Kraujospūdžio stebėjimas namuose: kaip taisyklingai matuoti ir vertinti

 

Arterinio kraujo spaudimo (AKS) stebėsena namuose padeda pagerinti AKS kontrolę, įtarus vadinamąjį baltojo chalato fenomeną. Baltojo chalato fenomenas gali pasireikšti esant diagnozuotai, slaptajai ar gydymui atspariai arterinei hipertenzijai (AH). Čia aptariamos AKS stebėsenos namuose indikacijos, AKS matavimo ir rezultatų interpretavimo taisyklės. AKS stebėsena namuose yra paprastas ir informatyvus metodas: mažiausiai 4–7 dienas du kartus per dieną pacientas patikimu AKS matuokliu namuose matuojasi AKS ir užrašo rodmenis. Tradiciškai AKS yra matuojamas gydymo įstaigoje arterinei hipertenzijai, hipotenzija nustatyti ir gydymui kontroliuoti. Tačiau šis būdas turi trūkumų: pacientas gydytojo kabinete retai kada jaučiasi laisvai ir atsipalaidavęs, taigi, galima baltojo chalato hipertenzija. AKS stebėsena namuose turi svarbių pranašumų: pacientas turi galimybę matuoti AKS norimą skaičių kartų jam patogioje aplinkoje atsipalaidavus. Tyrimai rodo, kad, derinant šiuos abu AKS matavimo metodus, pagerėja AKS kontrolės rezultatai ir prognozė. AKS stebėsena namuose skatina pacientus ir gydytojus daugiau dėmesio skirti namų aplinkos veiksniams, darantiems įtaką AKS dydžiui, gerina paskirtų vaistų vartojimą. Pacientai tampa aktyvesni gydymo proceso dalyviai, įsitraukia į AH rizikos veiksnių kontrolę ir medikamentinio gydymo planavimą. AKS stebėsena namuose suteikia daug vertingos klinikinės informacijos apie slaptąją ar baltojo chalato hipertenziją, padeda tiksliau apibrėžti AH diagnozę, optimizuoti AH gydymą ir pagerinti AKS kontrolę, o atsiradus hipotenzijos simptomų, laiku sumažinti vartojamų vaistų dozes. Įsidėmėtina, kad AKS stebėsena namuose gali kelti pacientui nerimą ar netgi paniką, gali paskatinti savavališkai keisti gydytojo paskirtą gydymą. Tokiais atvejais stebėti AKS namuose nerekomenduojama. Įprastinė AKS stebėsena namuose nesuteikia informacijos apie paciento nakties AKS (naujausiais prietaisais jau galima matuoti AKS ir naktimis, bet jų įsigyja tik nedaugelis pacientų), todėl neišsiaiškinama, ar pacientas patiria naktinį AKS sumažėjimą ir padidėjimą ryte, kitokius AKS svyravimus. Šio trūkumo neturi ambulatorinė 24 val. AKS stebėsena. Asmenys, kuriems numatoma AKS stebėsena namuose, turi būti išsamiai supažindinti su metodo esme, principais ir nauda, tik tada galima tikėtis, kad surinkta informacija bus patikima. Pacientą būtina išmokyti metodiškai matuotis AKS ir užrašyti rezultatus.

 

Pacientų mokymo ir įgūdžių formavimo instrukcija

„. Klauskite! Prieš pradėdami stebėti AKS namuose, pasiklauskite medicinos personalo, kaip taisyklingai pamatuoti AKS ir užsirašyti matuoklio rodmenis. Prižiūrimi slaugytojo (instruktoriaus), keletą kartų pasimatuokite AKS patys ir užrašykite matuoklio rodmenis. Jei lieka neaiškumų, nesivaržydami klauskite.

„. Jokio kofeino! Negerkite jokių kofeino turinčių gėrimų (kavos, arbatos, koka kolos ar kt.) likus mažiau kaip pusei valandos iki AKS matavimo.

„. Nerūkykite! Nerūkykite likus mažiau kaip pusei valandos iki AKS matavimo.

„. Pailsėkite! Jei buvote fiziškai aktyvus (dirbote, vaikščiojote ar pan.), pailsėkite bent 5 minutes prieš AKS matavimą.

„. Nekalbėkite! Kalbėjimas skatina didėti AKS , todėl matuodami AKS turite būti ramūs ir nekalbėti.

„. Pasituštinkite! Prisipildžiusi šlapimo pūslė skatina didėti AKS , todėl prieš matavimą nueikite į tualetą.

„. Atsipalaiduokite! AKS matavimo metu būkite kuo įmanoma labiau atsipalaidavę. Jeigu jaučiate nerimą, prieš matuodami AKS keletą kartų giliai įkvėpkite. „

. Nekeiskite rankos! Visada AKS matuokite vienoje rankoje. Naudokite tinkamo dydžio manžetę ir patikimą matuoklį, kurį rekomendavo gydytojas arba slaugytojas.

„. Kietas paviršius. Matuodamas AKS, ranką ramiai laikykite padėtą ant kieto paviršiaus (pavyzdžiui, stalo), nesukryžiuotos kojų pėdos turi remtis į grindis.

„. Matuokite kelis kartus. AKS matuokite du kartus per dieną kiekvieną kartą atlikdamas po 3 matavimus. Geriausia AKS matuoti prieš pusryčius ir prieš vakarienę. Kiekviena kartą AKS matuokite neskubėdami, 1–2 minutes. Matavimus atlikite 5–7 dienas, kaip patarė gydytojas ar slaugytojas. Jei AKS matuoklis neturi atminties funkcijos, matavimo rodmenis užsirašykite ant specialaus AKS stebėsenos namuose rodmenų registracijos lapo.

 

 

Prietaisas ir garso aplikatorius

AKS stebėsenai namuose rekomenduojami automatiniai oscilometriniai žasto AKS matuokliai. Britų hipertenzijos draugija ir Airijos pacientų mokymo interneto svetainės pateikia sąrašą patikimų AKS matuoklių – jie kainuoja nuo 50 eurų. Kai kurių modelių matuokliai turi telemetrinio informacijos perdavimo funkciją. Riešo matuokliai skirti asmenims, kuriems techniškai sunku pamatuoti žasto AKS (pavyzdžiui, dėl nutukimo, esant kūgio pavidalo rankai, taip pat vyresnio amžiaus žmonėms, kurie stokoja rankų miklumo). Matuojant riešo AKS, ranką reikia laikyti širdies aukštyje. Kai kurie riešo matuokliai turi specialų įtaisą, kuris rodo, ar ranka laikoma taisyklingai, t. y. širdies lygyje. Daugelis gamintojų atlieka savo prietaisų remontą ir kalibravimą, bet ši paslauga yra gana brangi, todėl neretai labiau apsimoka nusipirkti naują matuoklį, negu taisyti sugedusį. Remonto ir kalibravimo paslaugas teikiančių centrų adresai nurodyti pakuotėje esančioje instrukcijoje. Pastaraisiais metais išpopuliarėjo vadinamieji mobilieji garso aplikatoriai (angl. apps). Jie gali būti naudojami su įvairiais prietaisais. Mobiliaisiais garso aplikatoriais galima užregistruoti ir perduoti AKS matavimų rodmenis elektroniniu paštu ar Bluetooth sistema per atstumą sveikatos priežiūros profesionalams. Visa matavimų informacija kaupiama prietaiso laikmenose. Kol kas nė viena AH draugija nėra oficialiai aprobavusi mobiliųjų aplikatorių, nes stokojama garantijų dėl informacijos laikymo ir perdavimo patikimumo.

 

Išvados

„. Arterinė hipertenzija yra svarbus, bet kontroliuojamas širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys.

„. AKS stebėsena namuose suteikia naudingos klinikinės informacijos apie AKS pacientui patogioje aplinkoje.

„. AKS stebėsenos namuose procedūra yra nesudėtinga, lengvai išmokstama ir įvykdoma.

„. Gerėjant patikimų matuoklių prieinamumui, AKS stebėsena namuose tampa svarbiu AH valdymo instrumentu.

Šaltinis „Lietuvos gydytojo žurnalas”