+5
-0
+5
Ekologiškas maistas, ar jis sveikesnis?

Nuėjus į parduotuvę akys sužibo. Ekologiško maisto stende stovintys obuoliai atrodė lygiai taip pat, kaip ir tie, kuriuos kadais skynėmės iš močiutės sodo. Žinoma, jei išvaizda džiugino, tai kaina – nei kiek. Visgi, įsimečiau šiuos ekologiškus obuoliukus į savo pirkinių krepšelį ir nuskubėjau prie kasos.

Ekologiškas ir neekologiškas maistas

Ekologiško maisto pasirinkimas yra išties platus, pradedant nuo įvairių ekologiškų pieno mišinėlių kūdikiams, vaisių ir daržovių ir baigiant įvairia gyvulinės kilmės produkcija, žuvimi. Sveiko, ekologiško maisto pakuotės yra žymimos tam tikrais ženklais. Lietuvoje yra naudojama toks ekologiško maisto ženklas:

O Europos sąjungoje štai toks:

Ne vienas žmogus atėjęs į prekybos centrą prie mėsos skyriaus gūžčioja pečiais sakydamas, kad mėsa neatrodo taip, kaip turėtų atrodyti, – ji pernelyg raudona, pernelyg išsipūtusi, o štai vištienos krūtinėlė išvis milžiniška. Atrodo, kad buvo užaugintos vištos gigantės. Tad natūralu, jog pirkėjui kyla klausimas, kuo buvo lesinamos tos vištos? Gal grūdais, kurių didžioji dalis buvo genetiškai modifikuoti? O dar atmintyje kaip tyčia iškyla skaityti straipsniai ir matytos laidos apie įvairius tyrimus, kurių metu paaiškėjo, jog į gyvulių pašarus buvo dedami hormonai ir  antibiotikai, kurie skatino jų augimą. Ir taip vartotojas atsitraukia nuo įprastos mėsos stendo ir pasuka ekologiškos kilmės mėsos stendo link.

Sveikas gyvenimo būdas = ekologiškas maistas, bet ar tikrai?

Visiems žinoma, kad sveikas gyvenimo būdas yra neatsiejamas nuo sveikos mitybos. Tačiau ar tikrai ekologiškas maistas yra viena iš sveikos mitybos sudedamųjų dalių? Ar valgydami ekologišką maistą mes būsime sveikesni? Į šiuos klausimus padeda atsakyti keletas atliktų tyrimų.

Stanfordo universitete, Kalifornijoje, buvo atlikti tyrimai, kurių metu paaiškėjo, jog neekologiškas maistas nėra prastesnis negu ekologiškas. Taip pat tyrimo metu buvo pastebėta, jog ekologiškuose maisto produktuose yra daugiau fosforo,  tačiau kai kuriuose ekologiškuose produktuose, lygiai taip pat kaip ir neekologiškuose, buvo aptikta pesticidų.

Ūkininkų turgeliai – vienu šūviu nušausite du zuikius?

Į ūkininkų turgelius verta eiti dėl kelių priežasčių. Pirma, ten galite rasti  ekologiško maisto. Močiutė ir senelis, kurie pardavinėja turguje morkas, burokėlius ar svogūnus, išties, didelė tikimybė, jog savo darže naudojo organinės kilmės trąšas, – galvijų mėšlą, vadinasi, buvo išvengta sintetinės trąšos, tad ir daržovės bus sveikesnės. Antra, pirkdami iš  senelio ar močiutės ne tik įsigysite sveiką produktą, bet ir finansiškai prisidėsite prie jų gerovės, tad apsilankydami ūkininkų turgelyje išties vienu šūviu galėsite nušauti du zuikius.

Tiesa, neverta pamiršti, kad jei pažvelgsime į ekologiško maisto apibrėžimą, tai net ir tas maistas, kuris yra auginamas mūsų pačių namuose ar senelio, močiutės kaime, nebus laikomas ekologišku. Ekologiškas maisto produktas, anot Europos sąjungos ir teisės aktų, yra tas, kuris perėjo visus kontrolės sistemoje esančius technologinius etapus.

Eksperimentas: ekologiškas ir neekologiškas obuolys

Parduotuvėje nusipirkus ekologiškų ir neekologiškų obuolių, neekologiškų obuolių skonis mažai kuo skyrėsi nuo ekologiškų, tačiau kainos ir išvaizdos  skirtumai buvo akivaizdūs. Ekologiškas obuolys neblizgėjo, po keleto dienų pradėjo pūti, o tas, kuris buvo neekologiškas, vaisių pintinėlėje išstovėjo kelias savaites, blizgėjo, Matyt, nuo parafino, kuris suteikia blizgesį, nuo sieros dioksido – medžiagos, kuri padeda išgauti ir išlaikyti gražią obuolio spalvą. Be to, toks obuolys savo sudėtyje dar turėjo difenilo – konservanto, kuris saugo vaisių nuo puvimo. Šios medžiagos žmogui gali sukelti įvairias alergijas, gali atsirasti virškinimo sutrikimai. Tai kaip gi nuo vaisiaus pašalinti šias visas chemines medžiagas?

Tereikia tik tinkamai nuplauti obuolį. Paimti ir nuplauti karštu virintu vandeniu. Arba nulupti visą obuolio luobelę. Visi mikrobai kaip mat išgaruos, o neekologiškas obuolys bus lygiai toks pats sveikas ir skanus, kaip ekologiškas, kurį, beje, taip pat reikia nepamiršti nusiplauti prieš valgį. Skanaus !

Parengė: L.Rimgailė