Intymusis gyvenimas, higiena ir įvairūs lyties organų negalavimai vis dar apgaubti įvairių mitų. Moterys dažniausiai bijo apie tai kalbėti garsiai, patarimų ieško paslapčiomis interneto svetainėse, susižavi daugybe neteisingų gydymo būdų. Prikurta daugybė ligų atsiradimo priežasčių ir tiesiog mistinių profilaktikos priemonių. Tačiau kiek tame tiesos? Kaip atpažinti negalavimus ir ką daryti, kad jie vargintų kuo trumpiau ir kuo rečiau? Susipažinkime su trimis dažniausiais moterų sveikatos sutrikimais.

Cistitas, arba tiesiog šlapimo pūslės uždegimas.

„Nesišlapink prieš vėją – pūslę peršalsi.“ Dar iš vaikystės žinomas posakis… Tačiau ne kartą esate susirgus be priežasties, argi ne taip? Kodėl?

Kas sukelia cistitą arba kodėl sergu būtent aš? Cistitas nekyla savaime. Jį sukelia bakterijos; apie 85 proc. atvejų randama vadinamoji žarninė lazdelė (Esherichia coli). Tiek ji, tiek kitos bakterijos į šlapimo pūslę patenka iš išangės neteisingai valantis tarpvietę pasišlapinus, dėvint kelnaites su juostele (stringus), lytinių santykių metu. Moterų šlaplė yra sąlyginai trumpa, taigi bakterijoms lengva nukeliauti tokį neilgą kelią ir patekti į pūslę. Jeigu moteris pakankamai dažnai šlapinasi, bakterijoms nespėjus „užlipti“ aukštyn, jos tiesiog nuplaunamos su šlapimo srove ir nespėja susargdinti. Įtakos turi ir moters imunitetas, mityba, netgi per reta ar per dažna higiena, netinkamai parinkti prausikliai. Moterys, kurių imunitetas nusilpęs dėl dietų, stresų, žiemos sezono, yra linkusios dažniau sirgti cistitu. Tokiu atveju ligą pagreitina ir mamų minėti „kojų pašalimai“, šlapinimasis „prieš vėją“ bei trumpo sijono segėjimas žiemą…

Kaip pasireiškia cistitas? Būdingiausias cistito požymis – dažnas, skausmingas šlapinimasis, nuolatinis noras šlapintis ir jausmas, lyg pūslė vis dar pilna. Galima pasikeisti šlapimo spalva – jis tampa drumstas ar rausvas.

Kaip diagnozuojamas cistitas? Moderniose poliklinikose daromas šlapimo pasėlis ir per kelias dienas užauginamos ligą sukėlę bakterijos bei nustatoma, kokiais antibiotikais galima gydyti. Tačiau didžioji dalis šeimos gydytojų tokios galimybės neturi, todėl ligą diagnozuoja iš paciento nusakytų simptomų.

Kaip gydo cistitą gydytojai ir ką galiu padaryti pati? Dažniausiai skiriami antibiotikai. Jeigu yra galimybė atlikti šlapimo pasėlį, pagal jo atsakymą nustatoma kokie konkrečiai. Pajutusios cistito požymius, jokiu būdu nepulkite gerti namie turimų antibiotikų. Visų pirma dėl to, kad netinkamai parinktas vaistas gali pakenkti, taip pat tik gydytojas gali pasakyti, ko tiksliai jums reikia ir kiek dienų teks gydytis. Norite greičiau pasveikti? Cistitą puikiai gydo spanguolių uogų sultys bei meškauogių lapų arbata. Moksliškai įrodyta, kad natūralias uogas puikiai pakeičia ir ekstraktų pagrindu pagaminti papildai. Jie turėtų būti vartojami sergant, išgijus ir profilaktiškai, jeigu dažnai vargina cistitas. Turėtumėte atsisakyti alkoholio, cigarečių, šokolado, kavos ir gazuotų gėrimų, nes jie tik sustiprina nemalonius simptomus.

Kaip išvengti cistito? Svarbi gera intymios vietos higiena (naudoti tik specialius prausiklius), stenkitės po lytinių santykių pasišlapinti, nedėvėkite kelnaičių su virvele, stiprinkite imunitetą, gerkite meškauogių arbatą ar spanguolių sultis bei pasitarkite su šeimos gydytoju dėl specialių papildų vartojimo.

Bakterinė vaginozė

Natūraliai moters makštyje gyvena daugybė įvairių bakterijų, kurias galime skirstyti į gerąsias ir blogąsias. Lyg vaikiškoje pasakoje – gėris nuolat nugali blogį. Tačiau dėl įvairių priežasčių gali padaugėti blogųjų bakterijų, dėl ko atsiranda būdingi ligai simptomai. Neretai moteris nieko nejaučia, ir bakterijų balanso sutrikimas randamas atsitiktinai.

Kas lemia, kad susirgau bakterine vaginoze? Bakterine vaginoze dažniausiai serga lytiškai aktyvios moterys, ypač jeigu neseniai pakeitė partnerį ar turi daugiau nei vieną arba lytinis gyvenimas pradėtas anksti. Dažniausias amžius – tarp 15 ir 44 metų, tačiau gali sirgti ir lytinių santykių neturinčios paauglės bei moterys po menopauzės. Riziką didina intrauterinės spiralės naudojimas, per dažna intymi higiena, ypač jeigu vietoj specialių prausiklių naudojamas muilas ar dušo želė. Svarbiausia atsiminti, kad tai ne lytiškai plintanti liga!

Kokie ligos simptomai? Apie pusė visų moterų nejaučia nieko. Simptomas išdavikas yra būdingas makšties išskyrų kvapas (primena sugedusią žuvį), kuris po lytinių santykių gali sustiprėti. Gali pasikeisti ir išskyrų spalva – tampa balsva.

Kaip gydytojas nustatys ligą? Būtina ginekologinė apžiūra. Gydytojas paims šiek tiek makšties išskyrų tepinėliui, iš kurio nustatys ligą.

Kaip gydoma liga? Liga gydoma tik esant simptomams. Jeigu moteris nieko nejaučia, dėl gydymo sprendžia gydytojas – ginekologas. Būtina gydyti nėščiąsias, nes dėl vaginozės gresia persileidimas arba priešlaikinis gimdymas. Gydymui skiriama antibiotikų. Galima vartoti tiek geriamas tabletes, tiek makšties ovules. Kokią formą pasirinkti, moteris turėtų aptarti su gydytoju. Gydymas trunka 7 dienas. Dažniausiai simptomai praeina per 3 – 4 dienas, tačiau siekiant, kad liga nepasikartotų, reikia gydytis ir toliau tiek, kiek liepė gydytojas. Gydymosi metu turėtumėte atsisakyti lytinių santykių.

Ar galima ligos išvengti? Ligos išvengti padeda tokios bendros priemonės, kaip imuniteto stiprinimas, tarpvietės plovimas intymios higienos prausikliais, o ne muilu. Yra sukurta specialių laktobacilų kapsulių, kurios padeda atkurti makšties mikroflorą. Dėl tikslaus naudojimo pasitarkite su savo gydytoju ginekologu.

Kandidozė, arba pienligė

Tikriausiai daugiausiai diskusijų sukelianti liga. Dažna moteris, pajutusi ligos simptomus, susirūpina savo higiena, užuot ieškojusi pagalbos pas gydytoją. Prikurta daugybė mitų apie ligos kilmę ir gydymą, kas dažniausiai tik pablogina padėtį.

Kas sukelia ligą? Ligos priežastis – grybelis Candida. Natūraliai mes nešiojamės jį savo burnoje ir valgydami nuryjame. Taip grybelis patenka į išangę, o iš čia į makštį. Tikimybę susirgti didina neseniai vartoti antibiotikai, kontraceptinių tablečių vartojimas, nėštumas, cukrinis diabetas, sintetinis apatinis trikotažas, kasdienių įklotų naudojimas, aptemptos kelnės bei kelnaičių su virvele dėvėjimas.

Kuo pasireiškia liga? Pirmas požymis yra varginantis lyties organų niežulys, kuris dažniausiai prasideda prieš mėnesines ar pabaigus vartoti antibiotikus. Dažna moteris puola save kaltinti higienos trūkumu. Tačiau prausiantis niežulys nemažėja, sustiprėja po lytinių santykių, ima perštėti, lytiniai santykiai tampa nemalonūs dėl makšties sausumo. Ilgainiui pasirodo tipiškos baltos varškę primenančios išskyros.

Kaip nustatoma liga? Būtina ginekologinė apžiūra, kurios metu gydytojas paims šiek tiek makšties išskyrų tepinėliui. Ligą galima diagnozuoti ir iš būdingų simptomų, tačiau tepinėlis daromas ir norint įsitikinti, ar niežulio nesukelia alergija kasdieniams higieniniams įklotams.

Kaip liga gydoma? Stebint moterų pokalbius apie šią ligą, akis užkliūna už dviejų mistiškų gydymo būdų – tai medetkų nuoviro vonelės ir tarpvietės plovimas sodos tirpalu. Kuo blogi šie būdai? Medetkos pasižymi antibakteriniu poveikiu, tačiau grybelio neveikia. Todėl plovimas jų nuoviru labiau išnaikins gerąsias bakterijas, nei padės pasveikti. Sodos tirpalas taip pat išderina makšties bakterijų pusiausvyrą, nes pakeičia jos pH. Plauti tarpvietę sodos tirpalu yra tas pats, kaip naudoti paprastą muilą. Kaip jau minėta, muilo naudojimas yra viena iš moteriškų bėdų priežasčių. Taigi kuo gydytis? Visų pirma vaistą gali paskirti tik gydytojas. Gydoma azolų grupės vaistais. Tikslų preparatą ir jo formą parinks gydytojas. Net ir išnykus simptomams, negalima gydymo nutraukti, kad liga neatsinaujintų.

Kaip išvengti ligos? Patartina naudoti vitaminus, stiprinančius imunitetą, vengti aptemtų drabužių, sintetinio apatinio trikotažo, įklotus naudoti tik esant būtinybei (tikintis prasidėsiančių mėnesinių), esant galimybei, rinktis nehormonines kontracepcijos priemones. Intymiajai higienai naudoti tik specialius prausiklius, stenkitės išbraukti iš savo mitybos alkoholį ir saldumynus, nes angliavandeniai yra puikus maistas grybeliui, taip pat venkite gausaus pieniško maisto.
 

Parengė Kauno medicinos universiteto 6-to kurso studentė Aurika Treščenko
Konsultavo Kauno medicinos universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoja akušerė-ginekologė Nijolė Varanavičienė

 

"Sveikas žmogus"