Dažniausiai pasitaikančios vaikų kosulio priežastys

Vaikų kosulys – bene dažniausias skundas gydytojui. Vaikų kosulio priežasčių gali būti tikrai labai daug – nuo slogos ar įstrigusio nedidelio svetimkūnio, dirginančių kvėpavimo  takus iki rimtų ligų, kai kosulys tiesiog neduoda ramybės. Pristatome net 7 vaikų kosulio priežastis.

  • Sloga, kuri dažniausiai kamuoja nazofaringito (visiems žinomo kaip ūminio nosiaryklės uždegimo ar tiesiog peršalimo) metu yra viena dažniausių vaikus varginančio kosulio priežasčių. Su pagausėjusia nosies gleivinės sekrecija labai dažnai kamuoja ir kosulys, ypač horizontalioje pozicijoje, nes dalis nosies sekreto teka „už nosies“, dirgina gerklę ir sukelia kosulį. Toks slogos sukeltas kosulys gali dingti tinkamai valant nosį, šiek tiek pakėlus lovos galvūgalį ir daugiau vaikelį nešiojant vertikaliai. Paprastai aktyviausias kosulys kamuoja vandeningos slogos periodu, vėliau jis išnyksta arba jo dažnis suretėja.
  • Sausas ir užterštas oras – dirginantis ir varginantis kosulys atsiranda nebūtinai dėl infekcijos ar alergijos. Itin jautrią vaikų kvėpavimo takų gleivinę išdžiovinti ir pažeisti gali labai sausas ir užterštas oras, kuriame ne tik trūksta drėgmės, bet ir yra pačių įvairiausių teršalų. Todėl reikia stengtis, kad patalpų oras būtų optimaliai drėgnas (santykinė drėgmė turėtų siekti apie 60 procentų, tačiau ji neturėtų būti mažesnė bent jau kaip 40 – 45 procentai). Vaikus reikia saugoti nuo dūmų, cheminių garų, toksinių dalelių, įvairių alergenų ir panašiai. Jų kvėpavimo takai kur kas jautresni nei suaugusiųjų.
  • Bronchitas – bronchų gleivinės uždegimas yra gana dažna vaikų liga, kuria gali komplikuotis būtent netinkamai gydyta sloga. Kosulys bronchito atveju iš pradžių būna sausas, po kelių parų jau tampa drėgnesnis – tuomet reikia stengtis, kad bronchuose besigaminančios gleivės pasišalintų kuo lengviau. Tam puikiai tinka ambroksolio hidrochloridas (Flavamed 15 mg/5 ml geriamasis tirpalas). Šis vaistas tinkamas kosulio metu susidarančių gleivių skystinimui, sergant ūminėmis arba lėtinėmis bronchų ir plaučių ligomis. Flavamed tinka vartoti vyresniems negu 2 metų vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai. Beje, ūminio bronchito kosulio priepuoliai gali kamuoti net keletą savaičių ir ilgiau (net ir po to, kai pasveikstama, mat bronchų gleivinei reikia laiko „atsigauti“).
  • Plaučių uždegimas – jam būdingas iš pradžių sausas, skausmingas, iš gana giliai sklindantis ir erzinantis, ramybės neduodantis kosulys. Vaikas gali skųstis ne tik krūtinės, bet ir pilvo skausmu, nes kiekvienas kosulio priepuolis pareikalauja nemažai jėgų. Itin sunkiais atvejais vaikas gali vemti, nemiegoti naktimis, jausti stiprų bendrą negalavimą. Pirmas paras paprastai kamuoja sausas kosulys, vėliau kosulys jau drėgnėja, atkosėjama skreplių.
  • Laringitas – tai gerklų gleivinės uždegimas. Ne taip jau ir retai jis prasideda būtent nuo ūminio nazofaringito. Balso stygų pažeidimą rodo sausas, „lojantis“ ir neretai labai tėvus išgąsdinantis kosulys. Kitas svarbus simptomas – balso užkimimas. Balsas gali beveik dingti. Be to, gali kamuoti dusulys.
  • Tracheitas – pagrindiniai tracheito simptomai yra užkimimas ir sausas, „garsus“, labai skardus, kartais į šuns lojimą panašus kosulys. Taip pat gali kamuoti balso prikimimas ar dingimas, gerklės skausmas ir perštėjimas, būdingas skausmas už krūtinkaulio. Tracheitas dažnai pasireiškia su kitomis kvėpavimo sistemos ligomis, pavyzdžiui, laringitu ir bronchitu.
  • Bronchų astma – vis daugiau pasaulio vaikų paliečianti liga. Duomenys rodo, kad tai yra viena iš labiausiai paplitusių lėtinių vaikų ligų. Manoma, kad didelę įtaką šiai ligai turi paveldimumas, vis dėlto jos išsivystymui daug reikšmės turi ir dabartinis gyvenimo būdas, aplinka, sąlygos. Astma yra lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga, pasireiškianti pasikartojančiais su bronchų reaktyvumu ir jų užsikimšimu (obstrukcija) susijusiais simptomais, pavyzdžiui, krūtinės veržimu, dusuliu, švokštimu ir kt. Astmos priepuoliams būdingas sausas kosulys su dusuliu, kuriuos išprovokuoja patys įvairiausi veiksniai, pavyzdžiui, fizinis krūvis, šaltas oras, kai kurie alergenai, tad astma gali būti alerginės ir nealerginės kilmės, be to, ją gali provokuoti mišrūs veiksniai. Dažnai tokie kosulio priepuoliai užpuola naktimis, ypač ankstyvais paryčiais. Negydoma bronchų astma pavojinga gyvybei.

  • Vaistininkė Rūtelė Foktienė