+2
-1
+1
Kas gelbsti esant žemam kraujo spaudimui?

Patarimų, kaip gyventi hipertonikams, gausu, tačiau, kaip gyventi tiems, kuriuos vargina žemas kraujo spaudimas (hipotonikams)?

Šeimos gydytoja Janina Visockienė

Kas sukelia žemą kraujo spaudimą?

Sergant hipotenzija, sutrinka kraujagyslių tonuso reguliacija. Dauguma sergančiųjų pirmine hipotenzija ją paveldi. Tačiau ligą gali sukelti ir nuolatinis stresas, per dideli darbo krūviai, judėjimo stoka; o kartais ir vitaminų E, C ir B grupės stoka. Reiktų išskirti dvi hipotenzijos rūšis: nuolatinę ir situacinę. Hipotenzija dažniausiai sukelia alpimą (sinkopę) – trumpalaikį sąmonės netekimą, atsirandantį dėl ūminės galvos smegenų hipoksijos. Dažniausios jo priežastys – ortostatinė hipotenzija, širdies aritmija, situacinė hipotenzija, sukelta kosulio, šlapinimosi, tuštinimosi, rijimo, isterinės kilmės ir traukulių sindromas. Dėl ortostatinės hipotenzijos, kurią gali sukelti ilgas stovėjimas, ypač saulėje ar tvankioje aplinkoje, gali nualpti ir sveiki asmenys. Dėl suretėjusio pulso, skysčių stokos, viduriavimo, prakaitavimo, karščiavimo ar kraujavimo metu. Esant nuolatinei hipotenzijai, pulsas dažnai būna dažnesnis – tai kompensacinė organizmo reakcija, kad į audinius patektų daugiau deguonies.

Jeigu žemas kraujo spaudimas nekelia didelių problemų, labai dėl jo nerimauti neverta. Tačiau taip būna labai retai, o kad būtų galima tinkamai pagelbėti nelaimėliui, reikalingi papildomi tyrimai; pirmiausia – kraujo ir šlapimo tyrimai, kardiograma, širdies echoskopija. Jeigu šie tyrimai nerodo sveikatos sutrikimų, gali būti reikalinga kardiologo arba neurologo konsultacija. Specialieji tyrimai rekomenduojami, jei surinkus anamnezę ir atlikus fizinį tyrimą, tikimasi pagrįsti tam tikrą ligą.

Pirminei hipotenzijai būdinga asteninė kūno sandara, retas pulsas, leukopenija. Antrinė hipotenzija dažnai būna endokrininės kilmės (sergant antinksčių nepakankamumu, hipotireoze, cukralige), sergant aortos ligomis, lėtinėmis infekcinėmis ligomis, mažakraujyste, vartojant per dideles kraujospūdį mažinančių vaistų dozes.

Nepakankama kraujotaka daro žalą organizmui

Kai kraujospūdis yra per žemas, organai negauna pakankamai kraujo ir deguonies. Pavyzdžiui, jei sutrikusi smegenų kraujotaka, jų ląstelės negauna pakankamai deguonies ir maistingųjų medžiagų, todėl asmuo gali jausti lengvą svaigulį arba net nualpti. Staigiai sėdėjimo ar gulėjimo pozą pakeitus į stovimą, dažnai juntami žemo kraujo spaudimo simptomai.

Ypač atsargios turi būti būsimosios mamos. Nors nėštumo metu hipotenzija labai vargina, nepasitarus su gydytoju, negalima vartoti net augalinų vaistų. Būtina „treniruoti“kraujagysles

Reikėtų keisti gyvenseną. Gyvenant aktyviai ir sveikai, hipotenzija vargina mažiau. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys žmonės pirmiausia puola gerti tabletes. Rinktis vaistą reikia labai atsargiai, nes organizmas gali jo netoleruoti (pavyzdžiui, nitroglicerinas kraujo spaudimą gali dar labiau sumažinti). Sergant hipotenzija, reikia „treniruoti“ kraujagysles. Tam tinka gydomosios vonios ir dušai, hidromasažai, pirtis. Taip pat galima pasimėgauti kontrastiniu dušu, tik temperatūrų skirtumai neturi būti labai dideli. Ir, žinoma, būtina judėti – niekas taip nepagerina raumenų ir kraujagyslių darbo kaip fizinė veikla.

Veiksmingas miegas ir kvėpavimo pratimai

Geriausias vaistas nuo žemo kraujo spaudimo – miegas. Miegoti rekomenduojama 9–11 valandų per parą. Bus dar geriau, jei prieš miegą bent pusvalandį pasivaikščiosite lauke. Energijos rytą padės sukaupti kvėpavimo pratimai, kuriuos 5–7 kartus reikia atlikti nepakilus iš lovos. Gulėdami ant nugaros giliai įkvėpkite, kad išsipūstų pilvas. Po to lėtai iškvėpkite, kad pilvas susitrauktų. Toks kvėpavimas gerina kraujotaką, didina nervų sistemos tonusą.

Į pagalbą vaistiniai augalai

Spaudimą galima sureguliuoti spiritiniais vaistingųjų augalų antpilais. Vienas tinkamiausių – ženšenio antpilas, kuris stiprina ir tonizuoja organizmą, gerina širdies veiklą. Rekomenduojama vartoti po 15–25 lašus 3 kartus per dieną maždaug 2 savaites. Tik neperdozuokite, nes gali padidėti jautrumas, atsirasti nemiga ir galvos skausmai.

Galimi alpimai

Jeigu jūsų spaudimas žemas, didelė tikimybė, kad galite apalpti atsidūrę tvankioje aplinkoje. Alpimo „šaukliai“: staigus galvos skausmas, padažnėjęs širdies plakimas, pykinimas… Jeigu taip nutiko, pasistenkite kuo greičiau atsisėsti, nuleiskite galvą žemiau kelių, kvėpuokite tolygiai, bet ne giliai. Pasijutę geriau, neskubėkite atsistoti.

Netikėtai nualpusį žmogų reikia paguldyti. Horizontalioje padėtyje smegenys geriau aprūpinamos krauju, ir žmogus greičiau atsipeikėja. Todėl nualpusiam žmogui nieko nereikia dėti po galva. Jeigu nėra galimybės paguldyti, nukentėjusį žmogų reikia pasodinti taip, kad jo galva būtų nusvirusi žemyn. Netekus sąmonės, labai padeda eterinių aliejų garai, jie puikiai stimuliuoja galvos smegenų veiklą ir padeda normaliai funkcionuoti širdžiai. Tinkamiausias – rozmarino, kamparo ir mėtų aliejų mišinys.

Hipotenzija ir kitos ligos

Jeigu arterinė hipotenzija (būtent taip gydytojai vadina sumažėjusį kraujo spaudimą) yra antrinė, t. y. „lydi“ kitas ligas (pvz., anemiją, skydliaukės, kepenų, nervų sistemos ir kt.), bus gydoma pagrindinė liga. O jeigu ji pirminė ir jūsų kraujo spaudimas visuomet yra 90/60 ar dar mažesnis, specialus gydymas netaikomas. Tuomet liga nepavojinga gyvybei: ji nesukelia infarkto ar insulto. Be to, moksliniai tyrimai rodo, kad mažesnis kraujo spaudimas stabdo aterosklerozės vystymąsi. Kai kurių profesijų asmenims (pvz., stogdengiams) alpimas yra itin pavojingas, kitų profesijų (pvz., vairuotojų) – pavojingas ir aplinkiniams. Nėštumo metu hipotenziją gali sukelti mažakraujystė, todėl būtina kreiptis į gydytoją ir vartoti paskirtus vaistus.

Žmonės, kurių kraujo spaudimas žemas, labai jautriai, tarsi barometrai, reaguoja į orų permainas.

Pacientai neturėtų vartoti arba vartoti mažesnes (sergantys arterine hipertenzija) antihipertenzinių vaistų dozes. Patartina mūvėti elastines kojines, ypač jei yra venų varikozė, vartoti daugiau skysčių. Kraujospūdžiui, kaip ir širdies ritmui, įtakos turi fizinis aktyvumas, pasichoemocinė būklė, kūno masės indeksas, kai kurie vaistai ir tam tikros ligos. Todėl pirmiausia būtina išsiaiškinti hipotenzijos priežastį ir tik po to koreguoti savo gyvenimo būdą: fizinį aktyvumą, mitybos įpročius ir kt.