+2
-1
+1
7 galvos skausmo rūšys: kuo skiriasi ir apie ką praneša

Vargu ar Žemėje atsirastų laimingasis, kuriam niekada neskaudėjo galvos. Deja, šią iš pažiūros menką problemėlę mes išmokome spręsti viena tablete.
Tuo tarpu galvos skausmai neretai tampa lėtiniai ir gerokai apkartina gyvenimą. Koks galvos skausmas praneša apie rimtą ligą? Ir koks skausmas savaime yra liga?

Tenziniai skausmai
Tai labiausiai paplitęs galvos skausmas – kiekvienas mūsų jį bent kartą gyvenime patiriame. Kartojasi jie nedažnai, lėtinę formą įgyja 3 procentais atvejų.
Požymiai. Jaučiamas kaip spaudimas viršutinėje galvos dalyje. Gali atrodyti, kad kaktos ir akių raumenys pernelyg įtempti, tačiau atpalaiduoti jų negalite. Tokių skausmų trukmė varijuoja nuo pusvalandžio iki savaitės, intensyvesnis būna vakare.
Galimos priežastys. Tenzinis skausmas gali būti susijęs su nepakeliamu stresu ar galvos ir kaklo raumenų trauma. Diagnozuojant šio skausmo šaltinis dažniausiai nenustatomas.
Kaip gydyti. Kadangi skausmas retai tampa reguliarus, geriausia priemonė jį malšinti – įprastiniai nuskausminamieji, tokie kaip ibuprofenas ar paracetamolis. Tačiau jei skausmas nepraeina ir per savaitę, reikėtų lengvai pasimankštinti, reguliariai judinti pečius ir kaklą, daugiau būti gryname ore, kad atslūgtų stresas.

Migrena
Migrena vadinami pasikartojantys, iš vienos galvos pusės sklindantys skausmai, besitęsiantys keturias ir daugiau valandų. Dažniausiai migrenos skausmai kartojasi ir kartais pasireiškia galvos svaigimu, pykinimu, fotofobija (šviesos baime). Kartais prieš priepuolio pradžią ligoniai jaučia vaizdines anomalijas – regi spalvotus žiedus ir juostas arba jaučia lengvą badymą visame kūne.
Galimos priežastys. Migrenos kilmė ilgai buvo mokslininkų ginčų objektas. Dabar gydytojai yra tikri bent jau tuo, kad ši liga tikrai nėra psichinio pobūdžio. Migrena susijusi su smegenų veiklos sutrikimu, tačiau kokiu, gerai nežinoma. Pastebėta, kad skausmo plitimo metu galvos kraujagyslės stipriai išsiplečia, o galvos smegenų žievėje galima užfiksuoti anomalų elektrinį aktyvumą.
Kaip gydyti. Maždaug penktadaliui nuo migrenos kenčiančių žmonių skausmai pasireiškia dėl tam tikro išorinio poveikio – aštraus kvapo, garsaus monotoniško garso, cigarečių dūmų. Tokiems ligoniams gydytojai pataria vengti šių “rizikos faktorių”. Kitiems lieka gydytis paskirtais vaistais. Geriausiai veikia triptanai, bet jų poveikis panašus į narkotikų: kuo daugiau geri, tuo mažiau padeda. Deja, išgydyti migrenos negalima, o paprasti nuskausminamieji mažai gelbsti.

Klasteriniai skausmai
Juos patiria maždaug vienas procentas planetos gyventojų, tačiau 80 procentų tai yra vyrai.
Požymiai. Tai yra intensyvus pulsuojantis skausmas, sklindantis iš vienos galvos pusės, paprastai – iš priekinės, nuo akių. Trunka nuo 15 minučių iki valandos ir lydimas akių paraudimo, ašarojimo, slogos, kraujo pritekėjimo į galvą. Paprastai skausmas kyla tuo pačiu paros metu vienodais laiko tarpais – kartą per savaitę, mėnesį ir panašiai. Kartais skausmas būna toks aštrus, kad žmogus nebegali normaliai funkcionuoti – netgi judėti ir kalbėti.
Galimos priežastys. Nežinomos.
Kaip gydyti. Šis galvos skausmas sunkiai gydomas, kadangi atsiranda epizodiškai ir gali praeiti taip pat neprognozuojamai. Užsitęsus priepuoliams ligonis gydomas deguonies terapija – kvėpuoja pro kaukę arba gydytojas skiria vaistų injekcijas.

Pagirios
Priežastys.  Prielaidų, kaip alkoholis veikia skausmo atsiradimą, daug. Viena jų teigia, kad spiritiniai gėrimai plečia galvos smegenų kraujagysles ir sutrikdo neuromediatoriaus – serotonino – veiklą. Ši medžiaga perduoda elektrinius signalus iš vienos nervų ląstelės kitai. Beje, šie abu simptomai pastebimi ir migreninio skausmo metu.
Kuo gydyti. Geriausia priemonė – paracetamolio tabletė ir geras miegas. Vis dėlto juokauti su pagiriomis nederėtų. Jei galvą skauda ir išgėrus nežymų alkoholio kiekį, tamsta greičiausiai sergate migrena, o spiritinis gėrimas tiesiog sukelia priepuolį.

Galvos auglys
Hipochondrikai ir tiesiog jautrūs pacientai dažnai linkę maišyti galvos skausmą su smegenų vėžiu. Skubame nuraminti: tik 4 procentai navikinių darinių pasireiškia tokiu būdu.
Požymiai. Jei skausmai susiję su augliu, jie paprastai pasireiškia rytais ir lydimi vėmimo. Epizodai kartojasi periodiškai ir būna vis sunkesni. Jei galvos skausmas lydimas dar ir ženklaus svorio netekimo, asmenybės pokyčių ir traukulių, būtinas smegenų tyrimas.
Galimos priežastys. Kai auglys užauga, smegenų apimties išaugimas priveda prie vidinio spaudimo padidėjimo.

Vidinis kraujavimas smegenyse
Žmogus gali ne iš karto sužinoti, kad patyrė vidinę galvos traumą. Kartais kraujo išsiliejimas pasireiškia praėjus kelioms valandoms po kraujagyslės trūkio, tačiau tai yra labai pavojinga.
Požymiai. Netikėtas, augantis skausmas bet kurioje galvos vietoje. Jis lydimas regėjimo, kalbos, koordinacijos sutrikimų, pykinimo. Simptomai pasireiškia vienas po kito ir vis ryškėja. Galiausiai žmogus neretai netenka sąmonės.
Galimos priežastys. Kraujagyslė gali trūkti dėl traumos, stipraus smūgio ar sienelių išplonėjimo.
Kaip gydyti. Visų pirma gydytojams teks pašalinti kaukolėje susikaupusį kraują, kadangi hematoma gali spausti smegenis, jas pažeisdama. Vėliau būtina nustatyti kraujo išsiliejimo priežastį.

Smilkininis arteritas
Liga dažniausiai pasireiškia vyresniems nei 50 metų amžiaus žmonėms ir negydant dažniausiai baigiasi visišku apakimu.
Požymiai. Stiprūs galvos skausmai pasireiškia kartu su svorio netekimu, nemiga, depresija, kartais pakilusia temperatūra ir galvos odos paraudimu. Gali skaudėti ir petys ar kaklas.
Galimos priežastys. Ligą sukelti gali daugybė įvairių faktorių, tarp jų ir virusinės infekcijos. Iš kitų arterito “provokatorių” paminėtini ir nekontroliuojamas vaistų vartojimas, intensyvus saulės šviesos poveikis, alkoholizmas, peršalimas ir įvairios traumos.
Kaip gydyti. Dažniau skiriami steroidiniai preparatai, stabdantys arterijų uždegimą. Jei pasireiškia regėjimo problemų, gydyti turi oftalmologas.

Lietuvos sveikata