Skoliozė – tinginių liga. Tuo įsitikinęs Klaipėdos vaikų ligoninės traumatologas ortopedas Jonas Baltrūnas, sulaukiantis daug jaunų pacientų, kuriems diagnozuojama skoliozė. Netaisyklinga laikysena nustatoma kas antram moksleiviui, o skolioze serga kas septintas. Gydytojai ir pedagogai konstatuoja, kad vaikų, kuriems iškrypęs stuburas, vis daugėja.

Nejaučia skausmo
Pastebėta, kad skoliozė dažniau nustatoma mergaitėms. Patologijos tikimybė didesnė tada, kai tarp šeimos ar giminės narių taip pat yra sergančių. Skoliozės atsiradimo priežastys nežinomos, nors yra net kelios teorijos. J.Baltrūnas šmaikštavo, kad ligos priežastis išsiaiškinusiam žmogui bus galima skirti Nobelio premiją. Diagnozuoti skoliozę nelengva. Vaikai nejaučia skausmo ar kokių kitų požymių, galinčių įspėti apie ligą. Tačiau problema auga su vaiku. Tėvai ypač atidūs turėtų būti vaikams bręstant – tada liga vystosi itin sparčiai. Vasarą jokių bėdų neturėjęs paauglys rudenį gali pasitikti iškrypusiu stuburu. Mergaitėms pavojingiausias laikotarpis nuo 12 iki 14 metų, berniukams – nuo 12 iki 16 metų.

Kada kreiptis į gydytoją
Reikėtų sunerimti, jei pastebite, kad vaiko laikysena netaisyklinga, vienas petys labiau išsišovęs nei kitas, kūnas labiau pakrypęs į vieną pusę. Tokiu atveju pirmiausia reikėtų pasikonsultuoti su šeimos gydytoju. Eilėje pas traumatologą ortopedą tenka ilgai laukti. Tačiau J.Baltrūnas nuramino, kad skubėti nėra kur – būklė per mėnesį ar kelias savaites nepasikeis. Liga sparčiau vystosi, kai iškrypęs stuburas primena S raidę, lytiškai bręstant.

"Voriukai" nepadeda
Skoliozės galima išvengti. Žinoma, visagalės piliulės nuo šios ligos nėra – tenka pačiam nemažai paplušėti. "Kartais pacientų paklausiu, ar sportuoja. Sako, kad taip. Penkis kartus per metus, – ironizavo gydytojas J.Baltrūnas. – O sportas – pats geriausias vaistas nuo skoliozės." Kai kurie tėvai griebiasi "voriuko" ar specialių diržų nugarai tiesinti. Gydytoju manymu, tai nieko verta priemonė. Ji labiau tinka kitoms ligoms, bet ne skoliozei gydyti. Nereikėtų puoselėti vilčių, kad pagelbės masažai ar kelios savaitės, praleistos sanatorijoje. "Vaikus nuo pat mažų dienų reikėtų auklėti taip, kad įprastų skirti dėmesio ir savo kūnui", – akcentavo traumatologas ortopedas. Taisyklinga laikysena – žingsnis sveikatos link. Geriausias pavyzdys – šokėjai, kurie net pavargę būna tiesūs ir pasitempę. Visa tai – kasdienio darbo rezultatas.

Trumpai apie ligą
Skoliozė – tai stuburo išlinkimas į šoną, jis trikdo vidinių žmogaus organų veiklą. Dėl to kenčia kvėpavimo ir nervų sistemos, sutrinka širdies darbas, blogėja skrandžio ir žarnyno veikla. Net mažiausi stuburo pokyčiai gali neigiamai paveikti visą organizmą. Dėl netaisyklingos stuburo kaulo padėties gali išsivystyti ankstyva osteochondrozė arba netkrūtinės ląstos bei dubens kaulų deformacija. Tačiau šios ligos pasitaiko gana retai. Išvengti skoliozės padeda mankšta, plaukimas, aktyvus gyvenimo būdas. 

iMed