+3
-0
+3
11 netikėtų migrenos priežasčių

Ar kada nors praleidžiate pietus? Ar sekmadieniais einate miegoti vėlai? Viskas gali baigtis kankinančiu galvos skausmu. Pateikiame daugiau ar mažiau žinomas nepakeliamo galvos skausmo priežastis.

Migrenos priežastys

Galvą veriantis skausmas, pykinimas ir akių jautrumas šviesai – migrena gali tikrai sekinti. Blogiausia tai, kad ji gali tęstis iki dviejų dienų. Joan Didion apsakyme „Lovoje“ rašo: „Tai, kad niekas dar nemirė nuo migrenos priepuolio, atrodo neįtikėtina.“ Nepraraskite vilties – „Johns Hopkins Headache Center“ tyrimų vadovė, osteopatijos gydytoja Lee Peterlin teigia: „Apie 76 % žmonių, kuriems pasireiškia migrena, gali nurodyti priežastis, dėl kurių ji atsiranda.“ Viena dažniausių migrenos priežasčių – stresas, tačiau yra ir daugybė kitų galimų priežasčių: nuo oro iki apdorotos mėsos. Pateikiame keletą netikėtų migrenos priežasčių, kad galėtumėte išvengti kankinančio galvos skausmo.

Pradėkite vesti migrenos dienoraštį

Migrenos priežastys kiekvienam gali būti skirtingos. Be to, pavyzdžiui, migrena gali užklupti tik vieną dieną. Įprastai dėl migrenos reikia kaltinti ne vieną priežastį. Dr. Peterlin nurodo: „Migreną gali sukelti keletas veiksnių vienu metu“.Įvardyti visas priežastis, kodėl kenčiate nuo migrenos, gali būti sudėtinga (tarkim, artėjantis lietus, suvalgyta šoninė ir galutiniai terminai darbe). Tačiau laikui bėgant priežasčių stebėjimas gali padėti: pasižymėkite veiklą ir aplinkybes 24 val. prieš tai, kai jums prasidėjo migrena, ypač jeigu manote, kad viena ar kita priežastis jau kartojosi praeityje.

Darbas pietų metu

Jeigu esate linkę į migreną, praleisti pietus gali būti rizikinga. Mokslininkai nėra visiškai tikri dėl priežasčių, bet tai gali paveikti pagumburį – smegenų dalį, kontroliuojančią jūsų kūno laikrodį. Dr. Peterlin remiasi 2014 m. atliktu tyrimu, kuriame nustatyta, kad į migreną linkusiems suaugusiesiems 40 % rečiau skaudėdavo galvą, jeigu prieš naktį jie užkąsdavo. Funkcinio magnetinio rezonanso tyrimai užfiksavo pagumburio aktyvumą, kai prasideda migrena. Mėginkite valgyti reguliariai, kad išvengtumėte migrenos.

Miegas

Manote, kad migrenos priežastis yra miego trūkumas, tačiau ji gali prasidėti ir dėl per ilgo miegojimo. Miegojimas ilgiau negu įprastai sutrikdo jūsų paros ritmą. O migrenai jautrioms smegenims nepatinka įprastos rutinos pokyčiai. Anot dr. Peterlin, smegenys geriausiai reaguoja į nuoseklų grafiką, todėl ji savo pacientams pataria kiekvieną dieną, net ir savaitgaliais, eiti miegoti ir keltis vienodu laiku.

Atostogos

Stresas – įprasta migrenos priežastis. Tačiau remiantis 2014 m. atliktu tyrimu, publikuotu žurnale „Neurology“, poilsis po streso kupino laikotarpio yra dar dažnesnė migrenos priežastis. Šį galvos skausmą atsipalaidavus gali sukelti kortizolio hormonas, skausmas gali prasidėti savaitgalį arba, pavyzdžiui, dieną, kai išsirengiate į kelionę. Būdas to išvengti – nuolat po truputį atsipalaiduoti (pavyzdžiui, atlikti jogos pratimus ar pasivaikščioti), esant sunkioms savaitėms ar mėnesiams. Taip galite išvengti streso.

Bėgiojimas

Didelės apimties tyrimo, atlikto Atlantos galvos skausmo centre, metu tirta 1 200 nuo migrenos kenčiančių pacientų, iš kurių apie 22 % treniruotes įvardijo kaip migrenos priežastį. Tačiau, anot dr. Peterlin, problema yra tik staigus fizinis aktyvumas, nes reguliarūs aerobikos pratimai iš tiesų sumažina migrenos dažnumą ir stiprumą. Ji teigia: „Į treniruotes žiūriu kaip į gerą dalyką. Žmonės susikuria rutiną, kad galėtų prie jos priprasti.“ Be reguliarių miego ir valgymo įpročių, mankšta taip pat yra dalis to, ką ji vadina nuo migrenos kenčiančių žmonių gyvenimo būdu.

Apdorota mėsa

Dr. Peterlin teigimu, dauguma maisto produktų, galinčių sukelti migreną, vis dėlto yra labai individualūs ir neįrodyti, tačiau esama duomenų, kad apdorotą mėsą tikrai galima laikyti migrenos priežastimi. Dešrainiuose, rūkytoje kiaulienoje, saliamyje ir kituose delikatesuose yra nitritų arba nitratų, konservantų, dėl kurių plečiasi kraujagyslės – tai gali sukelti galvos skausmą. Jeigu manote, kad nitritai gali būti susiję su jūsų migrena, pamėginkite rinktis šviežią mėsą.

Alkoholio vartojimas

Tyrimų duomenimis, beveik 38 % į migreną linkusių suaugusiųjų yra jautrūs alkoholiui. Manoma, kad raudonasis vynas sukelia ypač daug problemų. Tačiau mokslininkai iki šiol nėra nustatę tikslios priežasties, kaip migrena susijusi su alkoholiniais gėrimais. Staigus galvos tvinkčiojimas galimai susijęs su alkoholio sukeliamu kraujagyslių išsiplėtimu. Kita teorija – dėl alkoholio ima svyruoti seratoninas, skausmą reguliuojantis neuromediatorius, kuris sukelia galvos skausmą.

Nepakankamas vandens vartojimas

Žinote, kad dehidratacija nėra gerai jūsų organizmui. Tačiau nedidelis tyrimas, paskelbtas žurnale „European Journal of Neurology“, atskleidė veiksmingą profilaktinį vandens poveikį migrena sergantiems pacientams. Asmenys, pradėję gerti papildomus šešis puodelius vandens per dieną, jautė mažesnį skausmą negu asmenys, kurie vartojo placebą: per dvi savaites daugiau vandens gėrę asmenys 21 val. mažiau jautė galvos skausmą.

Antsvoris

Remiantis dr. Peterlin atliktų tyrimų duomenimis, nutukimas sukelia 81 % didesnę epizodinės (ar atsitiktinės) migrenos riziką. Ji teigia: „Nutukimas yra vienas iš lėtinio uždegimo, galinčio virsti skausmu, etapų.“ Tarp migrenos ir nutukimo sukeliamo skausmo yra daug panašumų. Ji priduria: „Reikia pasakyti, kad mes ne visiškai suprantame jų ryšį.“

Oras

Vėjas, atmosferos slėgio svyravimai, šiltesnės dienos – šios aplinkos sąlygos gali būti susijusios su migrena. 2009 m. Harvardo universiteto mokslininkai nustatė, kad migrenos rizika 7,5 % padidėja kiekvieną kartą, kai oro temperatūra pakyla 9 laipsniais daugiau negu įprastai. Dr. Paterlin atkreipia dėmesį, kad neturime galimybės išvengti su oru susijusių migrenos priežasčių. Tačiau dalis žmonių, pasižiūrėję orų prognozę, pasiruoš tam. „Pavyzdžiui, jeigu jie žinos, kad kitą dieną lis, dieną prieš tai jie išgers tabletę skausmui numalšinti. Tačiau turėtumėte tai daryti tik pagal gydytojo nurodymus.“

Menstruacijų ciklas

Hormonai – antra iš dažniausių migrenos priežasčių moterims (taip pat priežastis, kodėl galvos skausmas moterims tris kartus dažnesnis nei vyrams). Dr. Peterlin aiškina, kad kiekvieną mėnesį per menstruacijų ciklą padidėja estrogeno, dėl kurio svyruoja kitos cheminės medžiagos, lygis, todėl moterys tampa mažiau atsparios skausmui, ypač dvi dienas prieš menstruacijas arba tris dienas po jų. Jeigu per menstruacijas kenčiate nuo migrenos, pasikonsultuokite su gydytoju dėl kontraceptinių tablečių vartojimo (kurios padeda išvengti menstruacijų). Dr. Peterlin teigia: „Kai nevyksta menstruacijų ciklas, išvengiama galvos skausmo.“

Saulės šviesa

Gerai žinoma, kad dėl ryškios šviesos gali sustiprėti migrena – todėl patartina pabūti tamsiame kambaryje. Dr. Peterlin aiškina: „Migrenos metu dalykai, kurie įprastai jums netrukdo, gali tapti skausmingi“, pavyzdžiui: žiūrėjimas į kompiuterio ekraną, plaukų gumelė ar aptempti marškinėliai. Dr. Peterlin pabrėžia, kad dauguma žmonių tiki, jog ryški šviesa sustiprina migreną (pusė 2011 m. atlikto tyrimo dalyvių nurodė, kad šviesa buvo jų migrenos priežastis). Dr. Peterlin teigia: „Aš tikiu savo pacientais. Jeigu jie sako, kad šviesa yra viena iš migrenos priežasčių, vadinasi, taip ir yra.“