Gydytojų konsultacijos

Atsakymai pagal gydytojus - Lina Zabulienė

    Klausimas užduotas - 2014-10-27 15:05:09

    Laba dena, man yra nustatytas tiroiditas. Paskutinį kartą pas endokrinologą buvau prieš pora mėnesių. TTH tyrimas buvo arti viršutinės ribos, tačiau vaistų man dar neskyrė. Laukdama kito vizito pasidariau TTH tyrimą, rezultatai - 5,40, o vizitas pas endokrinologę tik po daugiau nei trijų savaičių. Neramu, ar galima tiek laukti, ar turėčiau kuo greičiau pradėti vartoti vaistus?

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų tyrimo rezultatai arti normos ribų, todėl dėl vaistų vartojimo tikrai neverta nerimauti. Ar reikės vartoti vaistus pagal Jūsų savijautos pokyčius, skydliaukės echoskopijos radinius ir papildomo LT4 tyrimo rezultatus spęs gydytojas endokrinologas.
    Lina Zabulienė
    73432

    Klausimas užduotas - 2014-10-07 15:23:23

    Sveiki, padarius hormonų tyrimus (E2 Estradiolis (pmol/l)* 148.6 TESTO Testosteronas (nmol/l) 7.05, (prieš pora mėnesių buvo 10.03) PRL Prolaktinas (ng/mL) 8.36, FSH Folikulus stimuliuojantis hormonas (IU/l) 4.98, LH Liuteinizuojantis hormonas (IU/l) 3.03)) Pasirodo, kad testosteronos lygis labai mažais, dėl to tikriausiai visa laiką jaučiuosi pavargęs ir pan., ką galima vartoti norint sureguliuoti testosteroną?Tyrimus dariausi ryte. Skydliaukes hormonai normoje/

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų tyrimai rodo esant mažą testosterono kiekį, tikslinga būtų išsiaiškinti tokios būklės priežastį ir spręsti dėl gydymo testosterono injekcijomis, patarčiau kreiptis urologo ir endokrinologo konsultacijai.
    Lina Zabulienė
    73288
    Žymos: hormonas

    Klausimas užduotas - 2014-09-02 18:53:23

    Laba diena, siandien pasidariau skydliaukes tyrimus ir noreciau jusu paklausti del tyrimo rezultatu. TTH tirotropinis hormonas-3.251, FT4 laisvas tiroksinas-18.69, FT3 laisvas trijodtironinas-5.92, anti-TPO antikunai pries skydliaukes peroksidaze-255.7 Gal galetumet pakomentuoti mano tyrimo rezultatus, nes anti-TPO rezultatai priverte ypac sunerimti, kadangi norma 60, o mano rezultatai ja gerokai virsija. Taip pat noreciau paklaust ar tokiems rezultatams galetu itakos tureti kontraceptinio ziedo naudojimas, kuri naudoju daugiau nei 3 metus be pertraukos? Labai aciu uz atsakyma

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų tyrimai rodo esant lėtinį autoimunį tiroiditą, tačiau skydliaukės veikla yra normali ir gydymo šiuo metu nereikia. Tikslinga stebėti hormonų tyrimus nors kartą per metus. Kontracentinių vaistų vartojimas ir skydliaukės veikla siejasi, tačiau kiekvienu konkrečiu atveju gali patarti Jūsų endokrinologas.
    Lina Zabulienė
    73197
    Žymos: skydliaukės

    Klausimas užduotas - 2014-08-13 15:25:34

    Laba diena, pries metus tirotropinas buvo- 4.230 , laisvas tiroksinas 11,87 FT3- norma , ATPO- 61,66. Gydytoja israse Ltiroksino po puse tab, man jie netiko , sirdis makalavosi, todel kazkiek pagerusi juos meciau. Siemet pakartojau tyrima TTH,TSH- 5,220 , FT4- 12,86 , FT3- 4,70 , ATPO- 104,10 Pradejau saziningai gerti vaistus kas antra diena, savijauta gera , po 2men pasikartojau tyrima visi rodikliai norma isskyrus ATPO- 104,10. Pernai echoskopija buvo gera. Ar tureciau pasirodyti daktarui, ar galiu toliau vartoti vaistus kas antra diena iki kitu metu, nes isvykstu, Aciu labai uz atsakyma.

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų tyrimai rodo esant lėtinį autoimuninį tiroiditą, nežymiai sumažėjusią skydliaukės veiklą. Jei vartojant vaistus Jūsų savijauta yra gera, tyrimų rodikliai geri (TTH mažiau 2,5 mIU/l), galima tęsti vaistus, tačiau nors kartą per metus Jūs turite būti konsultuojama gydytojo, dėl tolimesnės gydymo ir stebėjimo taktikos.
    Lina Zabulienė
    73180

    Klausimas užduotas - 2014-08-03 18:56:53

    Laba diena VUL pasiule atsisakyti insulino /levemir 38+34 novo rapid 13+13+13/ kadangi skaito neveiksmingu metforalio 1000*3 netoleruoju cukraus kiekis savavaliskai sokineja i krastutinumus nepriklausomai nuo injekciju buvimo ar nebuvimo bei maisto kokybes Ka patartumete? Beje, pazastyse ir kt. kuno vietose /sulenkimuose/ pradejo kauptis puliniai Aciu Pagarbiai, buves pacientas Karoliniskese ir Centre ir surades Jus Zveryne

    Atsakymas

    Sveiki, Jei gliukozės kiekis kraujyje aukštas, ypač rytais, jei yra hipoglikemijos, glikozilinto hemoglobino kiekis didelis, netoleruojate maksimalios metformino dozės,reikėtų mažinti metformino dozę iki toleruojamos ir keisti insulino leidimo schemą, pravartu būtų pasitarti su slaugytoja diabetologe. Reikėtų įvertinti inkstų ir kepenų būklę. Pūliniai gali rastis dėl blogos diebeto kontrolės ir aukštų glikemijų. Diabeto gydymo schemos keitimas labai kompleksinis dalykas, kurį apsprendžia daug aplinkybių, reikėtų pakartotinės endokrinologo konsultacijos.
    Lina Zabulienė
    73163
    Žymos: kiekis

    Klausimas užduotas - 2014-07-23 16:45:09

    Laba diena, turiu viena problemele. Pas mane yra gana smarkiai padidejes plaukuotumas. Plaukuotos visos kojos, storais, juodais plaukais,plaukai auga ir aplink spenelius, papilveje, ant ranku, useliai, ant smakro pavieniai juodi. Esu tyrusi hormonus, bet sake, kad jie kaip ir normos ribose, nezinau ar istyre visus reikiamus, tikrinausi skydliauke, ten irgi nieko per daug blogo nerado, tik mazgeli. Siuo metu geriu kontraceptines tabletes, del nereguliaraus ciklo, noriu prasyti gydytojos gal kontraceptiku kurie pamazintu mano problema. Ka jus galite patarti? Pas ka dar galeciau kreiptis? Kokiu tyrimu prasyti? Nes manau, kad ymanoma yra kazka padaryti.

    Atsakymas

    Sveiki, Sveiki, Padidėjusio moterų plaukuotumo priežasčių yra daug, vis tik kartais priežasties rasti nepavyksta tokį plaukuotumą vadiname idiopatiniu. Jūsų atveju – be palukuotumo dar yra sutrikęs ir mėnesinių ciklas, todėl būtų tikslinga tirti dėl antinksčių ir kiaušidžių veiklos pakitimų. Tačiau Jūs šiuo metu vartojate kontrceptinius vaistus, tad tyrimų atlikti negalima. Yra kontraceptinių vaistų rūšis, kurią vartojant plaukuotumas ženkliai mažėja, pasitarkite su ginekologu dėl šių vaistų skyrimo ir kartu kiaušidžių būklės įvertinimo. Nustojus vartoti kontraceptinius vaistus – bus tikslinga endokrinologo konsultacija.
    Lina Zabulienė
    73143
    Žymos: plaukuotumas

    Klausimas užduotas - 2014-07-22 08:18:29

    Laba diena. Mane labai vargina galvos spengimas. Jis užgožia net įprastą dienos triukšmą. Gyditoja tikrino ausis ir pasakė kad tai ne jų kaltė. Ką toliau daryti, taip ir liko be atsako, bet tai labai vargina. Būna toks stiprus spengimas kad atrodo tuoj galva sprogs. Gal ne Jūsų sritis, tad gal patarsite į ką kreiptis. Iš anksto dėkoju už pagalbą. Pagarbiai, Zita iš Klaipėdos.

    Atsakymas

    Sveiki, Jūsų atveju - reikėtų atlikti audiogrmą klausos nervo būklei įvertinti. Turbūt būtų verta ištirti ir hemoglobino bei feritino kiekį kraujyje, kartais ūžimą galvoje gali sukelti ir geležies stoka.
    Lina Zabulienė
    73141

    Klausimas užduotas - 2014-06-24 20:32:47

    Laba diena. Prieš keletą mėn. prasidėjo širdies permušimai (tarsi širdies "kliunksėjimas"), nuo tada teko keletą kartų ligoninėje širdies ritmą atstatinėti lašelinėmis. Ištyrus skydliaukę, buvo rasti dideli mazgai, gydytojai rekomendavo operaciją. Operacija atlikta prieš beveik 2 mėn., pašalinta pusę skydliaukės. Mazgai buvo nepiktybiniai. Po operacijos širdies permušimai nepraėjo - kartojasi kas kelias savaites. Ar tai reiškia, kad buvo pašalinta per maža skydliaukės dalis? Ar priežasčių reikėtų ieškoti kitur? Kardiologiniai tyrimai geri. Ačiū už atsakymą.

    Atsakymas

    Sveiki, Ritmo sutrikimo tipų ir priežasčių yra daug, tik viena iš jų gali būti skydliaukės veiklos sutrikimai. Jūsų atveju skydliuakės veikla nebuvo sutrikusi, tik stebėti mazgai, tad gali būti, kad ritmas triko ne dėl skydliaukės. Įprastai, esant gerybiniams skydliaukės mazgams, operacijos metu pašalinama tiek skydliaukės, kiek yra pakitusio audinio. Reikėtų įvertinti skydliuakės veiklą po operacijos - galbūt reikia vartoti vaistus dėl sumažėjusios veiklos - t.y. levothyroxiną. Kartais ritmo sutrikimus gali kelti ir nervinė įtampa, elektrolitų disbalansas. Dėl visų ritmo sutrikimo priežasčių ir nuolatinio gydymo reikėtų tartis su gydytoju kardiologu.
    Lina Zabulienė
    73108

    Klausimas užduotas - 2014-06-23 15:52:55

    Sveiki, pasidariau kraujo tyrimą, mano TTH šiuo metu yra 8,52, esu operuota prie 25metus- pašalinta adenoma.Vartoju L-tiroksimą 50mg. ką reiškia toks mano TTH rodiklis?

    Atsakymas

    Sveiki, TTH rodiklis, pašalinus skydliaukę ar jos dalį, nurodo ar vartojamo levotiroksino dozė yra pakankama. Jūsų atveju TTH yra aukštokas, todėl reikėtų didinti L-tiroksiną iki 75 mkg ir po 1,5-2 mėn., pakartojus TTH tyrimą, spręsti dėl tolimesnės gydymo eigos. L-thyroxinas vartojamas ryte 30-40 min. prieš valgį.
    Lina Zabulienė
    73107

    Klausimas užduotas - 2014-05-22 14:03:34

    Laba diena, Atlikus skydliaukės echoskopiją, tyrimo rezultatai tokie: DS mazgas su aktyvia kraujotaka, dydis normalus, struktūra tolygi, echogeniškumas normoje. Mano klausimas, ar mazgas su aktyvia kraujotaka dažniausiai nurodo, kad tai piktybinis mazgas, ar gali būti ir kitokia diagnozė? Žinau, kad reikia atlikti punkciją (turiu siuntimą), bet vis dėlto, ar dažnai pasitaiko, kad tokie tyrimai reiškia piktybinį mazgą?

    Atsakymas

    Sveiki, Atlikus skydliaukės echoskopiją ir nustačius mazgą, turintį aktyvią mazgo kraujotaką, dažniausiai atliekame du tyrimus - skydliaukės mazgo aspiracinę punkciją ir skydliaukės skenogramą. Intensyvi mazgo kraujotaka tikrai ne visuomet rodo, kad mazgas yra piktybinis.
    Lina Zabulienė
    73065

    Klausimas užduotas - 2014-05-19 07:43:28

    Laba diena, norėčiau sužinoti ar prolaktionoma gali pasidaryti piktybinė?

    Atsakymas

    Sveiki, Prolaktinoma yra posmegeninės liaukos (hipofizės)gėrybinis auglys (adenoma). Literatūros duomenimis, labai labai retai (vienetiniai atvejai pasaulyje), esant didelėms adenomoms ir agresyviam jų augimui galima piktybinė eiga.
    Lina Zabulienė
    73057

    Klausimas užduotas - 2014-05-10 23:33:17

    Laba diena, skydliaukės tyrimai TTH 0,25 norma 0,55-4,78. FT4 11,81 norma 11,5-22,7. FTR 4,67 norma 3,1-6,5. anti TPO 33,5 norma <60. Kaip matau TTH gerokai permažas. Norėčiau paklausti ką tai galima įtarti, ar tai jau kritinis rodiklis? Kažkokių įpatigų simptomų nejaučiu. Šiek tiek ūžė ausyje, bet beveik praėjo/ suretėjo. TTH buvo tirtas prieš metus laiko kitoje labaratorijoje tai buvo 0,382 norma 0,27-4,20. Ar galėjo sumažėti dėl sunkaus laikotarpio nerviškai? Ačiū

    Atsakymas

    Sveiki, Tirotropinio hormono (TTH) kitimus gali sukelti įvairios priežastys. Skydliuakės veiklos sutrikimus gali lemti ir nuolatinė įtampa, stresas. Jūsų atveju vertėtų atlikti ne tik hormonų tyrimus, tačiau ir skydliaukės echoskopiją bei skenogramą. TTH tyrimą kartoti ne rečiau kaip kartą per 6 mėn.
    Lina Zabulienė
    73043
    Žymos: normą

    Klausimas užduotas - 2014-05-06 12:31:25

    Laba diena. Noriu jūsų paklausti. Prieš tris mėnesius pripažino skydliaukės nepakankamumą TSH 4,73 buvo prieš tris mėnesius skyrė L-Thyroxin 50 po pusę tabletės 1 kart dienoj. Dabar kovo gale pakartojau tuyrimus ir rodikliai buvo tokie TSH 5,42 FT4 16,38 FT3 6,20. Dabar geriu L-Thyroxin 50 po visą tabletę taip nustatė gydytoja. Noriu jūsų paklausti, su vyru planuojame trečią vaikelį ir noriu jūsų paklausti ar galima su tokiais rodikliais pastoti, kokia tikimybė, kad vaikeliui gali būti kas nors blogai? Ar geriau atstatyti hormonus iki normos tada bandyti pastoti? Norim vaikelio, bet bijome liūdnų pasekmių. Ačiū jums labai už atsakymą.

    Atsakymas

    Sveiki, Moterims pastoti pavyksta esant įvairiems skydliaukės hormonų rodikliams. Tačiau buvus per silpnai skydliaukės veiklai ir pastojus, labai svarbu tęsti gydymą pakankama levotiroksino doze (TTH rodiklis turėtų neviršyti 2,5 mIU/l). Tęskite 50 mkg levotiroksino dozę, po 3 mėn. kartokite tyrimą. Levotiroksiną labai svarbu gerti ryte 30-40 min. prieš valgį.
    Lina Zabulienė
    73037

    Klausimas užduotas - 2014-03-21 17:59:54

    Sveiki, norejau paklausti ar žmogui sergančiui diabetu, pakilus ar nukritus cukraus kiekiui organizme nors kiek pasikeičia žmogaus prakaito chemine sudetis ar cukraus pokytis neįtakoja išskiriamo prakaito cheminės sudėties. Būsiu labai dėkinga už atsakyma Pagarbiai, Oksana K.

    Atsakymas

    Sveiki, Žmogaus prakaito liaukų sekreto cheminė sudėtis keičiasi esant įvairiems stresiniams veiksniams, tarp jų ir esant aukštam gliukozės kiekiui kraujyje ar per mažam gliukozės kiekiui (hipoglikemijai, kurios atveju dažnai prakaitavimas tampa ypač gausus ir praeina tik suvartojus gliukozės ar jos turinčių maisto produktų). Kita vertus, sergant diabetu, ypač ilgesnį laiką, dėl tam tikrų nervinių skaidulų, inervuojančių prakaito liaukas, pažeidimo atsiranda prakaito išskyrimo sutrikimas (dažnai gausesnis įvairių kūno sričių prakaitavimas). Vertindami jį, galime anksti nustatyti kojų nervų pažeidimą (neuropatiją) ir apsaugoti pacientus nuo pėdų pažeidimo, taip pat įtarti širdies autonominę neuropatiją ir kt.
    Lina Zabulienė
    72974

    Klausimas užduotas - 2014-02-18 23:34:11

    sveiki, man 24m. , pasidariau kraujo tyrimą, viskas normos ribose , tik trombocitai pakitę : Tromb. pasisk. fL 20.7 Vid.tromb.tūr. fL 13.5 Dideli tromb.47.94 DAr ant ribos Monocitai % 8,8 Ant krūtinės bei rankų yra senokai atsiradę smulkūs vos įžiūrimi lyg kraujo taškeliai odoje. Gal tai susiję? ir kokias ligas galima įtarti? Gal skysčių per mažas vartojimas to pasekmė? Ačiū už atsakymą

    Atsakymas

    Sveiki, Dėl tokių kraujo rodiklių pakitimų reikėtų klausti šeimos gydytojo patarimo. Kartais tyrimus tenka kartoti norint patikslinti diagnozę ir siekiant atmesti laboratorijos atlikto tyrimo paklaidą.
    Lina Zabulienė
    72932

    Klausimas užduotas - 2014-02-07 14:19:09

    sveiki.mano vaiko 1 metuku laiko tokie tyrimai ,TTH - 3,31 , FT4 - 19,85, ATPO - maziau nei 3.Ta diena tiroxino negerem kai eme krauja.liepe gerti ir toliau 25mg tiroxino iki 2 metu.zinau kad ATPO turi but neigaimas ,o pas ji maziau nei 3,tai vadinas kazkiek yra.tiroxina geria nuo 4 menesio amziaus po 25mg.ar geri tyrimai? ar butina gerti tiroxina jei tyrimai geri negerus ta ryta tabletes?nes esu skaiciusi jei perdaug tiroxina,zmogus tunka,jei truksta kudeja.Aciu lb uz atsakyma.

    Atsakymas

    Sveiki, Vaikų skydliaukės veiklos reguliavimo klausimais konsultuoja vaikų endokrinologai, reikėtų kiekvienu Jums rūpimu klausimu kreiptis į juos patarimo, nes tik gydantis gydytojas, gali patarti konkrečiu atveju. Jei vaikeliu nustatyta įgimta hipotireozė, vaistukus reikės gerti nuolatos, nuo jų vartojimmo ir tinkamos vaisto dozės priklausys fizinė ir psichinė vaiko raida.
    Lina Zabulienė
    72907
    Žymos: tyrimai

    Klausimas užduotas - 2014-02-06 15:47:52

    Laba diena, pasidariau skydliaukės hormonų tyrimus,ar galėtumėte pakomentuoti ką reiškia-TPO-1300 FT3-2,8 ,FT4-16,3 ir TTH-8,96 Ačiū labai,lauksiu atsakymo

    Atsakymas

    Sveiki, Pagal atliktus tyrimus, Jūsų skydliaukė veikia nepakankamai (TTH rodiklis padidėjęs, LT3 - mažas) dėl lėtinio autoimunio tiroidito (aukštas ATPO titras). Tokiais atvejais rekomenduojama nuolatos vartoti levotiroksiną, vaistas geriamas 30-40 min. prieš valgį ryte.
    Lina Zabulienė
    72900

    Klausimas užduotas - 2014-01-27 18:36:44

    Laba diena, turiu autoimunini tiroidita, esu 25m, gydausi jau apie metus laiko, geriu tiroksina, siuo metu po viena tablete, per metus laiko nepavyko sureguliuoti skydliaukes veiklos. Vakar buvau pas gydytoja, siuo metu ATPO labai padidejas 263 net, TTH siuo metu normoje, nes tiroksino kiekis buvo padidintas ir TTH sumazejo. Norejau paklausti kaip sumazinti ATPO? be tiroksino nieko daugiau negeriu, kas labiausiai turi itakos pastojimui ir isnesiojimui kudikio? labai bijau del nevaisingumo, ir tikimybe didele?

    Atsakymas

    Sveiki, Sergant lėtiniu autoimuniu tiroiditu ATPO rodiklis visuomet yra aukštas (gali svyruoti priklausomai nuo laboratorijos, kurioje tyrimas atliktas, ar kitų aplinkybių, tačiau visuomet išliks padidėjęs) ir jo "gydyti" nereikia. Dažnai kartą nustatę padidėjusį ATPO rodiklį, mes nerekomenduojame jo kartoti. Jei vartojate levotiroksiną, labai svarbu, kad TTH roklis būtų normalus (ne daugiau 2-2,5 mIU/l)ir toks išliktų pastojus. Pastoti, vartojant levotiroksiną, tikrai galima. Svarbu tai, kad viso nėštumo metu būtina tęsti levotiroksiną, dažnai jo dozė didėja net 50 proc. palyginti su vartota prieš pastojant, tam, kad vaiko fizinė ir psichinė raida būtų normali.
    Lina Zabulienė
    72877

    Klausimas užduotas - 2014-01-22 19:08:10

    Sveiki.Turiu 2cmx3cm skydliaukes mazga (nepiktybinis).Noriu paklausti ar Doc.Simkaus atliekamos injekcijos etanoliu i mazga nepadaro zalos paciai skydliaukei? Ar etanolio injekcijos nera pavojingos sveikatai?

    Atsakymas

    Sveiki, Literatūroje yra duomenų apie tokius skydliaukės mazgų gydymo metodus (tais atvejais, kai skydliaukės veikla yra normali, nėra toksinės adenomos ar piktybinių mazgų pakitimų) – gydymą geriamu levothyroxinu, cistų gydymą suleidžiant alkoholio (etanolio) į ją, mazgų gydymą lazerio abliacijos metodu (Lietuvoje kol kas tokios galimybės nėra) ir šalinant mazgus ar visą skydliaukę operacijos metu. Vieni šių metodų yra nepakankamai efektyvūs, kiti skausmingi ir(ar) gali sukelti komplikacijų, dar kitiems reikia specialios aparatūros ir specialistų, galinčių procedūras atlikti. Etanolio injekcijomis gydymos tik skydliaukės cistos (t. y. mazgas, kurio turinys yra skystas), jei mazge yra skydliuakės audinio, etanolio injekcijomis jis negydomas.
    Lina Zabulienė
    72865
    Žymos: skydliaukės

    Klausimas užduotas - 2014-01-21 14:45:34

    Sveiki, Nezinau kas atsitiko, bet alkoholis pasidare labai neskanus ir visai neveikia. Cia neseniai isgeriau du 0,5l butelius degtines ir nei kiek neapsinesiau ir jokio malonumo jausmo nebuvo, lyg buciau geres vandeni (dariau bandyma).Pachmelo (pagiriu) taip pat nebuvo. Ir taip jau kokius puse metu nieko nejauciu, buvau pas daktarus nieko neranda, tyrimai geri. Esu 32m vyras. Kas gali cia buti? Nesu alkoholikas, anksciau ir dvieju alaus uztekdavo neisivaizduoju kas atsitiko. Aciu

    Atsakymas

    Sveiki, Konsultuokitės su toksikologais, gal jie ką patars.
    Lina Zabulienė
    72861

Anekdotai

archyvas