Pabrangusį PVM vaistinės perkels ant ligonių ir pensininkų.

Vienu sprendiniu brangins, kitu – teks kompensuoti, sako vaistų pardavėjai, paklausti, ką mano apie politiku sprendimą naikinti lengvatinį 5% PVM vaistams. Pagal krizės įveikimo planą, PVM vaistams, kaip ir bet kuris kitas PVM, išaugs iki 20%.

Didesnis PVM pakels kainas. Nei didmenininkai, nei mažmenininkai kainų augimo nepristabdys savo pelno sąskaita. Vienintelė grandies dalis, kuri dar tai galėtų padaryti – tai gamintojai", – svarsto Kęstutis Broniukaitis, UAB ?Gintarinė vaistinė" vadovas.

Raimonda Kižienė, UAB Eurovaistinė" generalinė direktorė, įsitikinusi, kad vaistai brangs. Tiekėjai bus priversti rinkai medikamentus tiekti didesnėmis kainomis, o tai reiškia, kad ir vaistinės bus priverstos koreguoti kainas. Pakeitus PVM tarifą, keisis ir valstybės kompensuojamų vaistų kainynas bei vaistų priemokos. PVM tarifo padidinimą vaistams labiausiai pajus mažesnes pajamas gaunanti gyventojų dalis – pensininkai, nes būtent šioje amžiaus grupėje yra daugiausia žmonių, sergančių lėtinėmis ligomis", – konstatuota p. Kižienė.

Pelnas – paslaptis

Jos teigimu, jau dabar pastebima, kad pacientai yra jautrūs kompensuojamųjų vaistų kainoms. Tačiau kalbėdama apie pažeidžiamas grupes bendrovės vadovė atsisakė paskelbti vieną iš svarbesnių veiklos rodiklių – pelną.

Per 9 mėn. šiemet UAB Eurovaistinė pajamos (be PVM) sudarė 446,5 mln. Lt, palyginti su 2007 m. tuo pačiu laikotarpiu, augo 5% (buvo 424,3 mln. Lt be PVM). Šiemet bendrovė investicijoms jau skyrė apie 4 mln. Lt – šiais metais veikti pradėjo 22 naujos Eurovaistinės". Tinklo plėtra vyksta pagal planą.

Vitalija Butkevičienė, "Camelijos" vaistinių tinklo pardavimo vadovė, pasakoja, kad šiemet, kaip ir planuota, buvo atidaryta per 40 naujų "Camelijos" vaistinių visoje Lietuvoje ir bendras "Camelijos" tinklo vaistinių skaičius pasiekė 250.

Ponas Broniukaitis pasakoja, kad "Gintarinė vaistinė" šįmet pristabdė plėtrą, tačiau rekonstravo kai kurias vaistines, įrengė savitarnos kasų.

Atidarėme 15 naujų vaistinių, tačiau teko uždaryti ir 10 neefektyviai valdomų padalinių", – sako 125 vaistines valdančios įmonės vadovas.

Permainas ir kintančią bendrovės veiklos strategiją diktavo ne tik pasikeitimai rinkoje, bet ir naujieji "Gintarinės vaistinės" akcininkai. Metų pabaigoje šios įmonės ir vaistų didmenininko "Limedika" kontrolinius akcijų paketus įsigijo Lenkijos farmacijos prekybos bendrovė Polska Grupa Farmaceutyczna".

Didmeninės ir mažmeninės įmonių sujungimas taip pat davė savų rezultatų ir daugiau galimybių naudotis vidiniais ištekliais. "Gintarinė vaistinė" per 9 mėn. skaičiuoja 20% augimą. Darius Ryliškis, "N" vaistinės atstovas spaudai, informuoja, kad dabar veikia 55 N" vaistinės, iki 2009 m. pabaigos planuojama atidaryti dar 20. Visos vaistinės, kaip ir planuota, atidaromos prekybos centruose "Norfa". Finansinius rezultatus "N" vaistinės planuoja skelbti tik metų pabaigoje.

Bendra mažmeninės prekybos rinka per 9 mėn. šiemet, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, augo 7%.

PVM vėzdas

Vaistinių vadovai mano, kad PVM tarifo padidinimas neabejotinai lems nereceptinių vaistų reklamos apimčių augimą. Pasak p. Broniukaičio, dėl ekonominio sunkmečio dalis Lietuvos gyventojų atsisakys prevencijai ir profilaktikai skirtų medikamentų.

Anot jo, didžioji dalis įmonių šiuo metu stengiasi mažinti sąnaudas, peržiūri kasų skaičių, personalą – visais būdais siekiama taupyti sąnaudas.

Gali būti, kad kai kurios vaistinės mažins asortimentą ir vietoj 20 rūšių antibiotikų prekiaus 3 pelningiausiomis. Pirkėjų poreikis bus patenkintas, tačiau sumažės pasirinkimas", – prognozuoja p. Broniukaitis.

PVM didinimą jis vadina lėšų perkėlimu iš vienos valstybės kišenės į kitą. Nes PVM keliauja į valstybės biudžetą, o vaistus kompensuoja Privalomas sveikatos draudimo fondas. Išaugus vaistų kainoms atitinkamai didės ir valstybės išlaidos kompensacijoms.

Valstybinė ligonių kasa, kol sprendimas nėra oficialiai priimtas, PVM lengvatos naikinimo nekomentuoja. Tačiau neoficialiai jau užsimenama, kad atsiskaitymai su vaistinėmis pradės strigti.

Rinka prisotinta

Ponios Kižienės nuomone, Lietuvos rinkoje jau ganėtinai daug vaistinių. Farmacininkams, anot jos, būtų gerai, jei kitąmet rinkoje padėtis išsilaikytų panaši kaip šiemet. Ponas Ryliškis pabrėžia, kad 2009 m. ir dėl bendros ekonominės padėties Lietuvoje, ir dėl naikinamos PVM lengvatos vaistinėms bus gana sunkūs. Nepasiruošusios pasikeitusioms rinkos sąlygoms, turinčios mažesnį potencialą, ypač pavienės vaistinės gali susidurti su išlikimo klausimu", – dėsto jis. Taip pat ir pono Broniukaičio teigimu, mažoms vaistinėms bus sudėtingiausias laikotarpis, mat jos neturi galimybių iš didmenininkų įsigyti vaistų geromis sąlygomis. Kadangi reklamuoti receptiniu s vaistu s draudžiama, turėtų augti nereceptinių vaistų reklamos, daugės nuolaidų akcijų – kaina tampa vienu iš esminių konkurencinių veiksnių.

Komentarai

Algis Čaplikas, Seimo narys, Kandidatas sveikatos apsaugos ministrus:

Dalis maisto papildų turi lengvatinį PVM tarifą, tai jie tikrai galėtų būti apmokestinti 20% PVM tarifu. Kalbant apie kompensuojamuosius vaistus, greičiausiai reikėtų numatyti pereinamąjį laikotarpį. Kol kas nėra griežtai apsispręsta dėl PVM didinimo būtent šiai vaistų grupei. Finansų ministerija turi pateikti realius skaičius ir prognozes, kokio finansinio efekto laukiama. Kol kas tų skaičių nėra. Padidinus kompensuojamųjų vaistų kainą dėl PVM augimo, turėsime tas pačias išlaidas. Privalomo sveikatos draudimo fondo išlaidas kompensuosime lėšomis iš valstybės biudžeto. Tai ateities klausimai, nepamirškite, kad partijos priims sprendimus tik sulaukusios Finansų ministerijos skaičiavimų."

Gintautas Pranckevičius, Lietuvos vaistinių sąjungos pirmininkas ir dviejų vaistinių savininkas:

Pavienių vaistinių dalis (apie 20%) per 2008 m. iš esmės nesikeitė. Mažieji randa savo nišas ir, neabejoju, savo pozicijas vienaip ar kitaip išsaugos. Kol sprendimas dėl PVM lengvatos vaistams nepriimtas, abejoju, kad tokia nesąmonė būtų padaryta. Vargu ar valdžia ryžtųsi žlugdyti žmones, ypač sergančius. Akivaizdu, kad Lietuvoje vaistinių yra perdaug, nors vis dėlto kaimo žmonėms jas pasiekti dažnai yra sunku. Vaistų kainos auga kone kasdien ir be PVM didinimo. Greičiausiai vartojimas mažės, tačiau tiksliau apie tai kalbėsime po Naujųjų metų."

Irma Verbienė

Verslo Žinios