+6
-0
+6
Ar tavo supermenas visada pasiruošęs? (+KONKURSAS)

Impotencija arba erekcijos-sutrikimu-gydymas-avanafiliu/73532″ target=”_blank”>erektilinė disfunkcija – tai būklė, kai dėl vienų ar kitų priežasčių vyras negali atlikti lytinio akto dėl nepakankamo varpos sustandėjimo. Erekcijos sutrikimų priežastys gali būti psichologinės ir organinės.

Psichologinės priežastys (jos sudaro iki 20%) būdingesnės jauniems žmonėms. Tai stresas, nerimas, nepasitikėjimas savimi, baimė patirti „fiasko“, kaltės jausmas ir kt. Toli gražu nepaskutinį vaidmenį vaidina ir nauja partnerė, su kuria dar nėra susiformavę sąlyginių reflektų, o juo labiau nesantuokiniai lytiniai santykiai. Pastaruoju metu atsirado sensacingų duomenų, kad viena iš pagrindinių jaunų vyrų erektilinės disfunkcijos priežasčių yra blogi santykiai su motina vaikystėje.

Erektilinei disfunkcijai , atsiradusiai dėl psichologinių priežasčių, būdinga pakankama ar gera erekcija nakties metu, taip pat teigiamas placebo bei psichoterapijos poveikis. Antra vertus, patys erekcijos sutrikimai vyrui (ypač jaunam) yra ganėtinai sunki psichologinė trauma.

Organinės priežastys yra žymiai dažnesnės, ypač vyresniems vyrams (apie 80%). Erekcija atspindi vyro ne tik psichinę, bet ir fizinę sveikatą. Erektilinė disfunkcija – ankstyvas širdies ir kraujagyslių ligų simptomas: tokiems pacientams verta susirūpinti savo sveikata, nes erektilinė disfunkcija dažnai „prognozuoja“ gresiantį infarktą, insultą ir kitas širdies ir kraujagyslių sistemos ligas. Pagrindinė erektilinės disfunkcijos priežastis – varpos arterijos susiaurėjimas dėl aterosklerozės. Vadinasi, erektilinės disfunkcijos rizikos faktoriai praktiškai sutampa su aterosklerozės. Tai įvairios širdies ir kraujagyslių ligos (pvz., koronarinė širdies liga, arterinė hipertenzija), cukraligė, depresija, išsėtinė sklerozė, prostatos problemos (ypač po prostatos operacijų), nutukimas, taip pat rūkymas ir senyvas amžius. Kai kurie vaistai (pvz., diuretikai, antidepresantai, priešvėžiniai, opioidiniai analgetikai) ir ypač narkotikai taip pat gali sutrikdyti erekciją.

Vyresnis nei 40m.?Turite susirūpinti.

Erektilinės disfunkcijos dažnumas įvairiose šalyse gana įvairuoja: tai priklauso nuo pasirinktos tyrimo metodikos, taip pat (ir labiausiai) nuo paciento amžiaus ir lydinčių susirgimų. Įvairių tyrimų duomenimis, erektilinė disfunkcija nustatomamaždaug pusei vyresniems kaip 40 m. vyrams.

erekcijos-problemos-yra-pacios-akivaizdziausios/73380″ target=”_blank”>Erekcijos sutrikimų sunkumui įvertinti vartojamas TEFR – Tarptautinis erekcijos funkcijos rodiklis (angl. International Index of Erectile Function). Jį sudaro 15 klausimų; į kiekvieną klausimą pateikiami 5 atsakymų variantai, kurie vertinami nuo 0 iki 5 balų. Daug populiaresnė yra trumpoji klausimyno versija – vyrų seksualinės sveikatos vertinimo skalė (angl. SHIM – Sexual Health Inventory for Men). Ją sudaro vos 5 klausimai; vertinimas panašus į TEFR. Šiuos klausimynus galima rasti internete. Erektilinė disfunkcija pagal paciento „surinktų“ balų skaičių skirstoma į lengvą, vidutinio sunkumo ir sunkią. Tiesa, vyrauja lengva ar vidutinio sunkumo erektilinė disfunkcija.

 

Kokie yra svarbiausi gydymo akcentai?

Svarbu neatidėliojant kreiptis į gydytoją, nes įsisenėjusią erektilinę disfunkciją gydyti daug sunkiau. Gydytojo paskirti tyrimai gali būti labai svarbūs, nes jie gali atskleisti rimtas širdies ir kraujagyslių, prostatos ligas, diabetą ir kt. Gydytojas taip pat gali pasiūlyti tinkamas erektilinės disfunkcijos gydymo priemones. Svarbu šalinti erektilinę disfunkciją sukėlusią priežastį ir ją skatinančius rizikos faktorius: kovoti su nutukimu, nerūkyti, gerai išsimiegoti, reguliariai mankštintis, gydyti lydinčius susirgimus ir pan.

 

Kokių priemonių imtis?

Erektilinei disfunkcijai gydyti yra pasiūlyta nemažai priemonių, tačiau populiariausi, veiksmingiausi ir pirmojo pasirinkimo yra vaistai, vadinami fermento 5-fosfodiesterazės inhibitoriais. Slopindami minėtą fermentą, jie didina varpos kraujotaką ir gerina erekciją. Vartojami į vidų. Tarpusavyje jie skiriasi veikimo greičiu ir trukme, selektyvumu kraujagyslėms, šalutinių reiškinių dažnumu ir kt.

Šios grupės vaistų negalima skirti pacientams po neseniai įvykusio miokardo infarkto, insulto, turintiems žemą kraujospūdį, alergiškiems minėtiems vaistams, taip pat ligoniams, kuriems lytinio akto metu pasireiškiakrūtinės anginos (stenokardijos) priepuolis. Mat, atsiraduskrūtinės anginai būdingui skausmui (paprastai už krūtinkaulio), draudžiama skirti pirmosios pagalbos vaisto, nitroglicerino (ir kitų šios grupės preparatų) dėl gyvybei pavojingo kraujospūdžio sumažėjimo.

Kartu su erekcijos-sutrikimus/73331″ target=”_blank”>fosfodiesterazės inhibitoriais nepatartina vartoti greipfrutų sulčių, taip pat didesnio alkoholio kiekio. Greipfrutų sultys reikšmingai sustiprina šių vaistų poveikį, o alkoholiniai gėrimai dėl sąveikos su minėtos grupės vaistais gali provokuoti galvos svaigimą, arterinio kraujospūdžio sumažėjimą, kartais net apalpimą. Be to, didesni alkoholio kiekiai gali sutrikdyti erekciją.

 

Naujovė, kuri veikia jau po 15min.

2013 m. birželio mėn. Europos vaistų agentūra (EMA) užregistravo dar vieną šios grupės preparatą. Šis, naujos kartos, erektilinei disfunkcijai gydyti vartojamas vaistas gali būti skiriamas ir vartojamas „pagal poreikį“, paprastai 15-30 min. prieš lytinę sueitį.

Erekciją skatinantis poveikis pasireiškia, palyginti, labai greitai – jau po 15 minučių ir tęsiasi ne trumpiau kaip 6 val. Maksimali koncentracija kraujyje susidaro po 30-45 min. Tyrimais nustatyta, kad vaistas veiksmingas tiek lengvai, tiek ir sunkiai ED (pvz., sergantiems diabetu ar atsiradusiai po prostatos pašalinimo) gydyti. Senyvo amžiaus, taip pat turintiems kepenų ar inkstų funkcijos sutrikimų jo dozės keisti nebūtina.

Šios grupės senesnės kartos vaistai plečia ir kitas kraujagysles, todėl dažniausi nepageidaujami reiškiniai yra veido paraudimas, nosies užgulimas, galvos skausmas ir pan. Kadangi naujos kartos vaistas, lyginant su kitais šios vaistų grupės preparatais, selektyviau plečia varpos kraujagysles, jo šalutinis poveikis yra silpnesnis. Taip pat jis, lyginant su kitais šios grupės vaistais, daug rečiau sukelia laikinus regėjimo ir klausos sutrikimus.

Visi fosfodiesterazės inhibitoriai vartojami TIK 1 KARTĄ per dieną.

Tai receptiniai preparatai: juos rekomenduoti ir skirti gali tik gydytojas.