+2
-0
+2
10 (ne) sveikų maisto produktų, kurių reikėtų nepadauginti

Sveikos mitybos piramidėje puikuojasi ne tik daržovės, vaisiai ir grūdai, bet ir pieno produktai, grybai, liesa mėsa, žuvis…Visus šiuos produktus mes be jokios sąžinės graužaties drąsiai valgome net nesusimąstydami, jog šie, sveiki produktai, jų padauginus, gali sukelti nemalonias sveikatos problemas.

1.Špinatai. Yra sakoma, jog jei kamuoja vidurių užkietėjimas, – paimk ir suvalgyk didelį kiekį špinatų. Išties, jei padauginsime špinatų, gali atsirasti viduriavimas. Pasirodo, tokio nemalonaus sveikatos sutrikimo priežastis – organinės rūgštys, kurių yra gausu špinatuose. Be to, špinatuose gausu geležies. Per dieną žmogui rekomenduojama suvalgyti 18 mg. geležies, maksimali norma – 45 mg., ji yra linkusi kauptis organizme. Jei padauginsite, rizikuojate susirgti širdies ligomis.

2.Kopūstai. Tai viena iš mažiausiai kalorijų (100 g. šviežių kopūstų – tik 25 kcal.) turinčių daržovių, kuria drąsiai galime mėgautis, tačiau nereikėtų stebėtis, kodėl pučia pilvą. Pilvo pūtimas – tai vienas iš tų šalutinių poveikių, kurį sukelia didelis suvalgytų kopūstų kiekis.

3.Slyvos. Šie vaisiai laisvina vidurius, todėl nereikėtų jų valgyti nuolat ir dideliais kiekiais, nes rizikuojate pažeisti skrandžio gleivinę. Be to, padauginus slyvų gali pradėti varginti meteorizmas – pilvo išsipūtimas dėl žarnose susikaupusių dujų.

4.Melionai. Geltoni, dideli ir iš tolo blizgantys melionai taip ir vilioja mus, pirkėjus, juos paimti ir įsidėti į savo pirkinių krepšelį. Melionu, kaip ir kitais arbūzinių kultūrų vaisiais, reikėtų mėgautis jų sezono metu (liepos pabaigoje, rugsėjo pradžioje). Priežastis to visai paprasta – melionai linkę kaupti daugiausiai chemijos, nitratų, todėl ne sezono metu geriau jų nepirkti. Žinoma, meliono kitaip nei, pavyzdžiui, obuolio, nevalgome su žievele, mes nulupame ją, tačiau reikėtų atsiminti, jog net ir nulupus žievelę vaisiuje vis tiek lieka nitratai.

5.Duona. Svarbu, kad duona būtų viso grūdo dalių arba ruginė. Be to, jei laikotės dietos, sergate kepenų ir tulžies pūslės ligomis, cukriniu diabetu, rekomenduojama valgyti duoną, kuri yra be mielių. Mieliniai kepiniai skatina dujų kaupimąsi žarnyne.

6.Pienas. Parduotuvėse pardavinėjamas pienas yra pasterizuojamas (kaitinamas), tokiu būdu yra sunaikinamos piene esančios bakterijos. Pasterizavimas pieno cukrų, kitaip žinomą kaip laktozę, paverčia į beta-laktozę, kuri yra daug griečiau įsisavinama, to rezultatas – staigus gliukozės padidėjimas kraujyje ir po to sumažėjimas, dėl kurio žmogus greitai pajunta alkį. Manoma, jog dažnas pieno vartojimas gali išprovokuoti I tipo cukrinio diabeto atsiradimą.

7.Grybai. Dėl gausaus kiekio chitino (angliavandenio, polisacharido, pagrindinio grybų ląstelių sienelių komponento), kurio žmogaus organizmas nepajėgia įsisavinti, grybai yra gan sunkiai virškinamas maisto produktas, todėl tie, kas skundžiasi skrandžio ligomis, turėtų vengti grybų.

8.Lašiša. Jei nusprendėte pataupyti ir įsigyti dirbtinai augintų lašišų, būkite tikri, kad šis „sveikas“ maisto produktas ne pats geriausias pasirinkimas. Dirbtinai auginamos lašišos kenčia dėl parazitų sukeliamų ligų, kurias gali perduoti kitiems. O štai Baltijos jūroje pagautose žuvyse, manoma, jog yra daug gyvsidabrio ir teršalų. Pirkite žuvį, kuri buvo pagauta vandenyne, švariuose ežeruose, upėse arba buvo auginama ekologinio žuvų ūkio. Rinkitės žuvį, kuri yra su MSC (Marine Stewardship Council)

9.Mėsa. Tie, kurie perka mėsą iš parduotuvių, o ne iš ūkininkų, tikriausiai ne kartą pastebėjo, jog ant mėsos pakuotės buvo pažymėta visa galybė įvairių E ir skaičių. Mėsos gaminyje esantys nitratai ir nitritai, tokie kaip E249, E250, E251, E252,  kepant juos jie virsta sveikatai pavojingais kancerogenais. Reikėtų atsiminti ir šiuos nitratų pavadinimus: E222, E223, E224, E226 – visi jie rodo, jog nuo tokiais priedais pažymėtos mėsos gali atsirasti įvairūs virškinimo sutrikimai.

10.Citrusiniai vaisiai. Mėgstate apelsinus ir citrinas? Puiku, tačiau nepamirškite, jog šie vaisiai turi daug rūgšties. Citrusiniai vaisiai skatina išsiskirti daugiau skrandžio sulčių nei reikia įprastai, dėl to padidėja skrandžio rūgštingumas, atsiranda rėmuo.

Taigi, net ir sveiki maisto produktai turi būti valgomi su saiku. Nepadauginkite!

L.Rimgailė