+6
-1
+5
5 moteriškos gudrybės, kaip įtikinti mylimąjį pasitikrinti sveikatą.

 

Kone kiekviena moteris žino, kad įtikinti savo sutuoktinį apsilankyti pas gydytojus – tas pats, kaip uolą pajudinti iš vietos. Tik pajutę stiprius skausmus, vyrai “išdrįsta susitikti su žmonėmis baltais chalatais”. Tuo tarpu ant moterų pečių krinta didžiausi našta. Norėdamos šalia savęs matyti gyvybingą, stiprų, darbingą sutuoktinį, perima vyrų sveikatos priežiūros rūpesčius į savo rankas.

Daugelis vyrų net neįtaria, kad turi chroniškų ligų. Simptomai nežymūs, o pasekmės – apverktinos. Padidintas kraujo spaudimas, širdies nepakankamumas, artritas, diabetas, priešlaikinė ejakuliacija,(žr.Priešlaikinė ejakuliacija – ženklas, jog „sušlubavo“ poros santykiai?) gerybinė prostatos hiperplazija,- populiarios brandžių vyrų ligos. Sunkiausiai įveikiama kliūtis kovoje su vyriškomis ligomis- tai patys vyrai,- ne vieno gydytojo teiginys. “Mano organizmas pats įveiks ligą, nereikia jokių vaistų”,- klaidina vyrai save nuostata, vedančia prie gyvenimo amžiaus trumpėjimo. Jungtinių Tautų apskaičiavimo duomenimis, vidutinė vyrų gyvenimo trukmė Lietuvoje šiuo laikotarpiu yra 67,5metai, o moterų- 78,3 metai.

Kiekviena žmona gerai pažįsta savo sutuoktinį ir sugeba daryti įtaką jo veiksmams. 80% vyrų prisipažįsta, kad jei ne jų žmonų užsispyrimas, įkalbinėjimas ir skatinimas, dar ilgai jie nesikreiptų pas specialistus. Tai kaip įtikinti vyrą periodiškai tikrintis sveikatą medicininėse įstaigose?

1 žingsnis. Reguliari patikra turi tapti įpročiu, o “strėles“ nukreipti į save.

“Brangusis, aš taip dėl tavęs nerimauju. Prašviesės mano dienos, jei tu nueisi pas daktarus ir išsitirsi sveikatos būklę. “ Dažnas vyras, pasijutęs moteriškų baimių gelbėtoju, pasitikrins sveikatą poliklinikoje. „Aš eisiu į polikliniką nusistatyti cholesterolio kiekį kraujyje. Jei man palaikytum kompaniją, išties būtų šaunu“,- įtraukia į savo kompaniją žmona ir savo antrą pusę. Pamažėle pradėjęs tikrintis sveikatą, vyras patiki daktarų rekomendacijomis, gydymo nauda pirmaisiais rastų ligų vystymosi etapais.

2 žingsnis. Atkreipti sutuoktinio dėmesį į pavojingus sveikatos simptomus.

„Mielasis, kažko blogai atrodai,“- pastaba, veikianti kiekvieną vyrą. Garsiai neskelbdami, vyrai nori patrauklia išvaizda žavėti savo išrinktąją. Atidžiai apžiūrėję save veidrodyje, pastebės kapšelius po akimis, pageltusią odą, paraudusias akis, didėjantį apgamą ir daugelį kitų išorinių veiksnių, rėkte rėkiančių apie organizmo negalavimus.

Žmona turi priminti vyrui apie artimų giminių paveldimas ligas, net ir mirtinas. Naudoti terminus „infarktas jaunėja, insultas taipogi“. Pateikti iš informacinių šaltinių surinktą statistiką, konkrečius pavyzdžius apie kaimynų ir draugų laiku pastebėtas ir išgydytas ligas. Sutuoktiniui būna lengviau apsispręsti, kai žmona iš anksto paruošia informaciją pas kokius gydytojus eiti ir kokius tyrimus atlikti.

Itin svarbūs vyro organizmo veiklos sutrikimai, dėl kurių žmona turi įtikinti pasitikrinti sveikatą poliklinikoje:

-Sparčiai augantis pilvukas. Vyrai, save pateisindami, juokais vadina „alaus pilvuku“. Tačiau tai virškinimo sutrikimo, medžiagų apykaitos sulėtėjimo įrodymas. Šie negalavimai iššaukia diabetą, širdies ligas ir net vėžį.

-Dažnas šlapinimasis naktį, silpna šlapimo srovė .Šie požymiai reiškia prostatos- antros vyro širdies- negalavimus. Augaliniai vaistai prostatai (pvz. Prostamol Uno), konsultacija su urologu- būtini žingsniai, gręsiančioms prostatos ligoms užkirsti.

Sutrikusi erekcija, trumpas lytinis aktas, ar seksualinio intereso nebuvimas. Priežastys įvairios: psichogeninės,   testosterono sumažėjimas, kraujotakos sutrikimai. Vyrams tai iššaukia depresiją, savivertės praradimą. „Matau, kad kažkas su tavimi darosi. Reikėtų nueiti pas daktarą. “-tai neįžeidūs žmonos žodžiai, raginantys vyrą imtis priemonių. Sutuoktiniui toliau ignoruojant „vyriškumo“ problemą, žmona turi įspėti apie galimą santykių atšalimą ir grėsmę šeimos stabilumui. Svarbu neatidėliojant kreiptis į gydytoją, nes įsisenėjusią ED gydyti daug sunkiau. Gydytojo paskirti tyrimai gali būti labai svarbūs, nes jie gali atskleisti rimtas širdies ir kraujagyslių, prostatos ligas, diabetą ir kt. Gydytojas taip pat gali pasiūlyti tinkamas ED gydymo priemones (PDE5 inhibitorius pvz.: avanafilis, sildenafilis, vardenafilis).

Kojų tirpimas, išsiplėtusios venos, kojų skausmas, durstymas kojose, išsiplėtę kapiliarai. Apsilankius gydymo įstaigoje gali būti skiriami papildomi instrumentiniai tyrimai: echoskopija, rentgenografija, kompiuterinė tomografija, angiografija, elektromiografija, magnetinio rezonanso tomografija. Nustačius negalavimo priežastis, gydytojai skubiai paskirs gydymą. Kojų tepalas (pvz. Lioton 1000), pritaikyti maisto papildai, vaistai palengvins negalavimus.

3 žingsnis. Žadinti vyro ego.

Savimi pasitikinčio, pažangaus, materialiai apsirūpinusio, kitaip tariant, „daug pasiekusio“ vyro privilegija – ideali išvaizda. Ligoto žmogaus ir išorė bus “ligota“. Moralas – reikia rūpintis sveikata. Darboholikui vizitas pas gydytojus yra veltui sugaištas laikas. Bet yra ir kita medalio pusė – sutrikusi sveikata neleis energingai dirbti. Šykštuoliui – panaši situacija. Būdamas ligotas, pinigų neuždirbsi. Dėl to sveikata – vertybė, prilygstanti turtams.

4 žingsnis. Naudotis jo silpnybėmis.

Vyrai – amžinai dideli vaikai. Žmona gali numatyti skatinimo metodą. „Pasitikrinai sveikatą, esi tikras šaunuolis. Nepyksiu, jei palikęs mane vieną, kelis savaitgalius su draugais žvejosi, eisi į futbolo rungtynes.“ (Čia svarbu suprasti, kokie barterio punktai vyrui labiausiai tinka).

5 žingsnis. Rodyti asmeninį pavyzdį.

Pati moteris turi pradėti gyventi sveiką gyvenimo būdą. Teisingai maitintis, aktyviai sportuoti, sekti svorį,   gražiai atrodyti, domėtis sveikata. Nenorėdamas atsilikti, sutuoktinis privalės pasitempti ir pritapti. Žmonos pagyros bus geriausia paskata. Žilos senatvės sulaukę sutuoktiniai, besirūpinantys vienas kitu, besidžiaugiantys savo vaikų ir anūkų dėmesiu – štai dėl ko verta stengtis!

Autorius: L.Varanavičienė