Quixx

Gydytojų konsultacijos

Atsakymai pagal gydytojus - Lina Zabulienė

Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2015-01-19 16:01:40

    Sveiki,tth atsakyma gavau 6.97 reikia didinti ltyroxino doze.Ar del jo trukumo galiu taip jaustis? Aciu

    Atsakymas

    Sveiki, L-thyroxino dozę reikėtų šiek tiek padidinti (nežinoma šiuo metu Jūsų vartojama dozė). labai svarbu vaistą vartoti 30-40 min prieš valgį ryte. tokia nemaloni savijauta neturėtų priklausyti nuo nežymiai padidiėjusio TTH kiekio, reikįėtų pasitarti su šeimos gydytoju dėl kitų galimų negalavimo priežasčių
    Lina Zabulienė
    73696

    Klausimas užduotas - 2015-01-17 18:44:08

    Labas vakaras, man pries tris metus pasalinta skydliauke nuo tada geriu ltyroxina,reguliariai darausi tth tyrima ir lsnkausi pas endokrinologa,pastarasias dvi savaites labai suprastejo savijauta dreba visas kunas momentais,skauda galva,labai jautrios akys,pila tai saltis tai karstis,atrodo kartais net kvepuoti sunku,padidejes prakaitavimas ar gali buti kad visa tai del hormonu ar reiktu priezasties ieskoti kitur? Penktadieni pridaviau visus tyrimus ir atsakymai bus tik pirmadieni. Aciu uz atsakyma

    Atsakymas

    Sveiki, Kol neatlikti tyrimai, nuspręsti, kas sukėlė tokią Jūsų savijautą negalime, reikėtų luktelti aktaskymų.
    Lina Zabulienė
    73686

    Klausimas užduotas - 2015-01-16 20:19:20

    mano dukrai 16m. kraujo tyrimai TSU-2,97 F412,5 F35,09 A-TPO 212,22 ar reikia gerti vaistus ir kokius? Gydytoja abejodama išrašė levotiroksino 50mg po 0,5tab sako gal greičiau susireguliuos hormonai. Ar verta pradėti gerti? Pagarbiai Irma

    Atsakymas

    Sveiki, Šiuo metu dukros skydliaukės veikla yra mažesnė, bet normali, yra padidėję antikūnai prieš skydliaukės audinį, tai rodytų autoimuninį tiroiditą. Jei hipotireozės simptomų ir skydliuakės pakitimų nėra, galima būtų 6 mėn. pavartoti seleno 100 mkg/d ir kartoti tyrimus, tuomet dar kartą pasiarti su gydytoju vaikų endokrinologu. Tokiame amžiuje verta įvertinti geležies atsargas.
    Lina Zabulienė
    73681

    Klausimas užduotas - 2015-01-16 11:47:02

    Sveiki, Esu 42 m. Porą metų kamuoja slenkantys plaukai, sausėjanti oda, užkietėję viduriai, nuovargis, energijos stoka ir pan. Paskutinius porą mėnesių mėnesinių ciklas sutrumpėjo (anksčiau buvo reguliarus). Ginekologiškai ištirta, jokių nukrypimų. Gastroenterologo tyrimai atlikti (nustatyta GERL ir dirgliosios žarnos sindromas). Skydliaukės echoskopija daryta, hormonai tirti : TTH 0,414 mIU/l (norma 0,55-4,78) FT4 14,76 pmol/l (norma 11,5-22,7) FT3 5,16 pmol/l (norma 3,1-6,5) anti TPO 43,9 kIU/l (norma <60). Pagal savijautą atitiktų hipotirozės požymius. žemesnis ir FT4 rodiklis. Bet TTH žemiau normos ribų. Ką patartumėte vartoti? Ar jodas, selenas tiktų? Kokia diagnozė galėtų būti?

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų tyrimai yra labai nežymiai pakitę, tad negalavimai, kuriuos jaučiate neturėtų būti susiję su skydliuakės veikla. Siūlyčiau atlikti skydliaukės echoskopinį tyrimą ir pasikonsultuoti su endokrinologu. Dėl dažnesnių mėnesinių, galėjo sumažėti geležies kiekis, tad verėtų atlikti pilną kraujo tyrimą ir įvertinti feritino kiekį (simptomai atitiktų geležies stoką). Seleną vartoti galima.
    Lina Zabulienė
    73674

    Klausimas užduotas - 2015-01-10 20:57:27

    sveiki,norejau paklausti ar galima gerti thybona maitinant kudiki?ji geriau pries pastojant-ketvirti.aciu

    Atsakymas

    Sveiki, Trijodtironinas (firminis pavadinimas Thybon) vartojamas pagal indikacijas ir pagrindinė yra sunki hipotireozė (t.y. per maža skydliaukės veikla). Jei šios būklės nebuvo ar nėra, rekomenduočiau vaistų nevartoti, reikėtų atlikti skydliaukės hormonų tyrimus būklei patikslinti.
    Lina Zabulienė
    73611

    Klausimas užduotas - 2015-01-08 09:53:05

    Laba diena, mano tyrimu rezultatai TTH -2,005, FT4-16,69. Geriu tiroksino 50mg.puse tabletes, metizolio 5mg. puse tabletes viena diena per savaite vaisto doze praleidziant. Ar man reikia koreguoti geriamu vaistu dozes? Jauciuosi neblogai,Ir kaip galeciau pagerinti skydliaukes veikla, ar siuo atveju tiktu selenas?

    Atsakymas

    Sveiki, Jei vartojate gydymą metizoliu ir levothyroksinu, turbūt Jūsų skydliaukės veikla yra buvusi labai aktyvi. Šiuo metu vaistų fone tyrimai yra geri, dozės keisti nereikia (metizolį rekomenduojama vartoti ne mažiau 2 m.). Seleną po 100 mkg per dieną vartoti tikrai galite.
    Lina Zabulienė
    73583

    Klausimas užduotas - 2015-01-08 09:52:58

    Laba diena, mano tyrimu rezultatai TTH -2,005, FT4-16,69. Geriu tiroksino 50mg.puse tabletes, metizolio 5mg. puse tabletes viena diena per savaite vaisto doze praleidziant. Ar man reikia koreguoti geriamu vaistu dozes? Jauciuosi neblogai,Ir kaip galeciau pagerinti skydliaukes veikla, ar siuo atveju tiktu selenas?

    Atsakymas

    Sveiki, Jei vartojate gydymą metizoliu ir levothyroksinu, turbūt Jūsų skydliaukės veikla yra buvusi labai aktyvi. Šiuo metu vaistų fone tyrimai yra geri, dozės keisti nereikia (metizolį rekomenduojama vartoti ne mažiau 2 m.). Seleną po 100 mkg per dieną vartoti tikrai galite.
    Lina Zabulienė
    73582

    Klausimas užduotas - 2014-12-26 17:11:48

    Laba diena, jau 2 metai, kaip sergu skydliaukes autoimuniniu tiroiditu. I metus karta tikrinuos pas endokrinologa, kolkas jokio gydymo man neskyre. Galbut Jus galite pakomentuoti mano paskutiniuosius tyrimu rezultatus. TTH 1,56 (norma 0,4-4) FT3 4,73 (norma 1.8-4.2) FT4 1,28 (norma 0.89-1.76) ATPO 511 pagal normas mane labai neramina FT3 padidejimas, ar tikrai man gydymas kolkas nereikalingas, ar su tokiais rezultatais galiu planuoti nestuma? Is anksto dekoju.

    Atsakymas

    Sveiki, Sergate autoimuniniu tiroiditu, tačiau skydliuakės veikla šiuo metu yra normali (spendžiama pagal TTH tyrimą), vienkartinis LT3 padidėjimas nėra reikšmingas, tikslinga stebėti dinamikoje po 2-3 mėn. Planuojant pastoti ir pastojus (pirmosiomis 6-7 sav.) būtų tislinga tyrimus kartoti, nes dažnai nėštumo metu sergant tiroiditu skydliaukės veikla yra linkusi mažėti ir gali tekti vartoti vaistus. Šiuo metu galima patarčiau vartoti maisto papildą seleną po 100 mkg per dieną, nerekomenduojami jodo papildai.
    Lina Zabulienė
    73503

    Klausimas užduotas - 2014-11-11 09:02:24

    Sveiki, 2014-05-07 profilaktiškai dariausi cholesterolio tyrimus, tuo pačiu buvo padarytas ir gliukozės tyrimas. Viskas buvo normose, gliukozė 4,93 (norma 4,1-5,9). 2014-11-04 pakartojau cholesterolio tyrimą. Viskas normose, išskyrus gliukozę: 6,13 (norma 4,1-5,9). Dabar pasidarė neramu. Ar toks padidėjimas jau kažką rodo? Gal pakartoti tyrimą? Gal atlikti gliukozės tolerancijos testą? Man 31 metai, ūgis 170 cm, svoris ~59-60 kg.

    Atsakymas

    Sveiki, Toks gliukozės tyrimas (6,13 mmol/l) yra ribinis, tačiau labai mažai nukrypęs nuo normos, reikėtų kartoti tyrimą arba atlikti gliukozės toleravimo mėginį. Reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją dėl tyrimų.
    Lina Zabulienė
    73458

    Klausimas užduotas - 2014-10-27 15:05:09

    Laba dena, man yra nustatytas tiroiditas. Paskutinį kartą pas endokrinologą buvau prieš pora mėnesių. TTH tyrimas buvo arti viršutinės ribos, tačiau vaistų man dar neskyrė. Laukdama kito vizito pasidariau TTH tyrimą, rezultatai - 5,40, o vizitas pas endokrinologę tik po daugiau nei trijų savaičių. Neramu, ar galima tiek laukti, ar turėčiau kuo greičiau pradėti vartoti vaistus?

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų tyrimo rezultatai arti normos ribų, todėl dėl vaistų vartojimo tikrai neverta nerimauti. Ar reikės vartoti vaistus pagal Jūsų savijautos pokyčius, skydliaukės echoskopijos radinius ir papildomo LT4 tyrimo rezultatus spęs gydytojas endokrinologas.
    Lina Zabulienė
    73432

    Klausimas užduotas - 2014-10-07 15:23:23

    Sveiki, padarius hormonų tyrimus (E2 Estradiolis (pmol/l)* 148.6 TESTO Testosteronas (nmol/l) 7.05, (prieš pora mėnesių buvo 10.03) PRL Prolaktinas (ng/mL) 8.36, FSH Folikulus stimuliuojantis hormonas (IU/l) 4.98, LH Liuteinizuojantis hormonas (IU/l) 3.03)) Pasirodo, kad testosteronos lygis labai mažais, dėl to tikriausiai visa laiką jaučiuosi pavargęs ir pan., ką galima vartoti norint sureguliuoti testosteroną?Tyrimus dariausi ryte. Skydliaukes hormonai normoje/

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų tyrimai rodo esant mažą testosterono kiekį, tikslinga būtų išsiaiškinti tokios būklės priežastį ir spręsti dėl gydymo testosterono injekcijomis, patarčiau kreiptis urologo ir endokrinologo konsultacijai.
    Lina Zabulienė
    73288
    Žymos: hormonas

    Klausimas užduotas - 2014-09-02 18:53:23

    Laba diena, siandien pasidariau skydliaukes tyrimus ir noreciau jusu paklausti del tyrimo rezultatu. TTH tirotropinis hormonas-3.251, FT4 laisvas tiroksinas-18.69, FT3 laisvas trijodtironinas-5.92, anti-TPO antikunai pries skydliaukes peroksidaze-255.7 Gal galetumet pakomentuoti mano tyrimo rezultatus, nes anti-TPO rezultatai priverte ypac sunerimti, kadangi norma 60, o mano rezultatai ja gerokai virsija. Taip pat noreciau paklaust ar tokiems rezultatams galetu itakos tureti kontraceptinio ziedo naudojimas, kuri naudoju daugiau nei 3 metus be pertraukos? Labai aciu uz atsakyma

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų tyrimai rodo esant lėtinį autoimunį tiroiditą, tačiau skydliaukės veikla yra normali ir gydymo šiuo metu nereikia. Tikslinga stebėti hormonų tyrimus nors kartą per metus. Kontracentinių vaistų vartojimas ir skydliaukės veikla siejasi, tačiau kiekvienu konkrečiu atveju gali patarti Jūsų endokrinologas.
    Lina Zabulienė
    73197
    Žymos: skydliaukės

    Klausimas užduotas - 2014-08-13 15:25:34

    Laba diena, pries metus tirotropinas buvo- 4.230 , laisvas tiroksinas 11,87 FT3- norma , ATPO- 61,66. Gydytoja israse Ltiroksino po puse tab, man jie netiko , sirdis makalavosi, todel kazkiek pagerusi juos meciau. Siemet pakartojau tyrima TTH,TSH- 5,220 , FT4- 12,86 , FT3- 4,70 , ATPO- 104,10 Pradejau saziningai gerti vaistus kas antra diena, savijauta gera , po 2men pasikartojau tyrima visi rodikliai norma isskyrus ATPO- 104,10. Pernai echoskopija buvo gera. Ar tureciau pasirodyti daktarui, ar galiu toliau vartoti vaistus kas antra diena iki kitu metu, nes isvykstu, Aciu labai uz atsakyma.

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų tyrimai rodo esant lėtinį autoimuninį tiroiditą, nežymiai sumažėjusią skydliaukės veiklą. Jei vartojant vaistus Jūsų savijauta yra gera, tyrimų rodikliai geri (TTH mažiau 2,5 mIU/l), galima tęsti vaistus, tačiau nors kartą per metus Jūs turite būti konsultuojama gydytojo, dėl tolimesnės gydymo ir stebėjimo taktikos.
    Lina Zabulienė
    73180

    Klausimas užduotas - 2014-08-03 18:56:53

    Laba diena VUL pasiule atsisakyti insulino /levemir 38+34 novo rapid 13+13+13/ kadangi skaito neveiksmingu metforalio 1000*3 netoleruoju cukraus kiekis savavaliskai sokineja i krastutinumus nepriklausomai nuo injekciju buvimo ar nebuvimo bei maisto kokybes Ka patartumete? Beje, pazastyse ir kt. kuno vietose /sulenkimuose/ pradejo kauptis puliniai Aciu Pagarbiai, buves pacientas Karoliniskese ir Centre ir surades Jus Zveryne

    Atsakymas

    Sveiki, Jei gliukozės kiekis kraujyje aukštas, ypač rytais, jei yra hipoglikemijos, glikozilinto hemoglobino kiekis didelis, netoleruojate maksimalios metformino dozės,reikėtų mažinti metformino dozę iki toleruojamos ir keisti insulino leidimo schemą, pravartu būtų pasitarti su slaugytoja diabetologe. Reikėtų įvertinti inkstų ir kepenų būklę. Pūliniai gali rastis dėl blogos diebeto kontrolės ir aukštų glikemijų. Diabeto gydymo schemos keitimas labai kompleksinis dalykas, kurį apsprendžia daug aplinkybių, reikėtų pakartotinės endokrinologo konsultacijos.
    Lina Zabulienė
    73163
    Žymos: kiekis

    Klausimas užduotas - 2014-07-23 16:45:09

    Laba diena, turiu viena problemele. Pas mane yra gana smarkiai padidejes plaukuotumas. Plaukuotos visos kojos, storais, juodais plaukais,plaukai auga ir aplink spenelius, papilveje, ant ranku, useliai, ant smakro pavieniai juodi. Esu tyrusi hormonus, bet sake, kad jie kaip ir normos ribose, nezinau ar istyre visus reikiamus, tikrinausi skydliauke, ten irgi nieko per daug blogo nerado, tik mazgeli. Siuo metu geriu kontraceptines tabletes, del nereguliaraus ciklo, noriu prasyti gydytojos gal kontraceptiku kurie pamazintu mano problema. Ka jus galite patarti? Pas ka dar galeciau kreiptis? Kokiu tyrimu prasyti? Nes manau, kad ymanoma yra kazka padaryti.

    Atsakymas

    Sveiki, Sveiki, Padidėjusio moterų plaukuotumo priežasčių yra daug, vis tik kartais priežasties rasti nepavyksta tokį plaukuotumą vadiname idiopatiniu. Jūsų atveju – be palukuotumo dar yra sutrikęs ir mėnesinių ciklas, todėl būtų tikslinga tirti dėl antinksčių ir kiaušidžių veiklos pakitimų. Tačiau Jūs šiuo metu vartojate kontrceptinius vaistus, tad tyrimų atlikti negalima. Yra kontraceptinių vaistų rūšis, kurią vartojant plaukuotumas ženkliai mažėja, pasitarkite su ginekologu dėl šių vaistų skyrimo ir kartu kiaušidžių būklės įvertinimo. Nustojus vartoti kontraceptinius vaistus – bus tikslinga endokrinologo konsultacija.
    Lina Zabulienė
    73143
    Žymos: plaukuotumas

    Klausimas užduotas - 2014-07-22 08:18:29

    Laba diena. Mane labai vargina galvos spengimas. Jis užgožia net įprastą dienos triukšmą. Gyditoja tikrino ausis ir pasakė kad tai ne jų kaltė. Ką toliau daryti, taip ir liko be atsako, bet tai labai vargina. Būna toks stiprus spengimas kad atrodo tuoj galva sprogs. Gal ne Jūsų sritis, tad gal patarsite į ką kreiptis. Iš anksto dėkoju už pagalbą. Pagarbiai, Zita iš Klaipėdos.

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų atveju - reikėtų atlikti audiogrmą klausos nervo būklei įvertinti. Turbūt būtų verta ištirti ir hemoglobino bei feritino kiekį kraujyje, kartais ūžimą galvoje gali sukelti ir geležies stoka.
    Lina Zabulienė
    73141

    Klausimas užduotas - 2014-06-24 20:32:47

    Laba diena. Prieš keletą mėn. prasidėjo širdies permušimai (tarsi širdies "kliunksėjimas"), nuo tada teko keletą kartų ligoninėje širdies ritmą atstatinėti lašelinėmis. Ištyrus skydliaukę, buvo rasti dideli mazgai, gydytojai rekomendavo operaciją. Operacija atlikta prieš beveik 2 mėn., pašalinta pusę skydliaukės. Mazgai buvo nepiktybiniai. Po operacijos širdies permušimai nepraėjo - kartojasi kas kelias savaites. Ar tai reiškia, kad buvo pašalinta per maža skydliaukės dalis? Ar priežasčių reikėtų ieškoti kitur? Kardiologiniai tyrimai geri. Ačiū už atsakymą.

    Atsakymas

    Sveiki, Ritmo sutrikimo tipų ir priežasčių yra daug, tik viena iš jų gali būti skydliaukės veiklos sutrikimai. Jūsų atveju skydliuakės veikla nebuvo sutrikusi, tik stebėti mazgai, tad gali būti, kad ritmas triko ne dėl skydliaukės. Įprastai, esant gerybiniams skydliaukės mazgams, operacijos metu pašalinama tiek skydliaukės, kiek yra pakitusio audinio. Reikėtų įvertinti skydliuakės veiklą po operacijos - galbūt reikia vartoti vaistus dėl sumažėjusios veiklos - t.y. levothyroxiną. Kartais ritmo sutrikimus gali kelti ir nervinė įtampa, elektrolitų disbalansas. Dėl visų ritmo sutrikimo priežasčių ir nuolatinio gydymo reikėtų tartis su gydytoju kardiologu.
    Lina Zabulienė
    73108

    Klausimas užduotas - 2014-06-23 15:52:55

    Sveiki, pasidariau kraujo tyrimą, mano TTH šiuo metu yra 8,52, esu operuota prie 25metus- pašalinta adenoma.Vartoju L-tiroksimą 50mg. ką reiškia toks mano TTH rodiklis?

    Atsakymas

    Sveiki, TTH rodiklis, pašalinus skydliaukę ar jos dalį, nurodo ar vartojamo levotiroksino dozė yra pakankama. Jūsų atveju TTH yra aukštokas, todėl reikėtų didinti L-tiroksiną iki 75 mkg ir po 1,5-2 mėn., pakartojus TTH tyrimą, spręsti dėl tolimesnės gydymo eigos. L-thyroxinas vartojamas ryte 30-40 min. prieš valgį.
    Lina Zabulienė
    73107

    Klausimas užduotas - 2014-05-22 14:03:34

    Laba diena, Atlikus skydliaukės echoskopiją, tyrimo rezultatai tokie: DS mazgas su aktyvia kraujotaka, dydis normalus, struktūra tolygi, echogeniškumas normoje. Mano klausimas, ar mazgas su aktyvia kraujotaka dažniausiai nurodo, kad tai piktybinis mazgas, ar gali būti ir kitokia diagnozė? Žinau, kad reikia atlikti punkciją (turiu siuntimą), bet vis dėlto, ar dažnai pasitaiko, kad tokie tyrimai reiškia piktybinį mazgą?

    Atsakymas

    Sveiki, Atlikus skydliaukės echoskopiją ir nustačius mazgą, turintį aktyvią mazgo kraujotaką, dažniausiai atliekame du tyrimus - skydliaukės mazgo aspiracinę punkciją ir skydliaukės skenogramą. Intensyvi mazgo kraujotaka tikrai ne visuomet rodo, kad mazgas yra piktybinis.
    Lina Zabulienė
    73065

    Klausimas užduotas - 2014-05-19 07:43:28

    Laba diena, norėčiau sužinoti ar prolaktionoma gali pasidaryti piktybinė?

    Atsakymas

    Sveiki, Prolaktinoma yra posmegeninės liaukos (hipofizės)gėrybinis auglys (adenoma). Literatūros duomenimis, labai labai retai (vienetiniai atvejai pasaulyje), esant didelėms adenomoms ir agresyviam jų augimui galima piktybinė eiga.
    Lina Zabulienė
    73057

Anekdotai

archyvas

pasveik.ltEspumisanMezymProstamol unoRaniberlLioton 1000