Ar storumas užkrečiamas ?

Neseniai mokslininkai žurnale „Science“ paskelbė straipsnį apie tai, kad virškinimo trakto flora yra labiau susijusi su nutukimu nei buvo žinoma anksčiau. Šio eksperimento rezultatai gali būti pritaikyti gerinant virškinimo trakto būklę ir kovojant su nutukimo epidemija. Eksperimento metu buvo paimtos bakterijos iš žmonių dvynių skrandžių – vienas iš dvynių buvęs nutukęs, o kitas – liesas. Po to, bakterijos buvo įšvirkštos į dviejų pelių skrandžius.

Rezultatai parodė, kad pelė, kuriai buvo suleista nutukusio žmogaus skrandžio bakterija, priaugo daugiau svorio, nei ta, kuriai buvo įšvirkšta lieso žmogaus bakterija. Tačiau tai dar ne viskas – nustatyta, kad pelė, kuriai buvo suleista nutukusio žmogaus bakterija, įgijo su nutukimu susijusių požymių, tokių kaip lėtas metabolizmas. Kitai, smulkesnei pelei, pasireiškė priešingi požymiai – greitas metabolizmas ir lengvas angliavandenių skaidymas.

Galimas vaistas nuo nutukimo?

Maiklas Fišbakas (MichaelFischbach) iš Kalifornijos universiteto San Franciske dienraščiui „The New York Times“ teigė, kad tyrimo rezultatai buvo „aiškiausias lig šiol pateiktas įrodymas, kad bakterijos gali tapti nutukimo priežastimi