Ar įmanoma išvengti pagirių ir kaip jas gydyti?

 

Įvadas

Pagirios pasireiškia nemaloniais, įvairaus sti­prumo fiziniais ir psichologiniais simptomais, ka­muojančiais po stipraus girtavimo. Įprastai jos pra­sideda ryte, po alkoholio vartojimo vakare ar naktį. Pasitaiko, kad pagirios pasireiškia praėjus 24 val. po girtavimo.

Ar įmanoma išvengti pagirių ir kaip? Tvirtai ga­lima pasakyti, kad pagirių galima išvengti, jei alko­holis vartojamas atsakingai.

 

Apie pagirias

Pagirių simptomai pasireiškia po stipraus gir­tavimo (nepainioti su abstinencija, kuri pasireiš­kia nuo alkoholio priklausomiems asmenims (al­koholikams)). Tokį asmenį paprastai vargina gal­vos skausmas, pykinimas, galvos svaigimas, mie­guistumas, sumišimas, troškulys. Pagirios gali at­sirasti bet kuriuo paros metu, bet dažniausiai jos pasireiškia ryte, po sunkaus girtavimo vakare ar naktį. Pasitaiko, kad pagirios pasireiškia praėjus 24 val. po girtavimo. Be nemalonių fizinių požy­mių, vargina ir psichopatologiniai simptomai. Tai dažniausiai nerimas, varžymasis, depresiška nuo­taika, atgailos, kaltės jausmas, kad išvakarėse gir­taudamas padarė ką nors netinkamo, gėdingo, ne­paisant to, kad aiškiai prisimena, jog jokių gėdin­gų poelgių nebūta.

Pagirios pasireiškia dėl kelių priežasčių: orga­nizmas apnuodijamas alkoholio skilimo produk­tais (pvz., alkoholis pirmiausia patenka į kepenis, kur, veikiant alkoholdehidrogenazei, oksiduojamas iki toksinės medžiagos acetaldehido), skysčių pu­siausvyros sutrikimo organizme, sutrikusios šarmų ir rūgščių pusiausvyros (vystosi acidozė), poveikio nervų sistemai, miego sutrikimo. Alkoholis sutrikdo natūralaus sveiko miego fazes, todėl girtas asmuo, net pamiegojęs 8–9 val., tinkamai neišsimiega, ne­sijaučia pailsėjęs.

Nurodoma, kad kai po girtavimo pagirių nėra, tai gali būti ženklas, kad vystosi priklausomybė nuo alkoholio.

Pagirių sunkumas priklauso nuo to, kiek alko­holio buvo suvartota ir kiek asmuo miegojo. Kuo trumpesnis miegas, tuo sunkesnės pagirios. Kokį alkoholio kiekį galima suvartoti norint išvengti pagirių, tiksliai nėra aišku – tai priklauso nuo as­mens savybių, jo savijautos, įvairių aplinkybių tą dieną, kai girtaujama (asmuo nuvargęs, kiek dehi­dratuotas, ar vartodamas alkoholį kartu vartoja pa­kankamai vandens, kiek jis miegojo po girtavimo ir pan.). Tvirtai galima pasakyti, kad pagirių ga­lima išvengti, jei alkoholio vartojama atsakingai.

 

Pagirių simptomai

Pagirių varginamas pacientas skundžiasi trošku­liu, galvos skausmu, matome paraudusias jo akis. Pa­girių simptomai įprastai pasireiškia, kai girtaujančio kraujyje sumažėja alkoholio – dažniausiai ryte, po smarkios girtavimo nakties.

Būdingiausi simptomai:

· Tachikardija.

· Nerimas.

· Paraudusios (injekuotos) akys.

· Kūno ir raumenų skausmas.

· Viduriavimas.

· Pykinimas, vėmimas.

· Nemalonus burnos kvapas.

· Galvos skausmas.

· Seilėtekis.

· Pilvo pūtimas (meteorizmas).

· Nuovargis, mieguistumas, snaudimas, van­gumas.

· Fotofobija (padidėjęs jautrumas šviesai).

· Nesugebėjimas susikaupti. ·

 Fonofobija (padidėjęs jautrumas garsams).

· Depresija, disforija.

· Irzlumas.

· Nemiga ar jausmas, kad neišsimiegota.

· Pilvo skausmai.

· Virpėjimas, drebėjimas, sutrikusi motorika.

Jei išvardyti simptomai labai sunkūs arba pasi­reiškia vienas ar keletas iš žemiau išvardytų simpto­mų, gali būti, kad asmuo sunkiai intoksikuotas alko­holiu, todėl būtina neatidėliotina medicininė pagalba:

 · Kvėpavimas tampa nereguliarus.

· Kvėpavimas suretėja iki

· Sumišimas ar stuporas.

· Traukuliai.

· Krinta kūno temperatūra (hipotermija).

· Praranda sąmonę.

· Oda bąla, įgauna melsvą atspalvį.

· Be perstojo vemia.

 

Kaip išvengti pagirių?

· Alkoholio gerkite lėtai, tik sočiai pavalgęs.

· Mažo svorio, smulkaus kūno sudėjimo asmenis alkoholis veikia greičiau nei sunkiasvorius, nutukusiuosius. · Nepamirškite saiko.

· Tarp alkoholio taurių, išgerkite taurę vandens – taip sumažinsite suvartojamo alkoholio kiekį ir sumažinsite dehidrataciją.

· Jei negersite alkoholio, nebus ir pagirių.

 

Pagirių priežastys

Mokslininkai, norėdami išsiaiškinti biologines pagirių priežastis, atliko žmonių kraujo ir šlapimo biologinius tyrimus. Šie tyrimai neparodė reikšmin­gos įvairių hormonų, elektrolitų, laisvųjų riebiųjų rūgščių, trigliceridų, laktato, ketoninių kūnų, korti­zolio ir gliukozės kiekių koreliacijos su pagirių sun­kumu. Dehidratacijos žymenys (pvz., vazopresinas) taip pat nebuvo reikšmingai susiję su pagirių sunku­mu. Kai kurie tyrimai atskleidė reikšmingą korelia­ciją tarp kraujo acetaldehido koncetracijos ir pagi­rių sunkumo, bet labiausiai įtikinama tai, kad pagi­rių sunkumas priklauso nuo imuninių veiksnių. Re­miantis neseniai atliktais tyrimais, pagirios lengvėja mažėjant prostaglandinų sintezės inhibitorių kiekiui.

Keletas veiksnių, tokių kaip miego stoka, rūky­mas, prasta bendra sveikatos būklė, tam tikri geneti­niai ir kiti su individu susiję veiksniai (pvz., sunkes­nes pagirias patiria jauni asmenys, palyginti su vyres­niais), nėra pagirių priežastis, bet gali jas sustiprinti.

 

Jei suvartota pernelyg didelis kiekis alkoholio ir kumuliuojasi keletas veiksnių, išsivysto pagirios:

· Šlapinimasis – vartojantieji alkoholio gausiai šlapinasi, o tai didina dehidratacijos pavojų. De­hidratacija sukelia troškulį, apsvaigimą, galvos skausmus, nuovargį.

· Imuninės sistemos atsakas – manoma, kad imuninė sistema į alkoholį reaguoja uždegi­miniais procesais, o tai veikia apetitą, dėmesio koncentraciją, atmintį.

· Virškinimo trakto sudirginimas – alkoholis didina skrandžio rūgščių gamybą; taip pat slo­pina

skrandžio turinio evakuaciją – visa tai gali sukelti pykinimą, vėmimą, skrandžio skausmus.

· Cukraus sumažėjimas kraujyje – kai kurių asmenų kraujyje cukraus kiekis vartojant alko­holio sumažėja, dėl ko gali pasireikšti drebulys, pablogėja nuotaika, atsiranda nuovargis, bendras silpnumas, retkarčiais net traukuliai.

· Kraujagyslių išsiplėtimas – alkoholis sukelia kraujagyslių išsiplėtimą, o tai gali būti galvos skausmo priežastis.

· Miego kokybė – įprasta, kad girti asmenys greitai užmiega, tačiau jų miego kokybė prasta, jie nubunda nepailsėję, mieguisti.

· Medžiagos alkoholyje – žinoma, kad alko­holio fermentacijos metu susidarančios ar jo gamybos metu pridedamos medžiagos (este­riai, aldehidai distiliuotuose alkoholiniuose gėrimuose), suteikiančios aromatą, spalvą, sukelia pagirių simptomus, papildomai intok­sikuoja organizmą.

 

Pagirių gydymas

Gydymo rekomendacijų rasti nepavyko, nes ty­rimų, nagrinėjančių kokius nors konkrečius gydy­mo būdus, praktiškai nėra. Kai kurių šalių sveika­tos tarnybos (pvz., Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba) tiesiog teigia, kad jokio pagirių gydymo nėra; geriausias būdas jų išvengti – nevar­toti alkoholio arba vartoti atsakingai.

Nepaisant aprašomų atliktų tyrimų su įvairiais gaivinamaisiais gėrimais (pvz., Sprite), agurklės aliejumi, figavaise opuncija, įvairiais antioksidan­tų kompleksais, sudėtiniais augaliniais preparatais, kalninių puerarijų skiautėtaisiais varietetais, la­biausiai paplitusiais Azijos kraštuose ir JAV (kinų medicinoje šis augalas naudojamas daugiau kaip 200 metų), B vitaminais, cisteinu, kofeinu, pro­pranololiu – jų nauda palengvinant pagirių simp­tomus nepatvirtinta.

Tikrai nereikia vartoti alkoholio, norint palen­gvinti pagirias – tai jas tik prailgina ir kelia priklau­somybės pavojų.

Skysčiai – gurkšnokite vandenį, nes tai geriau­sias skystis. Elektrolitų tirpalai (sportininkų gėrimai) ar sultinys padės atkurti druskų, kalio kiekį. Kiti teigia, kad daug geriau gerti mine­ralinį, avižų nuovirą. Nurodoma, kad toksinus verta šalinti vartojant didesnį skysčių kiekį, kartu derinant šlapimą varančias medžiagas (avižų nuoviras, arbūzas, cukinija, kava ar šlapinimąsi skatinantys vaistai).

Maistas – valgykite švelnų, lengvą maistą, kuris padidins cukraus koncetraciją kraujyje ir neap­sunkins skrandžio. Fruktozės turintis maistas padės greičiau metabolizuoti alkoholį.

Skausmas – kai kurie asmenys vartoja vaistų nuo skausmo. Nepamirškime, kad paraceta­molio derinys su alkoholiu labai pavojingas kepenims, o aspirinas gali papildomai dirginti skrandį. Taigi vaistų nuo skausmo geriau vengti.

Poilsis – jei pavyks pakankamai išsimiegoti, būklė pagerės gerokai greičiau. Prieš priguldami, šalia pasistatykite vandens.

Kita – siūloma detoksikacija: skrandžio iš­valymas naudojant klizmą, vartoti sorbentus (aktyvinta anglis). Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad detoksikaciją pagreitina sul­tys, medus, citrinų, gintaro, pieno (rūgštūs pieno produktai, ypač kumysas) rūgštys. Yra tam tikrų priemonių, palengvinančių kai kuriuos pagirių simptomus, kaip vėmi­mas, galvos skausmas, bet nelabai rasime, kaip sumažinti mieguistumą, slopinimą ar nuovargį. Padeda priemonės, inhibuojan­čios prostaglandinų sintezę ir skatinančios alkoholio metabolizmą.

 

Nervų sistemai raminti pagirioms tinka apynių gėrimas, pienas, antidepresinį poveikį turi kakava, jonažolių arbata.

Toksinį poveikį mažina, normalizuoja skysčių pusiausvyrą ir bendrą būklę pagerina pirtis (sauna), kontrastinis dušas, vonia.

Reikia turėti omenyje, kad pagrindinė blogos sa­vijautos priežastis – apsinuodijimas alkoholiu ir jo skilimo produktais. Tad kol šių medžiagų yra orga­nizme, tol asmuo jaučiasi prastai.

 

Apibendrinimas

Pagirios praeina per tam tikrą laiką. Norint jas palengvinti, reikia pailsėti, vartoti skysčių ir būti kantriam.

Ateities tyrimai turėtų tiksliau išsiaiškinti bio­logines ir kitas pagirių priežastis ir būdus joms iš­vengti. Kol kas galima persakyti viename interneto puslapyje perskaitytą mintį: veiksmingiausia pagirių gydymo tinktūra – laikas. Jų tikrai galima išvengti, jei alkoholio vartojama atsakingai.

 

Parengė gyd. Alvyda Pilkauskienė

Dainavos poliklinikos Psichikos sveikatos centro Psichikos dienos stacionaras

Internistas Nr. 10