+1
-1
0
Ketoprofeno gelio veiksmingumas mažinant skausmą ir uždegimą

 

 Sąnarių skausmas yra vienas dažniausių klinikinėje praktikoje, kuriam malšinti žmonės gausiai vartoja geriamųjų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU), ilgainiui galinčių sukelti nemažai nepageidaujamų poveikių. Kai kuriuos preparatus gali pakeisti tokie pat veiksmingi ir mažiau galintys pakenkti išoriškai vartojami NVNU. Vienas efektyviausių išorinių NVNU yra ketoprofeno gelis.

 

Dauguma žmonių bent kartą gyvenime yra jautę dėl įvairių priežasčių kilusį raumenų ir sąnarių skausmą. Lėtinis skausmas yra labai dažna šiuolaikinės visuomenės problema. Tyrimų duomenimis, daugiausia (30–40 proc. suaugusiųjų) vargina apatinės nugaros dalies skausmas [1, 2]. Nuolat patiriamas skausmas riboja kasdienę veiklą, mažina fizinį aktyvumą, didina depresijos riziką – visa tai labai blogina gyvenimo kokybę [3].

Dėl didelio skausmo paplitimo vieni dažniausiai vartojamų vaistų yra nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) [4]. Pastoviai ir ilgai jais gydantis labai padidėja nepageidaujamų poveikių, kaip antai skrandžio, žarnyno, kepenų ir inkstų funkcijos sutrikimų, tikimybė, ypač padidėja skrandžio ir/ar dvylikapirštės žarnos opaligės, kraujavimo iš virškinamojo trakto rizika. Siekiant išvengti minėtų nepageidaujamų poveikių buvo sukurti selektyvieji ciklooksigenazės-2 (COX-2) inhibitoriai, kurie mažiau kenkia skrandžiui ir žarnynui, tačiau didina tikimybę susirgti ūminėmis širdies ir kraujagyslių ligomis, todėl sergantiesiems jomis vartoti šių vaistų negalima [5, 6].

Siekiant kuo labiau sumažinti nepageidaujamų poveikių riziką ir veiksmingai malšinti skausmą ir uždegimą, vartojami išoriniai NVNU preparatai – tepalai ir geliai, ypač tinkami patiriant nedidelio ir vidutinio intensyvumo skausmą.

 

Išorinių NVNU preparatų privalumai

                     

Išoriniai vaistai turi nemažai privalumų, lyginant su geriamaisiais vaistais. Pirmiausia vaisto veiklioji medžiaga nesusiduria su skrandžio fermentais ir apeina pirmąjį kepenų metabolizmo etapą [7]. Dėl šios priežasties išoriškai vartojami vaistai gali veikti net efektyviau nei geriamieji preparatai ir yra saugesni. Išoriškai vartojami vaistai sukelia mažiau sisteminių nepageidaujamų reakcijų. Taip išvengiama šalutinių įprastųjų geriamųjų NVNU ir selektyviųjų COX-2 inhibitorių sukeliamų poveikių: skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės, kraujavimo iš virškinamojo trakto, inkstų, kepenų funkcijos sutrikimų, padidėjusios ūminių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos. Išorinius NVNU patariama rinktis ir tada, kai pacientas vartoja kitus vaistus, siekiant išvengti vaistų sąveikos sukeliamų nepageidaujamų reakcijų. Žinoma, kad gliukokortikoidai kartu su geriamaisiais NVNU didina nepageidaujamų reakcijų skaičių 15 kartų, o antikoaguliantus vartojant kartu su geriamaisiais NVNU mirtingumas padidėja 12 kartų.

Rekomendacijos, kada geriau vartoti išorinius NVNU preparatus (pvz., ketoprofeno gelį), pateikiamos 1 lentelėje.

 

1 lentelė. Išorinių NVNU preparatų  vartojimo rekomendacijos

Lokalus nedidelio ir vidutinio stiprumo skausmas

Esama ar buvusi skrandžio ir/ar dvylikapirštės žarnos opaligė

Širdies, kepenų ir inkstų ligos

Vyresnis amžius

Kitų vaistų vartojimas

Rijimo sutrikimai

 

Išoriniai NVNU preparatai yra plačiai vartojami gydant ūminį ir lėtinį raumenų ir sąnarių skausmą. Jų veikimas aiškinamas prostaglandinų sintezės slopinimu blokuojant ciklooksigenazę [7]. Vertinant išorinių preparatų veiksmingumą, svarbu atsižvelgti į molekulinį vaistų svorį, lipofiliškumą ir absorbcijos greitį. Iš visų NVNU, vartojamų Europos Sąjungoje, ketoprofenas prasiskverbia pro odą greičiausiai, nes pasižymi mažu molekuliniu svoriu, žemu tirpimo indeksu ir dideliu lipofiliškumu [7, 8]. Kraujo plazmoje ketoprofeną galima aptikti praėjus 2 valandoms po jo vartojimo, kuris išlieka 12 valandų. Aplinkiniuose audiniuose šio preparato koncentracija nustatoma 100 kartų didesnė [9].

Apibendrinus įvairių tyrimų duomenis, nustatyta, kad ketoprofeno gelis retai sukelia nepageidaujamus poveikius: iš daugiau nei 273 mln. pacientų, gydytų ketoprofeno 2,5 proc. geliu 2001–2010 m., nepageidaujamas poveikis pasireiškė tik 437 pacientams [9], dažniausiai – odos reakcijos.

 

Ketoprofeno gelio efektyvumo palyginimas su kitais išoriniais NVNU

 

Ketoprofenas pirmą kartą buvo susintetintas 1967 m. Paryžiuje. Pagrindinės ketoprofeno gelio vartojimo indikacijos yra ūminis ar lėtinis vietinis raumenų ir sąnarių skausmo ir uždegimo malšinimas. Šis preparatas skiriamas tiek trauminės, tiek reumatinės kilmės skausmui mažinti, kai kuriais atvejais – ir pooperaciniam skausmui malšinti.

2012 m. pabaigoje paskelbti tyrimo, kuriame buvo lyginamas ketoprofeno gelio ir pleistro ir kitų išorinių NVNU (ketoprofeno, diklofenako, piroksikamo, flurbiprofeno, niflumiko rūgšties ir ibuprofeno) veiksmingumas slopinant uždegimą ir skausmą, rezultatai [7]. Šis eksperimentinis tyrimas buvo atliekamas su laboratorinėmis pelėmis. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad ketoprofenas reikšmingai sumažino edemą, palyginti su kontroline grupe, negavusia gydymo jokiais išoriniais NVNU preparatais, o mažinant uždegimą buvo pats veiksmingiausias iš visų išorinių NVNU. Vertinant skausmo malšinimo efektyvumą, visi NVNU sumažino skausmo slenkstį, palyginti su kontroline grupe, tačiau ketoprofenas veikė stipriausiai. Ketoprofeno gelis skausmą malšino efektyviausiai ir lyginant su kitais išoriniais NVNU.

Kadangi NVNU poveikio mechanizmas aiškinamas prostaglandinų sintezės slopinimu, tyrime buvo matuojamas prostaglandinų kiekis prieš pradedant gydymą NVNU ir po jo. Paaiškėjo, kad ketoprofenas efektyviausiai sumažino prostaglandinų gamybą, palyginti su kitais NVNU [7].

2011 m. buvo pristatyti atliktos ketoprofeno gelio saugumo ir efektyvumo metaanalizės rezultatai [9], kurioje buvo analizuojami ir apibendrinami įvairių atliktų in vivo ir in vitro tyrimų duomenys. Moksliniai darbai buvo atrinkti pagal griežtus atrankos kriterijus. Atlikta nemažai tyrimų, kuriuose ketoprofeno gelio efektyvumas buvo lyginamas su kitų NVNU. Buvo vertinami 1–5 proc. koncentracijos ketoprofeno geliai. Tyrimuose 2,5 proc. ketoprofeno gelis buvo tepamas du kartus per dieną, po 100–300 mg vidutiniškai 7–20 dienų. Gydymo efektyvumas buvo vertinamas pagal skausmo stiprumą, aktyvius ir pasyvius sąnarių judesius ir uždegimo požymius. Gydant 2,5 proc. ketoprofeno geliu pasiekta akivaizdžiai geresnių rezultatų nei gydant 1 proc. koncentracijos geliu.

Išanalizavus 86 klinikinius tyrimus, į kuriuos buvo įtraukta 10 160 pacientų, nustatyta, kad ketoprofeno gelis buvo reikšmingai veiksmingesnis malšinant ūmų ir lėtinį skausmą, palyginti su kontroline grupe [9]. 26 klinikiniai dvigubai akli placebu kontroliuojamieji tyrimai, kuriuose buvo tiriami 2853 pacientai, atskleidė, kad ketoprofeno gelis buvo statistiškai reikšmingai efektyvesnis malšinant ūminį skausmą nei kiti išoriniai NVNU preparatai.

Apibendrinant tyrimų rezultatus galima teigti, jog išoriškai vartojamas ketoprofeno gelis yra efektyvus vaistas, malšinantis ūminį ir lėtinį skausmą bei uždegimą.

 

Apibendrinimas

 

Ūmus ir lėtinis sąnarių ir raumenų skausmas yra labai dažna problema, varginanti įvairaus amžiaus žmones ir smarkiai bloginanti jų gyvenimo kokybę. Dėl šios priežasties NVNU yra vieni dažniausiai vartojamų vaistų. Tačiau dažnai ir ilgai vartojant šiuos vaistus didėja jų nepageidaujamo poveikio pasireiškimo tikimybė. Nedidelio ir vidutinio stiprumo vietiniam sąnarių ir raumenų skausmui malšinti yra rekomenduojami išoriniai NVNU preparatai, pasižymintys tokiu pačiu efektyvumu, tačiau turintys mažiau nepageidaujamų poveikių nei geriamieji NVNU. Vienas veiksmingiausių išorinių NVNU, gerai malšinantis skausmą ir mažinantis uždegimą, yra ketoprofeno gelis. Tyrimai rodo, kad ketoprofeno gelis labiau sumažina skausmo slenkstį, prostaglandinų koncentraciją ir uždegimo požymius, palyginti su kitais išoriniais NVNU preparatais.

Parengė gyd. L. Žilinskaitė

 

LT/Fas/2014/01

 

 

Literatūra

  1. Crombie IK, Croft PR, Linton SJ, LeResche L, Von Korff M, editors. Epidemiology of pain. Seattle: IASP Press; 1999.
  2. Ma VY, Chan L, Carruthers KJ..The Incidence, Prevalence, Costs and Impact on Disability of Common Conditions Requiring Rehabilitation in the US: Stroke, Spinal Cord Injury, Traumatic Brain Injury, Multiple Sclerosis, Osteoarthritis, Rheumatoid Arthritis, Limb Loss, and Back Pain. Arch Phys Med Rehabil. 2014;pii: S0003-9993(14)00031-8.
  3. Adorno ML, Brasil-Neto JP. Assessment of the quality of life through the SF-36 questionnaire in patients with chronic nonspecific low back pain. Acta Ortop Bras. 2013 (4):202-207.
  4. Kovac SH, Houston TK, Weinberger M. Inappropriate nonsteroidal anti-inflammatory drug use: prevalence and predictors. J Patient Saf. 2010;6(2):86-90.
  5. Bijlsma, JW. Patient benefit-risk in arthritis – a rheumatologist’s perspective. Rheumatology. 2010;49(2): ii11–ii17.
  6. McGettigan, P, Henry, D. Cardiovascular risk with non-steroidal anti inflammatory drugs: systematic review of population-based controlled observational studies. PLoS Med. 2011;8 (9): e1001098.
  7. Komatsu T, Sakurada T. Comparison of the efficacy and skin permeability of topical NSAID preparations used in Europe. Eur J Pharm Sci. 2012;47(5):890-895.
  8. Yano T, Nakagawa A, Tsuji M, Noda K. Skin permeability of various non-steroidal anti-inflammatory drugs in man. Life Sci. 1986:39:1043–1050.
  9. Coaccioli S. Ketoprofen 2.5% gel: a clinical overview. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2011; 15: 943-949.