+2
-0
+2
Odontolodė atskleidė, kurie 5 maisto produktai labiausiai kenkia burnos gleivinei

Net penktadalis žmonijos susiduria su diskomfortu, kurį sukelia burnos žaizdelės, dar kitaip vadinamos aftomis. Nors yra daugybė priežasčių, dėl ko šios žaizdelės gali atsirasti, specialistai vieningai sutaria dėl vienos iš jų – maisto. Kokie maisto produktai kenkia burnos gleivinei labiausiai ir gali lemti aftų atsiradimą, konsultuoja gydytoja-periodontologė Jūratė Žekonienė.

„Kalbant apie maisto produktus, kurie gali būti vadinami aftų sukėlėjais, svarbu paminėti, kad šis sąrašas sudaromas remiantis statistika, gaunama iš individualių pacientų skundų“, – pradeda gydytoja-periodontologė Jūratė Žekonienė. Specialistė taip pat pabrėžia, kad nors pakankamai mokslinių tyrimų šioje srityje nėra atlikta, vis tik galima išskirti keletą pagrindinių ir dažniausiai pasitaikančių burnos žaizdelių sukėlėjų:

1.Maistas, turintis gliuteno ir/ar laktozės. Tai – gana dažnai aftomis besiskundžiančių pacientų sąraše pasitaikantys maisto ingredientai. „Aftų pasireiškimas ypač pastebimas pacientams, sergantiems celiakija, arba kitaip tariant, netoleruojantiems gliuteno ar laktozės. Dažniausias iš įvardijamų maisto produktų, kuriuos buvo vartoję pacientai, tai sūris“, – teigia J. Žekonienė.
2.Gazuoti gėrimai. Angliarūgštė, skonio ir kvapo stiprikliai – tai ingredientai, kurie gali lemti burnos žaizdelių atsiradimą, ypač jei gazuoti gėrimai vartojami dažnai arba kartu su kitais galimais aftų sukėlėjais. „Mano stebėti pacientai paprastai jaučia paūmėjimą pavartojus gazuotų gėrimų, burnos gleivinei taip pat nepadeda, jei kartu su šiais gėrimais vartojami kiti skonio stipriklių savo sudėtyje turintys maisto produktai, pavyzdžiui, bulvių traškučiai“, – dėsto gydytoja Jūratė Žekonienė.
3.Raudoną pigmentą turintys maisto produktai. Pastebima, kad burnos žaizdeles gali sukelti pomidorai, o ypač pomidorų padažas, braškės ir kitos raudonos uogos, raudona mėsa, itin dažnai – raudonas vynas. „Raudoną maisto pigmentą turintys produktai pacientams skatino aftų atsikartojimą, tad jei pastebėjote, kad ir jūsų gleivinė pasidaro jautri ar atsiranda žaizdelių, rekomenduojama visiškai atsisakyti tą sukeliančio maisto“, – pabrėžia gydytoja-periodontologė.
4.Šokoladas. Stiprus šokolado skonis ir alergenai, esantys šio skanumyno sudėtyje gali lemti aftų atsiradimą. Jei vis tik neįsivaizduojate savo gyvenimo be šokolado, galite pabandyti vartoti pienišką arba baltąjį šokoladą, svarbiausia – stenkitės jį valgydami kartu nevartoti kitų šiame sąraše esančių maisto produktų ir stebėkite savo savijautą. Jei aftos nesikartoja, likite prie teigiamą poveikį skatinančio saldumyno.
5.Aštrus maistas. Ypač aštrūs prieskoniai gali stipriai sudirginti burnos gleivinę, o tuomet atsiranda palankios sąlygos aftoms atsirasti. Aštriuose maisto produktuose ar patiekaluose taip pat gali būti gausu alergenų, įvairių prieskonių. Jei suvalgius kažko aštraus pradedate jausti nemalonų maudimą burnoje, rekomenduojama nedelsiant nustoti vartoti šį produktą ar patiekalą.

„Pagrindinis dalykas, kurį patariame savo pacientams – tai vengti to, kas provokuoja burnos žaizdelių atsiradimą“, – dėsto gydytoja-periodontologė Jūratė Žekonienė. Specialistė taip pat pabrėžia, kad nors ir galima išskirti keletą maisto produktų, sukeliančių šį nemalonų reiškinį, aftos ir jų gydymas yra sudėtingi. „Būtent todėl labai svarbi yra prevencija, subalansuota mityba, streso vengimas, tinkama burnos higiena – tai keletas veiksmų, kurie gali padėti išvengti burnos žaizdelių atsiradimo. Jei vis tik aftų išvengti nepavyko, pastaruoju metu dažnai pacientams skiriame hialurono rūgšties preparatą „Anaftin“, skatinantį žaizdos gyjimą ir turintį priešuždegiminį poveikį“, – dalijasi patirtimi J. Žekonienė.