Nors prostatos išvešėjimas gerybinis, bet vyrų gyvenimo jis nepagerina

Prostatos išvešėjimas arba gerybinė prostatos hiperplazija – dažniausia pagyvenusius vyrus varginanti liga. Prostata paprastai pradeda didėti nuo 40 metų. Taip atsitinka apie 40 proc. Šio amžiaus sulaukusių vyrų. Aštuoniasdešimtmečius ir vyresnius vyrus ši problema kankina labai dažnai, kai kuriais duomenimis – iki 90 proc., t.y. praktiškai visus.

Kodėl metams bėgant prostata padidėja?

Atsakymas.

Priešinės liaukos (prostatos) išvešėjimas arba padidėjimas, dar vadinamas gerybine prostatos hiperplazija, adenoma ar prostatos hipertrofija, atsiranda dėl prostatos ląstelių išvešėjimo. Manoma, kad vyresniojo amžiaus vyro organizme sutrinka androgenų ir estrogenų pusiausvyra, dėl to suveša priešinės liaukos ląstelės ir formuojasi gerybinė priešinės liaukos hiperplazija. Didėdama prostata pradeda spausti šlaplę, todėl lėtėja šlapimo tėkmė, silpnėja šlapimo srovė, pasidaro sunku iki galo ištuštinti pūslę.

Gerybinė prostatos hiperplazija dažniausiai sukelia apatinių šlapimo takų sutrikimus, kurie su amžiumi didėja, tačiau šie sutrikimai būdingi ne vien šiai ligai. Esant tokiems simptomams būtina pagalvoti ir apie kitas ligas, ypač prostatos vėžį, šlapimo pūslės ligas (vėžį), prostatos uždegimą – prostatitą.

Tikimybę susirgti gerybine prostatos hiperplazija didina sirgimas lytinėmis ir prostatos uždegimo ligomis, nutukimas, paveldėjimas. Nustatyta, kad nejudrus gyvenimo būdas (ilgas sėdėjimas), riebus maistas, didelis riebalų ir cukraus kiekis kraujyje, aukštas sistolinis kraujo spaudimas, negydomas lėtinis prostatos uždegimas, nereguliarūs, reti lytiniai santykiai spartina prostatos didėjimą.

Norint atskirti nuo prostatos vėžio, prostatos išvešėjimas vadinamas „gerybiniu“, bet negydomas ar netinkamai gydomas gali sukelti rimtų komplikacijų, pvz., inkstų pažeidimą. Iki 60 proc. sergančiųjų gali sutrikti lytinė funkcija.

Kokie pirmieji požymiai?

Atsakymas.

Nedidelio prostatos padidėjimo vyrai nejaučia. Simptomai pasireiškia, kai prostata jau yra gerokai padidėjusi. Pirmiausia tai silpna, nutrūkstama šlapimo srovė, šlapinimasis lašais ir nevisiško šlapimo pūslės ištuštinimo jausmas, lytinio gyvenimo sutrikimai, skausmingas šlapinimasis, šlapimo susilaikymas ar dažnas šlapinimasis. Ypač varginantis yra naktinis šlapinimasis, nes dėl poreikio dažnai keltis – 3–4 kartus per

Nors prostatos išvešėjimas gerybinis, bet vyrų gyvenimo jis nepagerina 12 naktį – paprasčiausiai sunku gerai išsimiegoti,trukdoma miegoti artimiemsžmonėms.

Ką daryti, pajutus simptomus?

Atsakymas.

Pirmiausia reikia nelaukti, kol simptomai atsiras, vyresniems nei 40 metų vyrams – pasirodyti urologui. Jau pradėjus šlapintis bent 1–2 kartus per naktį, gali būti nustatomas prostatos padidėjimas ir šeimos gydytojui ar urologui gali būti sunku jums pagelbėti. Po pokalbio ir apžiūros (digitalinio tyrimo, t. y. prostatos apčiuopos pirštu pro tiesiąją žarną) gydytojas, esant reikalui, paskirs tyrimus. Pirmiausia bus atliekami ultragarsiniai tyrimai ir vadinamasis PSA kraujo tyrimas, padedantis atmesti arba įtarti prostatos vėžį. Šį tyrimą rekomenduojama kartą per metus atlikti visiems vyrams. Lietuvoje jis pagal specialią programą 50-75 metų vyrams kas dvejus metus atliekamas nemokamai.

Kaip gydoma ši liga?

Atsakymas.

Paprastai pradedama nuo sveiko gyvenimo būdo. Rekomenduojamas fizinis aktyvumas, vengiant ilgo sėdėjimo. Būtina laiku išgydyti prostatos uždegimus, vengti riebaus maisto. Augalinių preparatų visiškai užtenka ligos pradžioje, esant pirmojo laipsnio prostatos išvešėjimui. Tokių vaistų yra labai įvairių. Tik reikia žinoti, kad prostatos hiperplazija yra ilgai trunkanti liga, tad ir vaistus reikia vartoti ilgą laiką – ne trumpiau kaip tris mėnesius. Šių preparatų vartojimas apsaugo nuo prostatos audinio vešėjimo progresavimo, sumažina šlapimo pūslės spaudimą, sustiprina šlapimo srovę, apsaugo prostatos audinį nuo uždegimo, pagerina lytinį pajėgumą. Augalinių preparatų galima nusipirkti vaistinėse ir vartoti pajutus minėtus požymius, net nelaukiant, kol reikės šlapintis vieną ar du kartus per naktį. Tokiu atveju jie labai naudingi.

Esant labiau progresavusioms ligos stadijoms, skiriama cheminių vaistų. Kai liga dar progresuoja arba komplikuojasi, atliekama operacija. Operuojama darant pjūvį pro priekinę pilvo sieną arba be pjūvio pro šlapimo kanalą ir pašalinant išvešėjusią liaukinę prostatos dalį. Statistika rodo, kad trims iš dešimties vyrų per gyvenimą dėl prostatos išvešėjimo bus atliekama operacija. Operacijų tikimybė taip pat auga didėjant pacientų amžiui, nes sunkėja ligos simptomai.

O ką patartumėte vyrams, norintiems išvengti šios nemalonios jiems ligos?

Atsakymas.

Pirmiausia sveikai gyventi. Prostatą neigiamai veikia gausus alkoholio vartojimas, rūkymas, ilgas sėdėjimas. Svarbu tinkamai maitintis, valgyti daug vaisių ir daržovių. Pastebėta, kad Azijos šalyse, kur vartojama daug sojų ir ryžių, žuvų, sergamumas prostatos adenoma ir vėžiu kur kas mažesnis. Beje, afroamerikiečiai,  priešingai, prostatos vėžiu serga daug dažniau.

Lytiniai santykiai turi būti reguliarūs – 3–4 kartus per savaitę (vyresnio amžiaus vyrams bent kartą per savaitę). Tinkama mityba taip pat duoda teigiamų rezultatų. Stengiantis, kad prostata geriau funkcionuotų, reikėtų maitintis nedaug cholesterolio turinčiu maistu, kuriame gausu vitaminų E, D, K, A, C ir B. Šių vitaminų užtektinai gausite su maistu, valgydami daugiau špinatų, gūžinių salotų, pekininių kopūstų ir brokolių. Gerai prostatos funkcijai labai svarbus ir cinkas. Tad vertėtų papildyti racioną sojų produktais, riešutais, sėlenomis, moliūgų sėklomis, kiaušiniais, virta vištiena, žirniais ir lęšiais. Svarbi ir tinkama higiena: praustis lytinius organus reikia kartą per dieną ir po lytinių santykių.

Neigiamai sėklides ir prostatą veikia nepatogūs, siauri drabužiai, kūno peršalimai, tad akivaizdu, kad to reiktų vengti. Beje, ligos simptomus gali sustiprinti kai kurie vaistai nuo alergijos, nosies užgulimą mažinantys ir kai kurie kiti. Pasakykite gydytojui, jei kažką vartojate. „…kad prostata geriau funkcionuotų, reikėtų maitintis nedaug cholesterolio turinčiu maistu, kuriame gausu vitaminų E, D, K, A, C ir B“

Trumpai apie prostatą?

Prostata yra graikinio riešuto dydžio vyrų liauka, esanti žemiau šlapimo pūslės ir apsupanti šlaplę. Priešinę liauką sudaro raumeninis ir liaukinis audinys. Prostatos liaukutės gamina sekretą, kuris kartu su sėklinių pūslelių sekretu sudaro spermą. Raumeninis audinys susitraukdamas išmeta liaukučių sekretą ir užspaudžia šlaplę aukščiau spermos išmetamojo latako atsivėrimo vietos, taip neleisdamas lytinio akto metu šlapimui patekti į šlaplę.

Netiesa, kad prostatos hiperplazija būtinai virsta prostatos vėžiu. Tai dvi skirtingos ligos.

Netiesa, kad kuo prostata labiau padidėjusi, tuo sunkesni ligos simptomai. Simptomus lemia ir kitos prostatos charakteristikos: jos forma, lygiųjų raumenų tonusas, kt.