+1
-0
+1
Dantų skausmas – nieko nėra blogiau !

Dantų skausmas – viena dažniausių skausmo rūšių. Sunku būti laimingai ir atsipalaidavusiam,

kai skauda dantį, tad šio nemalonaus pojūčio norisi atsikratyti kuo greičiau. Vis dėlto danties skausmas paprastai užklumpa gana netikėtai – ir dažniausiai tuomet, kai niekas negali padėti, pavyzdžiui, naktį, savaitgalį ar ilsintis atokioje sodyboje, kurioje apie vaistinę, odontologijos kliniką ar kitą gydymo įstaigą belieka tik pasvajoti. Dantų skausmas gali būti toks intensyvus, kad apie nieką kitą neįmanoma net pagalvoti. Tad ką verta žinoti apie dažniausias dantų skausmo priežastis ir greitą pagalbą?

 

Danties pulpos uždegimas – labai skausmingas

 

Viena įprasčiausių danties skausmo priežasčių – danties pulpos, t.y. danties minkštųjų audinių, uždegimas. Jis prasideda tuomet, kai į gilesnius danties audinius patenka mikroorganizmai. Paprastai tokie danties audiniai yra „sandarūs“, tačiau sandarumas gali sutrikti tuomet, kai dantis pažeidžiamas karieso ar jame atsiranda įtrūkimų, įskilimų – taip kelias į danties pulpą mikroorganizmams tampa atviras, o sąlygos ten jiems daugintis – labai palankios.

Pulpito atveju skausmas gana stiprus ir ūmus; jį gali skatinti įvairūs terminiai, cheminiai arba mechaniniai dirgikliai arba jis gali būti pastovus ir nepriklausyti nei nuo kramtymo, nei nuo maisto temperatūros ar dantų valymo procedūrų.  Kadangi tokį skausmą vaistai numalšina tik laikinai ir jis negali dingti tol, kol nepašalinama pagrindinė priežastis, dažniausiai tenka kreiptis į gydytoją odontologą ir atlikti gydymą. Svarbu kreiptis kuo greičiau, nes mikroorganizmai dauginasi greitai ir bėgant laikui gali padaryti žymiai didesnę žalą.

 

Įvairūs lėtiniai procesai gali bet kada paūmėti

 

Ilgalaikį ir ne tokį stiprų, tačiau nemalonų ir maudžiantį skausmą gali sukelti įvairūs lėtiniai uždegimai ar po truputį vykstantis danties minkštojo audinio nykimas/ žuvimas. Skausmas tokiu atveju gali būti išplitęs, todėl sunku nurodyti tikslią jo vietą, be to, jis linkęs sustiprėti tuomet, kai procesai paspartėja, o paties paciento organizmas sunkiau atsispiria įvairiems pažeidimams – tam, kad lėtinis maudžiantis ir pakenčiamas danties skausmas taptų ūminiu ir sunkiai pakeliamu, kartais pakanka paprasčiausio peršalimo ar didesnės nervinės įtampos. Tokiu atveju organizmo imuninė sistema nusilpsta ir lėtinis uždegimas įgauna savo pagreitį, apie save pranešdamas nemaloniu dantų skausmu.

 

Dantų gydymas ne visuomet yra sėkmingas

 

Dantų skausmas gali būti netinkamo dantų gydymo pasekmė. Net ir odontologinių procedūrų metu gali pasitaikyti įvairių nesėkmių. Atvejis, kai skauda užplombuotą dantį, yra gana dažnas – tuomet tenka šalinti plombą, valyti pažeistus audinius ir vėl užtaisyti ertmes. Natūralu, kad gydytus audinius kurį laiką dar skauda arba jie būna jautresni įvairiems dirgikliams, tačiau jei skausmas tęsiasi ilgiau, nei minėjo odontologas, tuomet į gydytoją gali prireikti kreiptis pakartotinai.

Beje, dantų ir dantenų skausmui daryti įtaką gali ir įvairūs ortodontiniai prietaisai, ypač jei jie pritaisyti ar pritaikyti netinkamai, tad kilus bet kokioms abejonėms, būtina kreiptis į specialistą. Svarbiausia nekentėti, nes skausmas tikrai prastina gyvenimo kokybę.

 

Itin stiprus skausmas gali pranešti apie rimtas danties infekcijas

 

Itin stipraus skausmo priežastis dažniausiai yra pūlinys. Pacientas tokį skausmą apibūdina kaip staigų, plėšiantį, sunkiai pakeliamą. Pūlinio sukeltas skausmas dažniausiai nuolatinis, tačiau jis dar labiau sustiprėja dėl cheminių, terminių ar mechaninių dirgiklių – pavyzdžiui, kramtymo, dantų valymo, karšto ar šalto gėrimo, aštraus maisto, burnos skalavimo skystyje esančių medžiagų. Be stipraus skausmo gali pasireikšti ir kiti simptomai – patinimas, temperatūros pakilimas, bendras negalavimas. Atrodo, kad dantis „iškeltas“, paslankus. Tokį skausmą ištverti sunku, tad tenka kreiptis į gydytoją odontologą net ir nakties metu ar savaitgalį. Jei tai iš tikrųjų pūlinys, geriausiai padeda jo pašalinimas – pacientui iš karto palengvėja ir „plėšiantis“ skausmas susilpnėja. Tinkamai atlikus minkštųjų audinių valymą ir gydymą, stiprus skausmas nebekamuoja ir pasaulis vėl nušvinta ryškiomis spalvomis.

 

Greita pagalba užklupus ūminiam danties skausmui

 

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo – bene populiariausias pasirinkimas, netikėtai užklupus ūminiam dantų skausmui. Deksketoprofeno trometamolio druska – puikus pavyzdys, nes ji sukurta remiantis naujausiomis technologijomis ir veikia gana greitai bei pakankamai ilgai. Šios druskos savo sudėtyje turi vaistinis preparatas Dolmen, kurio verta turėti kiekvienuose namuose. Galima rinktis plėvele dengtas tabletes arba malonaus citrinų skonio granules geriamajam tirpalui, o dėl jų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.