+0
-1
-1
 
Praėjusią savaitę iškviesti pas 33 metų vyrą medikai konstatavo mirtį. Vyras daug metų sirgo cukriniu diabetu. Anot medikų, jauni žmonės nuo šios ligos miršta ne dažnai, tai atsitinka tik nesirūpinantiems savo sveikata.

Kas trumpina gyvenimą

Šiauliuose veikiančios Diabeto mokyklėlės slaugytoja diabetologė Irena Žemaitienė pacientams paskyrė beveik keturias dešimtis metų. Pažinta šimtai sergančiųjų cukriniu diabetu. Kiekvieno liga, likimas skirtingas. „Kai žinai ligoniukus, tai žinai, ar jis yra atidus savo ligai. Kiekvienas žmogus yra savo kūno šeimininkas ir, ką gali gydytojas ar slaugytojas, jei pacientas nenori savimi rūpintis, nors tai yra gyvybiškai svarbu“, — sakė slaugytoja. Cukriniu diabetu sergantys žmonės turi ne tik cukraus kiekį kraujyje matuojančius aparatus, bet ir ir turi pildyti ligos dienyną, kuriuos atsinešę pas gydytoją parodo, kaip kontroliuoja ligą. Medikai lengvai mato gudraujančius ligonius, kurie prisėda ir vienu ypu surašo savikontrolės dienyną, kurio labiau reikia ne gydytojui, o ligoniui. Tarp diabeto ligonių dažnai matomas abejingumas sau, nenoras ne tik pažinti ligą, kontroliuoti savijautą, bet ir kuo ilgiau pratęsti geresnį gyvenimą.
„Daugiau nei prieš dešimtmetį buvo prastos ligos gydymo ir kontrolės sąlygos: storos adatos, insulinas kitoks, matavimo aparatų nebuvo. Dabar viskas duodama, tačiau neretai ne tik nesimatuojamas cukraus kiekis duotomis priemonėmis, bet jas sergantieji parduoda ir taip užsidirba“, — apgailestavo medikė.

Ligos „stažas“ — pusė amžiaus


I. Žemaitienė kalbėdama apie cukrinį diabetą pabrėžia, kad su liga galima sėkmingai susidraugauti ir ilgai gyventi. „Žinau sergančiųjų, kurių ligos stažas yra per penkiasdešimt metų“, — tikino slaugytoja diabetologė. Pradėti save prisižiūrėti, pasak specialistės, būtina jau pirmosiomis ligos dienomis, nes kiekviena diena tampa organizmo pažinimo diena. Ligoniams iškyla daug klausimų, reikia kvalifikuoto patarimo, paaiškinimo. Pridūrė, kad perėjimas prie naujo gyvenimo yra sunkus: pirmiausia turi atsirasti mitybos režimas bei nauji įpročiai — „10 minučių nepavalgysi, gali ištikti hipoglikeminė komą“. „Anksčiau, kai visi susirgę buvo siunčiami į mokyklėlę, mokėmės po 4— 5 kartus. Dabar to nebėra, eina kas nori, kiek nori. Esame nelabai reikalingi, tokių mokyklėlių slaugytojų darbas neturi įkainių. Jei reikėtų, eičiau dirbti ir į garažą, kad tik galėčiau padėti susirgusiems, o dabar kabome tarp dangaus ir žemės. Nuo to nukenčia ne tiek medicinos personalas, kiek ligonis, kuris susirgo, yra sutrikęs, nebežino, kaip gyventi su tokia liga toliau„, — tikino slaugytoja.

Komplikacijų gausu


„Nekontroliuojamas cukrus, negydomas diabetas greitai progresuoja, sukelia įvairių komplikacijų. Ši liga yra slapta ir klastinga, nes cukraus kiekis kraujyje gali būti labai didelis, o žmogaus savijauta — gera“, — sakė medikė. Pasak specialistės, sergant diabetu gali būti pažeistos smulkiosios ir stambiosios organizmo kraujagyslės. Ligai progresuojant, gresia apakimas, nervų bei inkstų pažeidimai, vystosi miokardo infarktas, insultas, kojų kraujagyslių susiaurėjimas arba užakimas, lemiantys kojų amputacijas. Slaugytoja pasakoja, kad sergantieji, jei staigiai pablogėja sveikata, dievagojasi, kad nuo dabar tai tikrai laikysis visų reikalavimų. Tik pasijaučia geriau, randa tūkstančius priežasčių, kodėl jie negali mažiau valgyti. „Pasiskundžia, kad cukraus kiekis kraujyje “šokinėja“. Sveikam žmogui cukraus kiekis kraujyje nebūna vienodas — nevalgius iš piršto paimtame kraujyje gliukozės turi būti 3,33— 5,55 mmol/l, o 2 valandos po valgio — iki 7,8 mmol/l. Svarbu rasti priežastį, kodėl jis “šokinėja“, vadinasi, reikia dar kartą atidžiai peržiūrėti savo mitybos planą bei įvertinti angliavandenių kiekį maiste“, — pasakojo specialistė.

Sveikos mitybos taisyklės


* Valgyti įvairų, dažniau augalinės nei gyvulinės kilmės maistą.
* Valgyti neskubant.
* Kelis kartus per dieną valgyti duonos, kruopų, makaronų ar bulvių. Kasdien suvalgyti panašų angliavandenių kiekį.
* Mažiau vartoti riebalų, keisti juos augaliniais aliejais kuriuose gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių.
*Riebią mėsą ir jos produktus reikėtų pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.
* Dažniau vartoti maisto produktus, kuriuose mažai cukraus, vengti rafinuoto cukraus, saldžių gėrimų, saldumynų.
* Vartoti mažiau druskos. Bendras druskos kiekis maiste per dieną — ne daugiau nei vienas arbatinis šaukštelis (5 gramai). Vartoti druską su jodu.
* Sočiau valgyti iki 19 valandos. Sotesnius valgius suvalgyti pirmoje dienos pusėje.
 
testas-apie-cukrini-diabeta/40197″>Testas apie Cukrinį diabetą
iMed