Natūraliai stiprinti imunitetą padeda ne tik medus ir citrina

Įpusėjus
rudeniui ir artėjant žiemos sezonui, t.y. svyruojant oro temperatūrai, dažnai
imame justi nuovargį, silpnumą, o dažnas suserga ir peršalimo ligomis.  Pasak specialistų, orų permainos gali tapti
tikru išbandymu mūsų organizmui. Ir nors imuniteto stiprinimu reikia rūpintis
visus metus, šaltuoju sezonu tai tampa itin aktualu.

Apie
imuniteto svarbą, signalus, kurie išduoda, kad jis silpsta, mažiau žinomus natūralius
produktus, padedančius jį stiprinti, tokius kaip riešutai, bei lietuvių
įpročius juos vartoti kalbamės su gydytoja dietologe Egle Kliukaite ir didžiausios
Pabaltijyje riešutų ir džiovintų vaisių importuotojos, bendrovės „Arimex“ vadovu
Audriumi Janiūnu.

 

Imunitetas padeda susidoroti su ligomis

 

Pasak gydytojos dietologės Eglės Kliukaitės, imunitetas yra organizmo gebėjimas apsisaugoti nuo bakterijų, virusų,
grybelių ar kitų medžiagų, ir sugebėjimas pašalinti
pakitusias ląsteles, taip palaikant organizmo pusiausvyrą. Stiprus imunitetas
saugo organizmą nuo ligų, ypač infekcinių ir vėžinių. Gydytojos teigimu, imuniteto atsparumas itin sumažėja
rudens ir žiemos laikotarpiu, tad šiais sezonais labai svarbu jį stiprinti.

„Stiprus
imunitetas padeda išlaikyti sveiką organizmą, išvengti ligų, o joms užklupus,
suteikia daugiau galimybių jas kuo greičiau įveikti“, – pabrėžia gydytoja
dietologė.

Anot
E. Kliukaitės, imuniteto silpninimui didelės įtakos turi užteršta aplinka,
kurioje gyvename, mus supantis oras, stresas darbe ir namuose, netinkami
mitybos įpročiai, vandens vartojimo stoka. Imunitetą taip pat silpnina didelis
užimtumas, poilsio trūkumas.

 

Apie nusilpusį imunitetą signalizuoja ir
nuovargis, ir ligos


Gydytoja
teigia, kad vieni iš dažniausių simptomų, leidžiančių spėti, kad reikia
stiprinti savo imunitetą yra bendro pobūdžio – greitas nuovargis, mieguistumas
arba, priešingai, nemigos problemos, galvos skausmas, taip pat dažnos ir ilgai
trunkančios viršutinių kvėpavimo takų ligos su komplikacijomis.

„Nusilpus
imunitetui, nuolat jaučiant nuovargį, gerai neišsimiegojus sulėtėja protinis
aktyvumas, kuris mažina darbingumo lygį. Darbe tampa sunku susidoroti su
iššūkiais, namuose nesinori nieko veikti. Kai susideda daug rūpesčių, nuolat
lydi psichologinė įtampa, organizmui tampa sunku su tuo susidoroti. Dėl to
žmones gali nuolat apimti slogi nuotaika, o ilgainiui – ir depresija“, – sako
E. Kliukaitė.

Pasak
jos, apie nusilpusį imunitetą signalizuoja ir vitaminų trūkumas. Organizme
trūkstant vitamino C, silpsta imunitetas, dažniau sergama peršalimo bei
įvairiomis infekcinėmis ligomis, sumažėja darbingumas, sutrinka miegas,
pablogėja nuotaika. Vitaminas D dalyvauja mineralinių medžiagų apykaitoje,
todėl jo stoka sutrikdo kaulų mineralizaciją. Esant vitamino E trūkumui,
prastėja savijauta, vargina migrena, didėja rizika susirgti onkologinėmis
ligomis.

Imunitetą stiprina ne tik medus ir citrina


Gydytojos
teigimu, vienos geriausių natūralių imuniteto stiprinimo priemonių, be jau žinomų
(citrinų, imbiero, medaus, česnako), yra švieži ir džiovinti vaisiai, daržovės,
daug baltymų turintys produktai – rauginti pieno produktai (kefyras, pasukos,
natūralus jogurtas), riešutai, žuvis.

„Dažnai
pamirštama, kad, pavyzdžiui, riešutai yra vieni iš geriausių produktų,
skatinančių imuniteto stiprumą. Jie turi daug vitamino E, pasižyminčio
antioksidacinėmis savybėmis, saugo nuo laisvųjų radikalų poveikio, senėjimo,
bet to riešutuose gausu gerųjų riebalų – Omega 3 riebalų rūgščių, kurių mūsų
organizmas negamina. Juose taip pat gausu svarbių mineralinių medžiagų –
geležies, kalcio, kalio, vario, cinko, magnio, seleno. Tad rekomenduojama,
pavyzdžiui, darbe, užuot užkandžiavus bandelėmis ar šokoladu, suvalgyti saujelę
riešutų“, – sako E. Kliukaitė.

Tarp
tinkamiausių riešutų imunitetui stiprinti gydytoja mini bertoletijas, kurios
yra mineralinių medžiagų, vitamino E ir B1 šaltinis.

Pasak
bendrovės „Arimex“ direktoriaus Audriaus Janiūno, Skandinavijos šalyse
bertoletijų pardavimas būna didžiausias būtent šaltuoju metų laiku, tuo tarpu į
Lietuvą ši tendencija dar tik ateina.

„Lietuviai
dar pakankamai konservatyvūs rinkdamiesi riešutus. Dažniausiai mūsų tautiečiai
renkasi populiarius, seniai pamėgtus riešutus – žemės ar lazdynų. Visgi,
pastebime, kad pamažu atrandami ir mažiau žinomi riešutai, tokie kaip
bertoletijos“, – pasakoja A. Janiūnas.

E.
Kliukaitės teigimu, imunitetui stiprinti taip pat tinka kedrinių pinijų (vitaminai
A ir C, kalcis, magnis, geležis, kalis) ir lazdynų riešutai, pistacijos, kurie
turi B ir E grupės vitaminų, fosforo, kalio, kalcio, vario, geležies, cinko,
magnio, seleno. Taip pat rekomenduojami migdolai (vitaminas E, antioksidantas,
daug kalcio), graikiniai riešutai, kuriuose daug Omega 3 riebalų rūgščių,
magnio, vario, mangano, cinko, fosforo, vitaminų B1, B2, E, ir anakardžiai
(geležis, varis, magnis, selenas, cinkas, kalis, folio rūgštis ir vitaminas B5).

„Paprastai
Lietuvoje žiemą daugiausiai ir parduodama minėtų žemės riešutų, migdolų ir
lazdynų. Kalėdiniu laikotarpiu tradiciškai suaktyvėja ir graikinių riešutų
pardavimas. Tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje sparčiai plinta sveiko maisto
mada, o riešutai bei džiovinti vaisiai užima nemažą šios rinkos dalį. Pirkėjai
tampa vis labiau edukuoti ir vis geriau supranta, kokie produktai tinkami
sveikatai stiprinti“, – sako A. Janiūnas.

Pataria atrasti organizmui tinkamus produktus


Gydytojos
dietologės E. Kliukaitės teigimu, apskritai, nusilpus imunitetui, pirmiausia
reikia ieškoti priežasčių, dėl ko taip nutiko.

„Tik
radus priežastį, galime rinktis, kurios priemonės geriausiai atstato pirminę
organizmo būklę, leidžia pasiekti reikiamą rezultatą. Tačiau būtina nepamiršti,
kad geriausia imunitetu rūpintis ne jam nusilpus, o prieš tai. Rekomenduojama
aktyviau sportuoti, subalansuoti mitybą, gerti pakankamai skysčių, rasti laiko
pailsėti“,- aiškina gydytoja dietologė.

Gydytoja
pabrėžia, kad labai svarbu rasti būtent savo organizmui tinkamų produktų, kurie
didina atsparumą ligoms.

„Jeigu
žmogaus organizmui netinka pieno produktai, tai jų ir nerekomenduojama vartoti.
Svarbu prisitaikyti prie savo organizmo ir atrasti, ko jam trūksta, kas sukėlė
imuniteto silpnumą. Žinoma, net ir atradus naudingiausius produktus, juos
reikia vartoti saikingai ir apgalvotai“, – apibendrina E. Kliukaitė.