Erekcijos sutrikimas – ne tik vyrų problema…

Ne paslaptis, kad erekcija su amžiumi natūraliai „silpsta“, tačiau amžius nėra vienintelė dažnėjančių problemų priežastis. Daug žalos daro ir nuolatinė nervinė įtampa arba tam tikros stresą keliančios aplinkybės – tuomet erekcijos procesas gali sutrikti net ir labai jauniems vyrams. Šiaip ar taip, kokybišku lytiniu gyvenimu džiaugtis nusipelno visi, ypač jei to reikia ir pačiam vyrui, ir jo antrajai pusei.

Dažnis auga su amžiumi

Viena dažniausių seksualinių problemų Lietuvoje ir visame pasaulyje – erekcijos sutrikimai, kurie suprantami kaip nesugebėjimas pasiekti ir (arba) palaikyti reikiamo varpos standumo, būtino lytiniam aktui atlikti. Žinoma, kad erekcijos sutrikimai žymiai dažniau vargina vyresnius vyrus, tačiau jie neaplenkia ir jaunuolių. Pavyzdžiui, ištyrus tris dešimtis tūkstančių vyrų, aptikta, kad iki 10 procentų jaunuolių iki 30 metų turėjo erekcijos sutrikimų, o įžengus į ketvirtą dešimtį, erekcijos sutrikimų dažnis peržengė 10 procentų kartelę. Su amžiumi procentinė dalis auga, o įžengus į šeštąją dešimtį, erekcijos sutrikimai kamuoja bent pusę vyrų.

Negailestingas gyvenimo tempas

Kodėl erekcijos sutrikimų dažnėja ir jaunų vyrų tarpe? Tikriausiai dėl to, kad dabartinis gyvenimo tempas tiesiog išmuša iš vėžių. Ne paslaptis, kad vyrai per dieną dirba daugybę valandų, daug laiko užtrunka kelyje. Neretai dirbama ir savaitgaliais, švenčių dienomis. Kai kuriems tenka užduočių ar minčių parsinešti ir namo – su papildomomis atsakomybėmis „parkeliauja“ ir daugiau streso. Šiuolaikiniai žmonės dažnu atveju nebemoka arba neberanda laiko pailsėti, atsipūsti – būna ir taip, kad metų metus dirbama be atostogų. Įvairios apklausos rodo, kad dauguma vyrų darbe jaučia nervinę įtampą. Dar galima pridėti ir tai, kad stresas dažnai „maskuojamas“ cigaretėmis, alkoholiu ar netgi psichotropinėmis medžiagomis. Ilgalaikis sėdimas darbas kenkia ir kraujotakos sistemai, ir erekcijos funkcijai. Taigi miego trūkumas, nuovargis ir ilgalaikė nervinė įtampa daro reikšmingą įtaką vyro erekcijai ir lytiniam potraukiui. Vertėtų dėti visas pastangas, kad būtų sureguliuotas darbo ir poilsio režimas, atsisakoma to, kas žaloja organizmą ir tikima, kad lytinis gyvenimas ir vėl gali būti kokybiškas.

Dviejų problema

Tikriausiai visiems žinoma, kad ignoruojama problema retai kada išsisprendžia pati. Taip pat ir su erekcijos sutrikimais – laikas ir laukimas retai kada padeda, nebent tai buvo tik epizodiniai sutrikimai dėl žinomų priežasčių, pavyzdžiui, sunkios netekties, nesėkmės darbe ar poros santykių problemų. Pakanka bijoti, kad sienos per plonos ir atostogos viešbutyje gali tapti nebe tokios, apie kokias svajota – baimės dažnai „sugadina“ lovos reikalus, tačiau joms praėjus, erekcija ir vėl gali tapti normali. Būna ir taip, kad vyras, patyręs keletą nesėkmių iš eilės, dėl kitų suartėjimo kartų itin bijo ir ta baimė papildomai pakiša koją – nepavyksta vėl ir vėl, užsisklendžiama su problema, atsiranda suartėjimo vengimas, santykių griūties rizika. Antrajai pusei taip pat gimsta įvairiausių minčių – galbūt ji nebepatraukli, nebegeidžiama, nebereikalinga… Taip poros gali išsiskirti net normaliai nepakalbėjusios. Taigi svarbiausia – nebijoti kalbėtis ir pripažinti galimos problemos.

Visuomet ieškoma veiksmingų alternatyvų

Įsisenėjusią problemą spręsti gali tapti daug sunkiau. Būtent dėl šios priežasties reikėtų nesibaiminti kreiptis į specialistus kuo greičiau – net jei ir pirmieji duoti patarimai nepadėjo, labai tikėtina, kad bus atrasta veiksminga gydymo alternatyva. Teigiama, kad taikant efektyvų gydymo metodą, padėti galima mažiausiai devyniems vyrams iš dešimties. O tai tikrai labai didelė pacientų dalis. Priklausomai nuo priežasties, gali būti rekomenduojama psichoterapija, specialūs vaistiniai preparatai ir (arba) maisto papildai, injekcijos į varpą, inovatyvūs varpos implantai, naujoviškos varpos pompos, kai kurios kitos chirurginės procedūros arba gydymo metodų deriniai. Pasirinkimo tikrai daug, tad labai tikėtina, kad tinkamiausią gydymo metodą parinkti galėtų ne tik gydytojas, bet patį patogiausią būdą galėtų išsirinkti ir pats pacientas, atsižvelgdamas į aplinkybes, lūkesčius, galimybes, priimtiną kainą ir t.t.