+1
-0
+1

Išsiplėtusių venų liga – lėtinis procesas, dažnai prasidedantis nepastebimai, tačiau ligai įsisenėjus sukeliantis ne tik sveikatos, bet ir estetines problemas. Tad svarbus vaidmuo tenka šios ligos ankstyvosioms stadijoms nustatyti ir joms gydyti. Tai padeda sumažinti ligos paplitimą arba bent atitolinti sunkias ligos formas ar komplikacijas. Išsiplėtusios venos vargina 56 proc. vyrų ir 73 proc. moterų, dažnai darbingo amžiaus, tad ši problema opi tampa visiems.

 

Kojų nuovargis vakare: norma ar patologija?

Dažnai pradinės, subklinikinės išsiplėtusių venų arba lėtinio venų nepakankamumo stadijos simptomai neatkreipia nei pacientų, nei gydytojų dėmesio. Vartotojiškoje sąmonėje tvyro nuostata, kad sunkios darbo dienos pabaigoje padidėjęs kojų nuovargis, jų patinimas čiurnos sąnario srityje arba apatiniame blauzdų trečdalyje – normalus reiškinys žmonėms, turintiems antsvorį, nėščioms, vyresnio amžiaus moterims. Būtent šie požymiai, taip pat ilgalaikiai dermatitai, odos pigmentacijos pokyčiai, sunkumo jausmas kojose, naktinis kojų mėšlungis ar traukuliai yra būdingi pradinėms veninės hipertenzijos stadijoms, dar neišsiplėtus paviršinėms venoms. Šioje stadijoje daugumai pacientų pavyksta išaiškinti genetinį polinkį į venų išsiplėtimą.

Panašiais klinikiniais požymiais kaip ir venų išsiplėtimas pasireiškia ir juosmens osteochondrozė. Tačiau esant varikoziniam venų išsiplėtimui, pakėlus kojas į 25–30 cm aukštį ir palaikius keletą minučių, minėti nusiskundimai sumažėja. Tuo tarpu esant osteochondrozei pacientas ilgai ieško patogios kūno padėties.

Kojų venų išsiplėtimą provokuoja įvairūs veiksniai, sukeliantys apatinių galūnių hipertenziją, kaip antai sunkių daiktų kilnojimas ir nešiojimas, nėštumas, nutukimas, ilgalaikis stovėjimas, hormoniniai kontraceptikai, aukštakulnė avalynė. Veikiant šiems veiksniams pacientams, turintiems genetinį polinkį į venų išsiplėtimą, pirmiausia išsiplečia kairės apatinės galūnės paviršinės venos, o po 3–5 m. – dešinės.

 

Kaip vystosi liga

Ligos pradžioje vystosi progresuojantis kraujo nutekėjimo sutrikimas apatinėse galūnėse, kurį sukelia venų vožtuvų nepakankamumas. Tai lemia patologinės retrogradinės kraujo srovės atsiradimą, kuri ir tampa pagrindiniu venų pažeidimo veiksniu. Sutrikus veninei kraujotakai, pažeistose venose susidaro kraujo sąstoviai, venos deformuojasi, sudarydamas kilpas ir mazgus. Pastaruoju metų pasirodo duomenų, kad venų sienelės pažeidimas vystosi esant aseptiniam uždegimui, o tai patvirtina saiki venų vožtuvų infiltracija leukocitais.

Varikozinis venų išsiplėtimas nėra nekaltas ar nepavojingas sutrikimas, sukeliantis vien tik kosmetines-estetines problemas. Dažniausios venų išsiplėtimo komplikacijos – minkštųjų audinių trofikos sutrikimai, iš pradžių pasireiškiantys ilgalaikiais dermatitais ir odos pigmentacija, vėliau – trofinėmis opomis. Pastarosios – pačios sunkiausios ir ilgai gydomos komplikacijos, kurios ilgainiui tampa infekcijos vartais, dėl to kyla įvairūs vietiniai ar sisteminiai infekciniai procesai (celiulitas, anaerobinė infekcija).

 

Šiuolaikiniai išsiplėtusių venų gydymo principai

Šiuolaikinis išsiplėtusių venų gydymas turi būti kompleksinis, kurio pagrindą sudaro racionalus kompresinio, medikamentinio ir chirurginio gydymo derinys. Tačiau net ir šiuolaikiniais chirurginiais metodais ne visada pavyksta visiškai išgydyti šią ligą: po 5–6 metų liga atsinaujina 30–40 proc. pacientų. Kompresinis gydymas – būtinas išsiplėtusių venų profilaktikos ir gydymo komponentas. Farmakologinio gydymo tikslas – stiprinti venų sienelių tonusą, gerinti limfinį drenažą, koreguoti hemoreologinius sutrikimus.

 

Svarbus vaidmuo gydant išsiplėtusias kojų venas tenka vietinio veikimo preparatams. Žvelgiant į ligos patogenezės ypatumus, kuriems būdingas uždegimas ir mikrocirkuliacijos sutrikimas, šiuo atveju tikslinga skirti hepariną, pasižymintį antikoaguliaciniu, fibrinoliziniu ir uždegimą mažinančiu poveikiu. Pastaraisiais metais rinkoje atsiradę heparino vietinio veikimo preparatai ženkliai išplėtė išsiplėtusių venų gydymo galimybes. Pagrindinis šių vaistų privalumas – jie neveikia kraujo krešėjimo faktorių.

 

Lioton 1000 gelis gydo venų ligas

lioton.lt/temp/”>Lioton 1000yra vietinio poveikio vaistas, turintis didelę heparino koncentraciją (1000 VV 1 g preparato). Gelio konsistencija užtikrina greitą preparato įsiskverbimą ir pailgintą atsipalaidavimą poodiniame ląstelyne. Dėl to heparinas pakankamai ilgai išlieka poodiniuose audiniuose (iki 12–24 val.). lioton.lt/temp/”>Lioton 1000, patekdamas transderminiu būdu, mažina patinimą, veikia kaip antikoaguliantas. Iš kitų preparatų šis vaistas išsiskiria geru bendru ir vietiniu toleravimu. Lioton 1000 naudojamas tiek monoterapijai, tiek derinant su kitais vaistais gydyti išsiplėtusioms kojų venoms ir jų sukeltoms komplikacijoms, kaip antai flebotrombozei, tromboflebitui, trofinėms opoms. Chirurginėje praktikoje juo gydomas pooperacinis venų uždegimas, komplikacijos po chirurginių paviršinių venų šalinimo operacijų.

Lioton 1000 greitai įsigeria į odą, nepalikdamas nemalonių riebių dėmių, netepa drabužių. Be heparino, jo sudėtyje yra levandų ir kartaus apelsinų žiedų aliejaus, kurie suteikia malonų aromatą Lioton 1000. Šį vaistą rekomenduojam naudoti 1–3 kartus per parą, jį tepant po 3–10 сm venų pažeidimo vietose, atsargiai ir švelniai įtrinant į odą. Esant venų patologijai vietiškai naudojamas lioton.lt/temp/”>Lioton 1000 monoterapijai ar derinyje su kitais vaistais pasižymi uždegimą malšinančiu, nuskausminamuoju poveikiu, gerina mikrocirkuliaciją, kartu mažindamas kojų patinimą, greitai veikia.

 

Papildomos Lioton 1000 savybės

Lioton 1000 turi platų gydomąjį poveikį ir neapsiriboja tik venų ligomis. Vaistas taip pat naudojamas esant įvairioms su traumomis susijusiomis būklėmis, tad šio vaisto turėtų būti kiekvienoje namų ar kelionių vaistinėlėje. Naudojant Lioton 1000 galima suteikti greitą ir efektyvią pagalbą esant sumušimams, infiltratams ir vietiniams patinimams, poodinėms kraujosruvoms, trauminiams raumenų ir jungiamojo audinio pažeidimams. Naudojant Lioton 1000 vieną ar derinyje su vietiniais nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, kaip antai Fastum geliu, daugumai pacientų esant minkštųjų audinių traumoms skausmą efektyviai malšinti galima per 3–5 d.

 

Lietuvos gydytojo žurnalas