+1
-0
+1
Ką reikia žinoti apie venų varikozę?

Ar esate iš tų, kurios net ir karščiausią vasaros dieną vengia apnuoginti kojas trumpas sijonais, suknelėmis ar šortais? Tikrai ne jus vieną vargina venų varikozė, tačiau nugalėti ją galima. Štai ką turėtumėte žinoti:

1. Venų varikozę sukelia silpni venų vožtuvai.

Iš pradžių, šiek tiek teorijos: iš širdies arterijomis ir kapiliarais deguonis pasiekia kūną, o venomis kraujas grįžta atgal į širdį. Bėda ta, kad jūsų kojų venoms tenka daugiau darbo, nes kraują jos pumpuoja kovodamos su gravitacija. Kraujas venų vožtuvais turėtų tekėti tik į vieną pusę, tačiau jei vožtuvai silpni ar pažeisti, prasideda kraujotakos sutrikimai, kraujas kojose užsistovi ir kojas ima varginti venų varikozė.

2. Venų varikozė – paveldima liga.

Jei jūsų šeimoje yra venų varikozės kamuojamų moterų, ko gero, ateityje ir jūs turėsite kovoti su šia liga. Net 70-80 proc. pacienčių šią ligą paveldi iš savo artimųjų. Be to, nuo venų varikozės dažniau kenčia nutukusios, vyresnio amžiaus ar nėščios moterys, tačiau minėtoji liga gali varginti bet kurio amžiaus vyrus ir moteris.

3. Venų varikozė gali paveikti ne tik kojas.

Nors venų varikozė dažniausiai pastebima ant kojų, tačiau skirtingų šios ligos apraiškų galima pastebėti ir kitose kūno dalyse: ant veido, kaklo ir t.t.

4. Pakeitus gyvenimo būdą, atitolinsime venų varikozės riziką.

Kaip jau minėta, kai kurių rizikos faktorių, pavyzdžiui, paveldimumo, niekap negalime paveikti, tačiau tikrai galime sumažinti kūno svorį, ilgai nesėdėti ar nestovėti, daugiau pajudėti – šiais laikais internete gausu įvairiausių naudingų pratimų kojoms. Be to, rekomenduojama vengti itin aptemptų drabužių, o aukštakulnius batus avėti taip pat tik ribotą laiką.

5. Venų varikozė – ir estetinė problema, ir sveikatos sutrikimas.

Kai kurias moteris tiesiog erzina negražios venų varikozės paveiktos kojos, tačiau kitos moterys susiduria su rimtomis sveikatos problemomis: kojas skauda, jos tirpsta, tinsta, be to, moterys gali jaustis pavargusios ir t.t. Dėl venų varikozės kreiptis į savo daktarą nėra privaloma, tačiau jei jums išties skauda, atsiranda žaizdelių ar imate kraujuoti, kuo skubiau kreipkitės į specialistus. Negydoma venų varikozė gali palikti randų ir pan.

6. Mityba sergant venų varikoze.

Sustiprinti kraujotakos sistemą galite valgydami kuo daugiau ląstelienos turinčių produktų, pavyzdžiui, čia sėklų, linų sėmenų, daržovių, vaisių ir t.t. Kraujotakos sutrikimai signalizuoja, kad jums trūksta magnio ir kalio, todėl nepamirškite į savo racioną įtraukti šių mineralų gausių produktų: žalių lapinių daržovių, bananų, avokadų ir t.t. Kraujotaką paskatinsite retkarčiais suvalgydami ir ko nors aštresnio su kajeno pipirais, kariu ir t.t. Gydytojai neretai išrašo ir diuretikų, tačiau skysčius iš organizmo išvaro ir natūralūs produktai – petražolės, bazilikas, pankolis, agurkai ar salierai. Atkreipkite dėmesį ir į obuolių actą – šis produktas gerina kraujotaką, mažina uždegimus, o daugelis jį kelis savaičius gėrusių pacientų teigia, kad net po tiek laiko kojos jau mažiau tinsta bei atrodo gražiau

7. Greitoji pagalba venų varikozei.

Jei jums venų varikozės paveiktų kojų neskauda, pasistenkite kuo dažniau jas laikyti iškeltas aukštai – taip kojos atrodys gražiau. Esama ir įvairių vaistų nuo venų varikozės: kompresinių kojinių, įvairių tepalų ir pan. Apsilankykite artimiausioje vaistinėje ir išsirinkite jums tinkamiausią priemonę.

8. Venų varikozė – pasikartojanti liga.

Deja, bet tiesa tokia – išgydę venų varikozę vienoje kūno dalyje, galite netrukus sulaukti jos kitoje kūno vietoje.  

Autorius: Giedrė Janušaitė