Niujorkas. Suomijos mokslininkai nustatė, kad po kepenų transplantacijos dažniau susergama onkologiniais susirgimais. Ištyrus kepenų transplantaciją patyrusius vaikus nustatyta, kad vienam iš 6 vaikų per 20 metų po transplantacijos išsivysto vėžys, rašoma žurnale Liver Transplantation.

Žmonės, kurie patiria kepenų transplantaciją, ypač vaikai, yra padidintame pavojuje tam, kad susirgtų vėžiu, Suomijos tyrėjų pranešimu žurnalo Kepenų Transplantacijoje.

"Mūsų duomenų pagrindu," daktaras Fredrik Aberg, nuo Helsinkio universiteto, įvertinama, kad Centrinė Ligoninė, ir bendraautorių pastaba, "1 6 kepenų persodina pacientus išvysto kažkokią formą vėžio iki 20 metų po transplantacijos."

Nors popersodinimo vėžys yra pripažinta problema, "daugiau studijavimo būtina, kad gautų patikimus duomenis apie vėžio pavojaus struktūrą pastangose pasiekti sutarimą dėl optimalaus kontroliavimo (apsaugoti malšindami vaistai), vėžio sekimo programos, ir strategijos sumažinti vėžio pavojų," autoriai palaiko.

Jų studijavimas apėmė visus 540 pacientų, kurie gavo kepenų persodinimą Aberg centre tarp 1982 ir 2005, sujungto prie nacionalinės suomių Vėžio Registratūros. Per tęsinį, 39 vėžys vystėsi 36 pacientų, kuris verčia į 2.59 sulenkimų padidintą pavojų palyginti su tuo pamatytu bendrame gyventojų skaičiuje.

Normos buvo aukštesnės tarp vaikų, jaunesnių negu 17 metų amžiaus negu tarp vyresnių pacientų. Vėžys, susirgtas kur nors nuo 4 mėnesių iki 14 metų po persodinimo operacijos.

Tolimesnė analizė parodė, kad tiktai non-Hodgkin lymphoma, vėžys kūno su infekcija kovojančios limfinės sistemos, ir tam tikri odos vėžio tipai daugiau buvo paplitę kepenų persodinimo gavėjų negu bendrame gyventojų skaičiuje.

Rizikos veiksniai odos vėžiui buvo vyresnis amžius ir apsaugotų malšindami gautų vaistų tipas, tuo metu, kai tie non-Hodgkin lymphoma buvo vyriška giminė, jaunas amžius, ir neatidėliotinas popersodinimo periodas.

Aberg komanda, "Šis studijavimas parodo svarbumą vėžio sekimo po kepenų transplantacijos taip pat kaip reikalingumo novatoriškų immunosuppression strategijų, jungtų su mažiau vėžio pavojaus."

 

ŠALTINIS: Kepenų Transplantacija, 2008 m. spalis.

MEDIK – Nacionalinė medikų asociacija