+1
-1
0
7 naminės priemonės, padėsiančios suvaldyti kosulį

Peršalote ir užpuolė kosulys? Paprastai kosulys pasitraukia per savaitę, tačiau kosinčiam žmogui gyvenimas tikrai neatrodo rožėm klotas: kosulys nesiliauja ir naktį, kenčia miegas ir t.t. Dažnas nori kuo greičiau pagyti ir svarsto, kokius vaistus nuo kosulio įsigyti. Vis dėlto, palaukite – pimiausiai išbandykite šias patikrintas namines priemones:

1. Arbata su medumi

Ne vieno tyrimo rezultatuose skelbiama: medus gali palengvinti kosulį. Štai kartą tyrime dalyvavę kosintys vaikai buvo gydomi medumi, įprastais vaistais nuo kosulio arba visai negydomi. Nustatyta, kad, nors ir nežymiai medus – veiksmingesnis nei vaistai, tačiau sergančiųjų tėvai dažniau gydydavo savo vaikus būtent medumi. Kaip medumi gydyti kosulį? 2 arbatinius šaukštelius medaus sumaišykite su šiltu (ne karštu) vandeniu ar šilta arbata, gerkite kartą ar du per dieną. Jaunesniems nei vieneri metai kūdikiams toks vaistas netinka.

2. Imbieras

Imbieras gali numalšinti sausą ar astmos keliamą kosulį, be to, ši šaknis slopina pykinimo jausmą ir skausmą. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad imbiero sudėtyje esančios priešuždegiminės medžiagos atpalaiduoja kvėpavimo takus, o tai gali palengvinti kosulį. Pasiruoškite imbiero arbatos: šiek tiek šviežio imbiero įmeskite į puodelį ir užpilkite karštu vandeniu. Paskaninkite gėrimą medumi, citrina – taip bus ne tik skaniau, bet ir dar sveikiau. Atkreipkite dėmesį: kartais tokia imbiero arbata gali sukelti rėmenį.

3. Skysčiai

Peršalę, kosintys žmonės visada turi atminti – jiems tiesiog būtina gerti pakankamai skysčių. Ne vieno tyrimo rezultatuose prieinama išvados, kad gerdami kambario temperatūros skysčius pacientai greičiau įveikė slogą ir kosulį. Gerkite sultinį, vaistažolių arbatas, juodą arbatą be kofeino, šiltas vaisių sultis ar tiesiog šiltą vandenį.

4. Garai

Šlapią kosulį įveikti padės garai: išsimaudykite vonioje ar duše ir leiskite visam vonios kambariui prisipildyti garų. Kelias minutes giliai kvėpuokite šiais garais, paskui išgerkite stiklinę šilto vandens. Taip pat galite pasiruošti garų vonelę: į didelį dubenį pripilkite karšto vandens, įlašinkite mėgstamų eterinių aliejų. Rankšluosčiu pridengę galvą, palinkite virš dubens. Jei jaučiate, kad garai per karšti odai, luktelkite, o tada kvėpuokite garais 5 min.

5. Gerklės skalavimas sūdytu vandeniu

Teigiama, kad gerklės skalavimas lengvai sūdytu vandeniu, mažinančiu kvėpavimo takuose susikaupusias gleives – viena veiksmingiausių naminių priemonių nuo šlapio kosulio ir gerklės skausmo.

Pusę arbatinio šaukštelio druskos išmaišykite stiklinėje karšto vandens, palaukite, kol mišinys šiek tiek atvės. Kelias sekundes pagargaliuokite, tuomet išspjaukite. Skalaukite keliskart per dieną, kol kosulys apmalš. Tokia gydymo priemonė mažiems vaikams netinkama, nes jie dar nemoka tinkamai gargaliuoti, o be reikalo druskos geriau tegu nepraryja.

6. Čiobreliai

Čiobreliai plačiai naudojami tiek gaminant maistą, tiek gydant gerklės skausmu besiskundžiančius, kosinčius ar bronchitu sergančius pacientus. Teigiama, kad čiobreliai naudingi dėl jų sudėtyje esančių antioksidantų. Tad ieškodami sirupo nuo kosulio, dairykitės tokio, kurio sudėtyje būtų čiobrelių arba pasiruoškite čiobrelių arbatos: į puodelį įberkite porą šaukštelių džiovintų čiobrelių, užpilkite karštu vandeniu. Palaukite 10 min ir gerkite.

7. Probiotikai

Patys probiotikai kosulio negydo, tačiau stiprina imunitetą, nes padeda subalansuoti jūsų žarnyno mikroflorą. Stipresnio imuniteto savinininkai lengviau pasipriešina įvairiems virusams. Štai vieno tyrimo metu nustatyta, kad veiksmingiausiai peršalimui kelią užkerta būtent Lactobaccilus probiotikas. Patariama įsigyti šio probiotiko papildų, taip pat derėtų nepamiršti į savo kasdienį racioną įtraukti jogurto ir įvairių raugintų produktų  – taip Lactobaccilus probiotiko jūsų organizme pritrūkti neturėtų. 

Autorius: Giedrė Izabelė Janušaitė