kiekį kraujyje. Kartais, jei nepavyksta ligos valdyti prednizolonu, nakčiai skiriamas deksametazonas 0,25-0,5mg. Susirgus kita (gretutine) liga - prednizolono dozė tam laikui dvigubinama. Didžiajai daliai (75 proc.) pacientų būna ir mineralokortikoidų (aldosterono) stoka, todėl jiems papildomai skiriamas ir fludrokortizonas (Cortineff) 50-200 mkg vieną kartą per dieną, jo dozė parenkama pagal renino kiekį kraujyje, t.y.gydant jis turi mažėti ir pasiekia normą. Pacientų, sergančių adrenogenitaliniu sindromu, bendra būklė gali blogėti ir dėl kitų priežasčių ar ligų, todėl tai reikia atmesti. Gydydami tokius pacientus, paprastai stebime: kad prednizolonas nebūtų perdozuotas, koks yra jų arterinis kraujospūdis, renino kiekį kraujyje, jei reikia - testosterono kiekį, antinksčių ir sėklidžių pakitimus, sergant ilgiau tiriame ir kaulų tankį (jis gali mažėti dėl didokų nefiziolognių prednizolono dozių). Kokia šio sindromo forma sergate Jūs ir kaip gydytis toliau, gali pasakyti tik Jus gydantis endokrinologas, žinodamas Jūsų ligos istoriją ir esamų tyrimų rezultatus.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-05-09 11:09:13

    Sveika, man už menesio 16m. o girdėjau , kad merginos auga iki 16m. mano ūgis apie 168-168 cm. mama jau praaugau, bet vistiek norėčiau didesnio ūgio. Gal žinote kokiu nors budu paaugti? ir beja lankau sokius 3k. per savaite , sportuoju mokykloje 2k. per savaite bei zadu lankyt futbolą, ar nebutu tai perdidelis kruvis ir nesutrigdytu mano augimo (jeigu dar nesukauleje mano kaulai? Išanksto ačiū už atsakyma.

    Atsakymas

    Sveiki, Moksliniais tyrimais irodyta, kad zmogus gali augti net iki 20-25m. Ugis yra genetiskai apsprestas ir isoriai veiksniai ji itakoja maziau. Jei praaugote mama, tai jau gamtos pasiekimas. Labai svarbi yra pilnaverte mityba, ir adekvatus fizinis kruvis. Jusu amziaus merginos ugis atitinka Lietuvos merginu augimo lenteles. Vaiku endokrinologai konsultuoja visais ugio klausimais.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-05-06 07:15:04

    Sveiki, Noreciau paklausti ar diebetu serganciai apie 70m moterei galima gerti stipru alu? p.s. gal ir juokingai skamba, bet mano uosviene serga diebetu ir ji teigia kad jos gydytojas rekomendavo jai gerti alu... as tuom netikiu, todel ir klausiu. aciu.

    Atsakymas

    Sveiki, Alkoholis serganciajam diabetu nerekomenduojamas, ypac alus.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-05-04 19:40:13

    Sveiki, norėčiau paklausti, man prieš pusę metu darė skydliaukės hormonų tyrimą ir echoskopiją. Tyrimai buvo geri, bet echoskopu tikrinant rado ant skydliaukės 3mm iš abiejų pusių cistas, man buvo tyrę ir ankščiau tai tokio pat dydžio buvo tik vienoje pusėje. Kas kiek man laiko reiktų tikrintis, ar tai pavojinga?

    Atsakymas

    Sveiki, Lietuvoje daug moteru turi skydiaukes audinio pakitimus. 3 mm cisteles yra labai mazos, kartais ju net nematuojame. Jei skydliauke veikia gerai, cisteliu dydi reiketu vertinti kas 1 metus.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-05-04 18:07:33

    Laba diena, Visą mėnesį nekrenta temperatūra (nuolat 37,3-37,2).Šlapimo,kraujo tyrimai normalūs - leukocitozės nėra.Šeimos gydytoja apžiūrėjusi skydliaukę,teigia kad padidėjusi skydliaukės dešinioji skiltis, tačiau echoskopijos metu visi skydliaukės išmatavimai normalūs, o TTH -2.21. Gydytoja sako, kad temperatūra dėl skydliaukės.Ar gali būti gūžys jei TTh normalus ir echoskopija nerodo patologijos? Beje, vartoju kontraceptikus,ar gali nuo jų būti padidėjusi temperatūra? Iš anksto ačiū už atsakymą.

    Atsakymas

    Sveiki, Jei skydliauke veikia normaliai, temperaturos svyravimu nesukelia. Kontraceptiku vartojimas - galetu. Kartais tokia nedidele temperatura gali lemti letine infekcija, nerimas, miego sutrikimai.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-05-04 11:59:28

    laba diena, esu 23 metu mergina. mane jau mėnesį laiko kamuoja ant veido odos atsirade išbėrimai, išbertas visas veidas, žandų sritis labiausai, o kaklas šiek tiek. spuogeliai išlenda giluminiai ir šiaip yra dauguma vietų paberta, veidas atrodo raudonas ir sudirgintas.mano oda yra riebi.pradėjau naudoti eucerin priemones riebiai veido odai. vieną kartą į savaitę vakštau į soliariumą, buvau apsilankiusi pas ginekologą, sakė jokių ligų nėra. šiaip ir ankščiau yra buvę, kad atsirasdavo spuogeliai, bet palaipsniui jie išnykdavo, o šį kartą kaip alergija ar net kokia odos liga. itariu, kad gali buti tas isberimas ir nuo kremines pudros veidui,bet jau mėnesis laiko kaip neissigydau niekaip.labai prašau atsakykite, kas man galėtų būti ir kur man kreiptis. ačiū

    Atsakymas

    Sveiki, Reiketu pasitarti su dermatologu. Jei tai ne alergija, kartais tokie berimai buna padidejusiu vyrisku hormonu padidejimo pasekme. Pasitarus su ginekologu ir endokrinologu galima vartoti kontracentinius vaistus, mazinancius berima.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-04-29 02:59:18

    Sveiki, ar gali gydytojas matydamas paparastu kraujo tyrymu TSH 6.8 paskirti hormonu terapija. Jau metus maitinu vaikeli, skaiciau kad taip gali atsisikti po nestumu 10% moteru. Problemu su skydliauke anksciau neturejau. Aciu

    Atsakymas

    Sveiki, Sis tyrimas rodo, akd Jus turite nezymiai sumazejusia skydliaukes veikla. Kai kurios valstybese, gydymas pradedamas, kai TTH buna daugiau nei 10, jei zmogus niekuo nesiskundzia. Jei zmogu vargina silpnumas, nuovargis ir kt. skundai - gydymas pradedamas ir anksciau. Jusu atveju, ar reikia gydymo ar ne viskas priklauso nuo to kaip Jus jauciates. Gydymas L-thyroxinu, maitinimui itakos neturi.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-04-29 02:53:35

    Laba diena, jau metai laiko maitinu suneli, nusprendziau pasidaryti kraujo tyrimus siaip del \"visa ko\". Gydytojas nustebes klausia ar zinojau kad turiu problemu su Skydliauke. Niekada nieko nebuvo. Jis sako kad TSH 6.8 labai aukstas, paskyre ultragarsa ir po sake jei nera mazgu duos hormonu kuriuos turesiu gert visa gyvenima. Paskaicius jsus atsakytus klausimus matau, kad jis turetu dar daugiau tyrimu padaryti it tik po to hormonus duot. Kas cia vyksta? Padekit!! Aciu

    Atsakymas

    Šio klausimo geriausia būtų klausti gydytojo endokrinologo.
    Liucija Vaitkevičiūtė

    Klausimas užduotas - 2009-04-27 17:48:26

    Sveiki, Tikiuosi padesite man atsakydama i viena, itin rupima klausima. Pastebejau, kad man budingas padidejes kuno plaukuotumas. Plaukeliai pastebimi ant krutines, pilvo, ranku ir netgi pereina ant plastakos bei ranku pirstu. Didelis plaukuotumas ir ant koju. Tai be galo varzo ir trikdo. Nezinau ka daryti ir kaip su tuo kovoti. Depiliuoti visas vietas itin nepatogu, nes plaukeliai greitai atauga. Be to nuolat isberia. Man tik 18m. Patarkit kaip butu geriausia elgtis mano atveju. Dekoju uz atsakyma.

    Atsakymas

    Sveiki, Butina endokrinologo ir ginekologo konsultacija.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-04-27 13:34:33

    Esu vyras ir man 19metu. Jau 6 metus kenciu nuo rimtu spuogu, taip pat pas mane didelis kuno plaukuotumas. Net ant visu zandu auga(virs barzdos linijos - sviesus plaukai ir tt.) Ir tai trugdo labai gyventi, arti zmogaus nelabai patogu.Pas dermatologe buvau nieko gero nepasake..O gal tai gali buti kas nors su hormonais ir vertetu kreiptis pas endokrinologa?

    Atsakymas

    Sveiki, Ar yra hormoniniu pakitimu ar ne galima pasakyti tik po tyrimu. Tad endokrinologas padetu issklaidyti abejones.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-04-27 09:56:27

    laba diena,ar patvirtinus kusingo sindroma,koks taikomas gydimas?..ar gali nuo jo zymiai dideti krutines?.

    Atsakymas

    Sveiki, Kusingo sindromo gydymas dazniausia yra chirurginis. Kai kuriu vaistu vartojimas sukelia krutu padidejima, kartais liga gali sukelti krutu didejima.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-04-25 12:10:18

    Laba diena, esu astuoniolikos metu mergina. Turiu problema, kuri mane be galo vargina, t.y padidejes plaukuotumas. Matomi plaukai auga ant speneliu, nugaros apacioje, ir netgi pavieniai ant kaklo, bei krutines. Esu labai susirupinus. Man atrodo, kad tai yra sutrikimas, nes mano tete yra labai plaukuotas, o mano seses taip pat skundziasi padidejusiu plaukuotumu, bet pas mane jis yra itin ryskus.Esu jauniausia is seseru.Noreciau jusu paklausti, ar verta eiti pas endokrinologa ir tirtis. Ar imanoma tai isgydyti, jei paveldeta? As nekalbu apie salinima lazeriu, o apie kokius nors vaistus..Labai lauksiu atsakymo.

    Atsakymas

    Sveiki, Butina endokrinologo ir ginekologo konsultacija pries atliekant bet kokias mechanines plauku salinimo proceduras. Padidejusi plaukuotuma gali lemti ne tik paveldejimas, bet ir kitos priezastys - pavyzdziui policistiniu kiausidziu sindromas, antinksciu ligos ar kt. Tai galima pasakyti, tik atlikus tyrimus.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-04-24 15:18:56

    Sveiki.Turiu problemą-jau antri metai mane kamuoja pilvo putimas apacioje bei kartas nuo karto skausmas pilvo apacioje panasiai kaip per menesines.Auga svoris ((pagrinde apie liemeni)jokių hormonų nenaudoju), nors sportuoju ir nesu užsisėdanti.Man darė skydliaukės tyrimus, bet kiek supratau tai jie geri. Valgau tikrai normaliai,nepersivalgau, o ir maistą renkuosi sveiką bei maistingą. Bet alkis mano pastovus, bet nevalgau, kada užsinoriu,nes vis kankina baimė, kad dar daugiau priaugs svorio, o kai jaučiualkį ir nevalgau tai pučia dar daugiau.Dažnai būna užkietėję viduriai.Nebežinau kur kreiptis, nes dauguma galvoja, kad ieškau ligos, nors šitai man atrodo keista, nes niekada niekuom nesiskųsdavau.Beja,man 21m,sveriu 73kg, nors prieš porą metų svėriau 63kg.Tikiuosi jūsų patarimo, nes nebežinau, ką bedaryti ir ką keisti.

    Atsakymas

    Sveiki, Ivardijote 2 problemas - 1)pilvo putima, maudima ir uzkietejusius vidurius (sia problema tiria gastroenterologai); 2) svorio augima - jos priezasti tiria endokrinologai, dietologai. Nevalgyti ir sportuoti nepakanka svorio mazejimui, reikia tinkamai dietologo sudaryto mitybos ir fizinio kruvio plano. Be to ne tik skydliaukes veikla lemia svorio augima ir alkio jausma - reikalinga issami endokrinologo apklausa ir apziura, kiti tyrimai, kurie galbut padetu ivertinti, kodel Jusu svoris auga. Is kitos puses svorio augima gali lemti ir genetines priezastys, nuotaiku kaita.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-04-21 16:36:59

    Sveiki Mano daruge airijoje ir ji laukiasi kudyko. Dabar tar 10-13 savaiciu nestumas. Pries pusmeti nustate skydliaukes hormonu pertekliu, gere vaistus. Kai pastojo nustojo gert juos. Dabar daktarai istyre krauja ir rado dideli hormu kieki....Prasau pasakyti koks poveikis gali buti vaisiui, jo vystimuisi

    Atsakymas

    Sveiki, Skydliaukes hiperfunkcija nestumo metu butina gydyti vaistais. Negydant gali buti stebimi vaisiaus vystymosi sutrikimai.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-04-20 12:29:42

    sveiki, norėčiau jūsų paklausti aš sustambėjau labai daug per du metus ar gali būti kad mano medžiagu apikaita sutrikusi. Buvau pas savo šeimos daktarą nedarė jokių tyrimų ar yra kokie vaistai

    Atsakymas

    Jei per trumpą laiką priaugote daug svorio, gali būti kalta skydliaukė, ar tiesiog sumažėjęs fizinis aktyvumas, per gausus energijos gavimas su maistu. Jei skydliaukės funkcija nesutrikusi, rekomenduočiau pasikosnulstuoti su gydytoju dietologu.
    Liucija Vaitkevičiūtė

    Klausimas užduotas - 2009-04-20 09:51:54

    Domina kontracepcija sergant skydliaukes hiperfunkcija ir geriant vaistus hormonu kiekiui mazinti.ar nesikerta tarkim kontraceptinis pleistras, tabletes ar kazkas panasaus su sia liga?

    Atsakymas

    Sveiki, Jei skydliaukes veikla vaistu fone tampa normalia, kontraceptinius vaistus vartoti galima. Jei yra zymi negydoma ar nekompensuota hipertireoze - nerekomeduojama
    Lina Zabulienė

Anekdotai

archyvas