Mokslininkai Švedijoje nustatė, jog apdorotos mėsos, tokios kaip kumpis ar dešrelės, vartojimas susijęs su kasos vėžiu, praneša BBC.

Pasak mokslininkų, kiekvieną dieną suvalgius papildomus 50 gramų apdorotos mėsos – vidutiniškai vieną dešrelę – rizika susirgti kasos vėžiu padidėja 19 proc.

Tačiau galimybė, jog išsivystys retos rūšies vėžys, yra maža.

Pasak organizacijos "Pasaulio vėžio tyrimų fondas" ("World Cancer Research Fund"), ryšys gali būti susijęs su nutukimu.

Jau buvo nustatyta, jog raudonos ir apdorotos mėsos vartojimas susijęs su žarnyno vėžio rizika. Todėl Didžiosios Britanijos vyriausybė 2011 m. rekomendavo per dieną suvartoti ne daugiau kaip 70 gramų mėsos.

Tyrimui vadovavusi profesorė Susanna Larsson iš Karolinskos instituto sakė BBC, jog galimybė susirgti kitų rūšių vėžiu yra "ganėtinai prieštaringa".

"Žinoma, jog mėsos vartojimas padidina riziką susirgti žarnyno vėžiu, tačiau nedaug žinoma apie kitų rūšių vėžio riziką", – sakė S. Larson.

Tyrimo, kuris paskelbtas žurnale "British Journal of Cancer", metu buvo išanalizuoti duomenys iš 11 bandymų ir 6 tūkst. 643 kasos vėžiu sergančių pacientų.

Nustatyta, jog apdorotos mėsos vartojimas padidina riziką susirgti kasos vėžiu. Kiekvieną dieną suvartojus papildomai 50 gramų mėsos rizika padidėja 19 proc. Suvartojus papildomai 100 gramų, rizika padidėtų 38 proc.

"Segančių kasos vėžiu pasveikimų skaičius labai mažas. Svarbu ne tik kuo anksčiau diagnozuoti jį, bet taip pat suprasti, kas padidina riziką susirgti šia liga", – sakė S. Larsson.

Profesorė rekomenduoja valgyti kuo mažiau raudonos mėsos.

Lietuvos sveikata

Žarnyno nepraeinamumas

Kasos vėžys