+1
-1
0
Populiariausi klausimai apie DOLMEN

Kuo ypatingas dolmen?

Dolmen (veiklioji medžiaga – deksketoprofeno trometamolis) yra veiklusis (kairysis) ketoprofeno, nesteroidinio vaisto nuo uždegimo, stereoizomeras. Tai originalus Menarini farmacinės kompanijos vaistas, sukurtas jos laboratorijoje Barselonoje.

 

Ką reiškia pats pavadinimas dolmen?

Pirmasis pavadinimo skiemuo “dol” paimtas iš lotyniško žodžio “dolor” (skausmas), antrasis – iš firmos pavadinimo, “Men(arini)”. Taigi, jau pavadinime nurodoma, kad vaistas skirtas skausmui malšinti.

 

Kokie yra deksketoprofeno kaip veikliojo izomero privalumai?

Daugelis nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) yra racematai, t.y. kairiojo S(+) ir dešiniojo R(+) stereoizomerų mišiniai santykiu 1:1. Racematuose, susidarančiuose cheminės sintezės metu, tik vienas (dažniausiai, kairysis) izomeras yra veiksmingas, gi antrasis dažniausiai neaktyvus ir labiau toksiškas. Šiuo metu manoma, kad NVNU ciklooksigenazės (COX) slopinimas yra stereoselektyvus. Tai reiškia, kad trijų dimensijų konfigūracijos fermentą slopina tiktai vienas iš izomerų.

 

Jeigu veiklusis izomeras yra aktyvesnis ir mažiau toksiškas už racematą, kodėl pastarieji dar vartojami klinikinėje praktikoje?

Racematų vartojimas klinikinėje praktikoje yra sąlygotas jų sintezės pigumu, nes atskirti vieną izomerą nuo kito yra sudėtinga ir brangu. Ne veltui sukurta aktyviųjų stereoizomerų išskyrimo technologija 2000 m. buvo įvertinta Nobelio premija chemijos mokslų srityje.

 

Kokia yra dolmen farmacinė forma?

Dolmen yra gaminamas ir tiekiamas tabletėmis ir granulėmis po 25 mg bei injekcinis tirpalas ampulėmis po 50 mg.

 

Kokios yra dolmen vartojimo indikacijos?

Dolmen geriamųjų farmacinių formų (tablečių bei granulių) vartojimo indikacijos yra lengvo ir vidutinio stiprumo raumenų ir kaulų, skausmingų mėnesinių (dismenorėjos), dantų skausmo malšinimas. Ūmiam vidutinio stiprumo arba stipriam skausmui malšinti- po operacijų, esant inkstų akmenligės priepuoliui ar strėnų skausmui, kai vaisto negalima gerti, skirtas Dolmen injekcinis tirpalas.

 

Kuo galima paaiškinti dolmen skausmą slopinantį poveikį?

Dolmen priklauso nesteroidinių vaistų nuo uždegimo grupei. NVNU veikimo mechanizmas susijęs su prostaglandinų sintezės sumažėjimu dėl ciklooksigenazės slopinimo. Tyrimuose su gyvūnais bei žmonių stebėjimais nustatytas deksketoprofeno slopinantis poveikis COX-1 ir COX-2 aktyvumui. Vaistas malšina skausmą, pasižymi uždegimą slopinančiu poveikiu, mažina temperatūrą.

 

Kоks yra įprastas dolmen dozavimas, esant skausminiam sindromui?

Įprastinė Dolmen dozė lengvo ar vidutinio stiprumo skausmo malšinimui suaugusiajam yra 25 mg (1 tabletė ar paketėlis granulių), kuri skiriama ne daugiau 3 kartus per parą, t.y. 8 val. intervalu. Taigi, didžiausia paros dozė suaugusiajam yra 75 mg. Ūmiam vidutinio stiprumo arba stipriam skausmui malšinti, kai vaisto negalima gerti, rekomenduojama vartoti Dolmen 50 mg/2ml injekcinio tirpalo kas 8-12 valandų. Prireikus, vaisto vartojimą galima pakartoti po 6 val. Visa paros dozė neturi būti didesnė kaip 150 mg. Vaistas netinka ilgam vartojimui ir gydymas apribojamas laikotarpiu, kol yra ūminių ligos simptomų (ne ilgiau kaip 2 dienas). Kai tik įmanoma, pacientui reikia skirti vartoti geriamuosius vaistus nuo skausmo. Esant vidutiniam ar stipriam skausmui po operacijos, Dolmen 50 mg/2 ml injekcinį tirpalą galima pagal indikacijas vartoti derinant su opijaus analgetikais tomis pačiomis dozėmis, kurios rekomenduojamos suaugusiesiems.

 

Ar dolmen reikia vartoti prieš ar po valgio?

Kai vaisto vartojama valgymo metu ar po jo, sulėtėja veikliosios medžiagos patekimas į kraują. Todėl, esant ūminiam skausmui, Dolmen tabletes reikia gerti 30 min. prieš valgį, o granules 15 min prieš valgį. Dolmen tabletę reikia nuryti nesukramčius, užsigeriant pakankamu skysčio kiekiu, pavyzdžiui, stikline vandens. Nurodoma, kad dolmen skausmą slopinantis poveikis pasireiškia jau po 15-30 min.? Kuo paaiškinti tokį greitą geriamojo dolmen poveikį. Reikalas tas, kad deksketoprofenas, kaip ir daugelis nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, rezorbuojasi jau iš skrandžio. Tačiau pagrindinė “paslaptis”, dėl ko Dolmen taip greitai veikia, yra unikali deksketoprofeno druska – trometamolis. Ji padidina veikliosios medžiagos tirpumą vandenyje (o dėl to didėja ir rezorbcijos greitis).

 

Kokios yra kontraindikacijos dolmen vartojimui?

Dolmen vartojimo kontraindikacijos yra tokios pačios, kaip ir kitų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, pvz., nėštumas, žindymas, opaligė (įskaitant kraujavimo iš skrandžio ar dvylikapirštės opos epizodus anamnezėje), “aspirininė” bronchinė astma, padidėjęs jautrumas (alergijai) veikliajai medžiagai ar kitoms pagalbinėms dalims, sunkus kepenų arba inkstų, širdies funkcijos nepakankamumas ir pan.

 

Kokia yra kliniškai reikšmingai dolmen sąveika su kitais vaistais?

Dolmen sąveika su kitais vaistais yra labai panaši, kaip ir kitų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo. Pvz., Dolmen kaip ir kt. NVNU mažina daugelio kartu vartojamų antihipertenzinių vaistų poveikį, sustiprina kraujo krešėjimą slopinančių vaistų veikimą, vartojamas kartu su kitais NVNU, įskaitant salicilatus, ar kortikosteroidais: padidina virškinimo trakto išopėjimo arba kraujavimo pavojų ir kt. Daugiau apie NVNU sąveiką galima rasti specialioje literatūroje.

 

Koks gali būti dolmen šalutinis poveikis?

Dolmen dažniausiai yra gerai toleruojamas. Tačiau kartais gali pasitaikyti tokie šalutiniai reiškiniai: pykinimas, pilvo skausmas, dispepsija (virškinimo sutrikimas), galvos svaigimas, nuovargis, alerginis bėrimas ir pan. Kitaip kalbant, Dolmen sukeliami šalutiniai reiškiniai yra panašūs, kaip ir kitų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo.

 

Parengė doc.V.Lapinskas

Literatūros šaltiniai yra redakcijoje

LT/Dol/2014/40