Gydytojų konsultacijos

Endokrininė sistema

    Klausimas užduotas - 2009-03-04 17:23:04

    Labas vakaras.nezinau ar y jus tureciau kreiptis.Turiu vyra kuriam jau nuo 5 metu neauga ant galvos ir ant kitu kuno vietu plaukai,tiksliau jie auga bet problema ta kad tik lopeliais ir tie plaukuciai silpni.ant galvos tiesiog keletas juodu lauku lopeliu,kita plika oda kaip pas kudiki minkstute svelni ir nera net odoje plauko svogunelio.ant kitu kuno daliu irgi taspats.dareme daug tyrimu privaciose klinikose bet mes nesulaukem nei vieno atsakimo kodel taip yra ir nuo ko.visi tyrimai kurie buvo daryti buvo geri.vyrui jau 28m.ir nuo 5metuku kasdien vaiksto su skarele,nes jaucia diskomforta.kokius tyrimus reiketu atlikt kad galetume nors kaska issiaiskint.uz atsakima busim labai dekingi aciu isanksto.

    Atsakymas

    Sveiki, Is tiesu - plauku slinkimas, plikimas ir plikumas yra sudetingomis problemomis, kurias sunku ispresti, o veiksmingo gydymo daznai nera. Plikumas (viso kuno ar zidininis) yra autoimunine liga, apspresta genetiniu ir isoriniu veiksniu saveikos, galintis prasideti vaikysteje ar paauglysteje, varginantis apie 2 proc. zmoniu pasaulyje. Prasidedant plauku slinkimui tokie pacientai tiriami del skydliaukes, antinksciu, lytiniu organu, reumatologiniu, kepenu, kraujo ir kt ligu, depresijos. Jei preizastis nerandama ir isryskeja plikumas, dazniausia padeda tik mechanines kosmetologines priemones. Kadangi Jus atlikote daug tyrimu, visus juos parodykite dar karta dermatologui ir paprasykite issklaidyti Jusu abejones.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-03-04 13:05:33

    Sveiki. Man pašalinta pusė skydliaukės.Geriu thyroksiną.TTH tyrimai geri.Esu 42 m.Paskutiniu laiku labai pasikeitė plaukuotumas,(gaktos srityje)tiesiog iškrito plaukeliai. Oda be pakitimų. Ar tai ne dėl skydliaukės

    Atsakymas

    Sveiki, Skydliaukes veiklos sutrikimai gali lemti ivairiu kuno vietu plauku slinkima, bet ne visada. Gali buti ir kitos priezastys - lytiniu liauku veiklos mazejimas, odos liga, kepenu veiklos sutrikimai ir kt. Kadangi Jusu skydliaukes veikla vaistu fone yra normali (TTH tyrimas \"geras\", plauku slinkimo sukelti negali. Reiketu pasitarti su Jusu endokrinologu ar dermatologu.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-03-02 15:09:22

    laba diena,pries metus man rado skidliauke,dare ehoskopija kaklo rado cistu,padidejas TTH,ar vertetu pergyventi,tai pavojinga?

    Atsakymas

    Sveiki, Skydliaukes pakitimai gali buti tiek audinio pakitimai (skydliaukes padidejimas, mazgai, cistos joje) tiek veiklos pakitimai (sumazejusi ar padidejusi veikla). Kaklo cistos nera skydliaukes cistos. Is Jusu apraso galima butu suprasti, kad turite skydliaukes cistu (ne kaklo) ir skydliauke nepakankamai veikia (padidejes TTH). Jei yra tokiu pakitimu, reikia juos stebeti arba gydyti, gydoma liga yra valdoma ir pergyventi nereikia. Pasitarkite dar karta su savo gydytoju ar nereiketu pakartoti tyrimu ir gydymo.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-28 14:51:10

    Laba diena,ar gali sanariu skausmai ar artritas atsirasti del sutrikusios skydliaukes veiklos?

    Atsakymas

    Sveiki, Skydliaukes veiklos sutrikimai gali sukelti daug nemalonumu, taciau sanariu skausmai yra itin reti. Kartais esant neaiskiai sanariu skausmu kilmei tiriama ir skydliaukes veikla.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-28 09:42:51

    Sveiki gerb. prof., manau pagal visus isorinius pozymius, kad man hipogonadizmas.esu registruotas antakalnio poliklinikoje, bet ten nelabai noreciau tirtis ir jei reiktu daryti biocheminius tyrimus.gal zinote istaigas kur galima issitirti ir kiek pilnas tyrimas su diagnoze kainuotu??? Dekui Jums labai uz atsakyma

    Atsakymas

    Jums reikia kreiptis į gyd. endokrinologą.
    Žygimantas Kardelis

    Klausimas užduotas - 2009-02-27 21:36:36

    AAAAAAAAA.Labas vakaras Gerb. gydytoja.Gyvenu be tevu su mociute man 18m. nemazai laiko praleidziu prie kompiuterio su draugais.Gyvenime teko pasinervuoti,dabar kai supykstu ispila prakaitu,visas isitempiu sukandu dantis laikydamas nervus gal tai del mano mociutes nes ji del smulkmenu vis burba ir burba o as jei nieko nesakau ir nervuojuosi,nebegaliu girdeti to burbuliavimo nes tai vienas per ta pati.(ryta kai keliuosi i mokykla musa prakaitas bega upeliais nuo kaktos)Ar tai labai rimta? Aciu!

    Atsakymas

    Sveiki, Mociutes is meiles mums kartais kalba daugiau nei tuo metu noretusi, patikekit kada nors to ilgesites ir prisiminsite kaip eleksyra ausims, bet jos nebebus salia. Branginkite artimiausia zmogu, kuri turite. Dabartinis prakaitavimas gali buti susijes su itampa, gal verta butu pasitarti su psichologu, kaip ta itampa sumazinti ir sau padeti. Vien tik prakaitavimas negaletu buti endokrinines ligos priezastimi. Taciau per ilgas sedejimas prie kompiuterio tikrai ilgainiui gali sukelti ir endokrininiu problemu, ypac vyrams.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-27 12:22:03

    Sveiki, jau antra karta susirgau pienlige, si karta nemalonus simptomai pasireiske ir draugui (niezulys, perstejimas, paraudimas). Naudoja Lomexin tepala, bet nemalonus pojuciai nepraeina, ka patartumet? Taip pat noriu paklausti ar kita karta naudojant prezervatyvus galiu isvengti ligos perdavimo partneriui?

    Atsakymas

    galite naudoti prezervatyvą,bet nebūtinai-liga lytiškai neplinta.Patarčiau geriamus vaistus DIFLUCAN caps 150 mg dvi kapsules. Gerti po vieną po valgio kas trys dienos.Ir LOMEXIN 200 mg tris vaginalines ovules.
    Daiva Keršulytė

    Klausimas užduotas - 2009-02-26 19:41:04

    Laba diena.Pasidariau skydliaukes echoskopija.Skydliauke normalaus dydzio.K.s.s.-heterogeninio tasko mazgas-0.7x0.6cm. ir hipoechogeninio tasko mazgas-0.4x0.4cm.D.s.s.- izoechogeniniu tasko keli mazgeliai iki 0.5cm dydzio.Ar reiketu darytis hormonu tyrimus?Pries 3 metus hormonu veikla buvo sutrikusi,geriau \"Metizol\".Aciu uz atsakyma

    Atsakymas

    Sveiki, Jei jauciates blogai, turite skydliaukes strukturos pakitimus, o pries 2 metus sirgote hipertireoze ir gerete vaistus, skydliaukes hormonu tyrimus butinai turetumete atlikti.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-26 11:28:26

    noreciau dar paklausti ar gali del skidliaukes suprasteti atmintis?

    Atsakymas

    Ilgalaikis skydliaukes veiklos sumazejimas kartais gali itakoti atminti, bet nebutinai.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-26 11:20:55

    laba diena pas mane yra skydliauke antro laipsnio as tyriausi pries 2 metus pradesiu nuo to kad 2007-10-17 as issityriau kauno klinikose daktares pasakimu as likau nesuzaveta ji man pasake kad tureciau tikrintis kas puse metu o del antsvorio pasiule maziau valgyt pradejau tikrintis del to kad pasidare su moteriskom negerai jos pradejo dingineti bemieges naktis ant krutines atsiranda plaukeliu tuo metu sveriau kaip tikrinaus 75 o dabar po 2 metu 85 pries visas sias problemas sveriau 55kg net po pirmo vaiko jis buvo toks pats svoris dabar man dreba rankos prakaitas pila net ir kaip lauke -20 as negaliu net saliko uzsirist nes mane dusina skauda krutine kasdien geriu nuo galvos skausmo prie viso sito sake kad pas mane deabetas ant ribos i visa tai numojau ranka del to kad mano mergaite buvo labai ligoniukas sirgo nuo 2 men astma mano sveikata nerupejo dabar dukrytei 4 ir serga tikrai retai del jos dziaugiuosi bet pati jauciuosi blogai kaip manot ar man labai gali but blogai

    Atsakymas

    Sveiki, Jus turite problema dabar (jei as gerai supratau - turite struma, virsvori, nereguliarias menesines, padidejusi plaukuotuma, pervargima ir kita), tai kas buvo pries 2 metus jau praejo. Manau, kad Jums butu tikslinga pakartotine endokrinologo ir ginekologo konsultacija.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-25 15:41:48

    Laba diena. Man beveik kiekvieną dieną,jau beveik pusantrų metų vis yra 37,1-37,4 laipsniai tempetatūros,muša karštis,kartais šaltis,akys jautrios,lyg ašarotų,linkę šalti galūnės.prasidėjo maždaug po gimdymo,kol maitinau kūdikį,tikėjau,kad tai nuo organizmo išsekimo,bet jau senai nemaitinu.Kraujo ir šlapimo tyrimai geri,plaučiai sveiki,ginekologiškai sveika,skydliaukėje 2 mazgeliai,bet hormonų tyrimas geras,inkstai sveiki.Kas tai galėtų būti?Dėkui.

    Atsakymas

    Sveiki, Labai daznai jaunoms merginoms ir moterims mes taip ir nerandame kodel yra tokia subfebrili (t.y. nezymi) temperatura. Jei Jusu tyrimai geri, bet Jus jauciates blogai - reiketu tirti del letiniu infekciju, kartais padeda tiesiog temperaturos nematavimas kelias dienas, B grupes vitaminai ir kt. Bet butinai dar karteli tai aptarkite su savo seimos gydytoju.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-25 15:23:19

    laba diena,jauciuosi blogai,silpna,salcio bijau,pastovus viduriu uzkietejimas,sausa oda,prikimes balsas,auga svoris,alkio jausmas pastovus,tyre skydliaukes hormonus.TSH-2.37,ft4-1.64.gal reikia gerti l tiroksina?aciu uz atsakyma.

    Atsakymas

    Sveiki, Jusu skydliaukes veikla yra normali, todel tikslinga tirtis toliau, kas sukele Jusu bloga savijauta.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-25 14:31:44

    Sveiki, man buvo diagnozuotas nesivystantis nėštumas. Pasidariau skydliaukės hormonų tyrimą, štai atsakymai: TSH - 1,75 mU/l FT4 - 13,43 pmol/l Anti TPO - 1,05 kU/l Ar viskas normoje? Anti TPO atrodo labai mažas. Ar tai galėjo įtakoti nesėkmingą nėštumą? Ačiū.“.

    Atsakymas

    Sveiki, Labai liudna, bet nesivystantis nestumas turi daug priezasciu, kartais tai gali lemti ir skydliaukes ligos. Jusu skydliaukes tyrimai siuo metu yra normalus, ir neturetu itakoti nesivystancio nestumo. Visoms moterims patartina tirti skydliaukes veikla nestumo metu, nes vaisiaus vystymuisi motinos skydliaukes veikla yra labai svarbi.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-25 09:35:39

    Man 19, esu vyras mano ploni kaulai ir mazos rankos,ar gali buti kad man truksta kokiu nors hormonu? Nors ugis normlaus, 178cm.

    Atsakymas

    Kaulu \"storumas\" ir ranku \"didumas\" labai daznai yra apspresti genetiskai, todel gali buti normos variantu. Jei Jums neramu ir yra kitu simptomu, kurie galetu nurodyti hormonu trukuma, butinai konsultuokites su endokrinologu
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-23 13:25:59

    Laba diena, norėjau paklausti dėl vyro. Jau savaitė laiko naktimis pradėjo dažniau šlapintis, jaučia jog \"dega\" padai ir džiūsta burna. Esu skaičiusi, jog tai galimi diabeto požymiai. Gal galite parašyti į ką dar reikia atkreipti dėmesį ir kokia dar galėtų būti diagnozė. Taip pat ar įmanoma, jog tai liekamieji spinalinės nejautros reiškiniai (spalio mėnesį daryta kirkšnies išvaržos operacija)?

    Atsakymas

    Sveiki, Simptomai, kuriuos Jus nurodote is tiesu labai budingi cukriniam diabetui. Galbut sie simptomai buvo ir pries operacija, tiesiog neturejote galimybiu juos atpazinti. Galbut po operacijos, atsipute nuo rutinos, pradejote pastebeti simptomus, i kuriuos anksciau neatkreipete demesio. Rekomenduociau kreiptis i seimos gydytoja ar endokrinologa del tolimesniu tyrimu (fizines bukles ivertinimo, laboratoriniu tyrimu - gliukozes, gliukozes tolerancijos meginio ir kt.) Spinaline nejautra tokiu simptomu sukelti neturetu.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-21 06:50:11

    Laba diena, norejau paklausti del mano problemos. Man 29 metai ir jau koki 4 metai laikosi aukstas kraujo spaudimas ~100/150 geriant vaistus, negeriant buna ~120/180. Gerdavau Nebileta, dabar geriu Tarka. Tarka pradejau gerti pries pora savaiciu tai lyg dabar kiek pamazejes buna ~96/146, o kartais nukrenta iki normalaus. Vaiksciojau per ivairius gydytojus jokios ligos neranda. Tyre antikscius, sirdies echoskopija dare, skydliauke (geriu teroxina), kiso i ultragarsini rata, bet visi atsakymai geri. Ka patartumete dar tirtis?

    Atsakymas

    Sveiki, Hipertenzija (kraujospudzio pakilimas) gali buti pirmine - 90-95 proc. visu hipertenziju ir simptomine, kuria gali sukelti ivairiu organu ligos - inkstu, antinksciu, kitu endokrininiu ligu, kraujagysliu ir kt. Jus esate labai jaunas, kad turetumete toki auksta kraujospudi net vartodamas vaistus, todel Jus tyre del siptomines (antrines) hipertenzijos - antinksciu patologijos, sirdies ligos ir dare \"ultragasinis rata\" (negaliu suprasti, ka turejote mintyje taip pavadindamas tyrima). Kadangi yra aukstas ne tik sistolinis kraujospudis, bet ir diastolinis (\"apatinis\"), manau tikslinga butu tirti ir del inkstu ar inkstu kaujaysliu pakitimu, atlikti Kalio tyrima. Pakartotine (vartojant vaistus) tiek kardiologo, tiek nefrologo konsultacija Jums tikrai praverstu. Be to, kaip as supratau, Jus turite per maza skydliaukes veikla, nes geriate L-thyroxina. Ar tyretes del jo tinkamos dozes (tiek per didele, tiek per maza vaistu doze, gali keisti kraujospudi).
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-20 13:32:14

    Laba diena. Skydliaukėje man rado 2 mazgelius, padarė hormonų kraujo tyrimą,kuris yra geras,norėjau paklausti-kokį tyrimą ir kokiu būdu man dabar atliks endokrinologas,pas kurį esu siunčiama?

    Atsakymas

    Sveiki, Skydliaukes pakitimai gali buti dvejopi - strukturos ar veiklos ir buti drauge ar atskirai. Lietuvoje gyvenancioms moterims mazgeliai skydliaukeje yra gana daznas skydliaukes strukturos gerybinis pakitimas. Veiklos pakitimai yra retesni, jiems patvirtinti atliekami kraujo tyrimai. Jusu skydliauke veikia normaliai, nes kraujo hormonu tyrimas \"geras\" ir tai jau yra gerai. Kokie tiketini tolimesni veiksmai del 2 Jusu mazgeliu - ultragarsinis tyrimas nors 2 kartus per metus ar ju aspiracine biopsija, jei jie kels itarimu del galimo piktybiskumo ar ribiniu bukliu. Kuris budas bus pasirintkas Jusu atveju (pagal esama mazgu vaizda, kietuma, rysi su aplinkiniais audiniais ir kt.) nuspres patyres endokrinologas ar echoskopouotojas.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-19 18:17:18

    Turiu mazginę strumą jau 23 metus. Sužinojau, kad yra alternatyvus mazgų gydymo būdas vaistų injekcijomis. Ar jis veiksmingas, nesukelia komplikacijų ?

    Atsakymas

    Mazgine struma gali atsirasti vaikysteje ir su nezymiais pakitimais islikti visa suaugusio zmogaus gyvenima. Jei skydliaukes mazgai neauga, yra gerybiniai, nesukelia skydliaukes veiklos sutrikimu, gydymo nereikia, stebejimas yra pagrindine taktika. Jei mazgai auga, keiciasi ju forma, randami pakite aspiracines punkcijos (durio i skydliauke paimant audinio gabaliuka tyrimui) rezultatai, skydliauke reikia operuoti. Kai kuriose Europos salyse mazgai gydomi lazerio terapija. Gydymo rekomendacijose nurodoma, kad mazgus cistas (t.y, jei mazgo turinys yra skystis) galima gydyti etanolio injekcijomis tikintis, kad jos subliuks. Paprastu skydliaukes mazgu gydymas vaistu injekcijomis rekomendacijose nenurodomas.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-19 15:47:49

    sveiki!esu 32 metu..kai man buvo 10 metu,man isoperavo angina,labai truko daug svorio,nes kankino si liga mane 6 metus..po operacijos,man suleido corticotropihin,po ko staigiai pradejo augti svoris...dabar sveriu 120kg,buvau sverus ir daugiau..esant man 18-metei padare tyrimus,ir nustate hipotolamini sindroma..ir pasake,kad svoris gali sumazeti tik pagimdzius kudiki,ir patare nesiimti sporto.Ar tai tiesa?Gal tureciau pasidaryti kokius nors tyrimus?Gal yra kokiu kitu metodu kaip galeciau numesti svorio?Is anksto dekoju...

    Atsakymas

    Sveiki, Is tiesu Jus turite virsvori, kurio kilme pagal Jusu aprasyma yra neaiski. Nuo vienos vaistu injekcijos (kokie jie bebutu) taip neturetu atsitikti, tai taip pat Jusu svorio augimas neturetu buti susije vien tik su anginos operacija. Jums butu tikslinga endokrinologo konsultacija, kuris ivertintu virsvorio laipsni, esamus lydincius pakitimus, atliktu tyrimus diagnozei patiklinti ir numatytu tolimesniu veiksmu plana, kaip pakoreguoti sia situacija. Bet kokio virsvorio gydymo sudetinemis dalimis yra valia ir noras situacija pakeisti, mitybos korekcija, fizinio aktyvumo didinimas (ne maziau 30 min per diena), jei reikia - medikamentai, ar net operacinis gydymas. Taciau gydymo plano pakopas turi rekomenduoti gydytojas.
    Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2009-02-19 14:45:31

    Mano sūnui 16 su puse metų. Šiaip buvo iš smulkiųjų, akivaizdus brendimas ir augimas prasidėjo 14-kos. Sveikas, jokių nedarbingumo lapelių, jokių ligoninių. Tik mažavalgis ir plonas (ūgis 180, svoris 56 kg). Prieš porą savaičių iš mokyklos išvežė greitoji: ėmė svaigti galva, krėtė nervinis drebulys, buvo didelė baimė numirti, užkilo spaudimas, daužėsi širdis ir t.t. Paguldė į Pediatrijos centro kardiologijos skyrių. Ištyrė kraują, tikrino širdį, kraują, skydliaukę ir kt. Tyrimai geri, nieko nerasta. Neurologas rekomendavo gerinti dienos režimą. Atlėgo. Bet po poros savaičių vėl: šąla rankos, ima nervas, daužosi širdis, svaigsta galva. Toks įspūdis, kad organizamas staiga \"išmeta\" kažką į kraują. Ar tai gali būti susiję su antinksčių veikla? O gal tai tiesiog paauglystė su visokiais hormonais?

    Atsakymas

    Paauglio gyvenime vienu metu keiciasi labai daug - kuno isvaizda ir sudejimas, fiziologiniai veiksniai - pvz. hormonai, mastymas ir aplinkos suvokimas, atsakomybe ir kt. Tai kartais gali lemti audringa nervu sistemos reakcija ir nerimo priepuolius (\"vegetodistonija\"). Tuo atveju padetu psichologo pagalba, poilsis, santarve namuose Taciau visada butina atmesti organinius sutrikimus, kurie turi panasius simptomus - per aktyvia skydliaukes ar antinksciu veikla. Todel vis tik rekomenduociau ir vaiku endokrinologo konsultacija.
    Lina Zabulienė

Anekdotai

archyvas