NIUJORKAS (Reuter Sveikata) – Reguliarus aerobic pratimas gali ne tiktai atitolinti smukimą smegenų funkcijoje, kuri dažnai atvyksta su amžiumi, tai gali taip pat padėti pasukti atgal laikrodį ant smegenų senėjimo, dviejų ekspertų lauko pranešime, pagrįstame kritiška publikuoto studijavimo apžvalga.

Susijęs su amžiumi blogėjimas visa svarbiame baltame ir pilkame klausime smegenyse daro daug aukšto lygio "vykdomosios funkcijos" užduotimis – tokiomis kaip planavimas, planavimas, dirbanti atmintis ir multiužduočių skyrimas – daug sudėtingesnis, Drs. Arthur F. Kramer ir Kirk I. Erickson aiškina paskutinėje britų Sportinės Medicinos Žurnalo svarstomoje problemoje.

Dar esminis tyrinėjimo kūnas rodo, kad jie yra patys procesai, kurie yra labiausiai atsiliepiantys į fizinį pratimą, pažymi autorius nuo universiteto Ilinojaus Beckman Institutas, Urbana.

Žmonių su ar buvo parodyta, kad tie be ženklų silpnaprotystės ar Alzheimerio ligos, reguliarios saikingos fizinės veiklos, pakankamai kad padarytų sulaikiusį kvapą asmenį, pakėlė ne tiktai greitį ir aštrumą minties bet taip pat ir tikrą apimtį smegenų audinio ir kelio, kuriame smegenys funkcionuoja, Kramer ir Erickson pastaba.

Pavyzdžiui, 6 mėnesių studijavime Kramer ir kolegos vedė, suaugusių amžiai 60 iki 75, kas ėjo smarkiai 45 minutes dieną, trys dienos savaitę ne tiktai pagerino savo aerobic gerą būklę bet taip pat ir savo protinę gerą būklę – ypač jų gebėjimas įvykdyti vykdomąsias funkcijos užduotis – palyginti su kontroline grupe, kuri įtraukė tiktai į non-aerobic ištempimą ir pratimų derinimą.

Šitie rezultatai mano, kad reguliarus saikingas aerobic pratimas gali "patikimai pakeisti susijusį su amžiumi pažintinį smukimą," Kramer ir Erickson rašo, ir kad senstančios smegenys išsaugo savo gebėjimą užaugti ir vystytis.

Kiti tyrėjai, jie pažymi, surado, kad fiziškai sveikesni suaugę turi mažiau įrodymo blogėjimo pilkame klausime (kritiškas mąstymui) negu jų mažiau fiziškai tinkami dublikatai.

Vis dar kiti surado, kad fiziškai sveikesnės vyresnės moterys, praeinančios menopauzę – laikas mažėjimo estrogeno lygmenų ir atminties bėdos – turi pilkesnį smegenų klausimą ir pasirodo geriau ant matų vykdomosios kontrolės negu jų mažiau fiziškai sveiki perai, ar tikrai jie ima hormono pakeitimo terapiją, kuri gali pakelti pažintinę funkciją.

Įvertindamas, Kramer ir Erickson parodo, kad "daug klausimų lieka neatsakyti" dėl padarinių pratimo ant smegenų. Tačiau, "mes galime saugiai teigti, kad aktyvi gyvensena su saikingais aerobic veiklos kiekiais tikėtina pagerins pažintinę ir smegenų funkciją, ir pakeis nervų puvimą, dažnai laikytą vyresnių suaugusių," jie nusprendžia.

ŠALTINIS: britų Žurnalas Sportinės Medicinos 2008.

MEDIK