+1
-0
+1
5 būdai, padedantys atsipalaiduoti ir susigrąžinti gerą nuotaiką

Svajonėse atostogos, tačiau reikia dirbti. Jaučiasi, kaip kyla įtampa, ateina suirzimas ir nuovargis. Neleiskite nemalonioms emocijoms užvaldyti savo mintis – skirkite vos kelias minutes atsipalaidavimui, geros nuotaikos susigrąžinimui ir pabuvimui su savimi – į darbus grįšite pailsėję ir jaučiantys naujos energijos antplūdį. Pateikiame 5 paprastus atsipalaidavimo/ energijos ir nuotaikos susigrąžinimo būdus – nuo smaližiavimo iki meditacijos.

1) Išgerkite arbatos – galite rinktis savo mėgstamiausią arbatos rūšį, tačiau geriausiomis tonizuojančiomis savybėmis pasižymi žalioji arbata. Mėgavimasis šiuo gėrimu daugybėje kultūrų yra labai svarbi ir sena tradicija, pagerinanti ne tik fizinę, bet ir emocinę žmogaus sveikatą. Jeigu norisi atsipalaiduoti, tuomet labai tiks tam tikros kvapnios žolelių arbatos, pavyzdžiui, pipirmėtė, melisa, čiobrelis, levandos ir panašiai. Itin patogu ir malonu ragauti žolelių mišinių – jų vaistinėse galite rasti pačių įvairiausių ir pritaikyti įvairiausiems savo poreikiams.

2) Pasimėgaukite sveiku ir energijos suteikiančiu užkandžiu. Tai galėtų būti grūdų batonėlis, riešutų ar džiovintų vaisių saujelė, kelios saldžios datulės, obuolys. Užplūdusios emocijos dažnai priverčia griebti kažką labai saldaus ir itin riebaus, tačiau nepasiduokite šioms vilionėms – staigiai pakilęs cukraus kiekis kraujyje vėl taip pat staigiai nukris ir pasijusite ne tik dar labiau išsekę, bet dar alkanesni.

3) Pažiūrėkite pro langą – įrodyta, kad pertraukų darymas ir reguliarus žiūrėjimas į tolį padeda išsaugoti geresnę akių būklę. Toks įprotis labai naudingas ne tik dėl akių sveikatos, bet ir dėl trumpo poilsio, atitrūkimo nuo darbų, minčių nukreipimo. Jei galimybės pažiūrėti pro langą nėra, tuomet verta užsimerkti ir įsivaizduoti savo mėgstamiausią vietą ar vaizdinį, pavyzdžiui, banguojančią jūrą, žydinčią pievą, ošiančią girią. Taigi kur „nukeliaujate“, kai Jūsų paprašo įsivaizduoti kažką gražaus?

4) Suvalgykite juodojo šokolado. Kokybiškas juodasis šokoladas – puikus pasirinkimas, norint susigrąžinti gerą nuotaiką. Žinoma, labai svarbus jo kiekis – kalbama vos apie kelias mažas plyteles, nes tai labai kaloringas produktas. Juodasis šokoladas turi daug kakavos – geriausia rinktis tokį, kuriame bent pusę sudėties sudaro gryna kakava, dar geriau, kai  jis turi apie 70-85% kakavos ir labai mažai cukraus. Mokslininkai atskleidžia vis daugiau naudingųjų šokolado savybių, tad šiuo skanėstu tikrai verta saikingai pasimėgauti bent retkarčiais.

5) Pabūkite tyloje, pamedituokite, pamąstykite, atlikite kvėpavimo pratimų. Žmogus yra sociali būtybė – to nuginčyti neįmanoma. Tačiau kiekvienai gyvai būtybei kartais reikia bent truputį pabūti ir vienai, kad būtų įmanoma susidėlioti mintis, geriau suvokti savo vidinį pasaulį. Puikus būdas nusiraminti – pabūti tyloje, atlikti kvėpavimo pratimų, pamedituoti. Meditacija padeda įveikti nerimą, baimes, liūdesį, nepasitikėjimą savimi, nusivylimą – tai reiškia, kad nutolstama nuo blogos nuotaikos ir depresijos rizikos. Meditaciją galima suprasti įvairiai, „savaip“ – vieni atsipalaiduoja gamtoje, kitiems pakanka ramaus kampelio biure, tretieji ieško nusiraminimo tolimiausiuose pasaulio kampuose. Meditacijos šalininkai tvirtina, kad tai labai naudinga sveikatai, nes ji padeda įveikti nerimą ir „perkrauti bateriją“. Beje, meditacija tinkama tikrai ne visiems. Kai kuriems geriausia atsipalaiduoti aktyviai judant – jei mintys tuomet tarsi išnyksta, tuomet verta propaguoti aktyvesnį poilsį.