Šeši “D” apie deksketoprofeną  – efektyvų nesteroidinį priešuždegiminį vaistą įvairios etiologijos skausmui malšinti

Įvadas

Pagal Tarptautinę skausmo tyrimų asociaciją, skausmas – tai nemalonus jutiminis ir emocinis patyrimas, su esamu ar galimu audinių pažeidimu, arba nusakomas kaip toks pažeidimas. Tai vienas dažniausių skundų, kuriuos išsako pacientai savo gydytojams, susijęs su įvairiomis patologijomis, ženkliai paveikiantis ne tik fizinę paciento būklę, bet ir psichinę bei socialinę gerovę [1].

Skausmo gydymo būdų yra įvairių – tai nemedikamentinės priemonės (masažai, fizioterapinės procedūros, pažeistų kūno vietų imobilizacija ir t.t.),  įvairūs medikamentai (nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU), opioidiniai analgetikai, steroidai), intervenciniai skausmo gydymo būdai (trigerinių taškų injekcijos steroidais ir vietiniais anestetikais ir t.t.). Skausmo gydymo parinkimo taktika priklauso nuo skausmo etiologijos, pobūdžio, trukmės, gretutinių patologijų. Visgi pasaulyje daugelio rūšių skausmui gydyti vieni dažniausiai pasirenkamų vaistų yra NVNU [2]. Jie grįžtamai inhibuoja ciklooksigenazę (prostaglandino endoperoksido sintazę) – fermentą dalyvaujantį uždegimo mediatorių prostaglandinų ir tromboksano A2 gamuboje [3]. Prostaglandinai yra daugelio fiziologinių funkcijų mediatoriai: jie palaiko skrandžio gleivinio barjero funkciją, inkstų kraujotaką ir reguliuoja endotelio tonusą. Taip pat jie atlieka svarbų vaidmenį uždegiminiame ir nocicepciniame procesuose. NVNU sėkmingai skiriami malšinant tiek ūminį, tiek lėtinių ligų sukeltą skausmą.

  1. “D” Deksketoprofenas

Vienas iš NVNU grupės atstovų – deksketoprofenas – yra efektyvus ir greitai veikiantis nesteroidinis analgetikas, naudojamas raumenų ir kaulų sistemos ligų (osteoartritas, reumatoidinis artitas, liumbalgija, dantų skausmas) sukeltam skausmui malšinti.

Deksketoprofeno trometamolis yra S-(+)-2-(3-benzoilfenil) propiono rūgšties trometamino druska.  Tai taip pat yra ketoprofeno (S)-enantiomeras, pasižymintis labai greita reabsorbcija iš virškinamojo trakto ir labai greita veikimo pradžia. Pats raceminis ketoprofenas, naudojamas kaip analgetinis ir priešuždegiminis preparatas, yra vienas stipriausių prostaglandinų sintezės inhibitorių in vitro. Dėl labai stipraus blokuojančio poveikio prostaglandinų sintezei raceminis ketoprofenas yra susijęs su didesne kraujavimo iš virškinamojo trakto rizika, lyginant su kitais NVNU [4,5]. Analgeziniu poveikiu pasižymi S(+) enantiomeras (deksketoprofenas), kuomet R(-)-enantiomeras tokių savybių neturi [6]. Taip pat  R(-) enantiomeras pasižymi didesne rizika virškinamojo trakto opų atsiradimui. Dėl minėtų savybių deksketoprofenas turi daugiau privalumų nei ketoprofenas – tokiai pačiai analgezijai sukelti reikia dvigubai mažesnės deksketoprofeno dozės, taigi ir nepageidaujamo poveikio reiškinių išsivystymo rizika yra beveik dvigubai mažesnė. Deksketoprofenas ne tik efektyviai malšina skausmą, bet ir pasižymi uždegimą slopinančiu poveikiu, mažina kūno temperatūrą.

Yra atlikta nemažai klinikinių studijų palyginančių deksketoprofeno ir kitų NVNŲ veiksmingumą malšinant ūminį ir lėtinį skausmą. Šiame straipsnyje pristatysime kelias iš jų.

  1. „D“ Deksketoprofenas gydant odontologinės kilmės skausmą

Trijuose geros kokybės klinikiuose tyrimuose dalyvavo pacientai, besiskundžiantys vidutinio stiprumo ir stipriu dantų skausmu [7,8,9].  Tiriamiesiems buvo skiriamas deksketoprofenas įvairiomis dozėmis arba įdentiškai atrodantis placebo preparatas. Tiriamieji turėjo įvertinti juntamo skausmo intensyvumą balais tyrimo pradžioje ir praėjus 6 valandoms po analgetikų suvartojimo. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad deksketoprofenas, skiriamas 10/12,5 mg, 20/25 mg ir 50 mg dozėmis, reikšmingai labiau sumažino dantų patologijos sukeltą skausmą. Kitoje studijoje nustatyta, kad praėjus 8 valandoms nuo pirmos ir pakortotinės vaisto dozės suvartojimo, deksketoprofeno grupėje dantų skausmas sumažėjo reikšmingai labiau nei placebo grupėje [10]. Taip pat nustatyta, kad malšinant odontogeninį skausmą deksketoprofeno vienkartinės 12,5 ir 25 mg dozės yra reikšmingai labiau efektyvios nei vienkartinė dipirono (metamizolio) 575 mg dozė [11].

  • “D” Deksketoprofenas ir liumbalginio skausmo gydymas

5 [12-16] atsitiktinių imčių dvigubai akluose tyrimuose analizuotas trumpą laiką (apie 7 d.) skiriamo deksketoprofeno efektyvumas malšinant ūminį juosmens srities skausmą. Viename iš tyrimų lygintas deksketoprofeno, skiriamo 50 mg 2 k./d. injekcijomis į raumenis, efektyvumas su diklofenako, skiriamo 75 mg 2 k./d. injekcijomis į raumenis, efektyvumu. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad abu preparatai juosmeninės nugaros dalies skausmą malšino taip pat efektyviai. Kitose keturiose studijose analizuotas deksketoprofeno, skiriamo 4-7 dienas po 25 mg 3 k./d. efektyvumas malšinant vidutinio stiprumo ar stiprų juosmeninės nugaros dalies skausmą. Tyrimų rezultatai atskleidė, kad minėtomis dozėmis skiriamas deksketoprofenas panašiai efektyviai malšino skausmą kaip ir diklofenakas, skiriams 150 mg/d. doze, tramadolis, skiriamas 150 mg/d. doze ir paracetamolio-dekstropropoksifeno derinys, skiriamas 800/60 mg/d. doze.

  1. “D” Deksketoprofeno efektyvumas malšinant artrito sukeltą skausmą

Dviejuose atsitiktinių imčių dvigubai akluose tyrimuose lygintas deksketoprofeno, skiriamo po 25 mg 3 k./d., ketoprofeno, skiriamo 150 mg/d., ir diklofenako, skiriamo 150 mg/d. doze, efektyvumą malšinant artrito sukeltą skausmą [17,18]. Įvertinus skausmo intensyvumo pokytį po 2-3 savaičių gydymo nustatyta, kad deksketoprofenas buvo toks pat efektyvus, kaip diklofenakas ir kur kas efektyvesnis nei ketoprofenas.

  1. “D” Deksketoprofeno dozavimas suaugusiesiems [19]

Peroralinė forma. Atsižvelgiant į skausmo priežastis ir intensyvumą, dažniausiai patariama vartoti po 12,5 mg kas 4-6 val. arba po 25 mg kas 8 valandos. Visa paros dozė neturi būti didesnė kaip 75 mg. Nepageidaujamas poveikis gali sumažėti vartojant mažiausią veiksmingą dozę trumpiausią laiką, būtiną simptomų kontrolei.

Parenterinė forma. Rekomenduojama vartoti po 50 mg kas 8-12 valandų. Prireikus, vaisto vartojimą galima pakartoti po 6 val. Visa paros dozė neturi būti didesnė kaip 150 mg. Deksketoprofeno 50 mg/2 ml injekcinis tirpalas/koncentratas infuziniam tirpalui netinka ilgam vartojimui ir gydymas apribojamas laikotarpiu, kol yra ūminių ligos simptomų (ne ilgiau kaip 2 dienas). Kai tik įmanoma, pacientui reikia skirti vartoti geriamuosius vaistinius preparatus nuo skausmo.

Išgėrus deksketoprofeno trometamolio, maksimali koncentracija Cmax žmogaus organizme pasiekiama po 30 min (tarp 15 ir 60 min). Jeigu vaistinis preparatas vartojamas valgymo metu, plotas po koordinačių laiko kreive nesikeičia, bet Cmax sumažėja ir absorbcijos greitis lėtėja (padidėja tmax) [8]. Nors deksketoprofenas ir pasižymi gera absorbcija ir greitu analgeziniu poveikiu, norint greičiau pasiekti didžiausią vaisto koncentraciją galima skirti leidžiamą vaisto formą. Sušvirkštus deksketoprofeno trometamolio, maksimali koncentracija žmogaus organizme pasiekiama po 20 min. (tarp 10 ir 45 min.). Sušvirkštus į raumenis arba į veną 25-50 mg vaistinio preparato vienkartines dozes nustatytas plotas po koncentracijos kitimo kreive yra proporcingas dozei.

  1. “D” Deksketoprofeno saugumas vartotojui

Atlikta nemažai klinikinių tyrimų, kuriuose buvo vertintas deksketoprofeno saugumas vartotojui. Viename iš jų nustatyta, kad, skiriant deksketoprofeną, atsiradusi kraujavimo iš virškinamojo trakto opų rizika yra gerokai mažesnė, nei skiriant kitus NVNU – išsivysto mažiau nei 4,9 proc. pacientų [5]. Vis dėl to nerekomenduojama skirti deksketoprofeno pacientams, kuriems yra diagnozuota skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa arba anamnezėje jie yra sirgę opalige ar kraujavę iš opų.

Visi NVNU didina kraujavimo riziką slopindami trombocitų agregaciją. NVNU taip pat didina kraujavimo riziką, slopindami trombocitų agregaciją. Ši jų savybė naudinga sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis, tačiau skiriant kartu su antikoaguliantais, pastarųjų veikimas sustiprinamas [20–22]. Ivertinus klinikinius tyrimus, kuriuose operaciniam skausmui malšinti skirtas deksketoprofenas, didesnio kraujavimo dažnio nei įprasta stebėta nebuvo, o palyginus operacijos metu netekto kraujo kiekį, jis nesiskyrė nuo gavusiųjų placebą [28, 29]. Laboratoriniais tyrimais nenustatyta, kad skiriant deksketoprofeną, prailgėtų kraujavimo laikas ar pakistų kiti krešėjimo rodikliai [23].

Apibendrinimas

Skausmas – dažniausias simptomas, dėl kurio pacientai kreipiasi į šeimos gydytojus ar gydytojus specialistus. Rinkoje yra nemažai analgetikų, tačiau ne visi jie vienodai saugūs ir efektyvūs. Klinikinių tyrimų duomenimis deksketoprofenas yra vienas iš pirmo pasirinkimo NVNU, ne tik greitai ir efektyviai malšinantis tiek ūminį, tiek lėtinį skausmą, bet ir saugus vartotojui.

Gyd. Igor Fomčenko

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos

Šaltinis: „Internistas” Nr.4,2016m.

Literatūros šaltiniai redakcijoje