Quixx

Gydytojų konsultacijos

Atsakymai pagal gydytojus - Lina Zabulienė

Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2015-03-08 02:37:55

    Sveiki. Šiuo metu man 24, dėl savo problemų kreipiausį į šeimos gydytoją, ši savo ruoštu davė siuntimą endokrinologo konsultacijai, bet kadangi esu dirbanti ir studijuojanti nerandu laiko kada apsilankyti, todėl norėčiau pasikonsultuoti su Jumis. Prasidėjus mėnesinėms (nuo 14 metų) ciklas būdavo nereguliarus,kas du ar tris mėnesius, ginekologė buvo išrašiusi kontraceptinių vaistų šiai problemai, padėdavo bet ne ilgam, todel kelis metus jų jau nevartoju. Šiuo metu mėnesinės vėluoja 9 mėnesius, nuolat jaučiu mieguistumą, silpnumą, skauda kai bandau gyliai įkvėpti praktiškai negaliu, skauda plaučiu zonoje atsigulant ant nugaros, iš nosies pateplioja kraujas kiekvieną dieną, pradėjo slinkti plaukai kuokštais, galvą labai dažnai suskausta,tapau labai suirzusi, darė kraujo ir šlapimo tyrimą, sakė, kad viskas normose taip pat ir skydliaukė. Ginekologas iš savo pusės po apžiūros ir echoskopo taipogi neturi jokių priekaištu. Esu rūkanti. Perdėto streso gyvenime neturiu. Sakykite, kame čia gali būti problema? Ir kur man reiktu kreiptis? Iš anksto dėkoju už atsakymą.

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų minėti nusiskundimai greičiausiai turi keletą priežasčių. Dėl mėnesnių ciklo sutrikimo trunkančio 9 mėn. reikalinga atlikti hormonų tyrimus. Siūlyčiau kreiptis endokrinologo konsultacijai. Dėl kvėpavimo pokyčių – tai gali būti susiję ir su stuburo problemomis. Dėl likusių negalavimų rekomenduočiau atlikti geležies atsargų – feritino ir vitamino D tyrimą. Kita vertus, minėjote, kad Jūsų krūvis yra didelis (dirbate ir studijuojate) – gal tai ilgalaikio nuovargio, netaisyklingos mitybos bei darbo ir poilsio režimo pokyčių padarinys.
    Lina Zabulienė
    73884

    Klausimas užduotas - 2015-03-03 13:10:58

    Laba diena, Skydliaukės hormonus seku jau dvejus metus. Nėštumo metu netikrinta skydliaukės funkcija, tačiau nuėjus metams po gimdymo ir papasakojus simptomus (svorio kritimas nėštumo metu, silpnumas, nuovargis) gydytojai, manau, kad būtent antro nėštumo metu susirgau autoimuniniu tiroiditu. Paskutiniai tyrimai tokie : TTH - 2,84, FT4-16,17, o ATPO-341. jau trejus šiuos metus absoliučiai netoleruoju karščio, darosi negera bet kokioje tvankesnėje aplinkoje, jaučiu pasikartojančius nuovargio antplūdžius, pasikartojantį veržimą gerklėje, kimstantį balsą, kūno raumenų nusilpimą, depresinę nuotaiką. Antikūniai tai sumažėja, tai padidėja, Echo rodo uždegimą ir surandėjimus. Iki šiol man niekas neskiria jokio gydymo, nepaisant mano pasakojamų simptomų, nes visi ktii hormonai būna geri. Tačiau aš jaučiuosi išties blogai. Suprastėjusi mano gyvenimo kokybė, nebesijaučiu tokia darbinga ir žvali kaip anksčiau. Ar tikrai nereikia niekaip gydyti ATPO didelio? ar yra koks būdas sau padėti ir palengvinti šitą anot medikų "laukimą kol iš vietos išeis kiti hormonai" ir tada jau gydymo skyrimą. Ar čia tik man tai pasitaikė, ar išties niekaip nėra gydomas tokio pobūdžio autoimuninis tiroiditas, kai dar kiti hormonai yra geri? Labai vargina tokia būsena. Prašau pakonsultuokite. Ačiū

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų skydliuakės veikla šiuo metu yra normali, tikslinga ją vertinti 1-2 kartus per metus, norint anksti išaiškinti pokyčius. Autoimuninio tiroidito negydome, kartais rekomenduojame vartoti seleno papildus, vengti jodo turinčių produktų perdozavimo. Dėl Jūsų minėtų negalavimų rekomenduočiau atlikti geležies atsargų (pilno kraujo, feritino tyrimus) ir vitamino D tyrimą.
    Lina Zabulienė
    73873

    Klausimas užduotas - 2015-03-02 13:03:53

    Laba diena, kairėje kirkšnies pusėje yra padidėjęs, neskaudantis limfmazgis (keletą metų). Padidėjęs kūno prakaitavimas naktimis, sausa, niežtinti oda.Nuovargis ir bendras organizmo silpnumas. Padidėjusi blužnis, nors kraujo tyrimų rezultatai normos ribose. Ar verta sunerimti? Ar tai galima būtų įtarti limfomą? Ačiū už atsakymą.

    Atsakymas

    Sveiki, Dėl minėtų simptomų ir požymių, reikėtų konsultuotis su šeimos gydytoju ir pasitarti dėl hematologo konsultacijos, nes net ir normos ribose esančiuose kraujo tyrimuose galima įžvelgti nuokrypių, galbūt reikia papildomų tyrimų. Dėl limfmazgių padidėjimo kirkšnies srityje galima pasitarti ir su urologu.
    Lina Zabulienė
    73863

    Klausimas užduotas - 2015-02-27 22:24:54

    Atliktas GTM iš venos nevalgius buvo 5,74 po gliukozės krūvio praėjus 2 val 8,92 Kas tai? Ką daryti toliau?

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų gliukozės toleravimo mėginio rezultatai rodo esant angliavandenių apykaitos sutrikimą, t.y. gliukozės kiekis po krūvio yra per didelis. Rekomenduočiau pasitarti su gydytoju endokrinologu dėl mitybos pokyčių ir pagal kitas aplinkybes, lydinčiams ligas - gydymo vaistais.
    Lina Zabulienė
    73852

    Klausimas užduotas - 2015-02-27 16:30:42

    Laba diena, Prieš 2 metus man visiškai pašalinta skydliaukė. Šiuo metu vartoju Levothyrokxinum. Gal galėtumėte pakomentuoti mano tyrimų atsakymus TTH 0,15 mIU/l; FT4 - 28,4 pmol /l. Matau, kad tyrimų atsakymuose yra nukrypimas nuo normos, tačiau jaučiuosi pakankamai gerai, išskyrus kartais kamuojantį nuovargį ir mieguistumą. Ačiū labai.

    Atsakymas

    Sveiki, Jei Jūsų skydliaukė buvo pašalinta dėl mazginės strumos ir onkologinio susirgimo nebuvo, tuomet Jūsų vartojama L-thyroxino dozė yra per didelė ir reikėtų mažinti bent jau 50-75 mkg per savaitę (nenurodėte vartojamų vaistų dozės). Mieguistumo dėl tokių tyrimų neturėtų būti, reikėtų ieškoti kitų priežasčių – atlikti pilną kraujo tyrimą.
    Lina Zabulienė
    73850

    Klausimas užduotas - 2015-02-26 11:54:41

    Laba diena, Kreipiausi i gydytoja endokrinologa del skydliaukes, kadangi vargina uzkieteje viduriai, mieguistumas, raumenu skausmai, nuolatinis nuovargis net ir issimiegojus, kartais prikimsta balsas, greitai pavargstu. Ar gali gydytojas tik is TTH/TSH tyrimo (3.14 rodiklis, kuris atitinka norma, taciau yra arti ribos 4) ir atlikes echoskopija, kurios metu nerado jokiu skydliaukes veiklos pakitimu (svari ir lygi skydliauke) kategoriskai teigti, kad su skydliauke zmogus neturi jokiu problemu ir ligu, tiroidito nera. Ar nereiketu dar daryti papildomu skydliaukes hormonu tyrimu (A-TPO, FT3, FT4), atsizvelgiant i paciento issakytus negalavimus? Ar svari ir lygi skydliauke rodo, kad jokiu hipotirozes pozymiu negali buti ir hipotirozes negalima itarti?

    Atsakymas

    Sveiki, Tam, tad issklaidytume nuogastavimus, rekomenduočiau atlikti papildomai ir LT4, LT3 bei ATPO tyrimus, taip pat pilną kraujo ir feritino tyrimą.
    Lina Zabulienė
    73844

    Klausimas užduotas - 2015-02-21 18:46:20

    laba diena, jei galit pakomentuokit mano skydliaukes tyrimo rezultatus TTH 1,040 FTH 12,520 FT3 3, 810 ATPO , MA <5 DEKOJU

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų atlikti skydliuakės hormonų tyrimai yra normos ribose, vertinant pagal dažniausiai nurodomą laboratorinių tyrimų normą (laboratorijos, kurioje atlikote tyrimus normos ribų nenurodėte).
    Lina Zabulienė
    73833

    Klausimas užduotas - 2015-02-21 12:04:06

    Sveiki,man 22m. ugis1.65cm sveriu 43kg. mano svoris yra stipriai per mazas,ir del to labai pergyvenu. kur kreiptis ir kokius tyrimus reiketu darytis. pries metus tyriausi skydliauke ir hormonus viskas tvarkoje..

    Atsakymas

    Sveiki, Žmogaus kūno dydžio svyravimai yra labai dideli ir dažnai nedideli nukrypimai laikomi normos variantu. Jūsų svoris iš tiesų yra mažokas. Jei esate konsultuota endokrinologo dėl atliktų tyrimų ir priežastis, kodėl svoris yra toks mažas neišaiškėjo, siūlyčiau kreiptis ir gastroenterologo konsultacijai.
    Lina Zabulienė
    73832

    Klausimas užduotas - 2015-02-17 11:41:50

    Laba diena daug metu mano TPO yra pakiles jeigu norma 35 tai pas mane buna iki 100. Siuo metu pasidarius tyrimus kitu aparatu mano ATPO yra 253.06 , o norma yra 0.561 U/ml. Kiti tyrimai geri: FT3 - 3.75 : FT4_6 - 11.59 ir TSH - 2.813. Jokiu pasaliniu simptomu nera, kraujo tyr.geri. CRB geras.Skydliauke ne echoskopuota. Ar jau reikia gerti hormonus? Man neramu kadangi yra 29m. ir dar neturiu vaikuciu.Gal uztektu pradziai pagerti jodo tableciu ar seleno?

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų tyrimai rodo esant lėtinį autoimuniį tiroiditą. Skydliaukės echoskopiją reikėtų atlikti dėl galimų audinio morfologinių pakitimų. Profilaktiškai galite naudoti seleną po 100 mkg per dieną, Jodo papildai sergant lėtiniu tiroiditu nerekomenduotini.
    Lina Zabulienė
    73823

    Klausimas užduotas - 2015-01-28 21:21:04

    Labas vakaras, daktare, Planuoju nėštumą, per paskutinius metus turėjau du ankstyvus nesivystančius nėšumus. Vaikų neturiu. Šiuo metu alikti tyrimai dėl nesivystančių nėštumų. Buvau pas endokrinologą (pirmąkart) konsultacijai, po persileidimo tyrė hormoną TTH - 3,53; ATPO - 18. Gydymo neskyrė. Ar toks TTH rodiklis gali būti nėštumo nesivystymo priežastimi? Ar jį reikia koreguoti? Ačiū.

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų atveju, net ir esant aukštesniam normaliam TTH, nesivystančių nėštumų priežastis turbūt bus kita. Siūlyčiau pakartoti TTH tyrimą 2 mėn. po persileidimo, kartu atlikti ir kitų skydliaukės hormonų (LT4, LT3) ir prolaktino tyrimus. Šiuo metu galite vartoti seleno papildus. Rekomenduočiau kreiptis genetiko konsultacijai.
    Lina Zabulienė
    73764

    Klausimas užduotas - 2015-01-27 20:15:51

    Sveiki, 78 m. močiutei nuo 2014 gruodžio prasidėjo tachikardija, pykinimas, truputį pradėjo kartais drebėti rankos, šalti galūnės ir nosis, svaigti galva. Temperatūra pakyla kasdien 5-10laipsnių. Skydliaukės echoskopija parodė kad yra vienoje pusėje mazgelis 12mm, kitoje 8mm. ATPO - 102, TTH- 7,6 , LT4- 17,3. Skydliaukės neskauda, ( Ji buvo skaudi prieš kelis mėnesius, radome pulinukų tonzilėse, juos išplovė per tris kartus), limfmazgiai nesijaučia kad padidėję. Išrašytas L-thyroxin vieną rytą geria 50mg, kitą- 75mg. pradėjo gerti nuo sausio 5d. nuo 25mg. dozes. hemoglobinas -104 ( geria geležies prep.) kalis- 4,3 (vartoja kalio miltelius ) papildomai geria seleną ir kelpą. pulsas 90-100 , VARTOJA Betaloc , BET žemiau 90 širdies ritmo beveik nepavyksta numušti, ar galima tikėtis kad skydliaukės funkcija susinormalizuos esant šiam gydymui? Kardialogas nuodugniai ištyrė širdį, tik nuo ritmo mažinimo trijų rūšių vaistai nepadėjo. Gal galite patarti kokius papildomus harmonus ar papidus KURIE GALĖTŲ ĮTAKOTI TACHIKARDIJOS sumažėjimą. Ačiū

    Atsakymas

    Sveiki, Kadangi skydliaukės tyrimus atlikote gruodžio mėnesį, reikėtų juos kartoti (Jūsų atveju - TTH, LT4 ir LT3), taip pat pakartoti hemoglobino ir feritino tyrimus, siekiant įvertinti geležies atsargų kiekį kraujyje. Dažnai, esant mažakraujystei ar geležies stokai, išryškėja dažnas širdies plakimas, ypač vyresniems asmenims. Vartojant Levothyroxiną ir geležies preparatus kartu, reikėtų išlaikyti 4 val. ar ilgesnį laiko tarpą. Papildomai jodo preparatų vartoti nereikėtų.
    Lina Zabulienė
    73758

    Klausimas užduotas - 2015-01-19 16:01:40

    Sveiki,tth atsakyma gavau 6.97 reikia didinti ltyroxino doze.Ar del jo trukumo galiu taip jaustis? Aciu

    Atsakymas

    Sveiki, L-thyroxino dozę reikėtų šiek tiek padidinti (nežinoma šiuo metu Jūsų vartojama dozė). labai svarbu vaistą vartoti 30-40 min prieš valgį ryte. tokia nemaloni savijauta neturėtų priklausyti nuo nežymiai padidiėjusio TTH kiekio, reikįėtų pasitarti su šeimos gydytoju dėl kitų galimų negalavimo priežasčių
    Lina Zabulienė
    73696

    Klausimas užduotas - 2015-01-17 18:44:08

    Labas vakaras, man pries tris metus pasalinta skydliauke nuo tada geriu ltyroxina,reguliariai darausi tth tyrima ir lsnkausi pas endokrinologa,pastarasias dvi savaites labai suprastejo savijauta dreba visas kunas momentais,skauda galva,labai jautrios akys,pila tai saltis tai karstis,atrodo kartais net kvepuoti sunku,padidejes prakaitavimas ar gali buti kad visa tai del hormonu ar reiktu priezasties ieskoti kitur? Penktadieni pridaviau visus tyrimus ir atsakymai bus tik pirmadieni. Aciu uz atsakyma

    Atsakymas

    Sveiki, Kol neatlikti tyrimai, nuspręsti, kas sukėlė tokią Jūsų savijautą negalime, reikėtų luktelti aktaskymų.
    Lina Zabulienė
    73686

    Klausimas užduotas - 2015-01-16 20:19:20

    mano dukrai 16m. kraujo tyrimai TSU-2,97 F412,5 F35,09 A-TPO 212,22 ar reikia gerti vaistus ir kokius? Gydytoja abejodama išrašė levotiroksino 50mg po 0,5tab sako gal greičiau susireguliuos hormonai. Ar verta pradėti gerti? Pagarbiai Irma

    Atsakymas

    Sveiki, Šiuo metu dukros skydliaukės veikla yra mažesnė, bet normali, yra padidėję antikūnai prieš skydliaukės audinį, tai rodytų autoimuninį tiroiditą. Jei hipotireozės simptomų ir skydliuakės pakitimų nėra, galima būtų 6 mėn. pavartoti seleno 100 mkg/d ir kartoti tyrimus, tuomet dar kartą pasiarti su gydytoju vaikų endokrinologu. Tokiame amžiuje verta įvertinti geležies atsargas.
    Lina Zabulienė
    73681

    Klausimas užduotas - 2015-01-16 11:47:02

    Sveiki, Esu 42 m. Porą metų kamuoja slenkantys plaukai, sausėjanti oda, užkietėję viduriai, nuovargis, energijos stoka ir pan. Paskutinius porą mėnesių mėnesinių ciklas sutrumpėjo (anksčiau buvo reguliarus). Ginekologiškai ištirta, jokių nukrypimų. Gastroenterologo tyrimai atlikti (nustatyta GERL ir dirgliosios žarnos sindromas). Skydliaukės echoskopija daryta, hormonai tirti : TTH 0,414 mIU/l (norma 0,55-4,78) FT4 14,76 pmol/l (norma 11,5-22,7) FT3 5,16 pmol/l (norma 3,1-6,5) anti TPO 43,9 kIU/l (norma <60). Pagal savijautą atitiktų hipotirozės požymius. žemesnis ir FT4 rodiklis. Bet TTH žemiau normos ribų. Ką patartumėte vartoti? Ar jodas, selenas tiktų? Kokia diagnozė galėtų būti?

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų tyrimai yra labai nežymiai pakitę, tad negalavimai, kuriuos jaučiate neturėtų būti susiję su skydliuakės veikla. Siūlyčiau atlikti skydliaukės echoskopinį tyrimą ir pasikonsultuoti su endokrinologu. Dėl dažnesnių mėnesinių, galėjo sumažėti geležies kiekis, tad verėtų atlikti pilną kraujo tyrimą ir įvertinti feritino kiekį (simptomai atitiktų geležies stoką). Seleną vartoti galima.
    Lina Zabulienė
    73674

    Klausimas užduotas - 2015-01-10 20:57:27

    sveiki,norejau paklausti ar galima gerti thybona maitinant kudiki?ji geriau pries pastojant-ketvirti.aciu

    Atsakymas

    Sveiki, Trijodtironinas (firminis pavadinimas Thybon) vartojamas pagal indikacijas ir pagrindinė yra sunki hipotireozė (t.y. per maža skydliaukės veikla). Jei šios būklės nebuvo ar nėra, rekomenduočiau vaistų nevartoti, reikėtų atlikti skydliaukės hormonų tyrimus būklei patikslinti.
    Lina Zabulienė
    73611

    Klausimas užduotas - 2015-01-08 09:53:05

    Laba diena, mano tyrimu rezultatai TTH -2,005, FT4-16,69. Geriu tiroksino 50mg.puse tabletes, metizolio 5mg. puse tabletes viena diena per savaite vaisto doze praleidziant. Ar man reikia koreguoti geriamu vaistu dozes? Jauciuosi neblogai,Ir kaip galeciau pagerinti skydliaukes veikla, ar siuo atveju tiktu selenas?

    Atsakymas

    Sveiki, Jei vartojate gydymą metizoliu ir levothyroksinu, turbūt Jūsų skydliaukės veikla yra buvusi labai aktyvi. Šiuo metu vaistų fone tyrimai yra geri, dozės keisti nereikia (metizolį rekomenduojama vartoti ne mažiau 2 m.). Seleną po 100 mkg per dieną vartoti tikrai galite.
    Lina Zabulienė
    73583

    Klausimas užduotas - 2015-01-08 09:52:58

    Laba diena, mano tyrimu rezultatai TTH -2,005, FT4-16,69. Geriu tiroksino 50mg.puse tabletes, metizolio 5mg. puse tabletes viena diena per savaite vaisto doze praleidziant. Ar man reikia koreguoti geriamu vaistu dozes? Jauciuosi neblogai,Ir kaip galeciau pagerinti skydliaukes veikla, ar siuo atveju tiktu selenas?

    Atsakymas

    Sveiki, Jei vartojate gydymą metizoliu ir levothyroksinu, turbūt Jūsų skydliaukės veikla yra buvusi labai aktyvi. Šiuo metu vaistų fone tyrimai yra geri, dozės keisti nereikia (metizolį rekomenduojama vartoti ne mažiau 2 m.). Seleną po 100 mkg per dieną vartoti tikrai galite.
    Lina Zabulienė
    73582

    Klausimas užduotas - 2014-12-26 17:11:48

    Laba diena, jau 2 metai, kaip sergu skydliaukes autoimuniniu tiroiditu. I metus karta tikrinuos pas endokrinologa, kolkas jokio gydymo man neskyre. Galbut Jus galite pakomentuoti mano paskutiniuosius tyrimu rezultatus. TTH 1,56 (norma 0,4-4) FT3 4,73 (norma 1.8-4.2) FT4 1,28 (norma 0.89-1.76) ATPO 511 pagal normas mane labai neramina FT3 padidejimas, ar tikrai man gydymas kolkas nereikalingas, ar su tokiais rezultatais galiu planuoti nestuma? Is anksto dekoju.

    Atsakymas

    Sveiki, Sergate autoimuniniu tiroiditu, tačiau skydliuakės veikla šiuo metu yra normali (spendžiama pagal TTH tyrimą), vienkartinis LT3 padidėjimas nėra reikšmingas, tikslinga stebėti dinamikoje po 2-3 mėn. Planuojant pastoti ir pastojus (pirmosiomis 6-7 sav.) būtų tislinga tyrimus kartoti, nes dažnai nėštumo metu sergant tiroiditu skydliaukės veikla yra linkusi mažėti ir gali tekti vartoti vaistus. Šiuo metu galima patarčiau vartoti maisto papildą seleną po 100 mkg per dieną, nerekomenduojami jodo papildai.
    Lina Zabulienė
    73503

    Klausimas užduotas - 2014-11-11 09:02:24

    Sveiki, 2014-05-07 profilaktiškai dariausi cholesterolio tyrimus, tuo pačiu buvo padarytas ir gliukozės tyrimas. Viskas buvo normose, gliukozė 4,93 (norma 4,1-5,9). 2014-11-04 pakartojau cholesterolio tyrimą. Viskas normose, išskyrus gliukozę: 6,13 (norma 4,1-5,9). Dabar pasidarė neramu. Ar toks padidėjimas jau kažką rodo? Gal pakartoti tyrimą? Gal atlikti gliukozės tolerancijos testą? Man 31 metai, ūgis 170 cm, svoris ~59-60 kg.

    Atsakymas

    Sveiki, Toks gliukozės tyrimas (6,13 mmol/l) yra ribinis, tačiau labai mažai nukrypęs nuo normos, reikėtų kartoti tyrimą arba atlikti gliukozės toleravimo mėginį. Reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją dėl tyrimų.
    Lina Zabulienė
    73458

Anekdotai

archyvas

pasveik.ltEspumisanMezymProstamol unoRaniberlLioton 1000