Pilvo pūtimą (meteorizmą) ir su tuo susijusius nemalonius pojūčius lemia per didelis dujų susikaupimas žarnyne. Žarnyno dujos yra maisto virškinimo proceso metu susidarantis šalutinis produktas. Dujų perteklius gali būti pašalinamas pro burną (riaugėjant) arba pro išangę. Nors tai nėra gyvybei pavojinga būklė, tačiau dažnai sukelia nepatogumų pačiam žmogui, kuriam pučia pilvą, ir aplinkiniams.

Pilvo pūtimo priežastys

Dujų žarnyne atsiranda dėl keleto priežasčių. Pirmiausia todėl, kad valgant nuryjama nemažai oro, taip pat šiek tiek dujų į žarnyną patenka pro kraujagyslių sieneles, ir trečia priežastis – dalį žarnyno dujų pagamina jame gyvenančios bakterijos. Būtent jų gaminamos dujos gali pridaryti „nemalonumų“.

Mitybos ypatumai

Pastebėta, kad maistas, turintis didesnį oligosacharidų kiekį, ypač ankštinės (pupos, žirniai) ir kitos daržovės – kopūstai, švieži svogūnai, brokoliai, salierai, ridikėliai, agurkai, kai kurie vaisiai – obuoliai ir arbūzai, vynuogės, razinos, taip pat sunkiai virškinami maisto produktai, tokie kaip pienas ir grybai, skatina dujų kaupimąsi žarnyne. Tačiau blogai sukramtomas maistas ar kalbėjimas valgio metu, dažnas ledinukų čiulpimas, gėrimai prisotinti angliarūgštės, lemia, kad kartu su maistu nurijamas didesnis oro kiekis, o tai turi įtakos gausesniam dujų kiekio susidarymui žarnyne.

Nervinė įtampa

Pilvo pūtimui didelę reikšmę turi stresas. Nes dažnai esant nervinei įtampai sutrinka mitybos režimas, valgoma greitai, ryjama pakankamai nesukramčius, todėl mūsų virškinamoji sistema nesugeba kokybiškai atlikti maisto apdorojimo proceso.

Taip pat pastebėta, kad moterims dėl hormonų pokyčių dažnai pilvą pučia prieš mėnesines.

Kaip sumažinti pilvo putimą?

Dažniausiai žarnyne susikaupusios dujos pasišalina pačios, ypač gerai padeda judėjimas, lankstymasis. Taip pat galima gerti žolelių (pankolių, kmynų) arbatą. Tačiau, kai pilvo pūtimas tampa varginantis, galima vartoti medikamentus.

espumisan/5149″>Espumisan kova su dujomis

Dujos žarnyne maišosi su skysčiu ir tampa putomis, sudarytomis iš daugybės dujų burbuliukų. Dujos iš oro burbulų negali laisvai pasišalinti, todėl tempia žarnų sieneles, taip sukeldamos pilvo pūtimą, skausmą. espumisan/5149″>Espumisan (veiklioji medžiaga – simetikonas) suardo dujų burbulus ir taip palengvina dujų pašalinimą iš organizmo. Šis preparatas nepatenka į kraują ir iš organizmo pasišalina nepakitęs, todėl jis saugiai gali būti skiriamas visiems, įskaitant nėščiąsias ar krūtimi maitinančias moteris. espumisan/5149″>Espumisan sudėtyje nėra cukraus, todėl jo gali vartoti ir cukriniu diabetu sergantys žmonės.

espumisan/5149″>Espumisan vartojimas

Jei gydytojas nenurodė kitaip, reikėtų vartoti po dvi kapsules 3–4 kartus per parą. espumisan/5149″>Espumisan vartojamas valgant arba po valgio, prireikus, ir prieš miegą.

Išvenkime pilvo pūtimo

Visų pirma, reikėtų valgyti tik gerai prinokusias uogas ar vaisius. Valgydami žalius vaisius ar daržoves, geriau odelę nulupkite – tuomet jums mažiau pūs vidurius. Taip pat žalias daržoves reikėtų valgyti saikingai, nedidelėmis porcijomis, geriau dažniau iš jų gaminti įvairius daržovių troškinius, virti daržovių sriubas.

Svarbu į kasdieninį mitybos racioną įtraukti maisto produktus, turinčius skaidulų (rupi duona, kruopų košės), lengvai virškinamus vaisius, nes tai pagerina žarnyno peristaltiką ir padeda pasišalinti virškinimo proceso metu susidariusius nereikalingas medžiagas.

Taip pat labai svarbu taisyklingos mitybos įpročių mokyti vaikus, nes tai nulems jų mitybą suaugus ir padės išvengti įvairių virškinimo problemų.

Reikėtų vengti dažnai vartoti anglies dvideginio prisotintus gėrimus. Nes, juos geriant, į virškinamąjį traktą patekusi angliarūgštė, jeigu nepasišalina riaugėjant, keliauja žarnynu ir padidina pilvo pūtimą. Geriau gerkite mėtų, melisos, kmynų arbatas.

Reguliarus fizinis krūvis ne tik padės esant vidurių pūtimui, bet ir pagerins bendrą jūsų organizmo savijautą.

Kada kreiptis į gydytoją?

Kartais pilvo pūtimas nėra jau toks nekaltas nemalonus pojūtis. Pilvo pūtimas yra būdingas daugeliui virškinamojo trakto ligų, todėl į šį simptomą nereikėtų numoti ranka, ypač jeigu jis dažnai vargina. Į gydytoją rekomenduojama kreiptis, jeigu pasikeitė išmatų konsistencija, spalva, kiekis, tuštinimo dažnis, išmatose stebima šviežio arba suvirškinto (juodo) kraujo, atsirado dažnas pilvo pūtimas, skausmas ir šie negalavimai tęsiasi keletą savaičių ir nepraeina pakoregavus mitybą, gyvenimo būdą.
 

 
Gydytoja rezidentė Diana Sedlickaitė

Nemalonus pojūtis, kurio galima išvengti