Veiksminga ir saugu
Inhaliuojamosios vaistų formos plačiai taikomos gydant įvairias kvėpavimo sistemos ligas, ypač pasireiškiančias bronchų obstrukcija, gleivinės edema, eksudacija.
Inhaliacinių vaistų formų privalumai:
• inhaliavus (įkvėpus) vaisto, sudaroma didelė aktyviosios medžiagos koncentracija patologijos (pvz. uždegimo) pažeistoje vietoje;
• inhaliuojamieji vaistai, ypač šiuolaikiniai, stipriai veikia lokaliai, bet jų sisteminis poveikis silpnas, todėl sumažėja šalutinio nepageidaujamo poveikio rizika.
Inhaliuojamieji preparatai dažnai yra pirmojo pasirinkimo priemonės gydant daugelį kvėpavimo sistemos ligų – bronchų astmą, lėtinę obstrukcinę plaučių ligą, alerginį rinitą.
Šiuo metu klinikinėje praktikoje naudojama įvairių konstrukcijų ir veikimo mechanizmo vaistų inhaliatorių: discus, turbuhaleriai ir kt. Gydytojui gali būti nelengva parinkti geriausią, tinkamiausią konkrečiam pacientui, atsižvelgus į jo amžių, ligos pobūdį ir sunkumą, reikalingų dozių skaičių, vaisto toleravimą ir kitas aplinkybes.

Kurį pasirinkti?
Kauno medicinos universiteto Vaikų ligų klinikos docentė, vaikų pulmonologė alergologė Jolanta Kudzytė (nuotr.) sako, kad šiuolaikiniams inhaliatoriams keliami dideli konstrukcijos ir veikimo mechanizmo reikalavimai, nes nuo to priklauso gydymo efektyvumas ir patogumas pacientui. Labai svarbu, kad gydytojas, paskyręs pacientui nustatytą veikliosios medžiagos dozę, būtų tikras, kad tokią dozę pacientas ir gavo. Mat kai kurių konstrukcijų prietaisai neužtikrina tokios priklausomybės.
Anot doc.J. Kudzytės, svarbu, kad išleista ir iš inhaliatoriaus atsipalaidavusi smulkių dalelių dozė (<5 mikronų skersmens), kiekvieną kartą naudojant inhaliatorių sutaptų. Kaip parodė atlikti tyrimai, kai kurių konstrukcijų inhaliatorių išleistoji ir atsipalaidavusi dozės gali skirtis net 18 procentų.

Naujas etapas – Easyhaler
Svarbus inhaliuojamosios terapijos etapas prasidėjo sukūrus vadinamuosius DPI tipo inhaliatorius.
Jų privalumas – nuolat išpurškiama vienoda vaistų dozė. Tačiau DPI turi ir trūkumų:
• ligoniui reikia suderinti įkvėpimą su vaisto atsipalaidavimu iš rezervuaro;
• šaltos aerozolio dalelės dirgina nosiaryklę, todėl ligonis kartais nutraukia įkvėpimą įpusėjęs inhaliaciją.
1988 metais buvo sukurtas pirmasis naujos kartos inhaliatorius Turbuhaler (DMI).
Turbuhaleriai palyginus su DPI konstrukcijos inhaliatoriais turi esminį pranašumą – juos naudojant į paciento plaučius patenka gerokai daugiau veikliosios medžiagos. Tačiau įprastiniai turbuhaleriai neišsprendė inhaliacinės terapijos problemų.
Svarbu buvo sukurti prietaisą, kuris užtikrintų, jog veikliosios medžiagos dozė nepriklausytų nuo paciento įkvėpimo greičio.
Tokį prietaisą pavyko sukurti – tai Easyhaler.

Pranašumai
Vienodos dalelės. Didžiausias Easyhaler klinikinis pranašumas lyginant su kitais inhaliatoriais – smulkiųjų vaisto dalelių vienodumas. Easyhaler veikia tolygiau. Jis taip sukonstruotas, kad veikimas mažiau priklauso nuo ligonio įkvėpimo stiprumo ir greičio. Ypač ši Easyhaler savybė svarbi vaikams, kurių įkvėpimo greitis (dėl amžiaus, mažesnio fizinio pajėgumo ir kt.) yra mažesnis negu suaugusiųjų. Easyhaler galėtų būti pasirinktinė inhaliacinė priemonė ir fiziškai nusilpusiems pacientams, taip pat sunkia astma sergantiems žmonėms.

Lengva naudoti
Anot doc. J. Kudzytės, labai reikšmingas praktinis Easyhaler pranašumas – nesudėtingas, lengvas jų naudojimas. Easyhaler veikimą „pažadina“ paciento kvėpavimas, todėl nereikia derinti įkvėpimo akto su inhaliatoriaus paspaudimu.

Milteliai

Anot doc. J. Kudzytės, labai svarbu ir tai, kad Easyhaler naudojama miltelinė veiklioji medžiaga, nes įkvėpimo metu milteliai giliau patenka į kvėpavimo takus, kurių uždegimas ir obstrukcija iš esmės ir nulemia klinikinį simptomų kompleksą. Tarptautiniai ekspertai rekomenduoja vyresniems negu 5 – 6 metų vaikams (kai jau sugeba įkvėpti), skirti miltelinę vaisto formą. Tai nurodoma ir GINA rekomendacijose, ir naujausiame Europos ir Amerikos ekspertų sutarime PRACTAL.

Renkasi pacientai

Devynių klinikinių tyrimų (802 pacientai) metaanalizė parodė, kad 60 – 75 proc. sergančiųjų astma, pasirinkdami inhaliatorių, pirmenybę teiktų Easyhaler. Tuo požiūriu Easyhaler pralenkia Turbuhaler ir Dischaler, DPI bei DMI konstrukcijos inhaliatorius.
Saugu ir veiksminga Kompanijos „Berlin- Chemie Menarini“ gaminami Easyhaler yra užpildyti dviem veikliosiomis medžiagomis:
• inhaliacinio gliukokortikosteroido budezonido
arba
• greito/ilgo veikimo beta-2 agonisto formoterolio.
Kortikosteroido ir ilgo veikimo beta-2 agonistų derinai tarptautinių ekspertų pripažinti pasirinktiniu astmos gydymu esant įvairaus sunkumo ligai. Šias preparatais taip pat rekomenduojama gydyti lėtinę obstrukcinę plaučių ligą.
Šiuo metu klinikinėje praktikoje inhaliacijomis vartojami du kortikosteroidai – budezonidas ir flutikazonas, taip pat du ilgo veikimo beta-2 agonistai – formoterolis (greita veikimo pradžia jis prilygsta trumpo veikimo bronchodilatatoriams, todėl gali būti skiriamas ir dusulio priepuoliams nutraukti) ir salmeterolis (pradeda veikti po pusvalandžio).
Anot doc. J. Kudzytės, budezonidas vienintelis iš inhaliuojamųjų kortikosteroidų turi kliniškai įrodytą visą parą trunkantį poveikį po vienkartinės inhaliacijos, todėl gali būti skiriamas vieną kartą per dieną. Kortikosteroido flutikazono toks veikimas dar tik tiriamas.
Tyrimais taip pat įrodyta, kad budezonidas yra saugus nėštumo metu (moterims ir vaisiui), todėl galėtų būti pasirinktinis inhaliuojamasis kortikosteroidas astma sergančioms nėščiosioms.

Doc. J. Kudzytė. KMU. Vaikų ligų klinika.