+6
-0
+6
Gera širdies sveikata – tavo pareiga

Diena iš dienos skubame, lekiame, atrodo, nesibaigianti virtinė darbų vis rečiau leidžia mums ramiai pabūti, atsikvėpti ir pailsėti…Deja, tačiau labai dažnai sustojame tik tuomet, kai pajaučiame, jog mūsų širdelė ima neritmingai plakti, prasideda galvos svaigimas, darosi silpna… Liūdna, jog labai dažnai širdies ligos yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių. Tad nelaukime, kol širdies sveikata taps prasta, pradėkime rūpintis ja jau dabar.

Kardiovaskulinės ligos: šokiruojanti statistika ir kas ją lemia?

Insultas, infarktas, širdies nepakankamumas, stenokardija – tai ligos, kurių paplitimas ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje vis dar yra labai didelis. Pastebima, jog kasmet sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis amžius jaunėja. 2016 metų Lietuvos Higienos instituto duomenimis net 56 proc. Lietuvos gyventojų miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Nurodoma, jog nuo tokio tipo ligų net 3 kartus dažniau miršta darbingo amžiaus vyrai nei moterys. Žinoma, nesunku suprasti, kodėl statistika yra būtent tokia: moterys daug daugiau skiria dėmesio savo sveikatai, jei yra liga – nevengia vartoti vaistų, o vyrai labai dažnai ignoruoja įvairius sveikatos sutrikimus, vengia vaistų ir kreipiasi į gydytojus tik tada, kai liga yra jau gerokai pažengusi. Arterinė hipertenzija, cukrinis diabetas, rūkymas – tai trys didžiausi rizikos faktoriai, kurie lemia širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimą.

Vitaminai ir mikroelementai, kurie gerina širdies sveikatą

Magnis. Vis dažniau apsilankius gydytojo kabinete žmonėms, kurie nori palaikyti gerą širdies sveikatą, gydytojai išrašo magnio papildų: gauti jo su maistu šiais laikais yra gana sunku, mat kasdieniniame žmonių mitybos racione netrūksta tų maisto produktų, kurie yra perdirbti pramoniniu būdu. Reikėtų vengti tokių maisto produktų ir tų, kurie yra su aukštu glikeminiu indeksu. Tokie produktai greitai yra suskaidomi į paprastuosius cukrus, didina aterosklerozės riziką ir gerokai padidina cholesterolio koncentraciją kraujyje. Tai, jog Jūsų organizmui trūksta magnio rodo tokie simptomai kaip galvos skausmas, mėšlungis, atsiradę širdies ritmo sutrikimai.

B grupės vitaminai. Šios grupės vitaminai yra itin svarbūs gerai širdies veiklai palaikyti.

Omega – 3 riebalų rūgštys. Buvo atlikta ne vienas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, jog omega -3 nesočiosios riebalų rūgštys turi teigiamą poveikį lėtinant aterosklerozės formavimąsi. Tad drąsiai mėgaukitės lašiša, graikiniais riešutais…

3 insulto „draugai“ – stresas, rūkymas ir anstvoris

Yra žinomos dvi pagrindinės insultų rūšys: išseminis insultas (sukelia smegenų arterijos užsikimšimas) ir hemoraginis insultas (sukelia staigus arterijos sienelės plyšimas). Norėdami išvengti insulto privalome jau dabar peržvelgti savo kasdieninės mitybos racioną bei įpročius. Jei valgysime pakankamai vaisių, daržovių, atsisakysime rūkymo, nebūsime nutukę, vengsime streso, tuomet gerokai galėsime sumažinti insulto riziką.

Vienas iš pagrindinių insulto rizikos veiksnių yra nutukimas. Itin pavojingas yra nutukimas per juosmenį. Riebalai, kurie yra pilvo srityje, laikomi pavojingiausias. Todėl tie, kurie nori išvengti daugybės sveikatos sutrikimų, o taip pat ir mirtinų širdies ligų, privalo reguliariai judėti, ypač tuomet, jei nuolat tenka dirbti sėdimą darbą.

Dar vienas insulto rizikos veiksnys – rūkymas. Asmenys, kurie rūko, aritmija suserga 2 kartus dažniau nei tie, kurie nerūko. Tie žmonės, kurie meta rūkyti, labai greitai ima pastebėti, kaip prieširdžių virpėjimai gerokai sumažėja. Be to, erekcijos sutrikimai taip pat gali atsirasti dėl rūkymo ir tuomet jau vyrui reikės rūpintis ne tik kaip pasveikti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, bet ir domėtis, kaip pagerinti erekciją. Ne ką mažesnę grėsmę insulto atsiradimui kelia ir stresas. Tad jei norite išvengti arterijų užsikimšimo, privalote mesti rūkyti ir vengti streso.

Viduržemio jūros dieta – tiems, kurie rūpinasi savo širdies sveikata

Italijoje buvo atlikta keletas tyrimų, kurių metu paaiškėjo, jog Viduržemio jūros dieta, kurios mitybos racioną sudaro alyvuogių aliejus, visų grūdo dalių produktai, daržovės, vaisiai ir net truputis raudonojo vyno, puikiai tinka tiems, kurie rūpinasi gera savo širdies sveikata.

Parengė: L.Rimgailė