Ar vaikščiojimas tikrai padės numesti svorio?

„Ar aš numesiu svorio, jei vaikščiosiu?“ – klausiate savęs? Taip! Vaikščiojimas – puiki mankšta, kuria gali užsiimti beveik visi. O suderinę tinkamą mitybą ir vaikščiojimą, norimą rezultatą pastebėsite greičiau.

„Visada atminkite – vaikščiojimas, kaip ir bet kuri kita mankšta, tik viena medalio pusė, o kitoje pusėje vienodai svarbi mityba. Nustatyta, kad derinant tinkamą mitybą ir mankštą, pavyzdžiui, vaikštant, įmanoma ne tik numesti svorio, bet ir daugiau jo nebepriaugti. Vaikščiojimas – puiki sudėtinė svorio metimo dalis“, – tikina dietologė Liz Sanders. 

Kiek turiu vaikščioti, kad numesčiau svorio?

Norint išlikti sveikiems, patariama per savaitę vidutiniškai aktyviai judėti bent 2,5 valandos arba labai aktyviai judėti 1 val. 15 min.

„Sparčiai vaikščiodami galite „užsidirbti“ šias minutes – per savaitę surinkti 2,5 valandos vaikštant nesudėtinga. Svarbios ir naudingos net papildomos 10 min. vaikščiojimo“, – pastebi L. Sanders.

Vis dėlto, norėdami atsikratyti papildomų kilogramų, turėsite pasistengti labiau. „Tikintis numesti ir daugiau nebepriaugti svorio, per dieną vaikščioti 15–30 min. neužteks“, – sako mitybos specialistas James O. Hill. Jei norite numesti svorio, per dieną turite mankštintis bent 1 val.

Vaikščiojimo nauda sveikatai

Mūsų svorį sudaro riebalai ir raumenys, o vaikščiojimas naudingas dėl to, kad stiprindamas organizmo raumenis mažina kūno riebalus. Vieno tyrimo rezultatuose skelbiama, kad porą savaičių mažiau vaikščioję vyrai prarado kojų raumenų masę. Be to, vaikščiodami reguliuojame cukraus kiekį kraujyje, spaudimą, stipriname kaulus, geriname nuotaiką, treniruojame širdį ir užkertame kelią vėžiui.

Be abejo, dažnam mūsų svarbu ir praktiškumas. „Ko gero, didžiausias vaikščiojimo privalumas – praktiškumas. Pradėti daugiau vaikščioti gali kiekvienas, nereikia įsigyti specialios įrangos, sporto klubo kortelės ar būti itin geros fizinės formos“, – pradėti vaikščioti ragina dietologė Lauren Koch.

Kada imti vaikščioti kitaip?

Jei nematote norimų rezultatų, metas pokyčiams – ilgainiui raumenys pripras prie vaikščiojimo, tad jums reikės ilginti vaikščiojimo trukmę ar keisti vaikščiojimo būdą.

„Vaikščiojimas – puikus mankštos pagrindas, tad vaikštant galima ir kilnoti svorius“, – sako J. O. Hill. „Vaikštant, kaip ir užsiimant bet kuria kita mankšta, svarbu nuolat kelti savo organizmui iššūkių. Vaikščiokite ilgiau, vaikščiokite greičiau, keiskite vaikščiojimo maršrutą“, – pataria L. Koch.

Kodėl vaikščiojimas padeda numesti svorio?

Vaikščiodami ir tinkamai maitindamiesi papildomų kilogramų tikrai atsikratysite. Jei esate visiški vaikščiojimo naujokai ir norite numesti svorio, pradėkite nuo vos 10 min. vaikščiojimo ir pamažu pasiekite 60 min. per dieną. Jei nepajėgiate per dieną vaikščioti 60 min. ar neturite tam laiko, nesijaudinkite – vaikščiodami trumpiau taip pat rūpinatės savo sveikata. Jei trūksta laiko, užsiimkite intensyvesnėmis, greitesnėmis treniruotėmis. „Svarbiausia – rasti jums tinkantį ir patinkantį mankštos būdą, kuriuo užsiimsite nuolat“, – judėti skatina J. O. Hill.

Straipsnio autorė – Giedrė Janušaitė (šaltinis – EATING WELL)