Botulizmas

Ligos apibūdinimas

Ligos pažeidžiamas organas ar kūnos dalis

Ligos dažniausiai pažeidžiami asmenys

Ligos priežastys ir rizikos veiksniai

Ligos simptomai ir požymiai

Ligos diagnostika

Ligos gydymas

Ligos profilaktika


Botulizmas


Ligos apibūdinimas

Reta, bet labai pavojinga liga. Ją sukelia Clostridium botulinum bakterijos gaminamas toksinas. Botulino toksinas sukelia raumenų paralyžių. Tai viena nuodingiausių žmogui iš visų žinomų medžiagų.
 

Ligos pažeidžiamas organas ar kūno dalis

Skiriamos trys pagrindinės botulizmo formos:
- su maistu perduodamas. Užsikrečiama valgant maistą, kuriame yra botulino toksino.
-žaizdų. Patekę į žaizdą Clostridium botulinum bakterijos gali sukelti infekciją, kurios metu gaminamas toksinas.
-naujagimių. Naujagimiai užkrečiami davus maisto, kuriame yra Clostridium botulinum sporų (neaktyvi, inkapsuliuota bakterijų forma) ar po kontakto su dirvožemiu, kuriame yra šių sporų. Naujagimių žarnyne sporos gali aktyvuotis Tuomet bakterijos kolonizuoja žarnyną ir gamina toksiną.
Botulino toksinas sutrikdo nervų funkciją ir sukelia raumenų paralyžius.
 

Dažniausiai ligos pažeidžiami asmenys
 

Susirgti gali bet kuris asmuo. Naujagimių botulizmas pasitaiko tik naujagimiams.
 

Ligos priežastys ir rizikos veiksniai
 

Clostridium botulinum bakterijų yra gausu dirvožemyje. Šios bakterijos geriausiai auga tokiomis sąlygomis, kuriose mažai deguonies.
Su maistu perduodamo botulizmo šaltinis dažniausiai būna namų gamybos grybų, mėsos, žuvies, daržovių konservai, rūkyta dešra, kumpis. Konservuose susidaro palankios sąlygos patekusioms botulizmo bakterijoms daugintis ir gaminti toksiną. Clostridium botulinum toksinas nekeičia nei maisto kvapo nei skonio. Bakterijų dauginimosi metu gaminasi dujos, dėl to pučiasi konservų dangtelis. Žmonės užsikrečia valgydami termiškai neapdorotus maisto produktus..
Naujagimiai Clostridium botulinum sporomis dažniausiai užkrečiami per medų.
Su maistu patekęs toksinas žarnyne rezorbuojasi ir patenka į kraują. Su krauju pasiekia nervus ir sutrikdo jų veiklą.
 

Ligos simptomai ir požymiai


Simptomai ir požymiai dažniausiai ima reikštis po 18-36 valandų nuo toksino patekimo į organizmą. Žaizdų botulizmas prasideda maždaug po savaitės nuo žaizdos užkrėtimo.
Su maistu perduodamo botulizmo ir žaizdų botulizmo simptomai:
- ligos pradžioje gali būti pykinimas, vėmimas,
- sutrikęs regėjimas, nesugebėjimas skaityti, dvejinimasis, (dėl akis judinančių raumenų paralyžiaus),
- burnos džiūvimas,
- nusileidę akių vokai,
- sutrikęs rijimas ir kalbėjimas,
- sutrikęs kvėpavimas, dusulys (pakenkiami kvėpavimo raumenis inervuojantys nervai)
- raumenų paralyžiai

Ligos diagnostika


Gydytojas diagnozuoja ligą, remdamasis klinikiniais požymiais, ligos anamneze. Taip pat botulizmas gali imituoti keletą kitų ligų, kurias gydytojui gali reikėti paneigti, atliekant specialius tyrimus.
Tiksliausiai botulizmas diagnozuojamas nustačius botulino toksiną paciento kraujyje ar skrandžio išplovose, suleidus jų ruošinių laboratorinėms pelytėms. Gali būti tiriamas ir valgytas maistas.
 

Ligos gydymas


Anksti diagnozavus su maistu perduodamą ar žaizdų botulizmą, leidžiamas antitoksinas gali sumažinti komplikacijų tikimybę. Antitoksinas suriša cirkuliuojantį kraujyje toksiną ir neleidžia jam sukelti nervų pažeidimo.
Užsikrėtus botulizmu per maistą, būtina plauti skrandį, kad pašalinti dar nesuvirškintą maistą ir skirti žarnyno peristaltiką skatinančių vaistų, pakartotinai atlikti valomąją klizmą.
Esant ryškiai apsunkintam kvėpavimui gali prisireikti dirbtinės plaučių ventiliacijos. Ventiliatorius pučia orą į plaučius per vamzdelį, įvestą į kvėpavimo takus. Ventiliatoriaus pagalbos gali prireikti iki keletos savaičių, kol susilpnės toksino poveikis.
 

Ligos profilaktika


- Nevartoti namų sąlygomis gaminto konservuoto maisto jei dangtelis išpūstas.
- Nevartoti neaiškių konservuotų maisto produktų.
- Pavirinus maistą 10 minučių, botulizmo toksinas suyra.

 

Anekdotai

archyvas

pasveik.ltEspumisanMezymProstamol unoRaniberlLioton 1000

Botulizmas | Pasveik.lt