Astmos kontrolė nepakankama
Kaip parodė „Vilmorus“ ir kitų apklausų duomenys, šiuo metu Lietuvoje, gydant suaugusiuosius, sergančius vidutine ir sunkia astma, 80 proc. atvejų vartojami kombinuotieji inhaliatoriai. Deja, kaip pastebi prof. A Valiulis, susiduriama ir su kita šios praktikos puse. Anketinė sergančiųjų vidutine ir sunkia astma Lietuvos pacientų apklausa parodė, kad tik pusės jų astmos kontrolė atitinka tarptautinių (GINA) ir Lietuvoje patvirtintų metodinių rekomendacijų keliamus reikalavimus.
Likusios dalies pacientų, sergančių vidutine ir sunkia astma, liga nekontroliuojama, jiems nuolat pasireiškia astmos simptomai, vargina dusulys, būna priepuolių nakties metu ir kt.

Kiekvienam pacientui – individuali dozė
Profesoriaus A.Valiulio nuomone, skiriant kombinuotuosius vaistinius preparatus nuo astmos, galbūt ne visada gydytojui pavyksta kiekvienam pacientui parinkti individualų gydymą, t.y. numatyti tokias kombinuotųjų inhaliatorių dozes, kad pacientas abiejų preparato komponentų gautų tik tiek, kiek reikia. Mat tada, kai pacientas, naudodamas kombinuotąjį inhaliatorių,
pasijunta blogai, įprasta padidinti dozuočių skaičių, nors ne visada vienodai trūksta abiejų vaistą sudarančių komponentų. Specialistams ne naujiena, kad paprastai pacientui tokiais atvejais reikia priešuždegiminio vaisto, o ne abiejų komponentų
iškart. Ypač svarbu į tai atkreipti dėmesį jau vien dėl to, kad vaistai, ypač nuolat vartojami beta 2 agonistai, turi šalutinį poveikį. Taigi nedidinant beta 2 agonistų dozės arba kurį laiką jų neskiriant ir rekomenduojant pacientui vartoti tik inhaliacinį steroidą, galima lanksčiau dozuoti – padidinti ar sumažinti vieno ar kito vaisto dozę. Todėl, prof. A.Valiulio nuomone, gydymas atskirais
inhaliatoriais – nėra medicinos žingsnis atAstmosgal, o kokybiškai nauja galimybė individualizuoti gydymą ir geriau patenkinti tiek paciento, tiek gydytojo lūkesčius.

Vaikams – ypatingas dėmesys
Kalbant apie sergančiųjų astma vaikų gydymą, vaikų saugumo ir efektyvumo santykis yra dar svarbesnis gydymo aspektas. Kaip pastebi gydytojai praktikai, daugelis tėvų, auginančių astma sergantį vaiką, pirmiausia gydytojo teiraujasi, ar vaistas, be kurio jų vaikas negalės ateityje apsieiti, nepakenks, ar inhaliacinis steroidas nesustabdys augimo ar neatsiras pripratimas prie ilgo veikimo beta 2 agonistų. Turint atskirais inhaliatoriais išleidžiamus beta 2 agonistą ir steroidinį vaistą, gydytojas
gali būti garantuotas, kad prireikus jis galės pacientui paskirti reikiamo preparato racionalią dozę ir tokiu būdu bus išvengta nepageidaujamo šalutinio vaistų poveikio.
Svarbu ir tai, kad gydant atskirais inhaliatoriais, vaistus nuo astmos galima drąsiau derinti su kitais būtinais vaistais. Pasak prof. A.Valiulio, tokius vaistus, kaip leukotrienų antagonistai, skiriamus vaikams jau nuo 6 mėnesių amžiaus, daug lengviau derinti su atskirais komponentais, nei su vienu kombinuotuoju preparatu. Nedidinant vaistų kiekio, pasiekiamas toks pats gydymo efektas.

Paciento psichologija lemia pasirinkimą
Tokiam pacientui, kuris nesidomi savo liga, nelinkęs bendradarbiauti su gydančiu gydytoju, kombinuotasis vaistinis preparatas gali būti geriausia išeitis, o gydytojui – garantas, kad jo pacientas gavo reikiamų vaistų.
Visai kitokią taktiką gydytojas gali parinkti šeimoms, kruopščiai besirūpinančioms astma sergančiu vaiku, ar pacientui, kuriam galima patikėti atsakomybę, nuodugniai paaškinus savigydosprincipus: kada, kokius vaistus vartoti, kokiomis dozėmis, kaip elgtis ūmiais ligos atvejais. Turėdamas tokius pacientus, gydytojas gali skirti maksimaliai mažas, bet pakankamai efektyvias vaistų dozes nuo astmos.

Astmos gydymas turi būti racionalus
Prof. A. Valiulis pastebi, kad šiuo metu įvairiose šalyse atkreipiamas dėmesys į astmos „pergydymo“ problemą. Tyrimai, atlikti Europos Sąjungos šalyse, parodė, kad apie 50 proc. pacientų astma yra blogai kontroliuojama, tačiau iš kitos pusės egzistuoja pacientų „pergydymo“, t.y. gydymo nepateisinamai didelėmis vaistų dozėmis ar netinkamais vaistų deriniais, problema. Gydytojo nuomone, atskirų inhaliatorių naudojimas galėtų padėti spręsti šią problemą, o gydymo algoritmų laikymasis padėtų sumažinti astmos gydymo kaštus ir šalutinio vaistų poveikio riziką. Pripažįstant gydymą kombinuotaisiais preparatais kaip vieną iš astmos gydymo metodų, reikėtų dar kartą priminti, kad jis yra tinkamas sunkia ar vidutine astma sergantiems ligoniams, tačiau kombinuotais vaistais gydyti lengvą astmą (lengva astma sudaro 50-60 proc. atvejų), negalima.
Kompanijos informacija Sausų miltelių inhaliatoriai Easyhaler yra mažesni ir paprasčiau naudojami. Didžiausias tokių inhaliatorių pranašumas palyginti su aerozoliniais, yra tas, kad nereikia derinti paspaudimo ir įkvėpimo. Šie inhaliatoriai turi dozių skaitiklį, o išpurškiama vaisto dozė yra vienodesnė. Sandariai užmaunamas dangtelis neleidžia atsitiktinai išpurkšti eilinės vaisto dozės, o pridedamas futliaras apsaugo nuo drėgmės poveikio.
Klinikiniais tyrimais ir reprezentatyviomis apklausomis įrodyta, kad dauguma pacientų nemoka tinkamai naudotis aerozoliniais inhaliatoriais. Neteisingai įkvepiant vaistą jis lieka burnoje ir patenka ne į plaučius, o į skrandį. Sausų miltelių inhaliatorius leidžia to išvengti ir padeda efektyviau kontroliuoti bronchų astmos simptomus. Įkvepiant iš sausų miltelių inhaliatoriaus, jo kanaluose susidaro turbulentinės srovės, dėl kurių nuo nešėjo laktozės atsiskiria veiklioji medžiaga ir patenka į uždegimo židinį kvėpavimo takuose. Dar vienas šio inhaliatoriaus privalumas tas, kad norint įkvėpti veikliąją medžiagą pakanka net silpno įkvėpimo – tai ypač svarbu sunkiai sergantiems ligoniams ir vaikams.

Prof. habil. dr. A. Valiulis