Anatomija - virškinimo sistema

 

Virškinimo sistemą sudaro 8-10 metrų ilgio kanalas. Sistema prasideda burnos anga, toliau eina ryklė, stemplė, skrandis, plonosios žarnos ir storosios žarnos, pasibaigianti išeinamąja anga. Virškinimo sistemai taip pat priklauso didžiosios seilių liaukos, kepenys ir kasa.

Pagrindinės virškinimo sistemos funkcijos:

  1. Maisto priėmimas ir mechanins smulkinimas burnoje


  1. Toliau vyksta suvirškintų maisto dalelių rezorbcija (paėmimas) į kraują arba limfą.
  2. Storojoje žarnoje iš nepasisavintų medžiagų formuojamos išmatos.
  3. Cheminis maisto medžiagų skaldymas, kurį atlieka fermentai. Maistas fermentų skaldomas iki medžiagų, kurias organizmas sugeba įsisavinti.
  4. Virškinimo sistemai priklausančios kepenys ir kasa gamina įvairias chemiškai aktyvias medžiagas – hormonus, baltymus. būtinas darniai organizmo veiklai.
  5. Virškinimo sistema taip pat atlieka apsauginė funkciją, saugodama organizmą nuo kenksmingų medžiagų.
  6. Žarnyne yra gausybė įvairių mikroorganizmų – bakterijų, kurie taip apt dalyvauja virškinimo procese.

  

 

 

Burna tai pradinė virškinomo organų sistemos dalis, į kurią visų pirma patenka maistas. Čia prasisdeda maisto mechaninis smulkinimas, seilių fermentų virškinimas.

Seilių liaukos skirstomos į didžiąsias ir mažąsias. Per parą išskiriam apie 1,5 L seilių. Seilės suvilgo burnos ertmę, drėkina bei saugo gleivinę, pradeda chemiškai apdoroti maistą.

Ryklės ilgis apie 12-15cm, ji pereina į stemplę. Ryklėje kryžiuojasi oro ir maisto takai, todėl dažnia valgant ir kalbant vienu metu galime užspringti.

  1. Liežuvis
  2. Dantys
  3. Liežuvėlis
  4. Žiočių lankai
  5. Brunaryklė

 

 

 

 

Stemple maistas iš ryklės patenka į skrandį. Suaugusio žmogaus stemplės ilgis yra apie 23-26cm.

Skrandis tai plačiausia virškinamojo trakto dalis, kurioje maistas maišomas su skrandžio sultimis, ir porcijomis patenka į dvylikapirštę. Skrandžio sulčių pH apie 1,0-1,5. Skrandis taip pat atsakingas už įvairių mineralinių medžiagų pasisavinimą.

  1. Stemplės perėjimas į skrandį
  2. Skrandis
  3. Skrandžio kraujagyslė
  4. Dvylikapirštė žarna
  5. Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos raukas

 

 

 

 

 

Plonoji žarna. Ją sudaro trys dalys: dvylikapirštė, tuščioji ir klubinė. Plonųjų žarnų ilgis yra apie 4-5 metrai.Jose toliau vuksta maisto virškimas, prasideda suvirškintų maisto medžiagų pasisavinimas.

Dvylikapirštė žarna yra apie 25-30cm ilgio. Į ją atsiveria tulžies ir kasos latakai.

Storąją žarna taip pat sudaro trys dalys: akloji žarna su kirmeline atauga (apendix), gaubtinė žarna, ir tiesioji žarna. Storosios žarnos ilgis apie 120 -150cm. Joje esti gausu mikroorganizmų, kurie skaido dar nesuvirškintas medžiagas, taip pat vyksta vandens, mineralinių medžiagų bei vitaminų įsiurbimas, bei formuojamos išmatos.

 

  1. Storoji gaubtinė žarna
  2. Plonosios žarnos
  3. Tiesioji žarna
  4. Išeinamoji anga
  5. Kirmelinė atauga (apendiksas)

 

 

 

 

Kepenys – tai didžiausia organizmo liauka. Kepenys sveria apie 1500-1700g, apie 20/12/15cm skersmens. Atlieka daug gyvybiškai svarbių funkcijų. Kepenyse gaminama tulžis, kuri kaip rezervuare kaupiama tulžies pūslėje ir išskiriama į dvylikapirštę. Kepenys taip pat atlieka detoksikacinę funkciją, jose sintetinami įvairūs organizmui būtini baltymai, gaminami kraujo krešumo faktoriai. Kepenys taip pat atlieka kraujo telkinio funkciją – esant reikalui, kaip kempinė atiduoda kraują.

  1. Dešinė kepenų skiltis
  2. Tulžies pūslė
  3. Kairė kepenų skiltis
  4. Skrandis
  5. Kepenų kraujagyslė

 

 

 

 

 

Tulžies pūslė – tai kriaušės formos laikina tulžies pūslės talpykla. Tulžies pūslė yra prisiglaudusi pire kepenų. Jos talpa apie 30-50 kūbinių cm. Bendras kepenų latakas susijungęs su tulžies pūslės lataku atsiveria į dvylikapirštę žarną.

  1. Tulžies pūslė
  2. Akmenys tulžies pūslėje
  3. Tulžies latakas
  4. Bendras tulžies latakas

 

 

 

 

 

 

 

Kasa yra pagrindinė virškinamojo trakto liauka, gaminanti įvairius fermentus, atsakingus už maisto medžiagų skaidymą. Kasoje gaminamas insulinas, gliukagonas. Per para kasaa išskiria apie 1 L kasos sulčių. Kasos sultys per lataką patenka į dvylikapirštę žarną. Kasa yra pailgos formos, apie 16-22cm ilgio, svreria apie 70-80g.

  1. Tulžies pūslė
  2. Bendras tulžies latakas
  3. Dvylikapirštė žarna
  4. Kasa
  5. Kasos latakas
  6. Kasos ir tulžies pūslės latakų atsiverimas į dvylikapirštę žarną

 

Grįžti į bendrą anatomiją

Virškinimo sistemos ligos

Gydytojų atsakymai į virškinimo sistemos klausimus

 L. Labanauskas, R. Rokaitė, R. Kučinskienė
Sveiko vaiko maitinimas
(vadovėlis)

Virškinimo sistemos tyrimai ir jų reikšmė
Lietuvos gastroenterologų draugija
Virškinimo sistemos tyrimai ir jų reikšmė
(vadovėlis)

Vaikų dietologija
L. Labanauskas, R. Rokaitė ir kiti
(vadovėlis)

 

Anekdotai

archyvas