„Prostata – nedidukas organas, beveik kaip graikinis riešutas, sveriantis apie 20 gramų. Pasislėpęs giliai mažajame dubenyje po šlapimo pūsle jis gaubia šlaplę. Nors organas nedidelis, bet labai svarbus. Užtat ją reikia tausoti, mat serganti ji gadina gyvenimą ne tik vyrui, bet ir moteriai “, – sako prof. Balys Dainys. 

– Per savo medicininę praktiką dirbote net keliose skirtingose srityse. Kas privertė širdies gydytoją pasukti į urologiją?

– Gyvenimas taip susiklostė. Jaunystėje dirbau kardiochirurgu, operavau kraujagysles, po to ėmiausi pilvo chirurgijos. Negaliu pasakyti, kad man blogai sekėsi, ir dėl to taip keičiau specialybes – viskas išėjo natūraliai. Trisdešimt penkis metus persodinau inkstus, dalyvavau ir pirmojoje inkstų transplantacijos operacijoje. Po to nuo inkstų po truputį perėjau prie urologijos. Žodžiu, karjerą pradėjau besirūpindamas pirmąją vyrų širdimi, o dabar rūpinuosi antrąja.

– Kuri atlieka ne ką mažesnį vaidmenį vyrų gyvenime nei pirmoji.

– Be abejo. Jei sustreikuoja antroji vyro širdis, jo gyvenimas tampa liūdnas. Atsiranda daug įvairiausių problemų, pradedant nuotaikų kaita, baigiant depresija. Prostata yra labai geras ir reikalingas organas, bet jis tuo pačiu ir labai įnoringas ir net kaprizingas, kaip, beje, ir moteris. Ne veltui ši kūno dalis pavadinta moteriškosios giminės žodžiu. Už tai ją reikia tausoti, vyrui ji daug reiškia, nes yra vyro sekso dirigentas: jei dirigentas serga, orkestras prastai groja. O toks vyras nė vienai moteriai nereikalingas.

– Visa tai žinoma ir aišku, tačiau vyrai vis dar gėdijasi apsilankyti pas urologą, laukia iki paskutinės minutės arba kol žmona neapsikentus už ausų nenutempia. Kaip stipriosios lyties atstovams padėti įveikti šias baimes?

– Prieš du ar tris dešimtmečius nuvaryti vyrą pas urologą iš tikrųjų buvo problema. Tačiau šiandienai vyrų požiūris po truputį keičiasi. Be to, pasikeitė ir patys tyrimai ir juos galima atlikti nesukeliant vyrui jokio diskomforto. Antra, nereikėtų vyrui baimintis, kad vos tik užsukęs į gydytojo kabinetą bus išrengtas ir ištirtas skersai išilgai. Ne. Viskas prasideda nuo pokalbio. Jo metu dažnai galima išsiaiškinti daugelį negalavimų. Gal jo bėdos ne tokios didelės, gal tai tik ligos pradžia ir gydymui užteks augalinės kilmės vaistinio preparato ir viskas per tris ar daugiau mėnesių atsistatys. Beje, čia labai svarbus moters vaidmuo.

– Ta prasme?

– Jos pastabesnės. Jei vyrui atsiranda kokių nors nedidelių pasikeitimų, tarkim, dažnesnis šlapinimasis tiek dieną, tiek naktį, retas kuris į tai atkreipia dėmesį. Moterys gi linkusios analizuoti ir pro jų akis nepraslysta net vyrų gyvenimo būdo pasikeitimai. Be to, vyrai visiems pasikeitimams dažniausiai dar randa įvairiausių pasiteisinimų. Pavyzdžiui, keliasi dažniau šlapintis naktį. Ką tokiu atveju sako? Ogi kad vakare išgėrė puodelį arbatos, todėl ir keliasi naktį. Aš tuomet jų klausiu, ar kai buvai dvidešimties ir pliumpindavai alų, irgi dažnai keldavaisi naktimis nusišlapinti? Ne. Jie tiesiog nesuveda galų, tai yra kad pasikeitimai gali būti ligos simptomai.
Tuo tarpu moterys žino, kad vyras ir anksčiau gerdavo arbatą, bet nesikeldavo šlapintis. Pasitaiko ir taip, kad neprisiruošiančius apsilankymui pas urologą už rankos atveda moterys. Sutuoktinį atvedusi moteris sako: „Žinot, seniau Petro čiurkšlė būdavo kaip Niagaros krioklys, o dabar varvina, varvina…“ Be to, moterys pirmosios pastebi, kad potencija susilpnėja. Vyrai save ramina, kad jau ir ta Onutė atsibodo, ir darbe per daug pavargsta, ir stresas – žodžiu, susigalvoja pasiteisinimų. Prieš daug ženklų vyrai linkę užmerkti akis, tuo tarpu moterys viską mato ir įtaria, kad kažkas negerai.

– Jei vyras, tarkime, pajunta jūsų išvardintus simptomus, jis gali visiškai išgyti. Ar vis dėlto jam teks susitaikyti su šiais negalavimais?

– Medicina milžino žingsniais žengia į priekį ir vyrams tikrai neverta susitaikyti su tokias negalavimais. Juk dabar yra begalės vaistinių preparatų: ir silpnesnių, ir stipresnių. Pasikonsultuoji su gydytoju ir jis skiria tai, ko reikia. Žinoma, jei vyras dels, pasekmės gali būti kur kas skaudesnės – gali net ir vaistai nebepadėti. Teks operuotis. Todėl vyrai, pastebėję kad ir nedidelius pakitimus, turi kreiptis į gydytoją, kad ateityje išvengtų rimtesnių problemų.

– Užsiminėte, kad pajutus pirmus prostatos negalavimus lauk bėdų dėl širdies. Kaip tai susiję?

– Potencija, galima sakyti, kaba ant keturių smulkių kraujagyslių, kurios maitina vyro varpą. Jos penkis kartus smulkesnės nei širdies kraujagyslės, ir net dešimt kartų nei smegenų. Ką tai reiškia? Jei vyras savęs neprižiūri, rūko, turi antsvorio, jo kraujyje padidėjęs cholesterolio kiekis, pirmiausia sustreikuos vyriškas pasididžiavimas. Nes gerokai smulkesnės kraujagyslės greičiau užsikimš. Ne veltui sakoma, jei sustreikavo lytinė potencija, po penkerių metų lauk infarkto, o dar po penkerių – insulto.

– Pastaruoju metu gana dažnai girdima frazė išvešėjusi prostata. Daugeliui vyrų tai asocijuojasi su prostatos vėžiu.

– Tai visiškai skirtingi dalykai. Jaunus vyrus dažniausia kamuoja prostatos uždegimai, o vyrams, žengiantiems link penkiasdešimties metų, prasideda prostatos išvešėjimas.
Kaip moterims menopauzės metu persitvarko hormonai, taip ir vyrams. Liga formuojasi pamažu, jai būdingas priešinės liaukos didėjimas ir stiprėjantys šlapinimosi sutrikimai. Gerybinio prostatos išvešėjimo priežastys nėra iki galo ištirtos. Manoma, jos yra susijusios su organizmo senėjimu, testosterono kiekio mažėjimu, nes su amžiumi daugėja kito hormono – dihidrotestosterono. Manoma, kad būtent jis sukelia prostatos išvešėjimą. Bet tai nėra piktybinis navikas. Didelės įtakos sirgti prostatos išvešėjimu turi ir genetika.
Jei tėvelis turėjo tokių problemų, tai ir sūnelis didelė tikimybė jų neišvengs. Negydomas prostatos išvešėjimas gali pridaryti nemažai problemų. Pavyzdžiui, susilaiko šlapimas. Bet dabar yra vaistų vyriškumui grąžinti.

– Žiniasklaidoje vis pasirodo reklamų, kuriuose vyriškumą išsaugoti raginama į pagalbą pasitelkus vaistinius preparatus, pavyzdžiui, „Prostamol Uno“.

– Sergančiam išvešėjusia prostata vyrui „Prostamol Uno“ gali padėti. Be to, šis augalinis preparatas veikia ir profilaktiškai. Taip pat yra saugus, retai sukelia šalutinių poveikių ir net pagerina lytinę funkciją. Tačiau reikia atminti, kad išvešėjusi prostata yra lėtinė liga ir teigiamo poveikio vyras nepajus vos po kelių dienų. Kuo ilgiau vaistas vartojamas, tuo geresnių gydymo rezultatų galima tikėtis. Pirmus teigiamus sveikimo požymius vyras gali pajusti po kelių savaičių, pilnas veiksmingumas pasireiškia maždaug po trijų mėnesių. Kaip pavyzdžiui, rečiau reikia keltis naktį, sustiprėja šlapimo srovė, taip pat palengvėja šlapinimasis. „Prostamol Uno“ veikia keliais būdais: stabdo prostatos augimą, nes neleidžia vyriškam hormonui testosteronui virsti dihoidrosteronu, taip pat veikai priešuždegimiškai, mažina prostatos audinių paburkimą. Kitaip tariant, dabar yra priemonių, kad vyrai galėtų džiaugtis gyvenimu.

– Užsiminėte, kad vyrai per savo gyvenimą turi limituotą skaičių lytinių sueičių. Kas nutinka, kai jos išnaudojamos?

– Geriausias pavyzdys meilės ekspertas – Kazanova. Jis iki keturiasdešimties metų išnaudojo visus savo limitus ir liūdnas dienas leido bibliotekoje, nes nebegalėjo nieko pasiūlyti moterims. Kaip sakant, jo dirigentas prarado standumą ir jis moterims tapo nebeįdomus. Šiais laikais šią problemą, žinoma, išspręstų implantas, bet tuomet tokių dalykų nebuvo. Apskaičiuota, kad vyras per gyvenimą gali turėti nuo 7 iki 10 tūkstančių lytinių sueičių.

– Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie prostatos vėžį, kuris, pasak onkologų, šienauja Lietuvos vyrus. Prieš kelerius metus buvo pradėta programa, kuri vyrus kasmet kvietė pasitikrinti. Programa vykdoma ir dabar, tačiau dėl lėšų stygiaus vyrai kviečiami pasitikrinti kas du metus. Daugelis specialistų teigia, kad dėl to gali nukenti vyrai. Ką manote Jūs?

– Sulyginčiau tai su technine automobilio apžiūra. Anksčiau buvo reikalavimas ją atlikti kasmet, o dabar – kas dvejus metus. Matyt, ministras tarp vyrų ir automobilių įžvelgia tam tikrą analogiją. Bet kai gerai pagalvoji, vyras – juk šeimos galva. Dažniausiai jos maitintojas, daugiau dirba ir rūpinasi šeimos gerove, todėl vyrą priskirčiau didesnės rizikos automobiliui, kuris vežioja žmones, tarkim, nedideliam autobusiukui. Tokioms transporto priemonėms techninė apžiūra priklausoma kasmet. Ar neturėtų taip būti ir vyrams?

 

Pasak profesoriaus Balio Dainio, nors dabar yra įvairiausių priemonių – pradedant vaistais, baigiant implantais – vyriškumui grąžinti, vyrai neturėtų pamiršti bent kartą per metus apsilankyti pas urologą. Nuotr. – profesoriaus rankose vienas iš dviejų standumą grąžinančių implantų, įsodinamų į vyro varpą.

 

 

Apie sergančius „dirigentus“ ir prastai grojančius „orkestrus“

Lietuvos sveikata

Kalbino Evelina Machova