Ligoniams

 

Maitinimosi principai sergant lėtiniu kasos uždegimu

-          Stenkitės pasiekti ir išlaikyti optimalų svorį

-          Valgykite dažnai, nedideliais kiekiais

-          Sumažinkite riebalų kiekį maiste

-          Atsisakykite riebaluose kepto bei rūkyto maisto

-          Venkite šalto bei karšto maisto

-          Venkite produktų skatinančių dujų gamybą žarnyne

-          Valgykite mažiau cukraus

-          Pasitarkite su gydytoju, ar Jums nereikia papildomai vartoti riebaluose tirpių vitaminų, kalcio, žuvų taukų

-          Atsisakykite alkoholio bei rūkymo

-           

Rekomenduotini ir vengtini maisto produktai

 

Duona

 

Rekomenduojama: vakarykščio kepimo balta, juoda be priedų (saulėgrąžų, sėlenų), džiūvėsiai.

Vengti: mielinės tešlos kepinių, šviežios , ką tik iškeptos duonos, rupaus malimo miltų duonos, duonos su skaldytais grūdais.

 

Kruopos, makaronai

 

Rekomenduojama: ryžiai, avižų dribsniai, grikiai. Košes virti naudojant1/3 pieno, arba pieno nenaudoti. Į košės porciją (250g) įdėti ½ arbatinio šaukštelio sviesto. Makaronai.

Vengti: perlinių, manų, miežinių, kvietinių ir riebių košių.

 

Mėsa, žuvis

 

Rekomenduojama: vištiena, kalakutiena (paukštiena be odelės), triušiena, jautiena (labai gerai išvirta, troškinta, geriau-malta), neriebi žuvis (menkė, jūros lydeka, sterkas, lydeka, ešerys ir kt.). Mėsos ar žuvies patiekalus rekomenduojama virti arba troškinti.

Vengti: keptos riebios mėsos, riebios žuvies, virtų, rūkytų, džiovintų dešrų.

 

Daržovės

 

Rekomenduojama: pekino, briuselio, žiediniai kopūstai, brokoliai, morkos, bulvės, svogūnų galvelės (nuplikytos), česnakai (nuplikyti), salotų lapai, agurkai (be odelės), baklažanai, pomidorai (be  odelės).

Vengti: Ankštinių daržovių, ropių, ridikų, baltagūžių, raudongūžių kopūstų, salierų.

 

 

Vaisiai

 

Rekomenduojama: Obuoliai (be odelės), persikai (be odelės), nektarinai, abrikosai, spanguolės (kisielius, kompotas), juodieji serbentai, mėlynės, bananai, kiviai.

Vengti: vienu metu suvalgyti daugiau nei 150 – 200g vaisių bei uogų.

 

Sriubos

 

Rekomenduojama: daržovių, kruopų sriubos.

Vengti: sultinių, riebių sriubų.

 

Pieno produktai

 

Rekomenduojama: natūralus jogurtas (be vaisių gabaliukų), geriau – biojogurtas, varškės patiekalai (virti varškėčiai, pudingas), varškės sūris.

Vengti: pieno, riebių pieno produktų.

 

 

Riebalai

 

Rekomenduojama: sviestas patiekaluose iki 2 arbat. Šaukštelių per dieną, liesa grietinė (12-15%) patiekaluose iki 2 valg. Šaukštų per dieną, alyvuogių aliejus iki 3 valg. Šaukštų per dieną.

Vengti: taukų, riebios grietinės, majonezo.

 

Gėrimai

 

Rekomenduojama: leistinų vaisių ir uogų kompotai, ½ skiestos su vandeniu sultys, negazuotas vanduo, žalioji ir juodoji arbata, vaistažolių arbata (raudonėliai, ramunėlės, liepžiedžiai ir kt.).

Vengti: gazuotų gėrimų, limonado, kavos, kakavos, karšto šokolado.

 

Saldumynai ( pasitarus su gydytoju)

 

Rekomenduojama: cukrus, leistinų uogų ir vaisių uogienės, medus.

 

 

Ligos aprašymą rasite čia.

 

 

Parengė gydytoja dietologė Edita Gavelienė

 Testai apie sveiką mitybą.

 
 

Anekdotai

archyvas

pasveik.ltEspumisanMezymProstamol unoRaniberlLioton 1000

Maitinimosi principai sergant lėtiniu kasos uždegimu