+1
-0
+1

Druska ir natris nėra tas pat. Natris – tai elementas, kuris jungiasi su chloru, sudarydamas natrio chloridą, vadinamą valgomąja druska. Jis yra natūrali daugelio maisto produktų sudedamoji dalis. Natris padeda palaikyti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme. Be to, kontroliuoja nervų sistemos funkcijas ir raumenų judesius. Organizmui kasdien reikia mažiau natrio, negu paprastai suvartojame. Reikiamą kiekį lemia aplinkybės ir klimatas, bet žmogaus organizmas sveikatai palaikyti per dieną turi gauti iki 500 mg natrio. Su maistu gaunamos druskos pakanka, todėl jos trūkumas mažai tikėtinas. Viename arbatiniame šaukštelyje druskos yra 2000 mg natrio. Taigi sveikatai grėsmė neiškils, jei druskos kiekį sumažinsime.

Kuo smarkiau maistas apdorotas, tuo daugiau jame yra natrio. Natrio yra mononatrio glutamate; česnakinėje ir kitoje prieskoninėje druskoje; jūros druskoje; mėsos minkštikliuose; pirktiniuose padažuose ir pagarduose, sriubose, konservuotuose ir rūkytuose maisto produktuose, alyvuogėse, raugintuose maisto produktuose.

Žmonėms, kurių aukštas arterinis kraujo spaudimas, patariama vartoti mažiau druskos, nes natris silpnina inkstų funkciją šalinti iš organizmo šlakus ir skysčius. Kai natrio kiekis organizme yra mažas, inkstai pasiima jį iš šlapimo ir grąžina į kraują. Tačiau kai kurių žmonių organizme natris kaupiasi, o tai lemia aukštą kraujospūdį. Inkstai išsaugo daugiau druskos negu reikia, todėl išskiria mažiau šlapimo, taigi organizmas turi gauti daugiau skysčių tinkamai natrio koncentracijai palaikyti. Mažai druskos turinti dieta tinka ir žmonėms, kurių kraujospūdis nedidelis. Vienas geriausių būdų vartoti mažiau druskos – patiems ruošti daugumą patiekalų ir vengti perdirbto maisto.

Receptuose nurodytą druskos ir kitų natrio turinčių pagardų kiekį galime sumažinti perpus ar net daugiau – patiekalo skoniui nepakenksime. Sveiki druskos pakaitalai yra žolelės, prieskoniai, švieži česnakai, citrinų sultys. Jei norime, kad maisto ruošimo metu jų skonis nedingtų, dėkime jų į maistą prieš pat patiekdami.

Ričardas Sabūnas "Vakarų ekspresas"