+2
-3
-1

Į skaitytojų klausimus atsako mūsų žurnalo konsultantas doc. Algimantas Vingras.

Kokios yra dažniausios kosulio priežastys?

Kosulys yra natūrali organizmo apsigynimo reakcija. Kosint iš kvėpavimo takų pašalinamos kenksmingos ir nereikalingos medžiagos. Kosulys gali atsirasti staiga, palengva stiprėti, keisti „savo garsą“, dažnį, būti sausas, drėgnas (šlapias) ir pan. Kosėti galima bet kuriuo paros metu.
Kosulio priežasčių yra daug ir labai įvairių. Dažniausiai kosulys yra ūminių ir užsitęsusių, pasikartojančių kvėpavimo organų ligų, populiariai vadinamų peršalimo ligų požymis, nepriklausomai nuo jo atspalvio, tonų, dažnumo ir t. t. Kosulys taip pat gali atsirasti, kai įkvepiama sauso ar labai šalto oro, patekus į dulkėmis ar aitriais kvapais (pvz., dažų, lakų ar kitų cheminių medžiagų) užterštą aplinką. ir po stiprioskrūtinės ląstos traumos (sumušimo, suspaudimo). Pašalinus priežastis, kosulys praeina.

Kokios yra sauso kosulio priežastys?

Dažniausiai sausai kostima ligos pradžioje. Kosulį lydi sloga, čiaudulys, temperatūros pakilimas. Tai rodo, jog į kvėpavimo takus pakliuvo virusas ar bakterija, kuri sukėlė jų uždegimą. Sausas kosulys gali atsirasti ir tuomet, kai kambariuose būna labai sausa, bet dabar tai būna retai, nes dėl šilumos stygiaus daugumoje butų nebūna per sausa. Vaikų sauso kosulio priežastis bet kuriuo metų laiku gali būti padidėję adenoidai („polipai“), astma (dažniausiai kartu stebimas ir dusulys). Sausas lojantis, skausmingas kosulys dažniausiai kartu su apsunkintu iškvėpimu ir įvairaus dydžio (aukščio) temperatūra yra būdingas gerklų
uždegimo ir krupo pradžioje.
Staigus sausas, priepuolinis kosulys, kaip „perkūnas iš giedro dangaus“ dažniausiai esti tuomet, kai į kvėpavimo takus pakliūva svetimkūnis. Toks kosulys yra itin pavojingos gyvybei būklės požymis. Todėl, pastebėjus tokį kosulį, būtina vaikui kuo skubiau suteikti pagalbą ir nedelsiant išsikviesti greitąją pagalbą.

Kokios yra drėgno kosulio priežastys?

Sausas kosulys dažniausiai 2–4 ligos dieną pereina į drėgną, „šlapią“. Drėgnas, karkiantis kosulys yra aptinkamas sergant lėtiniu bronchitu, ypač jam paūmėjus. Drėgnas „šlapias“ kosulys trunka tol, kol išsivalo kvėpavimo takai.

Ką daryti, kad greičiau išsivalytų kvėpavimo takai?

Skystinkite kvėpavimo takuose esančias gleives, t. y. lengvinkite atsikosėjimą – skystos gleivės lengviau ir greičiau iškosimos, geriau ir efektyviau valosi kvėpavimo takai, pašalinami ligos sukėlėjai ir kitos uždegimo metu atsiradusios, organizmui svetimos, medžiagos. Efektyviai atsikosėti padeda be recepto vaistinėse įsigyjamas „Flavamed“. Jis vartojamas tik tuomet, kai kosulys yra drėgnas – „šlapias“. Kai namiškiai nueina į vaistinę, vaistininkui turėtų pasakyti, ko nori, paaiškinti, koks yra kosulys, neužtenka pasakyti: „Prašau vaistų nuo kosulio“. Judėjimas, t. y. padėties keitimas, padeda atsikosėti. Todėl „neprisiriškite“ prie lovos, o jei gulite, nuolat keiskite padėtį. Drėkinkite kvėpavimo takus, pvz., kelis kartus per dieną atsisėskite prie garuojančio virdulio, į jo snapą įstatykite popierinę tūtą (vamzdelį, dūdelę) ir per ją palengva patraukite garų, kad įsitikintumėte, ar jie nepliko. Jei nepliko – kvėpuokite giliau.
Procedūros trukmė 5–10 min. Kita iš procedūrų – kojų vonelės. Jos daromos tuomet, kai neturite temperatūros, sunkiai atsikosima, vaikas kosti sirgdamas ryklės, gerklų uždegimu arba tracheitu, bronchitu. Kojos įmerkiamos į vandenį iki pusės blauzdų. Vandens temperatūra didinama nuo 37 iki 42°C. Kojos per procedūrą uždengiamos antklode arba rankšluosčiu. Norint sustiprinti vonelės veikimą, galima įpilti 2–3 valgomuosius šaukštus druskos arba 15–20 g garstyčių miltelių kibirui vandens. Kojų vonelės trukmė 10–20 min. Jos kartojamos 4–5 vakarus, t.y. tol, kol sunkiai atsikosima. Po procedūros kojos apipilamos tokios pat temperatūros vandeniu, nušluostomos, apaunamos šiltomis (tik ne sintetinio pluošto) puskojinėmis arba kojinėmis ir tuomet dera pailsėti atsigulus. Prie kojų dedama šildyklė (šiltas termoforas („pūslė“). Yra dar geriau, kai kaitinant kojas, lėtai, mažais gurkšniais atsigeriama šiltos čiobrelių ar aviečių stiebelių arbatos.

Kodėl Jūs atsikosėjimui pagerinti paminėjote „Flavamed“?

Todėl, kad „Flavamed“ veiklioji dalis ambroksolis gydymo praktikoje vartojamas nuo 1973 m., jo saugumas pagrįstas daugiau kaip 100 klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 15000 pacientų, gerai toleruojamas ir suaugusiųjų, ir vaikų, jį vartojant retai galimi odos išbėrimo, pykinimo, vėmimo, pilvo skausmo atvejai.

Kaip geriausiai vartoti „Flavamed“?

Vaikams nuo 6 metų geriausia rinktis tabletes. Jose nėra konservantų bei dažančių medžiagų, todėl saugiau netgi alergiškiems vaikams. Vaikams nuo 6 iki 12 metų reikia gerti po pusę tabletės 2–3 kartus per parą. Tabletę (ar jos puselę) reikia nuryti nesukramtant
po valgio ir užsigerti stikline vandens. Vaikams nuo 12 metų ir suaugusiems galima taip pat rinktis šnypščiąsias tabletes arba sirupą. Kai yra geriamas „Flavamed“, nevartojami jokie kiti vaistai nuo kosulio, nes jie gali būti priešingo veikimo. „Flavamed“ galima vartoti kartu tiek su temperatūrą mažinančiais vaistais, tiek su antibiotikais (jei juos paskyrė gydytojas). Neišmeskite kiekvienoje
„Flavamed“ pakuotėje esančio lapelio – informacijos pacientui. Ten rasite daug informacijos skirtos vartotojui. Jei Jūsų ligos požymiai po 4–5 dienų nepagerėja ar netgi pablogėja, nedelsiant reikia kreiptis į gydytoją.

Ar nėščiosioms ir žindančioms tinka „Flavamed“?

Apie jo vartojimą nėštumo ir žindymo laikotarpiu šiuo metu pakankamo patyrimo nėra. Tačiau tyrimais su gyvūnais nustatyta, kad veiklioji „Flavamed“ medžiaga patenka į žindomo gyvūno pieną.

Kokio amžiaus vaikams galima vartoti „Flavamed“?

Kai jiems sukako 6 metai.
 

Ką daryti, kai užpuolė kosulys