Lapkričio 8 d. – Europos sveiko maisto diena. Europos Komisija inicijavo ją siekdama informuoti Europos Sąjungos gyventojus apie sveikos, subalansuotos mitybos svarbą sveikatai, skatinti visuomenę, ypač vaikus, maitintis sveikai, mažinti neteisingos mitybos sukeliamų susirgimų riziką. Apie sveiką mitybą, mitybos sąlygojamas ligas, maisto gamintojų ir prekybininkų vaidmenį gerinant visuomenės mitybą Sveikatos apsaugos ministerija kviečia pasikalbėti valstybės institucijų ir verslo atstovus lapkričio 7 d. 10 val. Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos salėje (Kalvarijų g. 153, Vilnius).

Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Komisija savo naujuose strateginiuose dokumentuose primena, kad daug Europos gyventojų serga lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis (tokiomis kaip kraujotakos ir virškinimo sistemų ligos, piktybiniai navikai, diabetas, antsvoris bei nutukimas), ir ragina efektyviau su jomis kovoti. Sergamumas šiomis ligomis ir susijęs mirtingumas ne tik kad nemažėja, bet netgi didėja, ypač naujosiose Europos Sąjungos narėse. Lietuva ne išimtis.

Nuo kraujotakos sistemos ligų mūsų šalyje miršta 53 proc. gyventojų, nuo piktybinių navikų ─ 18 proc. Daugiau kaip pusė gyventojų turi per didelę kūno masę – 16 proc. nutukę (17 proc. vyrų ir 16 proc. moterų), 33 proc. turi antsvorio (41 proc. vyrų ir 27 proc. moterų). Nutukimas savo ruožtu sąlygoja kitas ligas – aukštą kraujospūdį, antrojo tipo diabetą, širdies ir sąnarių ligas.

Viena svarbiausių šių ligų priežasčių – neteisinga mityba. Gyventojai vartoja per daug gyvūninės kilmės riebalų, cukraus, druskos, mėgsta keptą, rūkytą maistą. Per mažai vartoja vaisių ir daržovių, skaidulinių medžiagų, per mažai juda laisvalaikiu (52 proc. gyventojų niekada laisvalaikiu nesimankština).

Didelę reikšmę kuriant palankią sveikai mitybai aplinką turi maisto pramonė ir jos teikiami į rinką produktai, kurie turėtų būti palankesni sveikatai.

SAM info