Gydytojų konsultacijos

Atsakymai pagal gydytojus - Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2013-08-20 14:14:44

    Laba diena,sergu 2tipo diabetų,man 66 metų,svoris 115kg jau apie 25metų,ryte nevalgius cukrus 6-6,5,prieš pietų 5,3-5,6,,po pietų 7,2-7,8,prieš mega 6,5-6,8,ryte ir vakarė gerių Metfforal po850mg,papildomai ryte Dialevel,per pietus 2kapsules Topinambura inulina,ar gerai darau? Ačių už atsakyma,Jurijus.

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų gliukozės kraujyje nevalgius ir valgius tyrimai rodo gerą diabeto kontrolę (nevalgius gliukozės kiekis turėtų būti mažiau nei 7 mmol/l, 2 valandos po valgio - mažiau nei 8,5 mmol/l), taigi vartojate tinkamus vaistus ir tinkamu laiku. Kas 3 mėnesius rekomenduojama atlikti glikozilinto hemoglobino tyrimą (jo reikšmė turėtų būti mažiau nei 7 %), siekiant įvertinti ilgalaikę diabeto kontrolę. Jei gliukozės kiekis kiltų reikėtų didinti metformino dozę. Dėl svorio mažinimo reikėtų pasitarti su slaugytoja diabetologe ar gydytoja dietologe.
    Lina Zabulienė
    72732

    Klausimas užduotas - 2013-08-19 13:34:31

    Sveiki, Noriu suzinoti ar su akmenlige (pries puse metu atlikdami vidaus organu echoskopija rado akmeni) galima praeiti CMEK? Nes mane siuncia atlikti papildomus tyrimus: TTH (norma), dabar liko echoskopas skydliaukes ir pilvo organu. Ka turetu gydytojas rasti, kad butu neimanoma praeiti CMEK?

    Atsakymas

    Sveiki, Dėl visų su ekspertize susijusių klausimų konsultuoja šeimos gydytojas ar patys komisijos nariai.
    Lina Zabulienė
    72731

    Klausimas užduotas - 2013-08-16 12:40:46

    Laba diena.Norejau jums uzduoti viena klausima.pas mane ant koju atsirado raudonos demes,panasiai kaip truksta krajagysle ir atsiranda deme ir ji nedingsta,neniezti,nepleiskanojoa nieko,tiesiog deme.buvau pas gyditoja,sake nieko bloga gali buti elerginiu pagrindu,israse vaistu,tepalo.geriau savaite,bet nieko nepadejo ir nezinau kas gali buti.gal jus zinot is kur cia gali atsirasti.?ir ka daryti?lauruciukas@inbox.lt

    Atsakymas

    Sveiki, Dėl bėrimų reikėtų konsultuotis su dermatologu, reumatologu.
    Lina Zabulienė
    72729

    Klausimas užduotas - 2013-08-16 12:40:23

    Laba diena.Norejau jums uzduoti viena klausima.pas mane ant koju atsirado raudonos demes,panasiai kaip truksta krajagysle ir atsiranda deme ir ji nedingsta,neniezti,nepleiskanojoa nieko,tiesiog deme.buvau pas gyditoja,sake nieko bloga gali buti elerginiu pagrindu,israse vaistu,tepalo.geriau savaite,bet nieko nepadejo ir nezinau kas gali buti.gal jus zinot is kur cia gali atsirasti.?ir ka daryti?lauruciukas@inbox.lt

    Atsakymas

    Sveiki, Dėl bėrimų reikėtų konsultuotis su šeimos gydytoju, dermatologu, reumatologu, jie įvertinę bendrą būklę, bėrimo elemtų pobūdį, gali nurodyti, kokius tyrimus atlikti, kaip gydytis.
    Lina Zabulienė
    72728

    Klausimas užduotas - 2013-07-29 21:15:57

    Zdravstvujte uvazaemyj doktor Lina!U menia k vam mnogo voprosov,nu ja by hotela popast k vam na prijom!Ja iz goroda Visaginas,u menia problemy so zdorovjem....mne 24 goda,ja hociu zabiremenit,nu u menia postojannye problemy s mesiacnymi i vesom.....Ja uze byla u ginekologov,oni govoriat,cto po ginekologii vsio vporiadke....Ja byla u doktora Alisauskasa,u doktora Klimasa,oni govoriat,cto vsio xorowo,cto nado popast v vraciu endokrinologu(HOROWEMU).Ja byla u raznyh endokrinologoV,no vniatnogo otveta tak i nedozdalas...vse govoriat diagnoz po raznomu...Ja vas bezumnno prowu,esli vy najdiote vremia menia priniat,napiwyte pozalujsto...tak kak v Visaginase nado brat napravlenie k vam,a popast k nawemu endokrinologu NEVOZMOZNO,k nej zapis na pol goda vpiriod,a problemy u menia sejcias....POZALUJSTO POMOGITE!!!!!

    Atsakymas

    Sveiki, Norėdami užsirašyti endokrinologo konsultacijai, turėtumėte turėti siuntimą, tuomet skambinkite Antakalnio poliklinikos registratūros telefonu 852342515.
    Lina Zabulienė
    72703

    Klausimas užduotas - 2013-07-24 14:51:52

    Laba diena.Prašau pakomentuoti tyrimo rezultatus.Prieš tris metus operuota skydliauke, buvo papiline karcinoma 1 stadija. Šiuo metu tyrimai yra tokie: TTH-1,0, FT4-23,9, TG-0,4. Ką reiškia toks FT4? Ačiū.

    Atsakymas

    Sveiki, Po skydliuakės operacijų dėl papilinės karcinomos, pacientai turėtų būti nuolatos stebimi enodrinologo dėl tinkamos Levothyroxino dozės ir tinkamo jo vartojimo. Pagal TTH tyrimą siūlyčiau šiek tiek didinti dozę, LT4 tyrimas iki 24 pmol/l dažnai vertinamas kaip geras (nenurodėte normos ribų), tireoglobulino tyrimą reikėtų kartoti ne rečiau kaip kartą per pusę metų, gydant jis turėtų būti mažesnis, jei rodiklis augtų – reikėtų kreiptis radiologo konsultacijai.
    Lina Zabulienė
    72699

    Klausimas užduotas - 2013-07-16 21:24:40

    Laba diena, Esu 24 metų, mano visas kūnas yra padengtas spuogais. Vaikščiojau pas dermatologą - diagnoze lengvos formos acne, išrašydavo įvairių tepaliukų, kurie padėdavo tik tam kartui. Problema liko. Aktyviausiai beria prieš mėnesines. Taip pat yra labai didelis kūno plaukuotumas, krūtis labai mažos. Ar gali būti dėl to kaltas hormonų disbalansas? Pasidariau hormonų tyrimus "Testosteronas 1,38 nmol/l Flags:H Above normal (expected) range (0,29 - 1,67)" "TSH 0,79 mIU/L (0,35-4,94)". Ar esant tokiam testosterono lygiui reikia kreiptis į kokį nors specialistą? Kokius tyrimus rekomenduotumėt atlikti?

    Atsakymas

    Sveiki, Jei vargina bėrimai ir padidėjęs plaukuotumas, reikėtų papildomai kreiptis į endokrinologą, kad įvertinęs bendrą būklę (bėrimų išplitimą, plaukuotumo lygį ir kitus galimus sutrikimus) paskirtų tinkamus tyrimus (dažnai mes vertiname ne tik hormonų reikšmes, bet ir tam tikrų hormonų santykį) ir ginekologą (kad įvertintų kiaušidžių būklę, nes esant kai kuriems pakitimams, taip pat gali rastis spuogai ir didėti plaukuotumas, tuo labiau, jei bėrimai intensyvėja prieš mėnesines). Jūsų atlikti testosterono ir TSH tyrimai yra normos ribose.
    Lina Zabulienė
    72694

    Klausimas užduotas - 2012-08-20 07:16:56

    Sveiki. MAAI nustatyti nepyktybiniai skydliaukes mazgai, gydymas neskirtas. Apie 3 menesius jaucia silpnuma diena, temperatura 34-35, saltkretis, padidejes svoris. Pasidare tth tyrima-1,310, o ft4-13,98. Jai 54 metai.Ar gautas tyrimo atsakymas yra normalus. Ar gydytojas turi skirti vaistus, jei saltkretis, didejantis svoris, silpnumas. DEKOJU UZ ATSAKYMA

    Atsakymas

    Sveiki, Skydliaukės hormonu tyrimai šiuo metu yra nepakitę, todėl gydymo vaistais nereikia. Priežastis, kodėl savijauta yra bloga ar auga svoris yra kita, reikėtų pasitarti su šeimos gydytoju.
    Lina Zabulienė
    71853

    Klausimas užduotas - 2012-08-13 12:06:49

    Prieš du metus man pašalinta skydliaukė,papilinė karcinoma 1 stadija.Dabar pasidariau tyrimus,rezultatai buvo tokie:TSH-15,9,FT4-16,4,TG-0,157.Gal galite pakomentuoti?Ačiū.

    Atsakymas

    Sveiki, Po operacijos, kai dėl papilinės karcinomos pašalinama visa skydliaukė, nuolatos būtina vartoti levothyroxiną. Ar pakankama L-thyroxino dozė sprendžiama pagal TTH tyrimą. Po tokių operacijų, dažniausiai rekomenduojama vartoti tokią L-thyroxino dozę, kad TTH tyrimas būtų mažesnis nei 0,1-0,5 mUI/l, sunkiais atvejais – net mažiau nei 0,1 mUI/l, ne trumpiau nei 3-5 metus. Jūsų TTH tyrimas yra per didelis, todėl reikia būtinai didinti L-thyroxino dozę, pasitarkite su Jus konsultuojančiu endokrinologu. Po papilinės karcinomos operacijų Tg turėtų būti mažiau nei 2 ng/ml.
    Lina Zabulienė
    71822

    Klausimas užduotas - 2012-08-08 13:36:14

    Laba diena. Mano dukrai 14m. Menstruacijų dar nėra. Buvo atlikti skydliaukės tyrimai, diagnozuota juvenylinė I laipsnio eutirozė. Jau daugiau kaip pusmetis dukra skundžiasi karščio pylimu ir prakaitavimu (simptomai panašūs esant menopauzei). Ką tai galėtų reikšti? Gal tai susiję su lytiniu brendimu? Gal būtų galima vartoti kokius nors maisto papildus, kad sumažinti simptomatiką? Ačiū.

    Atsakymas

    Sveiki, Jei simptomai vargina nuolatos (ir naktį), nesusiję su fiziniu aktyvumu, įtampa, valgymu, ir yra normalūs bendrieji kraujo tyrimai, būklės patikslinimui ir dėl tolimesnių rekomendacijų reikėtų kreiptis vaikų endokrinologo konsultacijai.
    Lina Zabulienė
    71798

    Klausimas užduotas - 2012-07-28 13:31:52

    Laba diena, mano sūnui (17 metų) nustatyta pirminė arterinė hipertenzija I10. Dabar ieškome priežastį. Slapymo tyrimas - geras, bendras kraujo - geras. Papildomai pagrindiniai dėl inkstų, kepenų ir skydliaukės - norma. Tik Bilirubinas tiesioginis - virš 3,79, Kortizolis - 651,30. Ką tai reiškia? Gal reikia tirti antinksčių veikla? Ar reikia daryti hormonų tyrimus?

    Atsakymas

    Sveiki, Pastaruoju metu jaunuoliams pirminė arterinė hipertenzija (jos kodas I10) nėra tokia jau reta liga, atlikdami kitus įvairius tyrimus (laboratorinius ar instrumentinius) ir ieškodami pakilusio kraujospūdžio priežasčių, dažniausia tenorime paneigti, kad asmuo neserga antrine hipertenzija. Esant tam tikriems simptomams ar įtarimui dėl hipofizės ar antinksčių pažeidimo, įprastai 2 kartus atliekami kortizolio tyrimai - ramybėje ryte apie 7-8 val. ir apie pietus, tuomet vertinamas jo kitimas per dieną, esant rodiklių pakitimams, gali būti atliekami hormonų dinaminiai mėginiai. Šiuo klausimu reikėtų kreiptis vaikų endokrinologo konsultacijai.
    Lina Zabulienė
    71733

    Klausimas užduotas - 2012-06-23 05:45:21

    Laba diena, gerb. gydytoja gal galite pakomentuoti siuos tyrimu rezultatus: TTH- 0,929(norma 0,4-4), FT4-0,881(norma 0.89-1.76),FT3-3,25(norma 1,8-4,2), ATPO-

    Atsakymas

    Sveiki, Šiuo metu Jūsų tyrimai (TTH, LT4 ir LT3 yra normos ribose).
    Lina Zabulienė
    71586

    Klausimas užduotas - 2012-06-21 19:19:35

    Sveiki, noreciau suzinoti Jusu nuomone apie skydliaukes gydyma vaistais, juos švirkščiant tiesiai į mazgus. Aciu.

    Atsakymas

    Sveiki, Literatūroje yra duomenų apie tokius skydliaukės mazgų gydymo metodus (tais atvejais, kai skydliaukės veikla yra normali, nėra toksinės adenomos ar piktybinių mazgų pakitimų) – gydymą geriamu levothyroxinu, cistų gydymą suleidžiant alkoholio į ją, mazgų gydymą lazerio abliacijos metodu (Lietuvoje kol kas tokios galimybės nėra) ir šalinant mazgus ar visą skydliaukę operacijos metu. Vieni šių metodų nėra pakankamai efektyvūs, kiti skausmingi ir gali sukelti komplikacijų, dar kitiems reikia specialios aparatūros ir specialistų, galinčių procedūras atlikti. Kiekvienu konkrečiu atveju patarti gali Jus gydantis endokrinologas.
    Lina Zabulienė
    71583

    Klausimas užduotas - 2012-06-11 13:04:43

    Laba diena. Man dermatologė nustatė andrageninį plikimą ir nurodė vartoti minoxidilą 2%. Norėčiau paklausti, kodėl negalima šio losjono per vieną kartą panaudoti daugiau nei 1 ml? Rašoma, kad naudojant daugiau nei 1ml efektas nesustiprės, o kokia pašalinė reakcija nuo to gali būti - nenurodoma. Juk logiškai galvojant, su didesniu minoxidilo kiekiu būtų galima didesnį galvos plotą ištepti...

    Atsakymas

    Dėl plikimo skirtus vaistus vartoti reikia taip, kaip nurodo gydytojas, tam kad sau nepakenktumėte. Tačiau vis tik dar reikėtų pasitarti ir su endokrinologu, dėl galimų tokio plikimo priežasčių ir papildomų vaistų, jei reikia.
    Lina Zabulienė
    71539

    Klausimas užduotas - 2012-06-03 08:07:34

    Laba diena. Pasidariau skydliaukės hormonų tyrimus. Rezultatas: TTH (TSH) 0.580 mIU/ml ATPO 11.1 IU/ml FT4 0.845 ng/dl. Mano akimis TTH ir FT4 yra ant ant normos žemutinės ribos. Ar reiktų susirūpinti? Kitaip tariant, pakomentuokite, prašau, tyrimų rezultatus. Pagarbiai Gerda K.

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų attlikti tyrimai šiuo metu yra normalūs, jei jokių negalavimų nejaučiate, susirūpinti tikrai nereikia. Tyrimus galite pakartoti po pusmečio, tuomet dinamikoje, bus aiškiau, ar viskas yra gerai.
    Lina Zabulienė
    71490

    Klausimas užduotas - 2012-06-01 13:52:23

    Laba diena, šiandien pasidariau kraujo tyrimus, tad ir noriu pasiklausti, ar mano feritino rodiklis, kuris yra(mkg/l)7.3, nėra per mažas? kiek suprantu normali norma yra nuo 20 iki 300. Ar reiktų susirūpinti? taip pat Folik.stimul.hormonas(FSH) (U/l) 2.2; Liuteinizuoj antis horm.(LH) (U/l)1.50; Testosteronas(TTE) (nmol/l)1.4. Mane neramina, nes pastaruoju metu neadekvačiai pilnėju, nors esu tik 19 metų, jau pusę metų nevalgau saldumynų ir gan aktyviai sportuoju. Be to esu žemo ūgio, plaukuotumas normalus, mėnesinių ciklas maždaug 21 diena, o šiuo metu yra liuteininė fazė. Jau esu užsiregistravusi nemokamai jūsų konsultacijai liepos mėnesį, bet noriu žinoti, ar verta tikrintis bei nerimauti. Dėkui, Elzė Šečkutė

    Atsakymas

    Sveiki, Feritinas yra tikrai mažokas. Reikėtų vartoti geležies preparatus.
    Lina Zabulienė
    71486

    Klausimas užduotas - 2012-06-01 12:11:17

    Sveiki.man nustate difuzine mazgine striuma,taip pat rado dvi cistas 8x5mm ir 22x7mm...ar verta nerimauti del cistu? aciu

    Atsakymas

    Sveiki, Skydliaukės audinio pakitimai būna įvairūs – skydliaukės padidėjimas, jos sumažėjimas, mazgai ir cistos. Jų dydžio ir formos kitimus rekomenduojama stebėti kartą per 6-12 mėn., skysčiui kaupiantis cistoje ar didėjant mazgui kartais atliekama skydliaukės punkcija skysčiui ištraukti ar audinio pakitimams įvertinti. Reikėtų atlikti ir skydliaukės hormonų tyrimus.
    Lina Zabulienė
    71485

    Klausimas užduotas - 2012-05-31 14:05:20

    Sveiki, Siuo metu krutimi maitinu kudiki. Ar nustojus maitinti keiciasi hormonai? Noreciau nuo veido sonu pasalinti plaukus (jie ten augo ir iki nestumo) lazeriu. Ar galiu tai atlikti dabar ar geriau palaukti kol baigsiu maitinti?

    Atsakymas

    Sveiki, Baigus maitinti kūdikį krūtimi, moters hormonų kiekis kinta, galbūt tik jų kitimas nebus susijęs su Jūsų veido plaukuotumo pakitimu. Dėl plaukų šalinimo pasitarkite su šią procedūrą atliekančiu dermatologu, jis tiksliai nurodys - kada šią procedūrą atlikti yra Jums tinkamiausias laikas.
    Lina Zabulienė
    71482

    Klausimas užduotas - 2012-05-29 18:39:59

    Sveiki. Norėčiau paklausti, ar vartojant Bromkriptiną galima gerti hormonines kontraceptines tabletes, ar jos tampa neveiksmingos ir reikia pasirinkti kitą kontracepcijos būdą?

    Atsakymas

    Sveiki, Vieningos nuomonės dėl bromocriptino ir geriamųjų kontraceptinių vaistų vartojimo vienu metu nėra, pavojinga vaistų sąveika nėra aprašyta, tačiau dažnai rekomenduojama pasirinkti kitą kontracepcijos būdą. Tai konkrečiu atveju gali nurodyti Jus konsultuojantis endokrinologas ar ginekologas – nes svarbu įvertinti keletą veiksnių – dėl kokios priežasties vartojate bromokriptiną, ar yra nustatytas hipofizės pakitimas ar ne, ar Jūs pageidaujate nėštumo ar jo vengiate ir kt.
    Lina Zabulienė
    71469

    Klausimas užduotas - 2012-05-29 15:45:47

    Vakar dariausi lytiniu hormonu tyrimus. Visi hormonai normoje iskyrus SHBG- 122, jis pakiles.Gal galite pakomentuoti ka tai turetu reiksti? Aciu Reda

    Atsakymas

    Sveiki, Lytinių hormonų tyrimai atliekami esant tam tikriems negalavimams, jų rezultatų vertinimui dažnai svarbi ne tik šių rodiklių absoliuti reikšmė, bet ir jų santykis, rodiklių normos ribos, amžius, lytis. Taigi siekiant teisingai įvertinti rezultatą svarbu žinoti ir tai, kas vargina pacientą, ir kitų tyrimų rezultatus. Vien tik nežymus lytinius hormonus sujungiančio globulino padidėjimas didelės reikšmės neturi, kartais toks pakitimas gali būti susiję su mitybos ar gyvensenos įpročiais, kitomis ligomis, vartojamais vaistais.
    Lina Zabulienė
    71467

Anekdotai

archyvas