Ar girdėjote? 14 įdomybių apie alergijas
  • Nacionalinių sveikatos institutų duomenimis, daugiau kaip pusė amerikiečių turi vieną ar daugiau alergijų.

 

  • Baisiausia alergija – penicilinui, ji yra viena iš dažniausių mirtinos anafilaksijos priežasčių. Bjauriausia alergija – tarakonams.

 

  • Dauguma maisto alergijų pasireiškia dėl imuninio atsako į baltymą. 2004 m. Dublino šv. Trejybės universiteto komanda pabandė sustabdyti šią reakciją. Pelėms buvo suleista parazitų ir taip gyvūnų imuninėms sistemoms buvo sukelta tam tikra grėsmė, su kuria teko kovoti. Šitokiu būdu imuninės sistemos buvo atitrauktos nuo maisto baltymų.

 

  • Eksperimentas pavyko, 2007 m. britų kilmės verslininkas Jasperas Lawrence’as nuskrido į Kamerūną ir basomis vaikščiojo netoli išviečių.  Jo tikslas buvo „pasigauti“ ankilostomų, nes jis tikėjosi, kad jos nugalės astmą ir sezonines alergijas. Nuo tada Lawrence’as pradėjo verslą – gabena parazitus į visas pasaulio šalis (bet ne į Ameriką, kur FDA tai draudžia). Už 3 000 JAV dolerių klientai gauna iki 35 ankilostomų lervų. Tereikia lervas uždėti ant tvarsčio, plekštelėti per jį ir per kelias minutes jos prasigraužia per odą. Kol kas nėra nė žodžio apie sėkmingų atvejų dažnį.

 

 

  • Apskaičiuota, kad kasmet Jungtinėse Amerikos Valstijose alergija kiaukutiniams gyvūnams, riešutams, žuviai, pienui, kiaušiniams ir kitiems maisto produktams lemia 150–200 mirties atvejų.

 

  • Šiuo metu kuriamos valgomos radiodažnės ID žymės galėtų būti įmaišytos į maistą ir pateikti jo sudėtį. „Išmanioji lėkštė“, sukurta Londone gyvenančio pramoninių prekių dizainerio Hanneso Harmso, galėtų įspėti alergija sergančius žmones apie problemines maisto sudedamąsias dalis.

 

 

  • Įspėjimas: pasivaikščiojimas po žolę gali jus paversti veganu. Virdžinijos universiteto darbuotojas Scottas Comminsas nustatė, kad erkės įkandimas gali paskatinti imuninę sistemą gaminti alfa galaktozės – jautienoje, kiaulienoje ir ėrienoje esančio angliavandenio – antikūnus. Šie antikūnai gali sukelti alergines reakcijas į mėsą. „Būta atvejų netoli mirties“, – sako Comminsas.

 

  • Alergija seksui? Iki 40 000 JAV moterų gali būti padidėjęs jautrumas spermos plazmai – tai imuninė reakcija į vyrų sėklą. Simptomai įvairūs – nuo vietinio  patinimo iki sisteminio šoko.

 

  • Net susilaikymas negali visiškai apsaugoti. Moterims, sergančioms autoimuniniu progesterono sukeliamu dermatitu, pasireiškia alerginis bėrimas nuo savo pačių lytinių hormonų, o retais atvejais išsivysto net šokas.

 

  • Kai jūsų augintiniai nebegali pakęsti niežulio, ar jie gali jūsų atsisakyti? Žmogaus pleiskanos gali sukelti alerginius bėrimus šunims,katėms ir kitiems žmonėms.

 

  • Dar viena priežastis nekęsti klimato kaitos: tyrėjai praneša, kad alergijos žiedadulkėms sezonas Šiaurės Amerikoje nuo 1995 m. pailgėjo, pvz., Mineapolyje 16 dienų.

 

  • Viena priežastis nesiverti auskarų: Mayo klinikos duomenimis, juvelyrikos dirbiniai, kurių sudėtyje yra nikelio, gali sukelti visą gyvenimą besitęsiančią alergiją metalui.

 

  • Kitaip nei sklando gandas, dykumų miestai nėra geriausia vieta, norint išvengti alergijos sezono. Kad tikrai palengvėtų, pavasarį praleiskite San Diege, rudenį – Portlande, Oregone, bet venkite Noksvilio, kurį Amerikos astmos ir alergijos fondas pagal žiedadulkių kiekį ore, alergijos paplitimą, suvartojamus vaistus ir vienam pacientui tenkančių alergologų skaičių 2011 m. pavadino alergijos sostine.

 

  • Vandens sukeliama dilgėlinė yra bėrimas, pasireiškiantis po kontakto su vandeniu. Liga nepaprastai reta. Taigi, jei jūsų vaikas sako, kad jis alergiškas maudynėms, galbūt jis ir nemeluoja.