Nacionalinio sveikatos ir klinikinės kompetencijos instituto kartu su Britanijos arterinės hipertenzijos draugija parengtos gairės, 2011 m. rugpjūtis

 

Gairės skirtos arterine hipertenzija sergantiems suaugusiems asmenims nuo 18 iki 80 metų ir vyresniems nei 80 metų.

Gairių rekomendacijos neapima šių asmenų arterinės hipertenzijos diagnozavimo ir gydymo: sergančių cukriniu diabetu; nėščiųjų; sergančių antrine hipertenzija; sergančių sparčiai sunkėjančia (angl. accelerated) hipertenzija (sunkia ūmine hipertenzija, susijusia su III laipsnio retinopatija ir encefalopatija), skubiosios pagalbos skyrių pacientų, turinčių aukšta kraujospūdį, kuriems hipertenzija paūmėja.

 

Į pacientą orientuota priežiūra

Šiose gairėse pateikiami geriausi arterine hipertenzija (AH) sergančių suaugusių asmenų sveikatos priežiūros praktiniai patarimai.

Gydant ir prižiūrint pacientą turi būti atsižvelgiama į jo poreikius ir polinkius. AH pacientams būtina užtikrinti galimybę priimti kompetentingus sprendimus dėl priežiūros ir gydymo bendradarbiaujant su sveikatos priežiūros specialistais. Glaudus sveikatos priežiūros profesionalų ir pacientų bendradarbiavimas yra esminė sėkmingo AH gydymo sąlyga. Pacientai turi gauti moksliškai pagrįstų žinių, atitinkančių jų poreikius. Informacija apie priežiūrą ir gydymą turi būti suprantama, pateikiama pacientui priimtina forma, atsižvelgiant į kultūrines ir socialines sąlygas. Ji turi būti prieinama ir specialiųjų poreikių asmenims, t. y. turintiems fizinių, jutimo ar mokymosi sutrikimų.

Jei pacientas sutinka, į sprendimų dėl gydymo ir priežiūros priėmimo procesą gali būti įtraukiami jo šeimos nariai ir globėjai. Šeimos nariams ir globėjams taip pat gali būti teikiama informacija ir kitokia reikalinga pagalba.

 

Arterinės hipertenzijos apibrėžimas

Spauskite ant pasirinkto raktinio žodžio ir raskite visą, su juo susijusią informaciją apie vaistus, ligas, straipsnius, forumo temas bei gydytojų atsakymus.