Ligoniams

 

Mityba sergant inkstų ligomis

Inkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją.
Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas.

BENDROS DIETOS REKOMENDACIJOS SERGANT INKSTŲ LIGOMIS

Jei arterinis kraujo spaudimas normalus ar/ir nėra tinimų, geriausia ne mažiau nei 2 litrai skysčių per dieną. Geriau gerti ledynų šaltinių vandenį, neprisodrintą angliarūgštės. Prisodrintas angliarūgštės vanduo inkstus dirgina.

Gerti reikia visą dieną nedideliais kiekiais. Galima vartoti filtruotą virintą vandentiekio vandenį.

Labai tinka spanguolės. Skiriant ligoniams bedruskę dietą, spanguolės pagerina patiekalų skonio savybes. Spanguolių gėrimai ne tik veikia baktericidiškai, bet ir labai sustiprina vartojamų gydymui bakterijas naikinančių preparatų poveikį. Spanguoles pertrinkite mediniu grūstuvu, užpilkite virintu nekarštu vandeniu. Pagal skonį galite įdėti medaus ar cukraus. Galima vartoti ir šviežiai išspaustas praskiestas spanguolių sultis.

Tinka arbata iš šių vaistažolių. Paimkite lygiomis dalimis beržų pumpurų, bruknių lapų, meškauogės, dirvinio asiūklio stiebų, raugeriškio uogų ir lapų, petražolių lapų ir šaknų, krapų.

Tinka ir kitokios inkstų drenažą gerinančios vaistažolės. Svarbu, kad jų būtų ne mažiau nei 2-3 rūšys.

Iš vakaro 1 valg. šaukštą vaistažolių mišinio užpilkite 1 stikline verdančio vandens ir palikite uždengę ar termose iki ryto. Ryte arbatą perkoškite, įpilkite stiklinę vandens (250 g), išgerkite iki vakaro per 2-3 kartus.

Dabar vaistinėse yra daug inkstų funkciją gerinančių ir uždegimą slopinančių vaistažolių arbatų, pastų, tablečių, lašiukų. Tinka arbatžolių arbata, arbata su pienu. Reikėtų išgerti nors vieną stiklinę šilto šarminio mineralinio vandens (pvz., Boržomi) per dieną.

Druskos dedama į jau pagamintus patiekalus. Dabar medikai mano, kad minimalus druskos kiekis (3 g = 1/3 arb.š.) yra naudingas, jei AKS nėra aukštas, - tai skatina kraujotaką inkstuose ir uždegiminis procesas greičiau aprimsta.

Daug baltymų turinčius patiekalus (mėsą, paukštieną, žuvį) galima valgyti kartą per dieną, pageidautina virtus (virimo metu jie netenka natrio). 2-3 kartus per savaitę galima suvalgyti po virtą kiaušinį.

Pagrindinis maistas esant uždegiminiam procesui - įvairūs daržovių patiekalai: vegetariškos sriubos, užkepėliai, ragu, kotletai, salotos ir mišrainės. Labai tinka moliūgas. Galima gaminti košes iš moliūgo, pridedant sorų ar ryžių kruopų. Moliūgas veikia šlapimą varančiai ir nedirgina inkstų bei šlapimtakių. Labai naudingi: arbūzas, melionas, obuoliai, slyvos.

Iš vaisių galima gaminti ir kompotus, kisielius, putėsius. Inkstai labai “mėgsta” vitaminą A, kuris organizme sintetinamas iš karotino. Jo šaltinis: morkos, saldūs pipirai, petražolės, šaltalankis, krapai, špinatai, kopūstai, tamsiai geltonos daržovės, trešnė.

Tinka visų kruopų košės, kurias galima pagardinti sviestu, aliejumi.

NEVARTOTINI

•   Sūrūs patiekalai ir užkandžiai, visi konservuoti patiekalai, išskyrus vaisių ir uogų konservus.
•   Aštrūs patiekalai ir prieskoniai, pipirai, garstyčios, actas, marinatai.
•   Dešros, dešrelės, rūkyta ir sūdyta mėsa bei žuvis.
•   Visi alkoholiniai gėrimai, alus.

Visi išvardinti produktai dirgina inkstus, šlapimtakių ir šlapimo pūslės gleivinę.

Inkstai blogai toleruoja sulfanilamidus. Juos vartojant reikia gerti daug skysčių, kad tie preparatai išsiplautų su šlapimu.

Vartojant vitaminą C tabletėmis, didelėmis dozėmis, kartais gali susidaryti akmenys inkstuose, ypač jei jūsų tėvai sirgo akmenlige.

Preparatai, turintys lytinių hormonų ir skiriami vyrams potencijai kelti ar moterims - kaip kontraceptikai, gali provokuoti inkstų vėžį.

GLOMERULONEFRITAS (lot. glomerulus - kamuolėlis, nefritis - inkstų uždegimas) - tai abipusė difuzinė imuninė uždegiminė inkstų liga, kai daugiausia pažeidžiami inkstų audiniai.

Dažniausiai glomerulonefritas iškart įgauna lėtinę eigą ir būna 3-jų formų: kai padidėjęs AKS, kai yra nefrotinis sindromas (vyrauja tinimai) ir kai pakitimai aptinkami tik šlapime, o AKS normalus ir tinimų nėra.

Sergant glomerulonefritu dietos tikslas - tausoti inkstus, mažinti AKS, tinimus ir pašalinti iš organizmo azotinių ir kai kurių kitų medžiagų apykaitos galutinius produktus.

Dietos principas - nedidelis baltymų kiekio ribojimas, kai angliavandenių ir riebalų norma lieka fiziologinė. Skysčiai ribojami iki 1 litro. Patiekalai gaminami be druskos ir tik kai kurių patiekalų sūdymui vartojama 3-6 g (1/3 ir 1/2 arb. šaukštelio).

Valgoma 4-6 kartus per dieną. Nereikėtų valgyti duonos ir miltinių gaminių su druska, mėsos, žuvies ir grybų sultinių, riebios mėsos ir žuvies, keptų ir troškintų mėsos patiekalų (valgomi tik virti), dešrų, dešrelių, rūkytų gaminių, konservų, sūrio, ankštinių, svogūnų, česnakų, ridikų, rūgštynių, špinatų, marinuotų ir raugintų daržovių, grybų, krienų, garstyčių, pipirų, šokolado.

Esant tinimams paprastai skiriama diuretikų (šlapimą varančių preparatų), kurie su šlapimu išplauna labai organizmui reikalingą kalį. Kalio deficitas kompensuojamas vartojant tokius produktus, kaip džiovinti abrikosai, razinos, bananai, bulvės su lupenomis, avokados, datulės.

Taip pat draudžiamas natūralus pienas, cukrus, baltų miltų patiekalai, jūros produktai, alyvuogės, sojos padažai, kava, arbata, alkoholis.

PIELONEFRITAS - tai infekcinis uždegiminis procesas, pažeidžiantis inkstų parenchimą, pirmiausia intersticinį audinį ir geldeles.

Tarp inkstų ligų pielonefritas yra pirmoje vietoje. Dažnai ūminis pielonefritas pereina į lėtinę formą. Pielonefritas vystosi, kai mikrobai iš kurio nors infekcinio židinio (pvz., gerklės, dantų, šlapimo pūslės) patenka į inkstus, ypač jei šlapimas nuteka sunkiau.

Sergant pielonefritu rekomenduojama dieta su normaliu kiekiu baltymų, angliavandenių ir riebalų, joje turi būti daug vitaminų (pienas ir pieno produktai, virta mėsa ir žuvis, kiaušiniai, daržovės ir vaisiai). Ypač tinka daržovės ir vaisiai, kuriuose daug kalio.

Skysčiai ribojami tik ūminiu laikotarpiu, jei sutrikęs šlapimo nutekėjimas. Visais kitais atvejais - iki 2 litrų per dieną.

Latentiniu laikotarpiu, kai ligos simptomai stipriai nepasireiškia, leidžiama vartoti iki 8-12 g druskos, paūmėjimo metu - 6-8 g.

Draudžiami visi aštrūs patiekalai ir prieskoniai, kava, alkoholis, gėrimai, prisodrinti angliarūgštės.

Tokia pat dieta skiriama ir sergant cistitu - šlapimo pūslės uždegimu.

INKSTŲ AKMENLIGĖ yra antroje vietoje po uždegiminių nespecifinių inkstų ir šlapimo takų ligų. Šlapimo akmenys - tai konglomeratai, kurie yra sudaryti iš šlapimo druskų kristalų. Pagal cheminę sudėtį akmenys būna uratiniai, oksalatiniai, fosfatiniai ir mišrūs. Uratai susidaro esant rūgščiai šlapimo terpei. Jų susidarymui turi įtakos purininių junginių perteklius maiste. Fosfatai susidaro šarminėje terpėje, kai vartojama labai daug daržovių ir vaisių. Oksalatai susidaro sutrikus inkstų koloidų išskyrimui. Paprastai tie koloidai palaiko rūgštynių rūgštį tirpalo pavidalu.

Dažnai didelį vaidmenį susidarant akmenims turi ir šlapimo takų infekcija.

Sergant inkstų akmenlige dietos tikslas - grąžinti organizmui šarmų ir rūgščių pusiausvyrą vartojant kiekvienu atskiru atveju tam tikrus produktus.

Esant OKSALATURIJAI IR OKSALATINIAMS AKMENIMS, skiriama dieta, ribojanti rūgštynių, špinatų, burokų, bulvių, ankštinių, datulių, petražolių, kai kurių uogų (žemuogių, agrastų), slyvų, kavos, šokolado vartojimą. Oksalatams šalinti daugiau vartojama obuolių, kriaušių, aivos, vynuogių, juodųjų serbentų nuovirai. Tinka nuovirai, pagaminti iš vaisių žievelių. Skysčiai - iki 2 litrų, šviežių vaisių ir daržovių, sultys.

Esant FOSFATURIJAI rekomenduojami produktai, rūgštinantys šlapimą, ir ribojami produktai, turintys daug kalcio. Draudžiami aštrūs patiekalai, prieskoniai, alkoholis, iš žalumynų - žirneliai, Briuselio kopūstai, melionas. Uogų ir vaisių vartojimas ribojamas. Galima valgyti bruknes, raudonuosius serbentus, rūgščius obuolius. Pieno produktų vartojimas ribojamas. Vyrauja mėsa, miltiniai patiekalai su pakankamu vitamino A ir D kiekiu ir daug skysčių.

Esant URATURIJAI skiriama dieta, normalizuojanti purinų apykaitą. Baltymų kiekis sumažinamas tik šiek tiek (iki 70-80 g), riebalų dienos norma - iki 80-90 g, angliavandeniai neribojami. Skysčiai - iki 2 litrų ir daugiau. Druskos kiekis ribojamas iki 10 g. Daugiau vartojama pieno ir augalinės kilmės produktų, kurie šarmina šlapimą. Draudžiami produktai, turintys daug purinų (inkstai, kepenys, jaunų gyvulių mėsa, mėsos ir žuvies konservai, fermentiniai sūriai, ikrai, ankštiniai, grybai, kava, stipri arbata). Draudžiamos rūgštynės, špinatai, spalvoti kopūstai, datulės.

Esant akmenligės priepuoliui skysčių kiekis neribojamas.

Gydytoja Marina SADEVIČ


 

"Sveikas žmogus"

 

 

Anekdotai

archyvas

pasveik.ltEspumisanMezymProstamol unoRaniberlLioton 1000

Mityba sergant inkstų ligomis